Jako jasność obiektywu przyjmuje się kwadrat otworu względnego, a otwór względny definiuje się jako stosunek średnicy otworu obiektywu do jego ogniskowej.
Gdzie w tej definicji jest ten polar? zakręcony na obiektyw co to ma tego "kiciaka przyciemnić nieco" bo ja nie widzę. to sa dobrze zdefiniowane fizyczne parametry obiektywu - równie dobrze można powiedzieć że kit jest jaśniejszy w południe a ciemniejszy wieczorem bo słonko słabiej świeci tylko co z tego - takie dywagacje są jak trzecia góralska prawda.
Może by tak nie mieszać za bardzo szczególnie w wątku dla początkujących bo niedługo znowu zaczną pisać że "mam zbyt ciemny obiektyw i wychodzą mi ciemne zdjęcia". To jest forum sprzętowe, opisuje proste sprawy które są dobrze zdefiniowane od dość dawna.
Nakręcenie polara zmniejszy ilość światła wpadającego do obiektywu o ok. 1.5 do 2EV tylko co z tego zwykła chumura może zmniejszyć tą ilość jeszcze bardziej ale to w żaden sposób nie zmienia jasności obiektywu i jego własności optycznych.