www.adobe.com, rejestracja i zakup upgrade.
Mnie aktualnie by to kosztowało 79 dolców.
www.adobe.com, rejestracja i zakup upgrade.
Mnie aktualnie by to kosztowało 79 dolców.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
W niebywale prosty sposób: ściagasz z ogólnei znanego adresu (u Adobiego) program LR4, a następnie instalujesz go też dość prosto, jak każdy inny świeży program - uruchamiając setup.exe. Program działa przez miesiąc, a jak ci się spodoba, możesz sobie go kupić, płacąc jak lubisz i jak sprzedawca pozwala - Paypalem, kartą, przelewem, lub jakkolwiek inaczej (zależy gdzie kupujesz, bo może być nie tylko Adobe, ale np. Amazon).
Nie da się inaczej aktualizować wersji 3 do 4 jak instalując nowszą wersję jak nowy program. Jak będziesz chciał aktualizować trójkę jak zwykły update, albo zaktualizuje Ci do wersji 3,6 (ostatnia przed czwórką), albo powie, że nowszej nie ma.
Czyli 3 mogę olać i muszę kupić 4 ( dobrze zrozumiałem ? ) bo rzeczywiście jak próbowałem aktualizować 3 to mam 3.6 teraz. Muszę luknąć ile 4 kosztuje, ale trochę lipa jak zapłaciłem za 3 i teraz du.. :-)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I masz teraz 4 czy 3.6 ?
Ostatnio edytowane przez mariusz2704 ; 14-06-2012 o 15:38 Powód: Automerged Doublepost
Prawie. Z tą różnicą, że jeśli masz legalną 3.6, to zapłacisz jak za upgrade (choć de facto instalujesz pełny program).
Nie zdecydowałem się (jeszcze?) na upgrade, bo użytkuję Lr na dwóch komputerach, a na jednym jest wciąż Windows XP.
Używałem tylko wersji beta.
Ostatnio edytowane przez Merde ; 14-06-2012 o 15:42
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Wyjaśnijmy sobie jedną rzecz: do tej pory aktualizacje wszystkich wersji 3 (3.1, 3.2, aż do 3.6, czyli ostatniej trójki) były darmowe. Czyli kupujesz 3.0, a potem wszystkie trójki masz za darmo.
Najprawdopodobniej to samo będzie z czwórką - kolejne update'y też będą darmowe, ale trzeba sobie kupić wersję 4. Z tym, że jeśli ją kupujesz jako nowy user, kosztuje ok. 150$, a jak miałeś wcześniej kupioną trójkę, to taką 'większą połowę' tej kwoty.
Zważywszy, że normalna połowa ze 150$ wynosi 75, to kwota 79$ (jak twierdzi Merde) nie jest znowu tak strasznie dużo większą połową.![]()
Ostatnio edytowane przez mariusz2704 ; 14-06-2012 o 20:04 Powód: Automerged Doublepost
No i teraz mam zagwozdkę.
Do tej pory miałem zaznaczoną opcję "Treat JPG as separate files", JPGi tagowałem itp itd + przypisywałem oceny.
Ostatnio mnie naszło, że w sumie podział na JPG i RAW osobno jest mi niepotrzebny i korzystając z automatycznego stackowania połączyłem z rawami. Wszystko byłoby OK, gdyby nie to, że Lightroom nie widzi ocen przypisanych do jpg.
Kiedy ustawiam sortowanie wszystkich zdjęć wg Ratingu, na górze pojawiają się ocenione RAWy + JPGi które są zestackowane z innymi JPG (np. HDR+oryginalne pliki), natomiast cała reszta zdjęć jest w kolejności utworzenia.
O co biega?
Czy ktoś, kto już używa LR4, mógłby napisać jakie są minimalne wymagania sprzętowe, żeby amator fotografii mógł bez irytacji "wywoływać" fotki na swoim PeCecie za pomocą wspomnianego programu?