Strona 23 z 30 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 221 do 230 z 300

Wątek: Jaki czytnik kart CF ??

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Jaki czytnik kart CF ??

mxw przedstawileś to bardzo obrazowo i wszystko co piszesz to prawda, tylko nie ma takich kabli w sklepach Te które są, to standardowe przedłużacze USB 3.0 posiadajace zwyczajne płaskie końcówki. Jak wiesz gdzie takie są to podrzuć namiary. Mnie też się wydaje, że długość kabla ma znaczenie i dłuższy powoduje obniżenie parametrów czytnika.
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 10-09-2012 o 14:28
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez pawelo1 Zobacz posta
    Tak większe jest gniazdo micro B od mini B, ale standard usb 3.0 jest już dawno przyjęty i producenci muszą go wprowadzić chcąc czy nie chcąc do aparatów. Tak jak jest to uczynione w tabletach
    które tablety mają usb 3.0?

No zamów tego transcenda i ciekawe jakiej dł. będziesz miał kabel, a z czytnika będziesz napewno zadowolony.
    już kupiłem - był w hurtowni, cena 51,00 zł brutto.

przede wszystkim nikt nie powiedział, jakie to jest maleństwo.
    a kabelek ma długość dokładnie 60 cm - i oczywiście jest to standard micro usb 3.0.

MXW a posiadasz karte o większym transferze niż 60 MB/s to wtedy warto test zrobić ile wyciągnie fabryka.
    teraz nie mam żadnej karty przy sobie - na razie podłączyłem i ładnie świeci na niebiesko - i to wszystko. testy i fotki zrobię wieczorkiem dziś lub jutro, jak dotrę do jakichś kart i moich czytników. dla mnie wystarczy, że będzie szybszy od tego, co miałem, a z kart - na razie nie mam niestety żadnej karty szybszej niż chyba 30 MB/s. ale też planuję zakup. coś polecacie?

Cytat Zamieszczone przez Bolek02 Zobacz posta
    mxw przedstawileś to bardzo obrazowo i wszystko co piszesz to prawda, tylko nie ma takich kabli w sklepach
    oj, są są - trzeba szukać zwykłych kabli micro usb 3.0 - kol. pawelo już dał ci linki do allegro - a w każdym sklepie dla idiotów czy saturnie też powinny być (były, wczoraj widziałem w saturnie, made by hama), tyle tylko, że są tylko metrowe lub dłuższe, np.:
    Kabel USB 3.0 typu A/B-micro 1m - Komputronik RTV AGD Notebooki, komputery i elektronika

a ja chcę krótszy.

Mnie też się wydaje, że długość kabla ma znaczenie i dłuższy powoduje obniżenie parametrów czytnika.
    wiesz co, to jest jednak transmisja cyfrowa - więc wpływ jest minimalny, po prostu do pewnego poziomu błędów (lub długości kabla) będzie to działać, a od pewnego przestanie (kody korekcyjne nie dadzą rady) - tu nie ma szumów czy strat, a jedynie poziom akceptowalny (100% poprawnej transmisji) lub nie, więc różnice wydajnościowe mogą oczywiście być, ale nie będą wielkie. IMHO większy wpływ może mieć liczba złączy po drodze, bo wtyk typu A usb 3.0 wg mnie nie jest idealną konstrukcją i potrafi gubić łączność na niektórych stykach (np. przy ruszaniu wtyczką), więc lepiej unikać przedłużaczy.
    Ostatnio edytowane przez mxw ; 10-09-2012 o 15:06
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    które tablety mają usb 3.0?
    Acer Iconia W700 11,6 cala z windows 8 na swoim pokładzie będzie miał 3 porty usb 3.0 i wejdzie niedługo do sprzedaży. Samsung Ativ Smart PC Pro z windows 8 oraz microsoft wypuści swojego tableta microsoft surface z usb 3.0. Do końca roku wszystkie tablety muszą mieć usb 3.0. A teraz tablety posiadają wejście micro B usb i nigdy nie piszą w jakim standardzie, a powinny już dawno być usb 3.0. Jedyne co to po pinach można poznać że dodatkowo 5 dochodzi no i dlatego jest to głębienie. Taka dziwna polityka producentów. No czytnik jest 1,5 razy większy od pudełka od zapałek. To fajnie jak już go posiadasz i kabel nawet masz 60 cm heh. Wymień się z Bolek02 i będziesz zadowlony bo będziesz miał krótszy kabelek. U mnie wpływu jak pisałem nie ma z przedłużaczem 1,8 m. żadnych błędów i transfery te same do tej długości można spokojnie stosować. Powyżej 3m są aktywne przedłużacze bo strata może być. No ja mam karty 30 MB/s i 60 MB/s sandisk i planuje transcend cf 600x. Z innych kart sprawdzonych to wiadomo lexar. Są preteci, ale wolałbym chyba bardziej transcend bo transfery mają raczej na deklarowanym poziomie. Gdybym miał karte szybszą od tych co posiadam to już teścik byłby ile fabryka karty da. U mnie ostatnio jak zgrywałem 350 zdjęć raw+jpg z karty sandisk ultra 30 MB/s to szło po 43 MB/s cały czas byłem w szoku. W programach do testowania karty osiągały deklarowane parametry producenta.Pozdro
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 10-09-2012 o 16:11

Pełne uzależnienie Awatar mxw
    Miasto
    Poznań

Acer Iconia W700 11,6 cala z windows 8 (.....) Samsung Ativ Smart PC Pro z windows 8 (....) microsoft surface
    ech, no tak, ale to nie że "tablety mają", tylko "będą miały".
    aparaty canona też będą miały.
    kiedyś.

Do końca roku wszystkie tablety muszą mieć usb 3.0.
    o, dlaczego?

No ja mam karty 30 MB/s i 60 MB/s sandisk i planuje transcend cf 600x. Z innych kart sprawdzonych to wiadomo lexar. Są preteci, ale wolałbym chyba bardziej transcend bo transfery mają raczej na deklarowanym poziomie.
    oj, z transcendem uważaj - parametry mają świetne, ale jakoś i tak wolniej działają.
    naciąłem się na transcenda micro SDHC - spójrz na post #174.

o lexarze 600x sam od dawna myślę, tylko ceny wciąż trzyma wysokie.
    a teraz jest jeszcze lexar 1000x.
    pozdro.,
    m.

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez mxw Zobacz posta
    ech, no tak, ale to nie że "tablety mają", tylko "będą miały".
    aparaty canona też będą miały.
    kiedyś.
    ja zawsze myśle przyszłościowo i czytam nowinki, a jak trafią na rynek to niedługo dlatego tak napisałem. No na targach IFA 2012 już ten acer można było testować, więc istnieje. Pogłoski o nim były już w styczniu. Tutaj o tym czytałem USB 3.0 w tabletach i smartfonach jeszcze w 2012 | Tabletowo. Tak moim zdaniem powinno być i chyba każdy się z tym zgodzi. Usb 3.0 jest kompatybilne wstecz, więc dlaczego nie. No ja nie pisałem o micro sdhc bo transcend ma mniejsze transfery takie jak w sumie podaje. Czytałem cały wątek i pamiętam ten test. Zrób ten sam test dla tych samych kart tylko na czytniku transcenda. Ja kupowałbym micro sd, ale sandisk mobile jeśli już żadną inną. A odnośnie kart SDHC to brałbym sandiska tą 95 MB/s UHS-1 jeśli już. Transcend cf 600x w testach nie wypada źle i czas dostępu nie jest zbyty długi w normie. Transcend to firma, która już od dawna działa w nośnikach danych. Widziałem test tej karty cf 600x na canon 7d z opróżnieniem bufora i ilością zdjęć w serii to róźnica spora ponad 140 zdjęć jpg do zapchania i szybko się bufor opróźnił. No lexary cene trzymają wysokie.
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 10-09-2012 o 16:47

Pełne uzależnienie

Panowie, z tymi kartami x 1000 to nie warto się spieszyć, bo jak narazie to kosztują majątek a oferowana faktycznie prędkość IMHO nie jest warta tej ceny. Te x 600 zaczynaja już mieć przyzwoite ceny ( no może oprócz SanDisk-ów )
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Początki nałogu

Panowie, z tymi kartami x 1000 to nie warto się spieszyć, bo jak narazie to kosztują majątek a oferowana faktycznie prędkość IMHO nie jest warta tej ceny. Te x 600 zaczynaja już mieć przyzwoite ceny ( no może oprócz SanDisk-ów )
    nie no żaden z Panów się nie spieszy. Wiadomo, że nie warto przepłacać bo ceny jeszcze są zbyt wysokie. No ja napewno prędzej czy później zakupie transcenda cf 600x 16 GB, kosztuje od 201 zł, więc to nie majątek. Bolek02 jak tam Ci się czytnik sprawuje. Jesteś zadowolony i z kabelka 26 cm heh. Może wymień się z mxw bo jak narazie tylko Ty masz najkrótszy. Mxw chciałby krótszy kabel to myślę że transakcja byłaby zadowalająca dla obu stron. Pozdro
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 10-09-2012 o 18:01

Uzależniony Awatar Robert Dy
    Miasto
    Świątniki Górne

Co do lexar to myśle że prędkośc będzie ta sama co ten transcend ma. Ktoś chyba z forum posiada lexara to może się pochwali transferami. Nie wiem na jakim jest chipie zbudowany bo te co wymieniłem czyli: delock,transcend i modecom są na gensys logic gl 3220 i w markowych czytnikach się je używa. Być może tak samo jest w lexar,sandisk czy kingston, a przez to transfer będzie ten sam, a cena podwójna.
    Miałem okazję bezpośrednio porównać Lexar i Kingston. Lexar wolniejszy, ok 2/3 tego co Kingston. http://www.canon-board.info/pozostal...ml#post1082454
    EOS R, EF 16-35 f/4L IS, EF 24-70 f/2.8L II, RF 50 f/1.8 STM, RF 85 f/2.0 IS, EF 100 f/2.8L IS, RF 70-200 f/4L IS, 580EX II, Manfrotto: Befree Carbon, 055XPROB, 488RC2

flickr

Początki nałogu

Cytat Zamieszczone przez Robert Dy Zobacz posta
    Miałem okazję bezpośrednio porównać Lexar i Kingston. Lexar wolniejszy, ok 2/3 tego co Kingston. http://www.canon-board.info/pozostal...ml#post1082454
    Robert Dy pamiętam ten test i odpisałem Ci, że wyciąga tyle ile karta powinna mieć czyli 60 MB/s bo dla takiej testowałeś. Pamiętam też, że chciałem abyś sprawdził jaki jest chip w tym kingstonie i odpisałeś mi "Nie za bardzo się da, a nie chcę uszkodzić plastikowych zaczepów". Robert Dy, a robiłeś może test dla karty o większym transferze niż 60 MB/s o ile taką oczywiście posiadasz. Mówisz że lexar z tą kartą sandisk extreme 60 MB/s nie osiagnie deklarowanych parametrów czyli 60 MB/s i że lexar jest wolniejszy o 33% od kingstona. To jest nie do pomyślenia, żeby na nim nie szło 60 MB/s. To transcend ponad 2 razy tańszy od lexar i śmiga jak burza. Jest też dużo zgrabniejszy i co ważne więcej typów kart odczytuje. Pozdro
    Ostatnio edytowane przez pawelo1 ; 10-09-2012 o 22:07

Uzależniony Awatar Robert Dy
    Miasto
    Świątniki Górne

Może dlatego że Lexar jako jeden z pierwszych pokazał czytnik USB 3.0? Porównywałem tylko na CF Sandisk 60 MB/s.
    EOS R, EF 16-35 f/4L IS, EF 24-70 f/2.8L II, RF 50 f/1.8 STM, RF 85 f/2.0 IS, EF 100 f/2.8L IS, RF 70-200 f/4L IS, 580EX II, Manfrotto: Befree Carbon, 055XPROB, 488RC2

flickr

Strona 23 z 30 PierwszyPierwszy ... 132122232425 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów