Strona 15 z 105 PierwszyPierwszy ... 513141516172565 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 141 do 150 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    To może inaczej, dlaczego uważasz że Ci tani nie płacą podatków, zus'u itd ?
    Wystarczy być na etacie, pozostaje tylko zdrowotny do zapłacenia, a działalnością zajmować się poniekąd w weekendy bez parcia na zysk, co najwyżej generując zyski na rozbudowę sprzętu. I nie koniecznie za jedno zlecenie brać równowartość którejś z eL'ek.

Walczyć to trzeba z ceną litra paliwa i jakoś chętnych do tej walki nie ma
    Ta jasne biorą tacy 300-500 zł zapłaca składkę zdrowotną 230 zł, podatek dochodowy od umowy, album/fotoksiążka + płyty uważasz, że dokładają z pensji do interesu? Wątpie w to mocno. U mnie w rejonach Ci tani robią to na "lewo" aby uniknąć płacenia bo tak latwiej, niech inni "frajerzy" płacą. Poza tym dla mnie wołanie 300 zł za tak poważne zlecenie jakim jest ślub/wesele i "wciskanie" na ogół marnej twórczości która woła o pomste do nieba, jest kpiną z klienta. Rynek jest wolny i sam zweryfikuje takich "pseudo" ślybnych fotografów. Jak już ktos napisał powyżej, zostaną Ci najlepsi i co będa potrafili dostowsować się do rynku.
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Początki nałogu Awatar Kosmo

Domyślnie

Chyba nie po to zakładał ktoś nowy wątek, żeby znowu pitolić o tym samym. Ten temat zostawmy w części I a tu raczej pogadajmy o sprzęcie, bo posty powoli nikną w tym bełkocie

Miasto
    Chełmno

Domyślnie

ALe o sprzęcie też nie ma co gadać bo już wszystko zostało dawno napisane Ile można wałkować jeden i ten sam temat co do ślubów? Jak ktoś nie wie znaczy że ślubniaki nie dla niego i nie dojrzał do tego aby je wykonywać Pitolenie czy lepsze jabłko czy gruszka jest MZ bez sensu ale jak widać pisac można wiele

Początki nałogu Awatar Kosmo

Domyślnie

Oj można :-)

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Ta jasne biorą tacy 300-500 zł zapłaca składkę zdrowotną 230 zł, podatek dochodowy od umowy, album/fotoksiążka + płyty uważasz, że dokładają z pensji do interesu? Wątpie w to mocno. U mnie w rejonach Ci tani robią to na "lewo" aby uniknąć płacenia bo tak latwiej, niech inni "frajerzy" płacą. Poza tym dla mnie wołanie 300 zł za tak poważne zlecenie jakim jest ślub/wesele i "wciskanie" na ogół marnej twórczości która woła o pomste do nieba, jest kpiną z klienta. Rynek jest wolny i sam zweryfikuje takich "pseudo" ślybnych fotografów. Jak już ktos napisał powyżej, zostaną Ci najlepsi i co będa potrafili dostowsować się do rynku.
    Nie przesadzajmy. Czy podchodzisz do tematu tak, że jedno zlecenie na miesiąc i masz opłacone zusy, podatki,przedszkole, rate za mieszkanie i święty spokój do końca miesiąca, bo znalazłeś klienta co Tobie to opłaci ?

pomnóż ilość zleceń. Wystarczy płyta CD z jpg'ami
    - jeżeli to wystarczy, jeżeli klienta tylko na to stać.
    4 weekendy i masz drugą pensję na czysto, jeżeli to połączysz z tym co wcześniej pisałem.

Ten rynek jest wolny, są klienci co popukają się w głowę słysząc ile musieli by dać, a nigdy tyle nie dadzą, choć byś im dawał album w złotej oprawie. To nie są klienci dla Ciebie choć byś i był (czego Tobie życzę) mega profi, słynnym fotografem. Ale jeżeli to jest dla Ciebie konkurencja, to rzeczywiście masz problem i musisz się dostosować :wink:

Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Żadna dla mnie konkurencja bo do mnie przychodzi klient który wie co dostaje i ile to kosztuje. Tyle w temacie

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

[QUOTE=firtiris;1036581] i podatek
    Możesz coś szerzej rozwinąć o tym podatku jak to u Ciebie wygląda;-) ?
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Uzależniony

Domyślnie

Żadna dla mnie konkurencja bo do mnie przychodzi klient który wie co dostaje i ile to kosztuje. Tyle w temacie
    Szara strefa - w naszym fachu chyba nikt jej nie lubi. Poniekąd nie mamy na nią wpływu jednakże może klientów uświadamiać choć trzeba ostrożnie. Spadek zleceń odczułem i myślę, że nie tylko ja. Fotoziutek zrobi za 300 zł całośc za 600 z filmowaniem więc dlaczego Panu mamy zapłacić 3 razy więcej? Takie jest podejście ludzi i z tym trzeba "walczyć" chyba najmocniej
    Ale jak napisałeś wcześniej spadek zleceń masz, czy już jednak nie ?
    Rynek to weryfikuje , z tym się z Tobą zgodzę.
    Przeinwestowanie w sprzęt nie robi z nikogo profesjonalisty, a tym bardziej cena z kosmosu na podstawie posiadanych szkieł i chęci zakupu kolejnego po każdym zleceniu.

A wracając do tematu do wykonania ślubu nie potrzeba sprzętu za nie wiadomo jakie pieniądze, wbrew panującej tutaj opinii. Ważne aby umieć wykorzystać możliwości tego co się posiada i to klienci zweryfikują sami.
    Ważne jest podejście do klienta i finał końcowy, nie sprzęt (jako narzędzie dostarczenia usługi)

Domyślnie

jak dla mnie lepszy sprzęt ułatwia mi tylko pracę a praca i jeszcze raz praca polepsza jakość zdjęć
    są body, są gripy, są obiektywy i lampy też są o chęciach nie wspominając

Miasto
    Chełmno

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez 7four Zobacz posta
    Ale jak napisałeś wcześniej spadek zleceń masz, czy już jednak nie ?
    Rynek to weryfikuje , z tym się z Tobą zgodzę.
    Przeinwestowanie w sprzęt nie robi z nikogo profesjonalisty, a tym bardziej cena z kosmosu na podstawie posiadanych szkieł i chęci zakupu kolejnego po każdym zleceniu.

A wracając do tematu do wykonania ślubu nie potrzeba sprzętu za nie wiadomo jakie pieniądze, wbrew panującej tutaj opinii. Ważne aby umieć wykorzystać możliwości tego co się posiada i to klienci zweryfikują sami.
    Ważne jest podejście do klienta i finał końcowy, nie sprzęt (jako narzędzie dostarczenia usługi)
    Spadek zlecen jest i to nie tylko u mnie. Przeinwestowanie to bardzo powrzechne zjawisko w PL gdzie kazdy musi miec same Lki w plecaku i najlepsze body bo już niczym innym nie da się zdjęc robic Dlatego ja nadal mam 5D a nie nowsze "zabawki" bo do tego co fotografuje w zupełności mi wystarcza aczkolwiek przydałoby sie wyższe ISO ale nie płacze z tego powodu. Klient przychodzi do mnie po zdjęcia a nie po to aby dowiedzieć się jakim sprzętem fotografuje, dla niego wazny jest efekt końcowy a dla mnie to że po wykonaniu zlecenia wychodzi bardzo zadowolony i poleca mnie innym.

Strona 15 z 105 PierwszyPierwszy ... 513141516172565 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów