Strona 14 z 17 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 131 do 140 z 162

Wątek: Filtr polaryzacyjny i inne dylematy?

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Na Twoją sytuację i ilość pytań przez Ciebie zadawanych jest jedyna rada. Potrzebujesz nie rad via Internet, a na żywo. Poszukaj wśród swoich znajomych kogoś, kto jest otrzaskany w temacie, spotkaj się z człowiekiem i na bieżąco, z aparatem w ręce na pewno łatwiej przyjdzie Ci nauka. To naprawdę najrozsądniejsze wyjście. Prowadzenie dyskusji przez sieć chyba mija się z celem. Trzeba wytłumaczyć Ci na żywo: CO? JAK? DLACZEGO? A DLACZEGO NIE INACZEJ? Sprawa następna: po co np (i jak) opisywać Ci co się dzieje z obrazem podczas kręcenia polarem, skoro można go kupić (polecam) i samemu w wizjerze zobaczyć efekt. Co do możliwości obiektywów na różnych wartościach przysłony (ostrość, ale i wady optyczne) to też temat rzeka, w dodatku indywidualna dla każdego modelu. Mimo najszczerszych chęci nie oczekuj, że ktoś Ci tu streści wiedzę na temat naświetlania, zależności czas/przysłona, korekcji ekspozycji i dołoży do tego wiedzę na temat zachowania się w praktyce danej puszki i danych szkieł. W takiej formie to nie do zrobienia.
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Pełne uzależnienie

Domyślnie

1. kręcąc ustawia się płaszczyznę polaryzacji jeśli już masz tego polara to pokręć a zobaczysz efekt, efekt widać praktycznie zawsze jak patrzący nie widzi to najlepiej w słoneczny dzień słońce pod kątem 90st i patrzeć ja się przyciemnie niebo to musi być widać.
    2. nie jest za ciemny (ciemny lub jasny to takie popularne określenie na obiektywy z małym lub dużym maksymalnym otworem względnym czyli tej liczbie co ją piszą w nazwie obiektywu to ma niewielki (można powiedzieć żaden) związek z jasnością lub ciemnością obrazu uzyskiwanego przy użyciu takiego obiektywu).
    3.korekta ekspozycji nie ma związku z założeniem polara, światłomierz dokona odpowiedniej korekty, korekta ekspozycji służy zwykle do innych celów (chyba jest słowo na ten temat w instrukcji)
    4. polar przydaje się w bardzo wielu sytuacjach, przyciemnienie nieba, usunięcie refleksów z szyby, odbłyski na liściach w lesie, odbicia w wodzie zwiększyć lub zmniejszyć można, ogólnie można powiedzieć że redukuje kontrast i lekko zwiększa nasycenie barw ale słowo ogólnie jest tu słowem kluczem - zakładasz kręcisz i widzisz jak się zmienia scena.

Histogram to podstawowa sprawa polecam instrukcję obsługi to dość prosta a jednoczesnie istotna sprawa szczególnie jak się nie używa rawów.

a. ogólnie to służy innym celom - zmiana przysłony kontroluje głębie ostrości (znowu polecam instrucję obsługi jest informacja na ten temat) przy odrobinie wprawy coś takiego jak głebia ostrości powinno się dać zauważyć nawet na kicie. zmiana czasu naświetlania poza trywialnym faktem ustawiania czasu który daje się utrzymać "z ręki" lub trywialnym ustawieniem czasu do przysłony aby uzyskać poprawną ekspozycję (tu znowu polecam instrukcję działanie światłomierza jest opisane) pozwala np. pokazać ruch zwykle przy obiektach poruszających się ciekawe efekty dają bardzo krótkie lub bardzo długie czasy naświetlania - temat na książkę na Brian Peterson napisał taką (nawet niejedną).
    b. przysłona służy najczęściej do kontroli głębi ostrości (jest rozdiał w instrukcji obsługi) czasem chcesz 1.2 a czasem 16 i to przy jakiej przysłonie obiektyw rysuje najostrzej jest zupełnie nieistotne, słowo klucz to najczęściej bo może też służyć do cześ innego np wydłużenia czasu naświetlania (polecam instrukcję obsługi światłomierz jest opisany), zrobienia gwiazdki i pewnie jeszcze setki innych rzeczy.
    c. korekta ekspozycji służy do ... korekty ekspozycji typowym przykładem jest problem uzyskania białego śniegu lub czarnego węgla na zdjęciu, przysłonę zmniejsza się najczęściej w celu zwiększenia głębi ostrości lub ewentualnie w celu uzyskania dłuższego czasu naświetlania (jest opisane w instrucji obsługi).
    d. nie rób zdjęć w słoneczny dzień, raczej nie da
    e. znaczy co zrobić w słoneczny dzień - chyba jednak polar, ewentualnie osłona przeciwsłoneczna lub doświetlić lampą błyskową - pytanie jest zbyt ogólne zależy co fotografujesz i co chcesz uzyskać.
    f. maksymalną przysłonę determinuje tzw. limit dyfrakcyjny nie ustawiałbym więcej niż 11-13 właśnie ze względu na limit dyfrakcyjny ale z drugiej strony jak potrzebuję to ustawiam tyle ile potrzebuję

co do poradników to polecam - instrukcję obsługi - trzeba przeczytać ze zrozumieniem ze trzy razy, może szeroki kadr, książki Bryana Petersona można sobie poczytać o ekspozycji czasie naświtlania i innych aspektach.

a teraz skoro się tyle opisałem chcę zobaczyć te zdjęcia o których mowa wyżej - bo nie mogę się doszukać.
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Przeniosłem do działu "dla początkujących" i zmieniłem trochę tytuł, bo zawartość odeszła już daleko od filtrów .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tama Zobacz posta
    Bez obaw czytam wszystko.
    1. Kręcenie polarem - w jakim celu? Czy w celu pewnych ustawień, ale co jeszcze tam pozostaje do ustawienia?
    [...]
    4. Czy polar przydaje się tylko na słońce, czy również w mniej nasłoneczniony dzień i czy stosuje się go do zdjęć w pomieszczeniach bo słyszałam o fotkach np. ekspozycji za szkłem co nie da nam odbicia szybki w gablotach (muzea i inne wystawy)?
    http://www.optyczne.pl/35.1-poradnik..._praktyce.html
    Ten link padł już w tym temacie, gdybyś to przeczytała znała byś odpowiedzi na powyższe pytania, więc nie pisz, że czytasz albo zrób to dokładnie, ze zrozumieniem.

Poczytaj o jasności obiektywów, ekspozycji oraz koniecznie przeczytaj ZE ZROZUMIENIEM instrukcję aparatu. Jak już to zrobisz zajmij się polarem. Gdybyś się wysiliła i zobaczyła 1 filmik na youtube jak działa polar z wyświetlonymi na ekranie parametrami ekspozycji załapałabyś o co chodzi, jak on działa, jak wpływa na ekspozycję, jeżeli nie trzeba wrócić do poradników o ekspozycji. Linków nie podaję bo jak widać wyżej itak do niech nie zaglądasz.

Domyślnie

Przeczytałem ten wątek od początku. Wszystko ładnie opisane, że powinno zachęcić do sprawdzenia niektórych rzeczy jak to wygląda w realu. To co powiem może zabrzmi ostro, ale tak to wygląda z boku. To jest niezła komedia. Aby ktoś się czegoś nauczył potrzebny jest nauczyciel z doświadczeniem i najlepiej praktyką w temacie jaki uczy. Tu warunek jest spełniony niejednokrotnie. Jednak same chęci przelania wiedzy uczniowi powinno cechować się przynajmniej minimalną chęcią zdobycia tej wiedzy. TAMA niestety chciała by wiedzieć wiele, ale ze swej strony nie robi nic, aby posiąść takową. Mało tego, zamknięta jest na wszelkie rady, bo ona wie lepiej! Zapytam tylko; co wie lepiej, że nie chce słuchać doświadczonych kolegów, nie znając podstaw?
    Panowie, aż przykro mi to mówić, ale daremny wasz trud. Szkoda Waszego czasu.

Dopiero zaczyna

Smile

Cytat Zamieszczone przez jaś Zobacz posta
    a teraz skoro się tyle opisałem chcę zobaczyć te zdjęcia o których mowa wyżej - bo nie mogę się doszukać.
    https://picasaweb.google.com/1184107...COTMgdDQ5-a0ag

Dorzuciłam jeszcze 2 zdjęcia zrobione nie swoim lecz takim samym aparatem, którym bawiłam się rok temu, wszystko automatycznie, zwłaszcza STYL, a później im więcej kombinowałam już w swoim tym gorzej, widzę że ustawienia STYLU fabryczne są najlepsze, zieleń jest zielona, ale własnie pokazuję te 2 zdjęcia bo są ciemne, jedno w piękny słoneczny dzień ale brak tej "czystości", i myślę że + na ekspozycji rozmydli, a zwiększałam na pozostałych zdjęciach ostrość i kontrast by kolory nabrały mocy a się na tym przejechałam. I czuję, że w sumie nie bardzo będę w stylu zmian dokonywała a dokupię ten polar.

Bardzo Ci dziękuję za cierpliwość i wyczerpującą odpowiedź :razz:

@Jac +, indywidualny i praktyczny kursik to marzenie, niestety z tym nie da rady. Polara mam upatrzonego (Marumi) i już miałam kupić, gdy po lekturze na CB pojawiła się opcja Tamrona 17-50 a to już inny rozmiar, więc zanim się coś kupi trzeba się dobrze rozeznać w temacie i dopiero zdecydować. Dlatego tyle pytań

@kajtek, czytam wszystko z uwagą, ale wiele z tego rodzi moje dalsze pytania. A ową stronę na optyczne.pl już jakiś czas temu przestudiowałam. Ale zawsze lepiej dodatkowo zapytać praktyka. To właśnie optyczne pozwoliło mi wybrać polar, na którego mam chrapkę

Uffff, Panowie co tak nerwowo? Ja to mam się prawo wkurzać, bo mi foty nie wychodzą

p.s. @ jaroz, ja nic nie wiem lepiej, za to co niektórzy zbytnio atakujący mnie, jesli nie chcesz nie czytaj moich postów. Ja zadaję pytania na forum a jeśli odpowiedzi ktoś mi nie udzieli to trudno, dwa razy pukać nie będę. I to miejsce nie jest niczyim prywatnym folwarkiem. Gdybyś przyszedł do mnie z zapytaniem prawnym, to odpowiedzi bym Tobie udzieliła tak byś zakumał a nie mówiła, że trujesz i odsyłała do poczytania zagadnień prawnych. Forum to dialog. I nie wiem, gdzieś Ty się dopatrzył jakiejś mojej ignorancji co do rad. Ale to już nie mój problem. Administrator to sobie porządzić tu może ale nie Ty.
    Ostatnio edytowane przez Tama ; 07-06-2012 o 22:09

Uzależniony Awatar namoamo
    Miasto
    Wawa

Domyślnie

Kiedyś za takie pytania zamykano wątek a autora odsyłano do szukajki forum. Uwierz, że jesteś traktowana nad wyraz ulgowo

Uzależniony Awatar jac+

Domyślnie

Słusznie zwróciłaś uwagę na Marumi. Mam DHG i szczerze polecam. Teraz tylko najpierw dobierz obiektyw i odpowiedni rozmiar filtra do niego. Mam jeszcze Hoyę HMC Super. Co do właściwości polaryzacyjnych to jest boska. Jednak spróbuj zostawić na niej odcisk palucha - doczyszczenie tylko dla hardcore'ów .
    Mała spiżarnia: duża puszka, mniejsza puszka, pudełko sardynek, 5 słoików i naleśnik na deser

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Co do polarów to ja kiedyś dawno temu kupiłem hoya pro1 (multicoating, slim super duper i sruty-tuty czyli wszystko co się dało jeszcze napisać żeby ktoś wydał na niego tyle kasy), polaryzuje do dzisiaj, co do czyszczenia to nie widzę żeby było tak tragicznie jak to tutaj opisują, znacznie trudniej wyczyścić hoyję NDx400 czy hoyję R72 przy nich czyszczenie polara to bajka. tak ogólnie to mam pół torby filtrów hoya i jestem z nich zadowolony. swoją drogą kupownie polara do obiektywu w cenie tego obiektywu jest lekkim szaleństwem, całkowitym obłędem będzie uv B+W lub heliopana do kita .
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 07-06-2012 o 23:01
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Domyślnie

https://picasaweb.google.com/1184107...COTMgdDQ5-a0ag
    p.s. @ jaroz, ja nic nie wiem lepiej, za to co niektórzy zbytnio atakujący mnie, jesli nie chcesz nie czytaj moich postów. Ja zadaję pytania na forum a jeśli odpowiedzi ktoś mi nie udzieli to trudno, dwa razy pukać nie będę. I to miejsce nie jest niczyim prywatnym folwarkiem. Gdybyś przyszedł do mnie z zapytaniem prawnym, to odpowiedzi bym Tobie udzieliła tak byś zakumał a nie mówiła, że trujesz i odsyłała do poczytania zagadnień prawnych. Forum to dialog. I nie wiem, gdzieś Ty się dopatrzył jakiejś mojej ignorancji co do rad. Ale to już nie mój problem. Administrator to sobie porządzić tu może ale nie Ty.
    Pewien klient przychodzi do biura prawnego, gdyż ma problemy małżeńskie.
    Po jego wysłuchaniu TAMA proponuje rozwód:
    Tama: Możemy przeprowadzić rozwód zgodnie z prawem z powodu niezgodności charakterów.
    Klient: a co to jest rozwód?
    T: sądowe unieważnienie zawartego związku
    K: jakiego związku?
    T: pańskiego małżeństwa
    K: a ja nie chce sądu, bo nie lubię. chcę to mieć załatwione i już.
    T: tak się nie da. musi się odbyć sprawa rozwodowa. tak jest zgodnie z prawem
    K: a jak jest zgodnie z lewym?
    T: Nie chodzi tu o stronę a o prawo kodeksu opiekuńczo-rodzinnego.
    K: a ja nie chce żadnego kodeksu. Ja chce się jej pozbyć
    T: To inaczej się nie da.
    K: ale ja tak chce
    itd

sorry, ale taka jest rozmowa z tobą. I nie mów mi proszę co mam czytać, a co nie. Ja w przeciwieństwie do ciebie czytam, bo może dowiem się czegoś więcej. a to co napisałem to tylko takie moje subiektywne odczucie jakie towarzyszyło mi podczas czytania tego wątku odnosząc czasami wrażenie, że rozmowa odbywa się z trollem. I nie oburzaj się bo w moich słowach najmniejszej złośliwości nie ma.

Strona 14 z 17 PierwszyPierwszy ... 41213141516 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów