Strona 53 z 105 PierwszyPierwszy ... 343515253545563103 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 521 do 530 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Wnioskuję, że nie robiłeś nigdy zdjęć beauty? :-)
    Jesteśmy w wątku o ślubach, nie o foto studyjnym. Zauważ to proszę
    Dlatego moje zdanie jest takie a nie inne Jeżeli rozważalibyśmy pod portret-studio to zgodziłbym się z Twoją wypowiedzią

Cytat Zamieszczone przez micles Zobacz posta
    Jaką 85tkę pod śluby wybrać?

Canon 85 1.2 jest dla mnie zbyt klocowata i za wolny i niedokładny af.
    Stawiam, że jak kupisz 5D3 to zmienisz zdanie Masz opinie z pierwszej ręki, że na jedynkach jest lepiej a jakby nie patrzeć 5D3 będzie miało AF jedynki
    Samyang 85 1.4 to manual.
    no wiadomo, że odpada w przedbiegach.
    Canon 85 1.8 już trochę za ciemne
    terefere (P.S. jeżeli między 5d3 a 5d2 będzie choćby 1EV różnicy toooo... )
    Zostaje Sigma 85 1.4. Ryzykować?
    Mhmmm. Wiesz dobrze, że jak kupisz 5D3 to na 99% będziesz musiał słać do serwisu bo przestanie Ci AF chodzić, prawda? Zapomniałeś? Chce Ci się w to bawić? Sigma to sigma.

I tak wiemy, że jak kupię L to odkupisz ode mnie moje 85/1.8
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    albo powiedział że mam sobie dać spokój i wziąć 85 1.8 i 5d3
    ekhem, ekhem serio musisz tak daleko szukać? (patrz wyżej )
    Ostatnio edytowane przez Goomis ; 12-03-2012 o 00:12 Powód: Automerged Doublepost
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Jesteśmy w wątku o ślubach, nie o foto studyjnym. Zauważ to proszę
    Dlatego moje zdanie jest takie a nie inne Jeżeli rozważalibyśmy pod portret-studio to zgodziłbym się z Twoją wypowiedzią
    To nie ma znaczenia w jakim wątku jesteśmy - dłuższe ogniskowe są po to, żeby uzyskać podobne wypełnienie kadru, co przy krótszych, ale z większej odległości. Większa odległość jest kluczowa dla zachowania odpowiednich proporcji ciała. Pracując 85 mm na minimalnej odległości przedmiotowej nie ma bata żeby nie przerysować nosa czy tego co najbliżej obiektywu na zdjęciu. Osobną kwestią jest oczywiście to na ile takie przerysowanie dobrze służy fotografii i przedstawionej osobie - moim zdaniem w ogóle nie służy.

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

To nie ma znaczenia w jakim wątku jesteśmy - dłuższe ogniskowe są po to, żeby uzyskać podobne wypełnienie kadru, co przy krótszych, ale z większej odległości. Większa odległość jest kluczowa dla zachowania odpowiednich proporcji ciała. Pracując 85 mm na minimalnej odległości przedmiotowej nie ma bata żeby nie przerysować nosa czy tego co najbliżej obiektywu na zdjęciu. Osobną kwestią jest oczywiście to na ile takie przerysowanie dobrze służy fotografii i przedstawionej osobie - moim zdaniem w ogóle nie służy.
    no dobra trochę większej niż minimalna. Bez przesady z tymi przerysowaniami. Jesteśmy już w zakresie "light tele". Same główki strzelam rzadko bo i po co? Ale jednak jeszcze nie zauważyłem przerysowań na 85 z ~2m
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie

Domyślnie

no dobra trochę większej niż minimalna. Bez przesady z tymi przerysowaniami. Jesteśmy już w zakresie "light tele". Same główki strzelam rzadko bo i po co? Ale jednak jeszcze nie zauważyłem przerysowań na 85 z ~2m
    2-3 metry to najlepsza odległość do portretowania jakiejkolwiek osoby jakimkolwiek obiektywem, niezależnie od tego czy końcowe zdjęcie jest kadrem wąskim (główka) czy szerszym (główka i trochę niżej albo wyżej) :-) Te 2 metry to już nie jest trochę więcej dla obiektywu 85 mm tylko znacząco więcej niż MFD (która dla tej ogniskowej to zwyczajowo około 90 cm).

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

ekhem, ekhem serio musisz tak daleko szukać? (patrz wyżej )
    No, to hop, bo coraz bardziej nie chce mi się tej 85tki pożyczać
    2-3 metry to najlepsza odległość do portretowania jakiejkolwiek osoby jakimkolwiek obiektywem, niezależnie od tego czy końcowe zdjęcie jest kadrem wąskim (główka) czy szerszym (główka i trochę niżej albo wyżej) :-) Te 2 metry to już nie jest trochę więcej dla obiektywu 85 mm tylko znacząco więcej niż MFD (która dla tej ogniskowej to zwyczajowo około 90 cm).
    Potwierdzam. Potwierdzam również, że 85L nawet do popiersi jest już ciut za szerokie i przerysowuje (wiadomo, wszystko co nie jest C1200 5.6 przerysowuje , ale według mojego uznania, 85 przy niektórych portretach i niektórych osobach to już za szeroko).

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Michał - 85mm za szeroko, prosze Cię... wejdzie jakiś amator i po przeczytaniu Twojego posta bedzie szukał 400/2,8 do portretu co mu nie będzie przerysowywać :P
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

No, to hop, bo coraz bardziej nie chce mi się tej 85tki pożyczać
    nie tak łatwo kupić używane 85LmkII

Uzależniony

Domyślnie

nie tak łatwo kupić używane 85LmkII
    bo jak już ktoś kupi to nie chce oddać:-) No chyba że sytuacja finansowa tego wymaga

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Michał - 85mm za szeroko, prosze Cię... wejdzie jakiś amator i po przeczytaniu Twojego posta bedzie szukał 400/2,8 do portretu co mu nie będzie przerysowywać :P
    Nie dalej jak 2 dni temu obrabiałem foty z sesji i zdjęcia 85tką podobały mi się tylko przy kadrach "od pasa" albo szerzej. Te popiersiowe już zacinały o przerysowane. 400 może nie, ale 135 owszem (albo 70-200 2.8, ale to tylko z 5d3 (iso) )

Początki nałogu Awatar GoomeX
    Miasto
    Poland - Poznań

Domyślnie

Kurcze, a ja właśnie chciałem kupić canonowskie 800mm do portretu, ale po przeczytaniu w/w opinii chyba skłonię się do 1600mm, na ślub jak znalazł
    A na serio Panie i Panowie, pytanie z serii dziwnych, ale korci mnie żeby zapytać, czy ktoś z kolegów po fachu ma doświadczenia w robieniu ślubów w dużej (największej części) obiektywem 50mm (wersja nieistotna, chodzi o kąt widzenia)? Wiadomo, że przy tej ogniskowej brakuje szerokości i długości, że ogniskowa nie każdemu podchodzi, etc ale sam fakt... no i czy ktoś ma jakieś portfolio stricte ślubne przy użyciu głównie 50mm - jeśli to proszę o linka. Pozdro

Strona 53 z 105 PierwszyPierwszy ... 343515253545563103 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów