Witajcie ! To jest moj pierwszy postNie znalazlam odpowiedzi na forum wiec sie tutaj zapytam fachowcow.
Na stale sesje robie w jpg'ach ale w aparacie mam ustwawione jpg plus w razie czego cr2. W lightromie zazwyczaj tylko lekko poprawiam swoje jpg'i. Lecz czasami mi sie zdaza ze jpg jest niepoprwanie naswietlone wiec z pomoca przychodza oczywiscie cr2.
Jak ustawic wczytac pliki w lightromie, zeby na co dzien miec widoczne do obrobki tylko te owe jpg'i a gdy trzeba, miec gdzies "pod reka" awaryjne cr2 i w razie koniecznosci uzyc tych plikow zamiast "popsutego" jpg'a ?
Oczywiscie do LR wczytuje naraz jpg+cr2 i w oknie library widze podwojnie te same zdjecia jpg+cr2. A ja chcialabym, aby byly widoczne tylko same jpg a rawa "pokazac" tylko czasami gdy zachodzi taka potrzeba skorygowania ekspozycji i balansu bieli zamiast zlego nie nadajacego sie jpg'a.
Probowalam uzyc z menu kontekstowego LR - Stacking ale pewnie nie umiem tego wlasciwie uzyc a sama nie wiem czy to wlasciwie do tego sluzy.
Prosze o pomoc bo nigdzie na necie ani w ksiazkach o LR nie moge znalesc takich informacji. Z gory dziekuje za wszelki informacje - Kinga