Dokładnie tak jest, dlatego też nie stosowałem w Nikonach auto iso nad którym tylu ślubnych zachwyca się! Świeca w tle na ołtarzu czy jasne okno w ciemnym kościele podczas fotografowania przysięgi - i po zdjęciach, aparat zamiast 3200 ustawi 160 i kaplica. W Nikonach pomiar światła jest wyraźnie mocniej sprzężony z punktem nastawiania ostrości niż w znanych mi Canonach a mimo tego takie sytuacje miały miejsce. Ostrzegam przed auto iso w kościele czy na sali. Na zewnątrz to doskonała opcja, ale tam znów światło jest stabilnie. Momentem, w którym auto iso było mi pomocne była chwila wyjścia ze świątyni czyli szybkie przejście z cieni do świateł, ale w 5DII radzę sobie ustawiając parametry zewnętrzne przed ceremonią na Castom.
O tym, że w końcu aparat przestał przeszkadzać (ciekawe na jak długo) w robieniu zdjęć każdy z nas czytał tu nieskończoną ilość razy. Ja jestem przesiedleńcem z Nikona, bardzo świadomie i długo wybierałem pomiędzy D700 vs 5DII dlatego wiele opcji nad którymi koledzy się zachwycają nie jest w stanie mnie przekonać do tak abstrakcyjnej ceny puszki, która z gripem dochodzi do 15000zł!
Czy ktoś podpianł pod mk3 szkło Tamron SP AF 28-75mm F/2,8 XR Di LD Aspherical?
I co z tego wychodzi?
Si, si...O czym wczoraj wspomniałem przy okazji pytania do Flanela.
Generalnie jeśli chodzi o szybkość działania i celność jest bardzo dobrze. Na pewno obiektyw przeżywa drugą młodość z tą puszką. W porównaniu do eLek zauważyłem, że brakuje mu troszkę rozdzielczości...Kiedyś się nim zachwycałem, ale używałem go wtedy przy naprawdę dobrych warunkach (plenery) i mniejszej rozdzielczości 8mpix (350D i 30D). Poza tym nie miałem lepszych szkieł. Przy pełnych RAWach i wysokim ISO (od 12800) zauważyłem przy szerokim kącie w dolnym rogu lekki zafarb. Aha...obiektyw winietuje na szerokim kącie.
Jeśli chodzi i wrażenia z nowej puszki:
- cichutka migawka w trybie silent (wspomniałem wczoraj).
- szybszy i pewniejszy AF (na razie przejrzałem jakieś 300zdjęć z 700) to nietrafionych jest może kilka. Może wina stoi po mojej stronie, bo punkcik znalazł się na granicy docelowego obiektu.
- autoiso - działa całkiem nieźle, ale trafiło mi się kilka niedoświetlonych zdjęć i część prześwietlonych. Nie wiem czy to wina zróżnicowanego światła w danym miejscu, czy też może ustawień w aparacie (min czas u mnie 1/125s)
- przy obróbce zdjęć z wysokim ISO uważać na poziom odszumiania w LR 4.1. Ktoś tu podawał 30. Jest to za dużo, bo przy takim odszumianiu włosy się lepią. Poziom 15 pozwala utrzymać wysoki poziom detalu przy w miarę dobrym poziomie odszumienia.
- na razie bałem się podpiąć obiektyw z f4. Przede wszystkim dlatego, że z przy f2.8-f3.5 i czasie min 1/125s zdarzało mi się wyjść poza iso 10000. Może większej odwagi nabiorę, gdy zmniejszę czas do 1/80s.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
no ale przecież pojawiały się już komentarze, że aż takiego skoku jakości w obrazku to nie ma...Niektórzy nawet pisali, że jest porównywalny z tym z 5DII.
Ostatnio edytowane przez Thomason2005 ; 23-04-2012 o 08:23 Powód: Automerged Doublepost
byleby nie był gorszy.
no ale przecież pojawiały się już komentarze, że aż takiego skoku jakości w obrazku to nie ma...Niektórzy nawet pisali, że jest porównywalny z tym z 5DII.
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8
Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 23-04-2012 o 10:22
the silence is deafening
spojrzałem szybko i z podesłanych linków wygląda na to, że 5d3 ma gorszy DR od 5D2 dla ISO 100 i 200.
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8
Właśnie przetestowałem sigmę 17-35mm znaną ze swojego frontfocusa.
Na 5d2 używałem jej jako stałki 17mm bo miała +15 na 17mm i 0 na 35mm.
Teraz w końcu można ustawić osobno wide i tele w mikroregulacji i działa idealnie
Z rzeczy które mnie trochę denerwują to oczywiście zoomowanie ( mam nadzieję że dodadzą w nowym firmware jakąś opcję)
Kopiowanie zdjęć na Komputer. We wszystkich Canonach po podłączeniu do kompa pojawiało się menu i wystarczyło jedno kliknięcie "kopiuj nowe zdjęcia" i zdjęcia już leciały, a teraz trzeba wchodzić w menu i grzebać.
Po co oni zmieniają coś co było dobre?
A teraz zasysam nowego Capture One'a bo w końcu dali obsługę rawów 5d3.
Próbowałem się jakoś przekonać do Lightrooma, jednak wydaje mi się jakiś taki ubogi![]()
Ostatnio edytowane przez luc_october ; 23-04-2012 o 11:23
Widzieliście? Dxo przebadał Marka3
http://www.dxomark.com/index.php/New...ng-performance