wlacz tryb Av
ustaw 2 statywy obok siebie wycelowane w ten sam punkt, z ustawiona tak samo ekspozycja (f/2.8 ten sam obiektyw, pomiar punktowy, +1 ev)
włącz iso 3200 w 5d2
włącz iso 3200 w 5d3
przyjmijmy że 5d2 pokazuje 1/800 sek. Ile pokaże 5d3?![]()
wlacz tryb Av
ustaw 2 statywy obok siebie wycelowane w ten sam punkt, z ustawiona tak samo ekspozycja (f/2.8 ten sam obiektyw, pomiar punktowy, +1 ev)
włącz iso 3200 w 5d2
włącz iso 3200 w 5d3
przyjmijmy że 5d2 pokazuje 1/800 sek. Ile pokaże 5d3?![]()
Ostatnio edytowane przez adrenag ; 19-04-2012 o 17:36
Ostatnio edytowane przez arra ; 19-04-2012 o 17:40
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Ale to nie dowodzi, że ISO3200 to w rzeczywistości 2550. Ja tego nie rozumiem, bo że czasem światłomierz źle pokaże to sie zdarza. Ale jesli ustawię światło wg Sekonica, to nigdy sie nie zdarza, żeby była jakaś poważna odchyła. A juz kompletnie nie rozumie, jak zmierzono, że ten ma 2550, a ten drugi 2100..
Ostatnio edytowane przez dinderi ; 19-04-2012 o 18:08
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
09. Rób i pokazuj zdjęcia, które podobają się tobie, a nie oglądającym.
---Moje zdjecia na FB---
W nawiązaniu do mojego wcześniejszego pytanie nie rozumiem kompletnie jednej rzeczy. Tzn pomiar 5d2 i 5d3 zgadza się z Sekoniciem czy nie zgadza się u Ciebie? Co z tego jak aparat ma ustawioną nominalną czułość, wg mnie bez względu na to czy ISO 100 to tak na prawdę ISO 50 czy 200, aparat powinien prawidłowo naświetlić klatkę, czyli np w Canonie na danym ISO potrzebuje więcej czasu niż korpus innej marki, ale efekt powinien być ten sam, a nie np. niedoświetlenie.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
I to właśnie również zaobserwowałem. Tylko, że według mnie to swojego rodzaju karygodne oszustwo ponieważ stosując się do sugerowanego naświetlenia przez korpus Canona mamy w efekcie niedoświetlone zdjęcie.
Ostatnio edytowane przez zaix ; 19-04-2012 o 22:57 Powód: Automerged Doublepost
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8
Kontakt ze mną tylko przez e-mail: "mirekkania na yahoo kropka com kropka au". PW nie czytam.
---Moje zdjecia na FB---
...Hmmm. To dla mnie ważna informacja. W moim 5D2, który sprzedałem niedawno, pomiar wyraźnie odbiegał od Sekonica. Pomiar z mojego 5D2 dawał zdjęcia niedoświetlone o ok. 2/3 EV. Wprowadzone ustawienia z pomiaru Sekonica dawały dobrze naświetloną klatkę. Pomiar Sekonica był zbieżny z innymi korpusami (nie Canon) Czyli mógł być to problem z z egzemplarzem, choć słyszałem o podobnych przypadkach do mojego.Ekspozycja zgadza się z Sekoniciem.
Co do "oszustwa" to nie jestem do końca przekonany. Robię zdjęcia w okularach i przekłamania 1/3-2/3 EV sa przez to całkiem prawdopodobne. Nie mniej, wymagało to ode mnie trochę czasu, żeby ogarnać
Chyba, że twoje okulary powodowały przekłamanie, które koniec końców dawało poprawnie naświetloną klatkę, ale przyznam, że nie chce mi się w to wierzyć-trochę za duży zbieg okoliczności. Nie noszę okularów, ale czy mogą one aż tak wpływać na pomiar (2/3 EV)??
Ostatnio edytowane przez zaix ; 19-04-2012 o 23:39
Canon: 5d3, 24-70 , 85 1.8
I to potwierdzałoby ew. problem ze światłomierzem, lub samym pomiarem, a nie czułością matrycy, o której pisał wcześniej kolega Adrenag.
Mogą, bo fotografując w okularach, masz oko oddalone od wizjera o kilka-kilkanaście milimetrów. Przez tę szparę, w wizjer wpada światło, które może fałszować odczyty światłomierza.
---Moje zdjecia na FB---