Strona 21 z 42 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 201 do 210 z 412

Wątek: Leica M ... ? takie tam przemyślenia

Bywalec Awatar Tornvald
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Zdaje się nie da rady odkleić samego filtra RGB, to jest raczej część montażowa całego przetwornika (w odróżnieniu od filtra IR i filtra dolnoprzepustowego, które są szybkami przez krzemem).
    Dokladnie tak, z tego co sie kiedys orientowalem nie da sie w sumie odkleic Bayera. Sa tacy co probowali, tutaj efekty :

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Nie martw się, wypuszczą serię filtrów neutralnych "Designed for M Monochrom" i da radę :-)
    Fotografia czarno biała to również filtry. Nie tylko szare. I te kolorowe już wcisnęli do środka. Możesz sobie zapisać jotpega z odpowiednim filtrem. Taki patent olkowy sprzed 10 lat. A filtr to i korpus pogrubi tak, że nie sądzę...

Pełne uzależnienie Awatar allxages

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Uważam jednak, że ten aparat jest zaprzeczeniem idei, którą starasz się tu przeforsować. Z jednej strony bronisz jak lew, że Leica jest aparatem reporterskim, bo mały, bo poręczny, bo cała masa innych zalet, z drugiej odbierasz mi prawo uznania monochromatycznego aparatu za pomysł nie z tej rzeczywistości. Czyli, kiedy nagle będziesz miał pomysł na kolorowe zdjęcie, to zdejmiesz z ramienia jedną Leikę, a kiedy na B&W, to zdejmiesz z drugiego drugą Leikę? Gdzie wtedy to wrażenie, że "nie jestem profesjonalistą", "subtelność", nienarzucanie się? Przecież jak ktoś ma 2 aparaty powieszone na szyi, choćby nie wiem jak małe, zawsze będzie wzbudzał zainteresowanie.
    Yyyy tak szczerze mówiąc to po pierwsze nie do końca widzę po co nosić 2 aparaty w tym celu. Tzn. jeszcze inaczej. Nie do końca rozumiem po co robiąc reportaż BW nagle mieć ochotę zrobić kilka zdjęć w kolorze. To się nie trzyma trzeźwego myślenia. Albo mamy założenie z góry na kolor, albo na BW. Przecież nie pokażemy później trochę tak, a trochę tak, bo nie będzie to spójne.

Natomiast co do noszenia dwóch body, to w przypadku Leici, moim zdaniem ciągle 2 body M są mniej inwazyjne niż 1 body Canona z dobrym obiektywem klasy L. To drugie body można też spokojnie wrzucić do małej torby czy kieszeni na pasku jak już chcemy je schować czy coś.

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    Albo mamy założenie z góry na kolor, albo na BW. Przecież nie pokażemy później trochę tak, a trochę tak, bo nie będzie to spójne.
    A to czemu niby?
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Domyślnie

Bo tak się robi. Estetyka. Cokolwiek. Tylko na tym forum czy ogólnie po amatorsku jest tendencja "zrobiłem 15 zdjęć, ale 4 są słabe, a to w BW spróbuję, może będzie lepiej". Pokaż mi choć jedną światowej klasy agencje fotografii reportażowej/dokumentalnej która miksuje kolor i BW w jednym reportażu.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

..Tylko na tym forum czy ogólnie po amatorsku jest tendencja "zrobiłem 15 zdjęć, ale 4 są słabe, a to w BW spróbuję, może będzie lepiej"...
    Jesteś w błędzie - nie tylko na tym forum.

...Pokaż mi choć jedną światowej klasy agencje fotografii reportażowej/dokumentalnej która miksuje kolor i BW w jednym reportażu.
    A muszę?

BTW: dlaczego przyjmujesz, że zdjęcia z jednego wyjścia muszą znaleźć się w jednym reportażu?
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    Jesteś w błędzie - nie tylko na tym forum.
    Napisałem "czy ogólnie po amatorsku".

A muszę?
    Ty nie, rozumiem ze mc_iek się nie zgadza z tą teorią, więc on musi ;-)

BTW: dlaczego przyjmujesz, że zdjęcia z jednego wyjścia muszą znaleźć się w jednym reportażu?
    No jeżeli jedno wyjście to reportaż, to my w ogóle nie mamy o czym rozmawiać

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mc_iek Zobacz posta
    A to czemu niby?
    Wiedziałem, że "Bo tak"

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Pokaż mi choć jedną światowej klasy agencje fotografii reportażowej/dokumentalnej która miksuje kolor i BW w jednym reportażu.
    National Geographic, wydanie grudniowe 1953: "Aviation Looks Ahead on Its 50th Birthday" - cz-b zdjęcia pokazują "jak było", kolorowe - "jak jest".

♬♪ ♬♪You had it coming, you only had yourself to blame!♬♪♬♪
    EOS - conditio sine Kwanon...

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Do dzisiaj NG nierzadko zamieszcza zarówno kolorowe, jak i czarno/białe zdjęcia z reportaży pokazujących ten sam temat. Jak to mówią w mojej branży, wykorzystywanie najmodniejszych tendencji prowadzi do powstania kompletnie niemodnego efektu finalnego...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Strona 21 z 42 PierwszyPierwszy ... 11192021222331 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów