Mam mały problem chcąc cofnąć ostatni mój ruch w LR używając skrótu crtl+z wogóle nie działa a używając funkcji cofnij z zakładki rozwala całe zdjęcie nakładając jakby jakiegoś preseta.
CO ZA LUDZIE !!!
5DII / 5D / S 14 / 24L / 50 1.4 / 24-70 L / 85 1,8
Witajcie ! To jest moj pierwszy postNie znalazlam odpowiedzi na forum wiec sie tutaj zapytam fachowcow.
Na stale sesje robie w jpg'ach ale w aparacie mam ustwawione jpg plus w razie czego cr2. W lightromie zazwyczaj tylko lekko poprawiam swoje jpg'i. Lecz czasami mi sie zdaza ze jpg jest niepoprwanie naswietlone wiec z pomoca przychodza oczywiscie cr2.
Jak ustawic wczytac pliki w lightromie, zeby na co dzien miec widoczne do obrobki tylko te owe jpg'i a gdy trzeba, miec gdzies "pod reka" awaryjne cr2 i w razie koniecznosci uzyc tych plikow zamiast "popsutego" jpg'a ?
Oczywiscie do LR wczytuje naraz jpg+cr2 i w oknie library widze podwojnie te same zdjecia jpg+cr2. A ja chcialabym, aby byly widoczne tylko same jpg a rawa "pokazac" tylko czasami gdy zachodzi taka potrzeba skorygowania ekspozycji i balansu bieli zamiast zlego nie nadajacego sie jpg'a.
Probowalam uzyc z menu kontekstowego LR - Stacking ale pewnie nie umiem tego wlasciwie uzyc a sama nie wiem czy to wlasciwie do tego sluzy.
Prosze o pomoc bo nigdzie na necie ani w ksiazkach o LR nie moge znalesc takich informacji. Z gory dziekuje za wszelki informacje - Kinga
Ostatnio edytowane przez king1000 ; 13-06-2012 o 11:22
Witam,
W galery można sobie w filtrach nazwy ustawić np. coś w stylu %jpg%, nie pamiętam dokładnie czy musi być w procentach ale tak sobie filtruje żeby mi pokazywało tylko filmy![]()
Stacking (ale nei stocking) służy do tego wszystkiego, do czego zechce się go użyć. Między innymi świetnie służy do tego właśnie, co chcesz zrobić - mianowicie temu, żeby widzieć cały czas jpgi, ale mieć w pogotowiu stowarzyszone z nimi RAWy, aby w razie potrzeby szybko do takiego RAWa dotrzeć.
Nie posunę się do tego, żeby Ci tłumaczyć poszczególne komendy, ale wszystkie są zgrabnie zgrupowane w Photo > Stacking > tu właśnie.
A zatem, po imporcie wszystkich plików zrób sobie autostacking, co pogrupuje Ci pary: RAW + odpowiadający mu jpg. Niestety pierwszy z takiej pary będzie wyświetlany RAW, a Ty chcesz odwrotnie - ale prosto temu zaradzić: wystarczy wyświetlić sobie tylko pliki jpg (w zakładce Library) i zaznaczyć wszystkie, a potem wybrać komendę 'Move to top of stack'.
Tym sposobem będziesz widzieć pogrupowane w stacki pary RAW + jpg, przy czym pierwszy plik z takiej pary to bęzdie jpg. Wystarszy teraz zamknąć wszystkie stacki (Collapse all stacks)i już masz dokładnie to, co chciałaś: same jpgi zarówno w Library, jak i na dole w filmstripie.
A jak będziesz chciała dotrzeć do odpowiedniego RAWa, wystarczy w filmstripie kliknąć na malutki znaczek z numerkiem i stack się otworzy dając dostęp do RAWa. Prosto też w razie czego ręcznie zmienić kolejność wyświetlania pary: jeden z plików trzeba przesunąć myszą i po sprawie.
Do usług! Miło, że skoro szukałaś, to znalazłaś.![]()
Witajcie,
Podpowiedzcie jak aktualizować LR wersje 3 do 4 bo nie czyta mi raw z 5d3 ?? jak to się robi i ile kosztuje ??