Pokaż wyniki od 1 do 10 z 2843

Wątek: 7d - już oficjalnie!

Mieszany widok

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

@ arni @ Obiektywu C24-105 nie używałem dotychczas w naprawdę szybkich akcjach. Uważam za takie np. fotografowanie klucza żurawi, czy windsurfistów (lub kite) na silnym wietrze. W tych zestawach b. dobrze sprawdza się Sigma 150-500, szczególnie ten tryb sportowy z jednym punktem AF. Oczywiście, że część zdjęć idzie do kosza, bo a to chwycisz falę, a to wskoczą bryzgi, na których każdy AF głupieje, a to jakiś np. bliższy obiekt przeleci przez oś optyczną.
    Jednak używając C 24-105 czuje się nawet przy zwykłych zdjęciach, że szybkość ostrzenia jest znacznie szybsza i pewniejsza, niż obiektywach kitowych. A także np. w S 150-500. C 24-105 jest po prostu rewelacyjny. Światło jednak jakieś sensowne musi być, albo te paski z lampy. Fizyki nie przeskoczysz.
    =====

@ bebesky @ Wg mojej wiedzy dla 60D ta największa szybkość zdjęć seryjnych jest tylko dla trybu "Sport". Zgłębiałem to latem. Zdjęcia seryjne są oczywiście możliwe też w innych trybach, ale wtedy jest mniej "klatek/sek". Ale jeszcze raz sprawdzę.

Pozdrawiam Krzysztof

Coś już napisał
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Instrukcja obsługi str. 277 (PDF).
    Faktycznie , "serie zdjęć o dużej szybkości rejestracji" są dostępne poza trybem "sport" (Strefa podstawowa), także we wszystkich trybach strefy twórczej ( P, Av, Tv, M, B). Ale chyba tylko przy ustawieniach M udawało mi się uzyskiwać prawdziwie szybkie serie. Bez takich układów typu, dwa trzy zdjęcia, przerwa, znowu dwa itp. Być może coś jeszcze miałem źle ustawione, pamietam jednak, że przyjąłem za zasadę ustawianie w tej sytuacji trybu "sport".
    Są też "serie zdjęć o małej szybkości rejestracji" w trybie "Portret".
    Instrukcje obsługi, pomimo kilkuset stron zawartości nie wszystko wyjaśniają. Widzę to teraz, czytając książkę o używaniu flesza w Canonie (Siła fleszy) i porównując to z instrukcją obsługi.
    Pozdrawiam Krzysztof

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez soko Zobacz posta
    Być może coś jeszcze miałem źle ustawione,
    na pewno.
    Nie ma zauważalnej różnicy pomiędzy M a Tv, czy Av (oczywiście przy tych samych ustawieniach)
    Na szybkość zdjęć wpływa wiele ustawień poza oczywistym, czyli czasem wyzwalania migawki. Spowalniać mogą wszelkiego rodzaju redukcje szumów, priorytety jasnych partii obrazu, używanie lampy błyskowej, itd.
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Bywalec Awatar Arni
    Miasto
    Rumia

Domyślnie

Obiektywu C24-105 nie używałem dotychczas w naprawdę szybkich akcjach.
    Niedługo będzie okazja posprawdzać i przekonać się, co to naprawdę warte w najszybszych (w mojej opinii ) akcjach, czyli podczas fotografowania dzieci podczas zabawy. Sprzęt zamówiłem i za kilka dni mam go otrzymać Jak dotrze i trochę się z nim zaprzyjaźnię, podzielę się spostrzeżeniami.

Jednak używając C 24-105 czuje się nawet przy zwykłych zdjęciach, że szybkość ostrzenia jest znacznie szybsza i pewniejsza, niż obiektywach kitowych ... C 24-105 jest po prostu rewelacyjny.
    I na to właśnie liczę !!!

Światło jednak jakieś sensowne musi być, albo te paski z lampy. Fizyki nie przeskoczysz.
    Grałem na poważnie w kosza więc skakać potrafię i będę próbował

Dziękuję wszystkim za pomoc !!
    EOS 60D + C50/1.8 + C24-105/4.0 L + S10-20/4.0-5.6 EX DC HSM + S30/1.4 EX DC HSM + T70-300/4.0/5.6 SP Di VC USD
    Metz 50 AF-1 + Hama Traveler Pro
    E-system przeszedł do historii ...

Uprawnienia umieszczania postów