Strona 128 z 372 PierwszyPierwszy ... 2878118126127128129130138178228 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 271 do 1 280 z 3719

Wątek: 5DmkIII w praktyce

Początki nałogu Awatar Flanel
    Miasto
    Gdynia

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Thomason2005 Zobacz posta
    Mam pytanko. Jakie masz zapisane ustawienia autoiso?
    u mnie ustawione jest na max 25600 i czas do min. 1/125.
    Z obiektywami ustawionymi na f2.0, f2.8, f3.2 zdarzało mi się mieć iso ponad 10000.
    mam od 100 do 12800

czasy przełączam w zależności od obiektywu. Używałem 35L 135L i sigmę 20mm f/1,8

Początki nałogu Awatar dulak
    Miasto
    Lublin

Domyślnie

ahaś...doszedłem do 4 zdjęć, w których autoiso mi zbzikowało - ustawiło mi na iso160 w wyniku czego scena była mocno niedoświetlona...Na zdjęciu widzę świeczkę (malutki punkcik) i zastanawiam się, czy nie ona była tego powodem.
    Dokładnie tak jest, dlatego też nie stosowałem w Nikonach auto iso nad którym tylu ślubnych zachwyca się! Świeca w tle na ołtarzu czy jasne okno w ciemnym kościele podczas fotografowania przysięgi - i po zdjęciach, aparat zamiast 3200 ustawi 160 i kaplica. W Nikonach pomiar światła jest wyraźnie mocniej sprzężony z punktem nastawiania ostrości niż w znanych mi Canonach a mimo tego takie sytuacje miały miejsce. Ostrzegam przed auto iso w kościele czy na sali. Na zewnątrz to doskonała opcja, ale tam znów światło jest stabilnie. Momentem, w którym auto iso było mi pomocne była chwila wyjścia ze świątyni czyli szybkie przejście z cieni do świateł, ale w 5DII radzę sobie ustawiając parametry zewnętrzne przed ceremonią na Castom.

a gdzie to widziałeś sam hurraoptymizm?
    O tym, że w końcu aparat przestał przeszkadzać (ciekawe na jak długo) w robieniu zdjęć każdy z nas czytał tu nieskończoną ilość razy. Ja jestem przesiedleńcem z Nikona, bardzo świadomie i długo wybierałem pomiędzy D700 vs 5DII dlatego wiele opcji nad którymi koledzy się zachwycają nie jest w stanie mnie przekonać do tak abstrakcyjnej ceny puszki, która z gripem dochodzi do 15000zł!

Coś już napisał

Domyślnie

Czy ktoś podpianł pod mk3 szkło Tamron SP AF 28-75mm F/2,8 XR Di LD Aspherical?
    I co z tego wychodzi?

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez CC2 Zobacz posta
    Czy ktoś podpianł pod mk3 szkło Tamron SP AF 28-75mm F/2,8 XR Di LD Aspherical?
    I co z tego wychodzi?
    Si, si...O czym wczoraj wspomniałem przy okazji pytania do Flanela.
    Generalnie jeśli chodzi o szybkość działania i celność jest bardzo dobrze. Na pewno obiektyw przeżywa drugą młodość z tą puszką. W porównaniu do eLek zauważyłem, że brakuje mu troszkę rozdzielczości...Kiedyś się nim zachwycałem, ale używałem go wtedy przy naprawdę dobrych warunkach (plenery) i mniejszej rozdzielczości 8mpix (350D i 30D). Poza tym nie miałem lepszych szkieł. Przy pełnych RAWach i wysokim ISO (od 12800) zauważyłem przy szerokim kącie w dolnym rogu lekki zafarb. Aha...obiektyw winietuje na szerokim kącie.

Jeśli chodzi i wrażenia z nowej puszki:
    - cichutka migawka w trybie silent (wspomniałem wczoraj).
    - szybszy i pewniejszy AF (na razie przejrzałem jakieś 300zdjęć z 700) to nietrafionych jest może kilka. Może wina stoi po mojej stronie, bo punkcik znalazł się na granicy docelowego obiektu.
    - autoiso - działa całkiem nieźle, ale trafiło mi się kilka niedoświetlonych zdjęć i część prześwietlonych. Nie wiem czy to wina zróżnicowanego światła w danym miejscu, czy też może ustawień w aparacie (min czas u mnie 1/125s)
    - przy obróbce zdjęć z wysokim ISO uważać na poziom odszumiania w LR 4.1. Ktoś tu podawał 30. Jest to za dużo, bo przy takim odszumianiu włosy się lepią. Poziom 15 pozwala utrzymać wysoki poziom detalu przy w miarę dobrym poziomie odszumienia.
    - na razie bałem się podpiąć obiektyw z f4. Przede wszystkim dlatego, że z przy f2.8-f3.5 i czasie min 1/125s zdarzało mi się wyjść poza iso 10000. Może większej odwagi nabiorę, gdy zmniejszę czas do 1/80s.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez dulak Zobacz posta
    O tym, że w końcu aparat przestał przeszkadzać (ciekawe na jak długo) w robieniu zdjęć każdy z nas czytał tu nieskończoną ilość razy. Ja jestem przesiedleńcem z Nikona, bardzo świadomie i długo wybierałem pomiędzy D700 vs 5DII dlatego wiele opcji nad którymi koledzy się zachwycają nie jest w stanie mnie przekonać do tak abstrakcyjnej ceny puszki, która z gripem dochodzi do 15000zł!
    no ale przecież pojawiały się już komentarze, że aż takiego skoku jakości w obrazku to nie ma...Niektórzy nawet pisali, że jest porównywalny z tym z 5DII.
    Ostatnio edytowane przez Thomason2005 ; 23-04-2012 o 08:23 Powód: Automerged Doublepost

Początki nałogu

Domyślnie

no ale przecież pojawiały się już komentarze, że aż takiego skoku jakości w obrazku to nie ma...Niektórzy nawet pisali, że jest porównywalny z tym z 5DII.
    byleby nie był gorszy.
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=41292898
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=41292959
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 23-04-2012 o 10:22
    the silence is deafening

Początki nałogu

Domyślnie

spojrzałem szybko i z podesłanych linków wygląda na to, że 5d3 ma gorszy DR od 5D2 dla ISO 100 i 200.
    Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8

Początki nałogu Awatar luc_october

Domyślnie

Właśnie przetestowałem sigmę 17-35mm znaną ze swojego frontfocusa.
    Na 5d2 używałem jej jako stałki 17mm bo miała +15 na 17mm i 0 na 35mm.
    Teraz w końcu można ustawić osobno wide i tele w mikroregulacji i działa idealnie

Z rzeczy które mnie trochę denerwują to oczywiście zoomowanie ( mam nadzieję że dodadzą w nowym firmware jakąś opcję)
    Kopiowanie zdjęć na Komputer. We wszystkich Canonach po podłączeniu do kompa pojawiało się menu i wystarczyło jedno kliknięcie "kopiuj nowe zdjęcia" i zdjęcia już leciały, a teraz trzeba wchodzić w menu i grzebać.
    Po co oni zmieniają coś co było dobre?

A teraz zasysam nowego Capture One'a bo w końcu dali obsługę rawów 5d3.
    Próbowałem się jakoś przekonać do Lightrooma, jednak wydaje mi się jakiś taki ubogi
    Ostatnio edytowane przez luc_october ; 23-04-2012 o 11:23

Uzależniony Awatar mc_iek
    Miasto
    Kępa Niemojewska

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez bj5 Zobacz posta
    Widzieliście? Dxo przebadał Marka3
    Nooo... Tak gdzieś w połowie tego wątku...
    Nałómta siem odmieniwać kącufkuf po polskiemu!

Strona 128 z 372 PierwszyPierwszy ... 2878118126127128129130138178228 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów