Strona 15 z 17 PierwszyPierwszy ... 51314151617 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 162

Wątek: Filtr polaryzacyjny i inne dylematy?

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez namoamo Zobacz posta
    Kiedyś za takie pytania zamykano wątek a autora odsyłano do szukajki forum. Uwierz, że jesteś traktowana nad wyraz ulgowo
    To innych jeszcze gorzej? Jesteś administratorem, masz udziały, założyłeś tą stronę? Skoro temat Cię nie bawi... napisz na mnie skargę do właściciela, że czytasz czyjesz posty choć tego nie chcesz.

@ Jac+, właśnie ten filtr upatrzyłam sobie

@ Jaś, cena taka średnia ale jakość dobra. Uważasz, że nie ma sensu do kita dobierać ten model? Poczytałam o polarach i wiele osób mówi, że te tańsze są "mało warte" i że lepiej zainwestować. Sam widzisz, różne zdania i jak mam nie pytać?
    To co sądzicie, Marumi do kita czy coś mniej kosztownego? Jesli coś innego to proszę o podanie pełnej nazwy bo różnice w symbolach są istotne.

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Tama Zobacz posta
    To innych jeszcze gorzej? Jesteś administratorem, masz udziały, założyłeś tą stronę? Skoro temat Cię nie bawi... napisz na mnie skargę do właściciela, że czytasz czyjesz posty choć tego nie chcesz. (...)
    namoamo ma w pełni rację, uprzedzając ewentualne pytania, nie mam żadnych powiązań finansowych, personalnych z forum

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jac+ Zobacz posta
    Słusznie zwróciłaś uwagę na Marumi. Mam DHG i szczerze polecam. Teraz tylko najpierw dobierz obiektyw i odpowiedni rozmiar filtra do niego. Mam jeszcze Hoyę HMC Super. Co do właściwości polaryzacyjnych to jest boska. Jednak spróbuj zostawić na niej odcisk palucha - doczyszczenie tylko dla hardcore'ów .
    Patrząc na sample jednak zamiast sprzętu będę polecał koleżance naukę.

1. Panorama Budapesztu na f/18? Na cropie? Wspaniały przepis jak zabić detal dyfrakcją. Trzeba poczytać o przysłonie.

2. Ciemne, wyblakłe zdjęcie w słoneczny, jasny dzień? Oj, trzeba poczytać o światłomierzu.

Przy takich podstawowych błędach żaden sprzęt nie pomoże.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie

Domyślnie

To innych jeszcze gorzej? Jesteś administratorem, masz udziały, założyłeś tą stronę? Skoro temat Cię nie bawi... napisz na mnie skargę do właściciela, że czytasz czyjesz posty choć tego nie chcesz.

@ Jac+, właśnie ten filtr upatrzyłam sobie

@ Jaś, cena taka średnia ale jakość dobra. Uważasz, że nie ma sensu do kita dobierać ten model? Poczytałam o polarach i wiele osób mówi, że te tańsze są "mało warte" i że lepiej zainwestować. Sam widzisz, różne zdania i jak mam nie pytać?
    To co sądzicie, Marumi do kita czy coś mniej kosztownego? Jesli coś innego to proszę o podanie pełnej nazwy bo różnice w symbolach są istotne.
    nie warto kupować tanich polarów.
    Ostatnio edytowane przez jaś ; 08-06-2012 o 09:31
    Jestem szumofobem
    S50/1.4A. Mam ostrego kundla.
    Używam Lee: BS, LS, Lee Landscape Polarizer 105mm, .6, .9 soft i hard, holder 2 sloty + pierścień

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta

1. Panorama Budapesztu na f/18? Na cropie? Wspaniały przepis jak zabić detal dyfrakcją. Trzeba poczytać o przysłonie.
    Mówiłam, że jestem na początku drogi. A to zdjęcie jak widzisz było robione w automatycznym ustawieniu i to w czasie, gdy nie miałam żadnego pojęcia o innych ustawieniach, kiedy to sprzęt nie należał do mnie. To tak na usprawiedliwienie

@Jaś, ok to będzie Marumi, wg optyczne.pl dość dobre.

@Bangi, możecie zamknąć wątek, odetchnijcie z ulgą.

Za wszystkie rady dziękuję, naukę podejmuję. Przyznam, że ciężko było mi się tu poruszać po temacie dla mnie nowym, trudnym (a jakże). Ale jest to widocznie forum dla użykowników doświadczonych, nastawionych na wymianę doświadczeń.
    Sobie i Wam życzę powodzenia i pięknych fot

Moderator Awatar Bangi
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

(...)@Bangi, możecie zamknąć wątek, odetchnijcie z ulgą. (...)
    ja tu nie jestem od zamykania czegokolwiek i nie o to mi chodziło w mojej wypowiedzi

Co do filtra to Marumi jest OK, mam 3

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

... [off-topic] ...
    @Tama
    O widze, że koleżanka z Wielkopolski Ja generalnie z Poznania chociaż kilka lat temu mnie wyniosło na zieloną wyspę... Niemniej pozdrawiam krajanke
    Ja też kiedyś zaczynałem fotografie i dużo się nauczyłem z tego forum. Polecam Ci przede wszystkim lekturę Janusza o WB i ostrości... (zresztą wszystkie artykuły Janusza należy przeczytać jako obowiązek )
    Na początek to może być czarna magia, ale z czasem wyciągniesz bardzo przydatne i pouczające informacje.
    Od siebie jeszcze dodam, że warto kupić książki Briana Petersona i Scotta Kelbiego. Dla mnie to jak podręcznik
    ... [/off-topic] ...
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Uzależniony
    Miasto
    Działyń

Domyślnie

Mam jeszcze pytania:
    1. Kręcenie polarem - w jakim celu? Czy w celu pewnych ustawień, ale co jeszcze tam pozostaje do ustawienia?
    2. Czy kit nie jest juz sam w sobie ciemny jak na dołożenie do tego polara?
    3. Jeśli TAK pkt. 2 to powinnam ekspozycję dać na + by było jaśniej?
    AD1. Przetestuj.
    AD2. Tak przyciemni to kiciaka nieco, ale ja muszę być jakiś dziwny, skoro dla mnie przesłony 11-16 na L-kach, a na kicie 8-11 pod krajobraz były. Dodatkowo trzeba było statyw taszczyć.

Histogram to swoją drogą "ciało mi zupełnie obce"
    To weź to ciało obce do ręki i poczytaj. Trudne, to nie jest.

b) spotkałam się z opinią że Canon wyciąga i tak maximum przy f8. ale w sprzęcie jest znacznie więcej, to jak to jest?
    Nie bardzo rozumiem, to zdanie? Dla mnie przesłony 13-16, to podstawa przy krajobrazie.

f) jaką najwyższą wartość f stosować z moim sprzętem?
    F8

Bez obaw czytam wszystko.
    Wcześniej wspominałaś, że horyzont jak i kompozycję znasz. Na pokazywanych przez ciebie zdjęciach, zjawisko prostego horyzontu nie występuje.

https://picasaweb.google.com/1184107...94471798418770

Nawet na tej galerii. W sumie na żadnej nie ma prostego horyzontu. Kompozycja? Leży?, idziesz i strzelasz zdjęcia. Pracujesz na jpegach? Skorzystaj z raw-a i naucz się w końcu wykonywać porządne zdjęcia.

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Przy takich podstawowych błędach żaden sprzęt nie pomoże.
    100% zgodności,.. bez nauki nie będzie efektów.

Mówiłam, że jestem na początku drogi. A to zdjęcie jak widzisz było robione w automatycznym ustawieniu i to w czasie, gdy nie miałam żadnego pojęcia o innych ustawieniach, kiedy to sprzęt nie należał do mnie. To tak na usprawiedliwienie
    Tyle, że nad kompozycją panowałaś? Czy ktoś inny za ciebie aparat trzymał?

Bez obaw czytam wszystko.
    Skoro tyle poradników, tyle wiedzy w google to co Ty tu jeszcze robisz?[/QUOTE]

Może mi się wydaje, ale to jest chyba jakiś troll, który wojuje z nami ile się da...
    |600D|7D|17-40|24-105|70-200|120-400|

Dopiero zaczyna

Domyślnie

@ Darx, piszesz;"Nie bardzo rozumiem, to zdanie? Dla mnie przesłony 13-16, to podstawa przy krajobrazie.

Dziwisz się skąd f8 (przeczytałam o tym na forum) a później sam przyznajesz, że ok 8.

Nie doczytałeś, bo napisałam iż nic nie komponowałam w pokazanych zdjęciach, robiłam ćwiczenia z ustawien nowego aparatu, chodziło mi wyłącznie o decyzję w kwestii Picture Style. Poza tym zdjęcia moim zdaniem dobre, zamieszczam na portalu podróżniczym a tu pokazałam to co jest nieudane, bo szukałam porady/pomocy.

Poza tym, zamek jak i cały park znajdują się na nierównym pagórkowatym terenie. Sam zamek jedną częścią wręcz znajduje sie na pagórku w związku z tym jego dolna część nie ma żadnej prostej linii.

A co Tobie nie pasuje w budapesztańskiej kompozycji? To bodajże zdjęcie z kolejki Siklo, zza szyby.

@flankerp, choć jedna przyjaźniejsza dusza na tym forum. Pozdrawiam

Dla mnie ten wątek jest już zamkniety. THE END.
    Ostatnio edytowane przez Tama ; 08-06-2012 o 16:51

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

... no generalnie Scott Kelby i Peterson i wielu innych zalecają do Landscapów F11 i więcej.. Pójdę dalej, któryś z Panów udowodnił nawet, że przy nowoczesnych obiektywach (mówię o dobrej klasy sprzęcie nie kiciaku) nawet przy f22 nie ma zniekształceń..

Ja osobiście robie na f11 czasem więcej jak warunki tego wymagają... ALe to zdjęcie poniżej robiłem kiciakiem na f21:

kliknij TU
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Strona 15 z 17 PierwszyPierwszy ... 51314151617 OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów