Strona 12 z 57 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 111 do 120 z 570

Wątek: Canon EOS M

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie Odp: Canon EOS M

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    Z tego co mi się wydaje, to w Canonie też jest matryca z af'em fazowym tak jak w Nikonie 1, więc powinno być szybko.
    Miejmy nadzieję, że w finalnej wersji tak będzie. Filmiki z YT na razie nie napawają optymizmem (Canon EOS M Mirrorless Camera Hands on First Look - YouTube).
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie

Domyślnie Odp: Zagadka 9-tego pinu

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta

Na razie to niewiele zmienia (patrz 650d), AF nadal działa dość słabo, gorzej niż w większości bezlusterkowców konkurencji.
    Pierwszy PEN - Olympus EP1 - miał premierę w czerwcu 2009. Ponad 3 lata temu.
    Pierwszy bezlusterkowiec - Panasonic G1 - miał premierę we wrześniu 2009 - prawie 4 lata temu.
    Tyle do tyłu jest Canon.

I wtedy AF w PEN-ie (w przeciwieństwie do tego w Panasonicu G1) był wolny, może tak jak teraz w Canonie EOS-M. Za 3 lata Canon dopracuje się pewnie równie szybkiego AF-u jaki jest dziś w nowej generacji PENów, a może takiego jaki jest dziś w OM-D.

I może 1/4 tych obiektywów które dziś oferuje micro43 (w końcu sam wspiera ten nowy system i musi dzielić siły pomiędzy lustra i bezlusterkowce).

W 2015 albo 2016 ten system EOS M może już mieć ciekawą ofertę, wyleczone choroby wieku dziecięcego, nie odbiegać funkcjonalnością od lustrzanek i mieć podstawowy zestaw obiektywów.

Dziś wziął po prostu technologię z budżetowych luster, obciął detekcję fazy i wsadził to w małe body. Trochę czasu minie nim opracuje technologię dedykowaną do bezlusterkowców, odmienną od tej do luster. Skoro już popełnił bezlusterkowca, to chyba jakiś % swoich zasobów skieruje w rozwijanie takich technologii?

Początki nałogu Awatar streaker
    Miasto
    Śląsk

Jeszcze raz nawiązując do tematu migawek - czyli rozumie, że wszyscy producenci stosują patent z elektronicznym otwarciem i mechanicznym zamknięciem z wyjątkiem Nikona 1 (który swoją drogą raczej mało mnie interesuje ze wzgl. na matrycę)?
    "Jeśli słuchałeś swojej matki, ojca, księdza i jakiegoś gościa z telewizji, a teraz wiedziesz nudny marny żywot, to w pełni sobie na to zasłużyłeś." - Frank Zappa

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

the silence is deafening

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Cytat Zamieszczone przez gietrzy;10963Strata74
    Strata czasu. Facet nabzdzil co mu slina przyniosla na jezyk, nie trzymajac sie faktow. Frustrat jakis?
    P.S. Tez jestem krytyczny wzgledem eos-m, ale bez przesadyzmu...

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Cytat Zamieszczone przez jotes25 Zobacz posta
    Nie sądzę, choćby przez brak ruchomego LCD czy mniejszą baterię. O różnych ML nie wspomnę.
    Tak to są pewne wady - szczególnie ta bateria. Jest za to kilka rozszerzonych funkcji w zakresie filmowania - w rezultacie - do tego zastosowania - wolę na papierze M niż lustro. Bateria najbardziej niepokoi.

Cytat Zamieszczone przez Piotr_0602 Zobacz posta
    Canon nie zwykł rozpieszczać użytkowników nadmiarem użytecznych funkcji czy innych wynalazków w kolejnych generacjach body. Zwykle nie zmienia za dużo jeśli nie musi.

AF poprawi z pewnością, pytanie ile mu to zajmie i w której generacji body.
    To widzę że kolega powoli z ambasadora jedynie słusznego sytemu (firmy która nawiasem mówiąc ledwo wiąże koniec z końcem i zostanie niedługo pewnie sprzedana) stał się już prorokiem .

To ja się też pobawię w proroka i stawiam że Canon w krótkim czasie posprząta na tym rynku - szczególnie że nieostatnia to premiera w dziedzinie tych atrap .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta

To ja się też pobawię w proroka i stawiam że Canon w krótkim czasie posprząta na tym rynku - szczególnie że nieostatnia to premiera w dziedzinie tych atrap .
    Wątpię.

Spodziewałem się że firma o takich możliwościaj jak Canon zrobi wejście smoka. Że miała kilka lat na obserwację i analizę rozwijającego się nowego działu foto, wyciągnęła wnioski i wchodząc jako ostatnia, wejdzie od razu z grubej rury, unikając błędów które popełnili inni.
    Że pokaże od razu co najmniej 2 body z różnych półek, szybki AF, zestaw małych stałek pokrywających podstawowy zakres i ze 2-3 zoomy.
    A zaczęli tak jak Olympus ze swoim pierwszym PENem - z małym body które jest wykastrowaną lustrzanką, dwoma obiektywami i adapterem do szkieł z luster. Powoli i nieśmiało. Chyba dlatego tylko że musieli, a nie dlatego że naprawdę chcą ten segment rozwijać.

Co do dobrego w bezlusterkowcach AF-u nie wierzę by szybko do niego doszli.
    Nie ma takiego jeszcze ani Sony, ani Pentax, ani Fuji. A szybciej do tego dojdą niż Canon. Olympusowi trochę czasu to zajęło (a nie wiem czy nie przy pomocy Panasonica). Na starcie tylko Panasonic i Nikon mieli już sensowny AF. Widać nie takie to proste.

Najlepsze wejścei miało Fuji (mimo że z AF-em na razie kiepsko). Weszło późno, ale jasno zdefiniowało target (niebiedny użytkownik, całkiem ekskluzywna cenowo działka), zaoferowało od razu zestaw stałek pokrywających podstawowy zakres. I unikalny patent - hybrydowy wizjer. Olympus długo błądził wypusczając coraz to inne wersje ciemnych zoomów, zanim poszedł po rozum do głowy i zrobił kilka zacnych stałek. Panasonic trafniej projektował obiektywy, ale też miał błędy. Samsung wypuszcza nijakie body, choć zestaw optyki zaczyna mieć ciekawy. Na to że potrzebny wizjer w małym body Olek wpadł późno. Sony mimo zacnych body nie ma dobrych obiektywów. Nikon popełnił za małą matrycę. Wszyscy miotali się na początku. Canon stał i obserowował - mógł uniknąć błedów. A wygląda na to że startuje tak samo jak większość, tyle że kilka lat po konkurencji.

Nokia też kiedyś nie doceniła smartfonów...

Bywalec Awatar sfw
    Miasto
    Mińsk Maz.

Domyślnie

A nie lepiej
    OM-D + adapter Kipona
    KIPON released electronic adapters,using Canon EF lens on NEX&m4/3 mirrorless cameras-KIPON adapter

+ Canon 85/1.8 i mamy ekwiwalent 170mm f/1.8
    + Canon 50/1.4 i mamy ekwiwalent 100mm f/1.4
    + Canon 100/2 i mamy ekwiwalnet 200mm f/2
    nawet jeśli te obiektywy na brzegach przy dużym otworze nie zachwycają na FF, to micro43 wybierze najlepszy fragment ze środka i będzie ostro nawet na brzegach

i wszystko ze stabilizacją (matrycy), ruchomym ekranem i lepszą ergonomią od EOS M

A jak chcemy mały zestaw kupujemy do tego naleśnik Panasonica 20mm f/1.7.

Ewentualnie przy innej wersji Kipona podpinamy do do jakiegoś NEX-a.
    Adapter do lustrzankowych szkieł Canona potrzebny zarówno dla posiadacza EOS M jak i dla posiadacza NEXa czy micro43. A Kipon, zdaje się, tańszy od adaptera Canona.
    Wszystko pięknie i ładnie tylko bez AF! Odpada.

Wysyłane z mojego GT-I9100 za pomocą Tapatalk 2

Pełne uzależnienie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tak to są pewne wady - szczególnie ta bateria. Jest za to kilka rozszerzonych funkcji w zakresie filmowania - w rezultacie - do tego zastosowania - wolę na papierze M niż lustro. Bateria najbardziej niepokoi.
    Nosz kurczę!
    USB Power Delivery spec upped to 100W, aims to make proprietary power connectors obsolete -- Engadget
    Tak teraz myślę, że nawet moja komórka jest ładowana przez USB, a taki(e) aparat(y) nie!?
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie

Spodziewałem się że firma o takich możliwościaj jak Canon zrobi wejście smoka. Że miała kilka lat na obserwację i analizę rozwijającego się nowego działu foto, wyciągnęła wnioski i wchodząc jako ostatnia, wejdzie od razu z grubej rury, unikając błędów które popełnili inni.
    Straszne takie narzekanie. Retorycznie zapytam: na czym Canon zarabia więcej: na sprzedaży Marków III i elek czy na gonieniu aparatów typu 650D, kitów i trochę lepszych szkieł, ale ciągle z grupy amatorskiej? Na bardziej wypasiony bezlusterkowiec EOS M jeszcze przyjdzie czas.

Strona 12 z 57 PierwszyPierwszy ... 2101112131422 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów