Bałagan posprzątany. Informacja dla moderacji w postaci żółtych kartek poszła. Wątek o wyborze sprzętu do ślubów powędrował tam gdzie jego miejsce. Proszę trzymać się tematu - bardzo nam to wszystkim ułatwi życie.
Bałagan posprzątany. Informacja dla moderacji w postaci żółtych kartek poszła. Wątek o wyborze sprzętu do ślubów powędrował tam gdzie jego miejsce. Proszę trzymać się tematu - bardzo nam to wszystkim ułatwi życie.
Ostatnio edytowane przez Kolekcjoner ; 10-04-2012 o 19:11
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
Wyjaśnijcie mi jedną rzecz związaną z trybem HDR: rozumiem, że aparat może zapisywać rawy z każdej klatki, ale czy kłapie lustrem przy każdej klatce, czy też lustro podnosi się tylko przy pierwszej, a przy kolejnych pracuje tylko migawka?
nowa strona | www.epicure.pl | polub moje zdjęcia | najlepszy aparat to ten, który zostawiłeś w domu
i jak pomysli to potem łaczy w jpga, plus na karcie 3 rawy, juz było w tym watku
6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.
Byc moze Stafford ma jakies informacje na temat naglego umocnienia sie złotówki, wtedy przy kursie 2zł za 1 EUR wszystko jest mozliwe![]()
Cóż, link do recenzji okazał się reklamą, więc w dużym skrócie:
1. AF świetny, skuteczność w trudnych warunkach 90%
(f 1.4, 1/125, iso 3200) dla nikoniarzy nic nowego, dla focących starymi piatkami zbawienie.
z 24L działa super - nie ostrzy domyślnie na tło jak 5Dii
przestrzelił mi tylko 4 razy na ok 270 strzałów (tak, że fota zupełnie nieostra) ze 100 macro użytym do portretu w powyższych warunkach, (do tego zapomniałem włączyć ogranicznika skali ostr)
z 50L punkty centralne działają świetnie - w punkt. boczne chyba mają dziwny FF/BF - jeszcze muszę dokładnie zdiagnozować. Ogólnie obiektyw dostał niezłego kopa, ale nadal trzeba być ostrożnym z tym szkłem.
możliwości konfiguracji AF bardzo fajne. szczególnie tzw rejetsracja punktów AF.
przycisk podglądu G.O. bardzo fajny - moża przypisać mu funkcję zmiany single shot -> servo. Bardzo pomocne. do tego praktycznie można przypisać dwa różne pola AF pod różnymi przyciskami - np AF-ON i AE-lock - fajna sprawa.
Ogólnie poprawiona ergonimia.
Silent mode - dla ślubniaków zbawienie.
tak samo natychmiastowy podgląd w skali 1:1 przypisany do punktu AF (tzn, ok jeśli nie kadrujemy po złapaniu AF)
ISO używalne: 12800 dobrze naświetlone, ale nikon D4 to to nie jest
chociaż jpegi prosto z puszki są zbliżone do D4, ale to tylko jpegi.
teraz WADY:
bufor pamięci na podobnym poziomie co 5Dii
brak obsługi szybkich kart SD, czyli - jak focisz na dwie karty to bufor będzie się zapychał... przy iso 3200 po 14 fotach jest już nieciekawie. (przy SD powyżej ok 30 MB/s nie ma różnicy) z samym CF nie ma takich problemów - przy 60 MB/s w mRAWach można jechać serią 3kl/s praktycznie cały czas (po 50 zdjęciach przestałem liczyć) (więcej liczb w recenzji)
Filmy można nagrywać tylko na jednej karcie.
brak możliwości przypisania np chwilowego wyłączenia lampy pod przyciskami M-FN albo DOF. Nikon to ma od dawna.
Auto ISO niby ok, ale trzeba dokładnie zbadać jak działa.
ma tzw "light leak" z podświetlenia lcd, ale szczerze to nie widzę problemu praktycznego - raczej tylko w tym, że za taką kasę to nie powinno się zdarzać.
szkoda trochę że nie można zmienić matówki - w starych piątkach miałem precyzyjne - cóż - są bardziej precyzyjne od tej w nowej piatce, ale z takim AF-em chyba mogę z tym żyć, a możliwość wyświetlenia siatki na matówce całkiem przydatna![]()
aha - hdr-y cropują nieznacznie zdjęcie - muszę to jeszcze zbadać - ogólnie to raczej ciekawostka a nie używalna funkcja.
Ogólnie:
Jestem zadowolony. Tak powinna wyglądać piątka.
Dla zawodowców sam AF + dwa sloty kart pamięci wystarczą aby zapłacić za ten aparat dodatkową cenę - to tak moim zdaniem. Dla nie-zawodowców albo ludzi którzy nie potrzebują AF 5Dmk ii nie przestało być oddawać bardzo dobrych plików.
Przemek Jasiński.