Strona 17 z 105 PierwszyPierwszy ... 715161718192767 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 161 do 170 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Domyślnie

[QUOTE=manfred1;1036794]
    Cytat Zamieszczone przez firtiris Zobacz posta
    i podatek
    Możesz coś szerzej rozwinąć o tym podatku jak to u Ciebie wygląda;-) ?
    Zazwyczaj biorę 1 ślub na miesiąc. Podpisana umowę-zlecenie daje księgowej a ona podczas rozliczania podatku za rok wpisuje kwotę do opodatkowania w odpowiednia rubrykę jako dodatkowy dochód chyba pit 36 lub 37.
    http://podatki.gazetaprawna.pl/artyk..._o_dzielo.html
    są body, są gripy, są obiektywy i lampy też są o chęciach nie wspominając

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    Problem istnieje w chwili, kiedy całą działalność opiera się na kotlecie 3x w miesiącu x 6 miesięcy w roku. To, rzeczywiście ciężko wyżyć. Dlatego własnie, nie rozumiem ludzi, którzy opierają cała swoją fotograficzną aktywność na tym, żeby byc "fotografem ślubnym". Nie dość, że to poważne ograniczenie warsztatowe, to równiez finansowe. O umysłowym nie wspominając.
    w skrócie "dywersyfikacja" ;-)

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

[QUOTE=firtiris;1036877]
    Cytat Zamieszczone przez manfred1 Zobacz posta

Zazwyczaj biorę 1 ślub na miesiąc. Podpisana umowę-zlecenie daje księgowej a ona podczas rozliczania podatku za rok wpisuje kwotę do opodatkowania w odpowiednia rubrykę jako dodatkowy dochód chyba pit 36 lub 37.
    http://podatki.gazetaprawna.pl/artyk..._o_dzielo.html
    Czy w takim razie mogę tak kombinować. Moja żona prowadzi działalność gospodarczą. W swojej działalności ma zapisane punkty PKD 18.12.Z, 47.99.Z oraz 74.20.Z Czy w takim razie może podpisać umowę z PM a mnie wynająć na umowę zlecenie abym wykonał reportaż ślubny?
    Nie wiem jak sie to ma do składek ale ja pracuję w firmie i póki co mam składki zusowskie i chorobowe odprowadzane.
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Uzależniony
    Miasto
    Bieruń

Domyślnie

Wbrew pozorom umowa o dzieło jest tutaj lepszym wyborem.
    Możesz taką umowę z żoną podpisać.
    To tyle "offtopa"
    Canon 5d mk3 | 6D | C15 fiśaj | C16-35L II | C35L | C50 1.4 | S85 1.4 | C70-200L 2.8 IS | 3xYN600EX-RT | YN-E3-RT | na M42 - Zenitar 50 1,7 | Jupiter 9 | CZ Jena 135 f3.5

Uzależniony
    Miasto
    Góralem jestem i nikt kto ma okowite nie jest mi obcy.

Domyślnie

Tak masz rację umowa o działo. Na tym koniec offtopa ;-)
    Kliknij: manfred1 - Odwiedź stronę domową manfred1 - jesteś w raju ;-)

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Spadek zlecen jest i to nie tylko u mnie.
    Moi znajomi mówią także, że jest spadek zleceń.
    Ja też takowy zaobserwowałem ale za to nadrobiłem większą ceną.
    Poza tym dwóch zleceń sam odmówiłem wykonania.

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    Klient przychodzi do mnie po zdjęcia a nie po to aby dowiedzieć się jakim sprzętem fotografuje, dla niego wazny jest efekt końcowy a dla mnie to że po wykonaniu zlecenia wychodzi bardzo zadowolony i poleca mnie innym.
    A tutaj też tak myślałem poniekąd. Nigdy nie opowiadam o sprzęcie, chyba, że dostanę takie pytanie (co ostatnio często się zdarza np. czy mam drugi aparat i jaki ogólnie sprzęt itd.)
    A teraz mam przykład sprzed tygodnia. Para wahała się bardzo między mną i jeszcze jednym fotografem. Cena praktycznie ta sama, zdjęcia się im podobały tu i tu. Jak się dowiedziałem przy podpisywaniu umowy. Szalkę ostatecznie przechylił brat młodego który trochę tak amatorsko fotografuje.
    Młody wiedział z targów, że mam 2x5D2 (jedną widział a pytał się czy mam drugi to powiedziałem, że tak mam taki sam) i widział 35L. Tamten drugi miał 7D i 17-55. Brat stwierdził, że jak się nie mogą zdecydować bo w obu przypadkach zdjęcia im się bardzo podobają i cena ta sama to niech wezmą mnie bo mam lepszy sprzęt
    No ale to marginalny przypadek raczej ciekawostka
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Bywalec
    Miasto
    Ziemia obiecana

Domyślnie

[QUOTE=manfred1;1036894]
    Cytat Zamieszczone przez firtiris Zobacz posta

Czy w takim razie mogę tak kombinować. Moja żona prowadzi działalność gospodarczą. W swojej działalności ma zapisane punkty PKD 18.12.Z, 47.99.Z oraz 74.20.Z Czy w takim razie może podpisać umowę z PM a mnie wynająć na umowę zlecenie abym wykonał reportaż ślubny?
    Nie wiem jak sie to ma do składek ale ja pracuję w firmie i póki co mam składki zusowskie i chorobowe odprowadzane.
    Tylko z tego co pamiętam twoja umowa nie będzie jej kosztem, ale to by trzeba sprawdzić w us

Wysłane z mojego GT-I9001 za pomocą Tapatalk
    Jakieś body + jakieś słoiki + podstawka pod aparat + jakieś świecenie + Dużo chęci I brak czasu na focenie

Uzależniony Awatar Lulu1988
    Miasto
    Sandomierz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Goomis Zobacz posta
    Moi znajomi mówią także, że jest spadek zleceń.
    Ja też takowy zaobserwowałem ale za to nadrobiłem większą ceną.
    Poza tym dwóch zleceń sam odmówiłem wykonania.
    A co powiesz na 13 zleceń w 2011r. (brałem 1200zł) i jak narazie 3 podpisane umowy na ten rok (biorę 1500zł)? Powoli zaczynam wpadać w depresję :neutral:

ehh...ulżyło jak się publicznie pożaliłem...
    Zestaw na ciężkie czasy: 3 puszki z konserwą - w tym jedna przeterminowana, 6 słoików z ogórkami, 4 latarki i krótkofalówki.

Domyślnie

U mnie jak na razie 8 umów podpisanych na ten rok, no i ja cenię się trochę bardziej (też dlatego, że mieszkam w Warszawie). W tamtym roku o tej samej porze miałem 6 umów, a sezon zakończyłem na 12. Jak dla mnie te 12 zleceń w sezonie to takie rozsądne minimum (wychodzi średnio po 2 zlecenia w miesiącu od maja do października). Czy jest teraz mniejszy ruch w biznesie? Być może, ale ja tego nie odczuwam póki co.
    Ostatnio edytowane przez briho ; 20-01-2012 o 21:51

Domyślnie

To i ja dodam coś od siebie.Miałem okres że i sam latałem na kotlety po 1000zł, ale z czasem im więcej ich było a co się z tym wiąże więcej pracy podniosłem swoją cenę.Zainteresowanie stopniowo spadło zamknołem działalność ponieważ nie już mi się to nie opłacało. Sprzęt kupiłem sam za swoje ciężko zarobione pieniądze , nie dała mi UE ani rodzice
    Na codzień pracuje w handlu i nie nawidzę zaniżania ceny żeby zwabić klienta , dlatego też odpuściłem sobie fotografię ślubna pod własnym szyldem. Wolę zrobić dla znajomego za 1/3 ceny oddać mu Rawy i mieć święty spokój.
    A w wolną sobotę mogę pójść z żoną na lody lub do kina .Uważam że niektóre osoby popadają w onanizm sprzętowy(na szczęście ja już z niego wychodzę) co nie jest dobre w fotografii ślubne bo aparat za nas zdjęć nie zrobi

Strona 17 z 105 PierwszyPierwszy ... 715161718192767 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów