Strona 31 z 42 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 301 do 310 z 412

Wątek: Leica M ... ? takie tam przemyślenia

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Innymi słowy, widzi mu się, że ta Lejka lepiej niż Photoshop symuluje (w gruncie rzeczy cyfrowo jak PS) analogowe ziarno?
    Całkiem zgrabnie też symuluje analogowy banding (M9)

PS: Sergiusz - zakończ już tą bezsensowną krucjatę. To nie jest zły sprzęt, po prostu nie jesteś w grupie docelowej i tyle.
    Ja też, ale tylko ze względów finansowych. Chętnie dorwałbym to w swoje ręce, ale przy cenie minimum pięciokrotnie niższej.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    PS. Ciekawe, jak by wypadł Monochrom vs. M9 w kolorze...
    Pewnie ktoś porówna - ale trudno (wydaje mi się) będzie obrać kryteria porównawcze.
    Ale tak mi przyszło do głowy, że pozbywając się filtru Bayera Leica podniosła znacznie poprzeczkę swoim szkłom - aberracje chromatyczne są przecież w Monochromie nie do usunięcia - więc szkło musi być perfekcyjne.
    EOS - conditio sine Kwanon...

Domyślnie

proponuje zobaczyc nowy numer LFI, sa tam zdjecia z monochroma
    i przyznam ze testy testami, rownywanie wycinkow , doszukiwanie sie roznic to nic w porownaniu z tym jak te zdjecia zobaczy sie na papierze
    a te w LFI urywaja jaja
    mariuszjaniszewski.pl ; packshotstudio.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Kolega ma wadę wzroku - jak mu u okulisty dają tabliczkę z literkami z prośbą o przeczytanie napisów z najniższego rzędu, to czyta na przykład "Wykonano w Zakładzie Pracy Chronionej..." - i to ma nawet jakąś nazwę. No i w sumie - bieda, bo z tego powodu wzrok męczy mu się szybciej i o bóle głowy przy pracy przy komputerze łatwiej.

Więc lepiej czasem za dużo nie widzieć - żeby nie chorować
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez mario Zobacz posta
    a te w LFI urywaja jaja
    Zostaję przy Canonie!
    Z resztą - takim argumentem na pewno nie przekonasz żony do zakupu lejki...
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 30-05-2012 o 09:05 Powód: Automerged Doublepost

fotograf Awatar Czacha
    Miasto
    Białystok

Domyślnie

proponuje zobaczyc nowy numer LFI, sa tam zdjecia z monochroma
    i przyznam ze testy testami, rownywanie wycinkow , doszukiwanie sie roznic to nic w porownaniu z tym jak te zdjecia zobaczy sie na papierze
    a te w LFI urywaja jaja
    Mario, jeśli są to foty nie obrobione - spoko. Ale jeśli pacane Silver Efex'em to chyba nie ma sie czym podniecać Bo o ile np. Twoje zdjęcia mi sie b. podobają klimatem to tak na prawdę nie wiele mówia o sprzęcie którym zostały zrobione .. to dobrze bo nie sprzęt ma znaczenie, ale i jednak troche źle bo efekt koncowy to przede wszystkim obrobka wiec gdyby dac Ci Fuji X100 to wygladaly by podobnie .. ot byly by z wieksza glebia i mniejsza plastyka

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Bahrd Zobacz posta
    Pewnie ktoś porówna - ale trudno (wydaje mi się) będzie obrać kryteria porównawcze.
    To był sarkazm, przecież takie porównanie (M9 vs. MM w kolorze) nie jest możliwe.
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Korekta: to jednak z monochroma ten banding, nie zwróciłem uwagi na to, że podpisy się zmieniły.
    Odszumianie jednak całkiem zgrabnie (choć nie w 100%) sobie z tym radzi.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Proponuję jednak zaprzestać dyskusji o szumach, bo to jest zupełnie bez sensu. Osobiście nie używam (w Canonach) ISO większego niż 1600, a w M9 jakość jasnych szkieł jest tak dobra, że nie trzeba ich w ogóle domykać.

Tutaj przykład z ciemnego kościoła (Katedra Poznań): ISO 1000, f=1, 50mm
    http://www.kubacichocki.pl/12/m9iso1000.jpg
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Czacha Zobacz posta
    Mario, jeśli są to foty nie obrobione - spoko. Ale jeśli pacane Silver Efex'em to chyba nie ma sie czym podniecać Bo o ile np. Twoje zdjęcia mi sie b. podobają klimatem to tak na prawdę nie wiele mówia o sprzęcie którym zostały zrobione .. to dobrze bo nie sprzęt ma znaczenie, ale i jednak troche źle bo efekt koncowy to przede wszystkim obrobka wiec gdyby dac Ci Fuji X100 to wygladaly by podobnie .. ot byly by z wieksza glebia i mniejsza plastyka
    ktos powiedzial ze wypadowy plik z monochroma wyglada jak acros
    i cos w tym jest,DNG z tej puszki ma byc na tyle bezplciowy zeby potem sobie dowolnie z nim manipulowac, zapewne jpgi mozna sobie ustawic tak zeby to co daje puszka nie wymagalo ruszania suwaczkami w kompie

zdjecia Sobola w LFI naprawde pokazuja roznice, obraz jest zdecydowanie czystszy,ostrzejszy i bardziej wyrazisty

jak tylko bedzie taka mozliwosc to zrobie sam porownanie z M9, zarowno na monitorze jak i na papierze
    ale wydaje mi sie ze obrobka mozna sie jedynie zblizyc do podobnych wynikow a nie je osiagnac
    mariuszjaniszewski.pl ; packshotstudio.pl

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    To był sarkazm, przecież takie porównanie (M9 vs. MM w kolorze) nie jest możliwe.
    A ja już chciałem dorabiać teorię...
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    i cos w tym jest,DNG z tej puszki ma byc na tyle bezplciowy zeby potem sobie dowolnie z nim manipulowac, zapewne jpgi mozna sobie ustawic tak zeby to co daje puszka nie wymagalo ruszania suwaczkami w kompie
    Dowolnie się nie da jednak - robiąc zdjęcie b-cz tracimy przecież całkowicie informację o kolorach i sposobie ich odwzorowania w szarości przez matrycę?
    Czy się mylę?
    Ostatnio edytowane przez Bahrd ; 30-05-2012 o 11:11 Powód: Automerged Doublepost

Strona 31 z 42 PierwszyPierwszy ... 21293031323341 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów