Strona 82 z 155 PierwszyPierwszy ... 3272808182838492132 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 811 do 820 z 1542

Wątek: Wszystkie pytania do LR to TUTAJ

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez epicure Zobacz posta
    Mam dysk pod USB 2.0 jako bank zdjęć z LR. Nie polecam, strasznie długo trwa import i eksport plików.
    A czy ktoś ma takiego Paszporta na USB 3? Jako bank zdjęć
    the silence is deafening

Pełne uzależnienie Awatar airhead
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dj_zibi Zobacz posta
    Prosze was o pomoc.
    Czy da się importując rawy do LR, wczytać ustawienia z jakimi je wywołałem??
    tak, wystarczy wybrać w 'apply during import' opcję develop settings:none, jeśli zapisywałeś też .xmp
    Canon 6D + 20/2,8; 35/1,4; 85/1,8; 70-210/3,5-4,5
    Fujifilm x100

mgrochocki.wordpress.com

Coś już napisał Awatar workinger
    Miasto
    Sierpc

Domyślnie

Mam mały problem chcąc cofnąć ostatni mój ruch w LR używając skrótu crtl+z wogóle nie działa a używając funkcji cofnij z zakładki rozwala całe zdjęcie nakładając jakby jakiegoś preseta.
    CO ZA LUDZIE !!!
    5DII / 5D / S 14 / 24L / 50 1.4 / 24-70 L / 85 1,8

Domyślnie

Witajcie ! To jest moj pierwszy post Nie znalazlam odpowiedzi na forum wiec sie tutaj zapytam fachowcow.
    Na stale sesje robie w jpg'ach ale w aparacie mam ustwawione jpg plus w razie czego cr2. W lightromie zazwyczaj tylko lekko poprawiam swoje jpg'i. Lecz czasami mi sie zdaza ze jpg jest niepoprwanie naswietlone wiec z pomoca przychodza oczywiscie cr2.
    Jak ustawic wczytac pliki w lightromie, zeby na co dzien miec widoczne do obrobki tylko te owe jpg'i a gdy trzeba, miec gdzies "pod reka" awaryjne cr2 i w razie koniecznosci uzyc tych plikow zamiast "popsutego" jpg'a ?
    Oczywiscie do LR wczytuje naraz jpg+cr2 i w oknie library widze podwojnie te same zdjecia jpg+cr2. A ja chcialabym, aby byly widoczne tylko same jpg a rawa "pokazac" tylko czasami gdy zachodzi taka potrzeba skorygowania ekspozycji i balansu bieli zamiast zlego nie nadajacego sie jpg'a.

Probowalam uzyc z menu kontekstowego LR - Stacking ale pewnie nie umiem tego wlasciwie uzyc a sama nie wiem czy to wlasciwie do tego sluzy.
    Prosze o pomoc bo nigdzie na necie ani w ksiazkach o LR nie moge znalesc takich informacji. Z gory dziekuje za wszelki informacje - Kinga
    Ostatnio edytowane przez king1000 ; 13-06-2012 o 11:22

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez king1000 Zobacz posta
    Probowalam uzyc z menu kontekstowego LR - Stacking ale pewnie nie umiem tego wlasciwie uzyc a sama nie wiem czy to wlasciwie do tego sluzy.
    Prosze o pomoc bo nigdzie na necie ani w ksiazkach o LR nie moge znalesc takich informacji. Z gory dziekuje za wszelki informacje - Kinga
    Spróbuj zrobić "smart collection" z warunkiem: File Type is JPEG i drugą z File Type is Raw.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Starogard Gdański

Domyślnie

Witam,
    W galery można sobie w filtrach nazwy ustawić np. coś w stylu %jpg%, nie pamiętam dokładnie czy musi być w procentach ale tak sobie filtruje żeby mi pokazywało tylko filmy

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez king1000 Zobacz posta
    Stacking (ale nei stocking ) służy do tego wszystkiego, do czego zechce się go użyć. Między innymi świetnie służy do tego właśnie, co chcesz zrobić - mianowicie temu, żeby widzieć cały czas jpgi, ale mieć w pogotowiu stowarzyszone z nimi RAWy, aby w razie potrzeby szybko do takiego RAWa dotrzeć.

Nie posunę się do tego, żeby Ci tłumaczyć poszczególne komendy, ale wszystkie są zgrabnie zgrupowane w Photo > Stacking > tu właśnie.

A zatem, po imporcie wszystkich plików zrób sobie autostacking, co pogrupuje Ci pary: RAW + odpowiadający mu jpg. Niestety pierwszy z takiej pary będzie wyświetlany RAW, a Ty chcesz odwrotnie - ale prosto temu zaradzić: wystarczy wyświetlić sobie tylko pliki jpg (w zakładce Library) i zaznaczyć wszystkie, a potem wybrać komendę 'Move to top of stack'.

Tym sposobem będziesz widzieć pogrupowane w stacki pary RAW + jpg, przy czym pierwszy plik z takiej pary to bęzdie jpg. Wystarszy teraz zamknąć wszystkie stacki (Collapse all stacks)i już masz dokładnie to, co chciałaś: same jpgi zarówno w Library, jak i na dole w filmstripie.

A jak będziesz chciała dotrzeć do odpowiedniego RAWa, wystarczy w filmstripie kliknąć na malutki znaczek z numerkiem i stack się otworzy dając dostęp do RAWa. Prosto też w razie czego ręcznie zmienić kolejność wyświetlania pary: jeden z plików trzeba przesunąć myszą i po sprawie.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bombel Zobacz posta

A zatem, po imporcie wszystkich plików zrób sobie autostacking, co pogrupuje Ci pary: RAW + odpowiadający mu jpg. Niestety pierwszy z takiej pary będzie wyświetlany RAW, a Ty chcesz odwrotnie - ale prosto temu zaradzić: wystarczy wyświetlić sobie tylko pliki jpg (w zakładce Library) i zaznaczyć wszystkie, a potem wybrać komendę 'Move to top of stack'.
    Bombel ogromnie dziekuje za szybka i wyczerpujaca podpowiedz ! Wreszcie zadzialalo To jest to czego od dawna szukalam w LR. Jeszcze raz dzieki bardzo !

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Do usług! Miło, że skoro szukałaś, to znalazłaś.

Bywalec
    Miasto
    Włocławek

Domyślnie

Witajcie,
    Podpowiedzcie jak aktualizować LR wersje 3 do 4 bo nie czyta mi raw z 5d3 ?? jak to się robi i ile kosztuje ??

Strona 82 z 155 PierwszyPierwszy ... 3272808182838492132 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów