Strona 13 z 105 PierwszyPierwszy ... 311121314152363 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 121 do 130 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

To może inaczej:

Zamierzam skończyc fotografować śluby. Co sprzedać ?
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dreamstorm Zobacz posta
    To może inaczej:

Zamierzam skończyc fotografować śluby. Co sprzedać ?
    Ja sobie zostawiłem z dużego osprzętu jeden korpus z 50 i 85 mm do regularnego cykania oraz dodatkowo 24 mm T/S do zdjątek budynków i wnętrz :-) Naprawdę polecam taki zestaw!

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Ja sobie zostawiłem z dużego osprzętu jeden korpus z 50 i 85 mm do regularnego cykania oraz dodatkowo 24 mm T/S do zdjątek budynków i wnętrz :-) Naprawdę polecam taki zestaw!
    Spoko, to był tylko żart
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez tombas Zobacz posta
    boom na śluby to był jakies 3-4 lata temu teraz jest boom na fotografów (np dofinansowania z UP na dział gosp.), ale mam nadzieje że 2-3 lata i wróci wszystko do normy pozostana najlepsi i szara strefa
    Szara strefa - w naszym fachu chyba nikt jej nie lubi. Poniekąd nie mamy na nią wpływu jednakże może klientów uświadamiać choć trzeba ostrożnie. Spadek zleceń odczułem i myślę, że nie tylko ja. Fotoziutek zrobi za 300 zł całośc za 600 z filmowaniem więc dlaczego Panu mamy zapłacić 3 razy więcej? Takie jest podejście ludzi i z tym trzeba "walczyć" chyba najmocniej
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Bywalec Awatar odi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Mad_Mac Zobacz posta
    Parasolki itp odpada. Nie mam zamiaru jej gonic jak zawieje.
    Nigdy nie puszczalem lampionow wiec nie wiem na ile daja one swiatla.
    Moze bedzie wystarczajaco dla 35L z 5dII
    dasz radę bez dodatkowego oświetlenia
    oto moja klatka ze ślubu w lecie
    http://profphoto.pl/zdjecia/portfoli...akamil/079.jpg
    Co prawda to już z nikona było, ale zdjęcie to zdjęcie
    Jedyny problem to to, że Ci szkła zaparują jak wyjdziesz na zewnątrz i później wrócisz do ciepłego pomieszczenia:P

W temacie pasa to ja używam rozwiązania reportera - przy 2 body to idealne rozwiązanie
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 19-01-2012 o 17:10
    pkt 8 regulaminu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Szara strefa - w naszym fachu chyba nikt jej nie lubi. Poniekąd nie mamy na nią wpływu jednakże może klientów uświadamiać choć trzeba ostrożnie. Spadek zleceń odczułem i myślę, że nie tylko ja. Fotoziutek zrobi za 300 zł całośc za 600 z filmowaniem więc dlaczego Panu mamy zapłacić 3 razy więcej? Takie jest podejście ludzi i z tym trzeba "walczyć" chyba najmocniej
    To prawda trochę mniej zapytań/zleceń, wystarczy wejść na lokalne ogłoszenia i każdy, kto dostał pod choinkę lustro się ogłasza. Ceny - od free do 700-800 i oczywiście oddają wszystko co zrobią. Sam nie jestem zawodowo ślubnym fotografem, stała praca w aptece. Fotografia to moja pasja . Pewnie nie jeden nazwał by mnie "fotoziutkiem" ale nie rusza mnie to. Ceny staram się mieć na poziome lokalnych - "naj" - 100/200 zł (przecież nie mogę się cenić jak "pro"). Biorą mnie Ci którym podobają się zdjęcia. Nie mam parcia na robienie 4 ślubów w miesiącu bo mam stała pracę, staram się oddać materiał zrobiony jak najlepiej jak potrafię zarobione pieniążki inwestuje w siebie i sprzęt i podatek
    Może kiedyś tylko to będę robił (mam taka nadzieję) ale nie mam zamiaru pchać się na rynek z marną jakością, jak dorównam tym najlepszym w 80% to może wtedy. Teraz ciągle się uczę wydaje mi się, że mam zdrowe podejście do czegoś, co jest odpowiedzialnym zajęciem.

D więc dlaczego Panu mamy zapłacić 3 razy więcej?
    Bo potem zrobienie samego pleneru (bo ten, za który zapłaciliście jest "niereprezentacyjny") będzie Was kosztowało 2x tyle
    W zeszłym roku było kila zleceń na sam plener - trzeba było poprawić poziom wynajętego fotografa, który zmarnował komuś najważniejszą chwile w życiu (oficjalne zeznania młodych)
    są body, są gripy, są obiektywy i lampy też są o chęciach nie wspominając

Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Co odpowiadać takim młodym to wiem tylko podałem jeden z przykładow. Ja już z takimi młodymi nie dyskutuje, odsyłam do "tych tanich" kwitując aby potem do mnie nie wracali abym z tego "czegoś" zrobił "coś" i rozmowa sie kończy. Ostatnio zaczałem ze znajomymi akcję na FB aby wszystkich "takich tanich" "pokazywać palcem" Bo to co sie porobiło woła o pomste do nieba. Człowiek płaci ZUS, podatki itp stara się, poświęca swój czas a tacy "pacjenci" psuja opinie i ogólnie rynek ślubny. Może jestem chamski ale takich trzeba tępić pałą i dzidą.

Domyślnie

Ostatnio zaczałem ze znajomymi akcję na FB aby wszystkich "takich tanich" "pokazywać palcem"
    czyżby to http://www.facebook.com/pages/FOTOGR...74382022635965
    są body, są gripy, są obiektywy i lampy też są o chęciach nie wspominając

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Co odpowiadać takim młodym to wiem tylko podałem jeden z przykładow. Ja już z takimi młodymi nie dyskutuje, odsyłam do "tych tanich" kwitując aby potem do mnie nie wracali abym z tego "czegoś" zrobił "coś" i rozmowa sie kończy. Ostatnio zaczałem ze znajomymi akcję na FB aby wszystkich "takich tanich" "pokazywać palcem" Bo to co sie porobiło woła o pomste do nieba. Człowiek płaci ZUS, podatki itp stara się, poświęca swój czas a tacy "pacjenci" psuja opinie i ogólnie rynek ślubny. Może jestem chamski ale takich trzeba tępić pałą i dzidą.
    Daj namiary to się chętnie przyłącze.
    A tak w ogóle polecam w tym temacie:
    http://www.facebook.com/pages/FOTOGR...74382022635965
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Miasto
    Chełmno

Domyślnie

nie, to jest za bardzo wulgarne. Ja po prostu kulturalnie podaje linki do owych "tanich twórców"

Strona 13 z 105 PierwszyPierwszy ... 311121314152363 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów