Strona 54 z 105 PierwszyPierwszy ... 444525354555664104 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 531 do 540 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez GoomeX Zobacz posta
    Kurcze, a ja właśnie chciałem kupić canonowskie 800mm do portretu, ale po przeczytaniu w/w opinii chyba skłonię się do 1600mm, na ślub jak znalazł
    A na serio Panie i Panowie, pytanie z serii dziwnych, ale korci mnie żeby zapytać, czy ktoś z kolegów po fachu ma doświadczenia w robieniu ślubów w dużej (największej części) obiektywem 50mm (wersja nieistotna, chodzi o kąt widzenia)? Wiadomo, że przy tej ogniskowej brakuje szerokości i długości, że ogniskowa nie każdemu podchodzi, etc ale sam fakt... no i czy ktoś ma jakieś portfolio stricte ślubne przy użyciu głównie 50mm - jeśli to proszę o linka. Pozdro
    Ja mam jeden taki ślub zrobiony niemal w całości 35L na 50D - czyli prawie jak 50 mm na pełnej klatce, nawet odrobinę ciaśniej. Moim zdaniem takiemu kątowi widzenia nie brakuje nic, kwestia tylko czy lubi się obrazek robiony taką ogniskową i czy tak trochę od strony psychologicznej można nastawić się pozytywnie do wykonania tego rodzaju zdania (mam na myśli to wbijane w wielu miejscach podejście, że ślub to najlepiej 16-35 na pełnej klatce albo jeszcze szerzej, 180 st po przekątnej anyone?). Plusem jest to, że materiał jako całość wygląda bardzo jednorodnie, minusem - że może niektórym brakować dynamiki, przerysowań, etc. Tamtego ślubu nie mam już w sieci do pokazania.

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

GoomeX - ja foce na co dzien 50tką, używam tego jako mój podstawowy obiektyw
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Nie dalej jak 2 dni temu obrabiałem foty z sesji i zdjęcia 85tką podobały mi się tylko przy kadrach "od pasa" albo szerzej. Te popiersiowe już zacinały o przerysowane. 400 może nie, ale 135 owszem (albo 70-200 2.8, ale to tylko z 5d3 (iso) )
    A wydawało mi się ,że kadry podobają się ze względu na treść i to co pokazują a nie to czym były robione. To zakrywa trochę o onanizm sprzętowy i szukanie dziury w całym.
    ...

Miasto
    Chełmno

Domyślnie

o onanizmie ja już dawno pisałem

Pełne uzależnienie Awatar Parteq
    Miasto
    Szczecin

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mojlo Zobacz posta
    A wydawało mi się ,że kadry podobają się ze względu na treść i to co pokazują a nie to czym były robione. To zakrywa trochę o onanizm sprzętowy i szukanie dziury w całym.
    Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    o onanizmie ja już dawno pisałem
    Onanizm to nic złego, podobno 95% cieszy się jego odkryciem, a 5% się do niego nie przyznaje

Żeby złapać dobry kadr trzeba mieć trochę szczęścia, doświadczenia, a jak dodatkowo jeszcze ma się dobry sprzęt to z pewnościa nie zaszkodzi. Nie widzę powodu dla którego fotograf miałby sie wstydzić, że wie wszystko o swoim sprzęcie i wie jak go wykorzystać. Pogadac o tym z innymi? Bezcenne ;D

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mojlo Zobacz posta
    Napiszę bardziej wprost, bo widzę że ktoś szuka dziury w całym : musiałem odrzucić kilka potencjalnie dobrych zdjęć przez to, że osoba na zdjęciu miała przerysowaną twarz, z powodu zastosowania za krótkiej ogniskowej/podejścia zbyt blisko.

Uzależniony

Domyślnie

I dochodzimy do sedna. Czym jest fotografia ? Klepaniem na oślep iluś (set, tysięcy) zdjęć, aby wybrać kilka w których udało się nic nie skopać.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Napiszę bardziej wprost, bo widzę że ktoś szuka dziury w całym : musiałem odrzucić kilka potencjalnie dobrych zdjęć przez to, że osoba na zdjęciu miała przerysowaną twarz, z powodu zastosowania za krótkiej ogniskowej/podejścia zbyt blisko.
    To już inaczej brzmi, czyli wina fotografa a nie obiektywu. Z twojej wcześniejszej wypowiedzi można było wywnioskować ,że 85 jest be do ciasnych portretów. Nie uważam aby 85 było krótką ogniskową, to bdb obiektyw portretowy i na ślubach sprawdza się świetnie. A przerysowanie nie jest niczym negatywnym, przy niektórych twarzach działa nawet na korzyść fotografowanej osoby. Według mnie zarówno 85 jak i 135 świetnie nadja się do portretu, kwestia gustu a i tak większość osób nie była by w stanie ocenić bez exifa jaką ogniskową było robione zdjęcie.
    ...

Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Parteq Zobacz posta
    Onanizm to nic złego, podobno 95% cieszy się jego odkryciem, a 5% się do niego nie przyznaje

Żeby złapać dobry kadr trzeba mieć trochę szczęścia, doświadczenia, a jak dodatkowo jeszcze ma się dobry sprzęt to z pewnościa nie zaszkodzi. Nie widzę powodu dla którego fotograf miałby sie wstydzić, że wie wszystko o swoim sprzęcie i wie jak go wykorzystać. Pogadac o tym z innymi? Bezcenne ;D
    Dobrze napisałeś, fotograf, który wie wszystko o swoim sprzęcie. Im więcej siedze na tym forum tym coraz mniej w tą tezę wierzę, czytając wpisy co niektórych. Tak mocno skupiają swa uwage na samym sprzęcie, że zapomnieli o robieniu zdjęć. To miałem na mysli pisząc o onanizmie(sprzętowym)

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    ...Tak mocno skupiają swa uwage na samym sprzęcie, że zapomnieli o robieniu zdjęć. To miałem na mysli pisząc o onanizmie(sprzętowym)
    Moja wypowiedź wzięła sie z podobnych odczuć
    ...

Strona 54 z 105 PierwszyPierwszy ... 444525354555664104 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów