Co do s5 pro to chyba chodzi o to ze nawet chyba dzisiaj aparat ten ma najwieksza rozpiętość tonalna, nie wiem jak po wprowadzeniu 5d mk III i d800
Nie, raczej nie o to. Chodzi o mityczne oddanie kolorów skóry.
Dla nikoniarzy z epoki pierwszych cmosów to był święty graal, ale w chwili obecnej ten aparat powinien odejść już na zasłużoną emeryturę.
Raz, że to crop (a więc bez "plastyki" i "magii"), dwa - stosunkowo niska rozdzielczość, trzy - w hi iso radzi sobie dosyć kiepsko.
Jego wysoki DR (przypominam: tylko w światłach!) dla ślubniaków niewiele wnosi.
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Rany, a w zasadzie lepiej rzec tak jak to mawiała ta nimfa z seriala: O JENY.
Gadacie cały czas o nieistotnych rzeczach moim zdaniem.
Sprzęt sprzętem, ale powinno być o wykorzystaniu tego sprzętu.
Zarzucacie tu wszyscy temat wykorzystaniem konkretnych szkieł, a nie widzę poparcia w żadnych fotach. Jak czytam ten wątek, to wydaje się, że kłócicie się tak z zasady o nic.
Czytając, dochodzę do wniosku, że idąc na sesję, powinienem mieć 40-kilowy plecak pełen wszystkich możliwych stałek. Nie lepiej mieć 2 szkła dobre? Nie wystarczy mieć asystenta, który pomoże? Dla Was widać zabranie wizażystki i asystenta to jakaś czarna magia?
aparaciki, pierścienie, adaptery i tuleje, stary słoik, kupe makro i parę innych przydasiów, brak tylko rybki jeszcze (60D, 5D Mk II, 1D Mk III, 24-105, 70-200, 17-40, 100, 50)
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
Przykleję się do tematu, może coś doradzicie ;-) Zastanawiam się czy na ślub lepiej pójść z 40D + 28 1.8 + 50 1.4, czy sprzedać 40D i 28 1.8 i kupić w ich miejsce 5D I.
Chodzi mi o to co da lepszy efekt - wiem jakie ograniczenia niosą za sobą te konfiguracje, nic innego aktualnie w grę nie wchodzi.
Wiem że może tu brakować szerokości, ale godzę się z tym i "zleceniodawcy" też. Wydaje mi się że 5D + 50/1.4 da lepszy efekt i będę mógł bardziej skupić się na komponowaniu i sprawach istotniejszych niż kombinacje 28/50 pod 40D.
Tak naprawdę to chyba bardziej potrzebuję bodźca który pchnie mnie w stronę 5D + 50/1.4 niż faktycznej rady...;-)
Ostatnio edytowane przez PioterD ; 07-05-2012 o 09:09
5D I + Sigma 35mm + Canon 100mm