Strona 20 z 42 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 191 do 200 z 412

Wątek: Leica M ... ? takie tam przemyślenia

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario Zobacz posta
    Dlatego tez nie wiem na jakiej podstawie glosisz tezy odnosnie m9
    Mam wrażenie, że nie czytałes moich wypowiedzi dokładnie, albo rozumiesz je tak, jak zasugerował kolega KEEK swoje rozumienie tego co napisałem o B&W i kadrowaniu

Mam wrażenie, że cokolwiek dalej będzie w tym temacie pisane, będzie to jakaś tam próba czy to okopania się w swoich poglądach, czy nieudana próba wyjaśnienia ich. Nie wiem, czy jest sens to dalej ciągnąć.
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Domyślnie

To ty w tym watku pisales ze monochrom jest dla funboyow laiki i jest to wymysl odciety od rzeczywistosci, ze m9 kupuje sie zeby podniesc fotograficzny statut
    A ja ci polazuje sa ludzie ktozy robia cos ambitniejszego, ktozy uzywaja b&w jako przekazu i dla ktorych m9 to idealne narzedzie pracy a nie aparat do gabloty
    mariuszjaniszewski.pl ; packshotstudio.pl

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Czy mnie coś ominęło, czy M-M to po prostu M9 z innym firmware ?
    O obiektywach wiem prawie wszystko

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cichy Zobacz posta
    Czy mnie coś ominęło, czy M-M to po prostu M9 z innym firmware ?
    AFAIK matryca ma być inna.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez allxages Zobacz posta
    A swoją drogą, to co ma oznaczać to staropolskie przysłowie?
    Znaczy szajs! - jak kiedyś w którymś wiedeńskim sklepie elektronicznym powiedział (za) głośno mój kolega... (kiedyś mówiło się pełnym zdaniem: " to [nawet] psu na budę [się nie nadaje]").
    EOS - conditio sine Kwanon...

Pełne uzależnienie Awatar dinderi
    Miasto
    Raszyn

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez mario Zobacz posta
    To ty w tym watku pisales ze monochrom jest dla funboyow laiki i jest to wymysl odciety od rzeczywistosci, ze m9 kupuje sie zeby podniesc fotograficzny statut
    Dlatego nie dojdziemy chyba do zgody. Pisałem o funklubie, nie funboyach. Jest pewna róznica znaczeniowa.
    Pisałem również, że prawie wszyscy kogo znam, kupiło M9, żeby zaznaczyć swój status. To tez pewna róznica znaczeniowa.

Ale ok. Masz prawo do własnej interpretacji, skoro wolisz taką.

A ja ci polazuje sa ludzie ktozy robia cos ambitniejszego, ktozy uzywaja b&w jako przekazu i dla ktorych m9 to idealne narzedzie pracy a nie aparat do gabloty
    Alez ja doskonale wiem do czego przydaje się B&W. Przynajmniej tak mi się wydaje.
    Uważam jednak, że ten aparat jest zaprzeczeniem idei, którą starasz się tu przeforsować. Z jednej strony bronisz jak lew, że Leica jest aparatem reporterskim, bo mały, bo poręczny, bo cała masa innych zalet, z drugiej odbierasz mi prawo uznania monochromatycznego aparatu za pomysł nie z tej rzeczywistości. Czyli, kiedy nagle będziesz miał pomysł na kolorowe zdjęcie, to zdejmiesz z ramienia jedną Leikę, a kiedy na B&W, to zdejmiesz z drugiego drugą Leikę? Gdzie wtedy to wrażenie, że "nie jestem profesjonalistą", "subtelność", nienarzucanie się? Przecież jak ktoś ma 2 aparaty powieszone na szyi, choćby nie wiem jak małe, zawsze będzie wzbudzał zainteresowanie.
    Staram się patrzeć trzeźwo. Nie ujmuję zalet aparatowi, jest doskonały. Ale ten pomysł uważam za idiotyczny. Podejrzewam, że można by go załatwić samym oprogramowaniem, z identycznym efektem. (Wiem, wiem, świadomy fotograf 3 tygodnie przed zrobieniem zdjęcia reporterskiego, będąc o 3 tysiące km od nieznanego sobie miejsca wie, czy będzie ono kolorowe, czy czarno-białe.)
    Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
    09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.

---Moje zdjecia na FB---

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    AFAIK matryca ma być inna.
    Matryca jest ta sama. Tylko odkleili od niej aby było taniej filtr RGB a sprzedają drożej. Taka jest cena postępu. W tym przypadku coś koło 5000zł.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Matryca jest ta sama. Tylko odkleili od niej aby było taniej filtr RGB a sprzedają drożej. Taka jest cena postępu. W tym przypadku coś koło 5000zł.
    Zdaje się nie da rady odkleić samego filtra RGB, to jest raczej część montażowa całego przetwornika (w odróżnieniu od filtra IR i filtra dolnoprzepustowego, które są szybkami przez krzemem).

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Napisałem w uproszczeniu. Nie mniej dzięki temu wpada nieco więcej światła i tak powstaje kolejna zaleta jaką jest minimalne ISO 320 doskonale się nadaje aby fotografować jasnymi stałkami w słoneczny dzień na pełnej dziurze o studio nie wspominając.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Napisałem w uproszczeniu. Nie mniej dzięki temu wpada nieco więcej światła i tak powstaje kolejna zaleta jaką jest minimalne ISO 320 doskonale się nadaje aby fotografować jasnymi stałkami w słoneczny dzień na pełnej dziurze o studio nie wspominając.
    Nie martw się, wypuszczą serię filtrów neutralnych "Designed for M Monochrom" i da radę :-)

Strona 20 z 42 PierwszyPierwszy ... 10181920212230 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów