Panowie - przypominam, że wątek jest o 5DmkIII w praktyce - flejmy szczególnie dotyczące lepszości jednego czy drugiego sprzętu nie będą tu widziane z równą wyrozumiałością jak w wątku poprzednim.
Panowie - przypominam, że wątek jest o 5DmkIII w praktyce - flejmy szczególnie dotyczące lepszości jednego czy drugiego sprzętu nie będą tu widziane z równą wyrozumiałością jak w wątku poprzednim.
"Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
Kapitan Wagner
NIie rozumiem aluzji, każdy chyba widzi, że to co na mk2 jest mięsiście czerwone, mk3 reenderuje jako lekko czerwone/ różowe, to co jest ciemno brązowe jest prawie czarne na mk3. Skoro oba były wywoływane w dpp to być może:
1. Testujący coś zamieszał z suwakami
2. Mk3 ma inny profil kolorystyczny
3. Odszumianie w mk3 bardziej jedzie po chrominacji.
Wszystkie powyższe mają bezpośredni wpływ na szumy, więc trudno o mówienie masakra, czy +1EV![]()
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Jedni testują bez odszumiania w ogóle, inni (w tym ja) odszumiają chrominancję, jeszcze inni trochę tego i tego.
Sugeruję, by wyrabiać sobie opinię na przykładzie własnego workflow na samplach tej samej sceny zrobionych w takich samych warunkach oświetleniowych (http://www.imaging-resource.com).
Dla leniwych dwa bezpośrednie linki do rawów na iso 12800:
http://216.18.212.226/PRODS/canon-5d...hSLI012800.CR2
http://216.18.212.226/PRODS/E5D2/FUL...2hSLI12800.CR2
I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it
Dzień dobry ...Nową "piątkę" mam i ja, wieczorem skrobnę coś więcej
Ale AF miażdży .. !
Fajnie, coraz więcej osób będzie mogło się podzielić opiniami. Ja w tym roku jeszcze sobie podaruję zakup, ale w przyszłym obowiązkowo. Czekam aż spadnie poniżej 10tys, bo inaczej żona mi urwie zooma.
Czy ktoś już sprawdzał jak jest z wyciąganiem szczegółów z cieni i światła? Czy ma większe możliwości niż 5d mkII?
Cieszę się, że w końcu Canon postanowił zaimplementować sprawny silnik AF. Ta pucha to teraz must have. Tylko kwestia czasu.
Czy da się powiązać punktowy pomiar światła z wybranym pkt AF?
Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5
www.pbase.com/arra
4500->F717->G3->10D->D70->R1->30D->40D->D300->R1+5D2
Jeżeli czas to pieniądz, to mogę powiedzieć, że brakuje mi czasu
Ciekawe porównanie z D800 jest na forum optycznych. W kwestii wyciągania z cieni jest lepiej niż przy Mk II, ale w porównaniu z Nikonem różnica jest i tak ciągle spora.
Jeżeli to możliwe poprosiłbym rozgarniętego 5d3makrowca o bracketing (-2,0,+2) na niebo ze statywu w RAW (iso 100) + 1 darkframe z czasem takim jak naświetlenie 0.
Z góry dziękuje![]()