Pokaż wyniki od 1 do 10 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Mieszany widok

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CC2 Zobacz posta
    Czy ktoś podpianł pod mk3 szkło Tamron SP AF 28-75mm F/2,8 XR Di LD Aspherical?
    I co z tego wychodzi?
    Si, si...O czym wczoraj wspomniałem przy okazji pytania do Flanela.
    Generalnie jeśli chodzi o szybkość działania i celność jest bardzo dobrze. Na pewno obiektyw przeżywa drugą młodość z tą puszką. W porównaniu do eLek zauważyłem, że brakuje mu troszkę rozdzielczości...Kiedyś się nim zachwycałem, ale używałem go wtedy przy naprawdę dobrych warunkach (plenery) i mniejszej rozdzielczości 8mpix (350D i 30D). Poza tym nie miałem lepszych szkieł. Przy pełnych RAWach i wysokim ISO (od 12800) zauważyłem przy szerokim kącie w dolnym rogu lekki zafarb. Aha...obiektyw winietuje na szerokim kącie.

Jeśli chodzi i wrażenia z nowej puszki:
    - cichutka migawka w trybie silent (wspomniałem wczoraj).
    - szybszy i pewniejszy AF (na razie przejrzałem jakieś 300zdjęć z 700) to nietrafionych jest może kilka. Może wina stoi po mojej stronie, bo punkcik znalazł się na granicy docelowego obiektu.
    - autoiso - działa całkiem nieźle, ale trafiło mi się kilka niedoświetlonych zdjęć i część prześwietlonych. Nie wiem czy to wina zróżnicowanego światła w danym miejscu, czy też może ustawień w aparacie (min czas u mnie 1/125s)
    - przy obróbce zdjęć z wysokim ISO uważać na poziom odszumiania w LR 4.1. Ktoś tu podawał 30. Jest to za dużo, bo przy takim odszumianiu włosy się lepią. Poziom 15 pozwala utrzymać wysoki poziom detalu przy w miarę dobrym poziomie odszumienia.
    - na razie bałem się podpiąć obiektyw z f4. Przede wszystkim dlatego, że z przy f2.8-f3.5 i czasie min 1/125s zdarzało mi się wyjść poza iso 10000. Może większej odwagi nabiorę, gdy zmniejszę czas do 1/80s.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez dulak Zobacz posta
    O tym, że w końcu aparat przestał przeszkadzać (ciekawe na jak długo) w robieniu zdjęć każdy z nas czytał tu nieskończoną ilość razy. Ja jestem przesiedleńcem z Nikona, bardzo świadomie i długo wybierałem pomiędzy D700 vs 5DII dlatego wiele opcji nad którymi koledzy się zachwycają nie jest w stanie mnie przekonać do tak abstrakcyjnej ceny puszki, która z gripem dochodzi do 15000zł!
    no ale przecież pojawiały się już komentarze, że aż takiego skoku jakości w obrazku to nie ma...Niektórzy nawet pisali, że jest porównywalny z tym z 5DII.
    Ostatnio edytowane przez Thomason2005 ; 23-04-2012 o 08:23 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

no ale przecież pojawiały się już komentarze, że aż takiego skoku jakości w obrazku to nie ma...Niektórzy nawet pisali, że jest porównywalny z tym z 5DII.
    byleby nie był gorszy.
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=41292898
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=41292959
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 23-04-2012 o 10:22
    the silence is deafening

Początki nałogu

Domyślnie

spojrzałem szybko i z podesłanych linków wygląda na to, że 5d3 ma gorszy DR od 5D2 dla ISO 100 i 200.
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Właśnie przetestowałem sigmę 17-35mm znaną ze swojego frontfocusa.
    Na 5d2 używałem jej jako stałki 17mm bo miała +15 na 17mm i 0 na 35mm.
    Teraz w końcu można ustawić osobno wide i tele w mikroregulacji i działa idealnie

Z rzeczy które mnie trochę denerwują to oczywiście zoomowanie ( mam nadzieję że dodadzą w nowym firmware jakąś opcję)
    Kopiowanie zdjęć na Komputer. We wszystkich Canonach po podłączeniu do kompa pojawiało się menu i wystarczyło jedno kliknięcie "kopiuj nowe zdjęcia" i zdjęcia już leciały, a teraz trzeba wchodzić w menu i grzebać.
    Po co oni zmieniają coś co było dobre?

A teraz zasysam nowego Capture One'a bo w końcu dali obsługę rawów 5d3.
    Próbowałem się jakoś przekonać do Lightrooma, jednak wydaje mi się jakiś taki ubogi
    Ostatnio edytowane przez luc_october ; 23-04-2012 o 11:23

Bywalec Awatar Jerzy
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez luc_october Zobacz posta
    Próbowałem się jakoś przekonać do Lightrooma, jednak wydaje mi się jakiś taki ubogi
    Uważaj,u mnie kolory jakieś dziwne,za ciepłe a chociaż miałem ustawioną temp. na sztywno,5600K to pokazuje "Day light". DPP i Lightroom pokazują właściwą temp. i chyba bardziej naturalne kolory.Zdjęcia w studiu robiłem.To mój ulubiony edytor,używam od 6 lat.
    Ostatnio edytowane przez Jerzy ; 23-04-2012 o 11:40
    Eos 20D,5D,Eos 30 bez "D" i troche dodatków....
    http://www.maxmodels.pl/juras.html

Uzależniony

Domyślnie

Właśnie przetestowałem sigmę 17-35mm znaną ze swojego frontfocusa.
    Na 5d2 używałem jej jako stałki 17mm bo miała +15 na 17mm i 0 na 35mm.
    Teraz w końcu można ustawić osobno wide i tele w mikroregulacji i działa idealnie
    Pozostaje mieć nadzieję, że w końcu szkła Sigmy odżyją , w tym i moja ulubiona Sigma 50/1,4, kompletnie nieużywalna na mkII...

Dopiero zaczyna Awatar kristiang
    Miasto
    PODKARPACIE

Domyślnie

W którym miejscu capture one ma obsługę raw?

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów