sam rozważam dokupienie jeszcze 14mm od samyanga na kilka szerszych strzałów bo do reszty wystarcza mi 35/2, tylko na początek z chęcią bym sobie pożyczył na kilka godzin ten obiektyw od kogoś z W-wa bądź okolic.
sam rozważam dokupienie jeszcze 14mm od samyanga na kilka szerszych strzałów bo do reszty wystarcza mi 35/2, tylko na początek z chęcią bym sobie pożyczył na kilka godzin ten obiektyw od kogoś z W-wa bądź okolic.
Regulamin pkt 8.
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Samyang ma lekko wystającą tylną soczewkę (Przednią w sumie też) co przy traktowaniu sprzętu przez Miclesa się po prostu nie sprawdzaMi się udało moje soczewki utrzymać w stanie nienaruszonym przez 1,5 roku. Pożyczyłem Miclesowi i już się coś pojawiło z tyłu. Jeszcze bym przeżył ale się okazało, że zepsuł coś tak, że z jednego brzegu muszę nastawić ostrość na 1m żeby było ostro a z drugiego na 0,5m
(na 2.8 na ścianę która znajduje się ok. 1m od aparatu
). Nie wiem gdzie i jak nim przygrzmocił bo sam nie wie
No ale zobowiązał się albo naprawić albo kupić nowego na swój koszt - więc liczę, że będzie słowny
![]()
5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
OK dzięki w takim razie za radę, więc zaczynam teraz myśleć zamiast o 16-35 o 35L 1.4F Dla pewności pójde do fotojokera aby dali mi do wypróbowania szkiełka w salonie i ewentualnie może to rozwieje moje wątpliwości.
Nie mniej jednak dziękuje za rady . A i mam kolejne pytanie czy jako iż 35L to dość drogi obiektyw to logiczne jest i sensowne zakładanie jakiegoś filtra aby zadbać o szkło to czy tak samo ma się sytuacja w przypadku Samyanga czyli no fisheye-a chodzi mi czy na to rybie oko są filtry a jeśli są to czy się opłaca zakładać ? To ostatnie pytanie i już nie męczę szanownych kolegów![]()
Canon 5DmII , 40D ; Canon 24mm L ; 50mm 1.4f ; C135mm 2.0f ; Samyang 14mm; 580exII, 430ex, Q DP600w, BD,Softy itp
ja mając 50 kupiłbym 24, ale pewnie dlatego, że lubię 50mm jako standard, 24 na weselu sprawdza się super, szerokie, jasne, ostre szkło= fajne dynamiczne kadry.
35mm oczywiście też jest super tak jak micles pisał podstawa do repo, ja akurat z 24 często kadruję 35 już szerzej nie dam rady (wiem ma to swoje wady i zalety),
zaczynając w ślubniakach i robiąc stałkami raczej nie porywałbym się na dużą ilość szkieł
najpopularniejsze zestawy to pewnie:
35+85(ew 100) + nie koniecznie ale coś szerszego się przyda i tu własnie S14
24 (twoje 50) 85(100)
każdy pewnie wybiera ten w którym jest szkło o ulubionej ogniskowej
W FJ to popstrykasz co najwyżej 3min (no chyba, że u Ciebie obsługa inna bo ja jak pstrykałem 24L to koleś się na mnie tak patrzył, że czułem się niechciany :P mimo, że na ladzie zostawiłem swoje 35L)
Na Samyanga filtra nie założysz. Ja na 35L nie mam bo mi się coś zdaje, że z filtrem ma ciut gorsze osiągi. Poza tym w 35L z przodu chyba nie ma soczewki tylko szybka ochronna (tak mi się wydaje z obserwacji), więc podejrzewam, że ew. wymiana nie jest aż tak bolesna
Ale tutaj to jak chcesz. Ja mam filtr tylko na 70-200 ale to też dlatego, że znajomy jak raz pożyczył to kupił żeby mu krzywdy nie zrobić no i już mi zostawił
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Poszperałem i jednak dementuję - od frontu są normalne soczewki.
Tylko supertelasy mają od frontu ochronną szybkę (ale nie te nowe w wersji II)
Ostatnio edytowane przez Goomis ; 24-04-2012 o 21:19 Powód: Automerged Doublepost
Ja pstrykalem ile chcialem wlasnie 24L. :-)