Strona 5 z 96 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 1042

Wątek: Sprzęt do ślubów cz. II

Mieszany widok

Domyślnie

a widzieliście ceny :/ co to się dzieje
    są body, są gripy, są obiektywy i lampy też są o chęciach nie wspominając

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez firtiris Zobacz posta
    a widzieliście ceny :/ co to się dzieje
    i szybko taniej nie będzie

Pełne uzależnienie Awatar crazy
    Miasto
    Chełmno

Domyślnie

a mówią że kryzys mamy debilizm i jedna wielka propaganda...

Co do lampionów, dają one na tyle światła, że dasz radę zrobić przy zastanym z Twoim zestawem 35L + 5D II
    Skupiam się na zdjęciach a nie na tym czym fotografuję.

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez crazy Zobacz posta
    a mówią że kryzys mamy debilizm i jedna wielka propaganda...

Co do lampionów, dają one na tyle światła, że dasz radę zrobić przy zastanym z Twoim zestawem 35L + 5D II
    Tak na styk Tzn ~1/30-1/100 1.4 iso1600.

Domyślnie

no ja podbijam iso 2000 i gra
    są body, są gripy, są obiektywy i lampy też są o chęciach nie wspominając

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Moje filmy z masowego puszczania lampionów :

http://www.youtube.com/watch?v=Uo778wj6rvg
    http://www.youtube.com/watch?v=icGbamUjhhA

w użyciu Samyang 14 2.8, Sigma 20 1.8, Canon 35 1.4

Wszystko na 1/30, wszystko na pełnej dziurze. Iso można ocenić na oko, ale na 95% nie wychodziłem ponad 1600. Na 3200 na filmie, w czerniach robi się już klocek.

(nie byłem jedynym operatorem na w/w filmach, więc te ujęcia, które widać, że nie są z tego sprzętu, to nie są )

Edit : (na pierwszym od góry filmie pozostały sprzęt to : drugie 5d2 z 85 1.8, 7d z 17-50 2.8 i 60d z 10-22 na kranie, także w sumie ciężko będzie zidentyfikować co jest z jakiego sprzętu jeżeli chodzi o jakość, ale jak widać - nowa generacja puszek sobie radzi w takich lampionowych warunkach)
    Ostatnio edytowane przez micles ; 16-01-2012 o 21:39

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków / Horyniec-Zdrój

Domyślnie

Witajcie, trochę przyśpieszę wątek... mam przynajmniej taką nadzieję

Otóż im więcej przeglądam to forum tym bardziej mam większy mętlik w głowie. Od ok 3 lat robię zdjęcia po znajomych i z polecenia na ślubach i innych uroczystościach. Dodatkowo współpracuję w jedną z regionalnych gazet, fotografuję wydarzenia sportowe. Do tej pory biegałem z Canonem 5DmkII i D450 (+kit) z C 50mm 1,8 i Tamronem 28-75 2,8 i z lampą C 580 II. W zasadzie po sprzedaży kilku fantów i długiego zooma zostało mi to co wymieniłem wyżej+kilka akcesoriów. Posiadam 20,500 zł do przeznaczenia na słoiki i dodatkowe body + akcesoria (rozważam sprzedaż d450 i T 28-75) Zastanawiałem się nad wymianą D450 na 7D lub na 50D, kupnem jakiegoś białego zooma ze stajni Canona serii L i Canona 28-70 L, do tego stałkę 85 1,8 ,Samyang 8mm i co dalej? Nie wiem co wybrać szerokiego.
    5DmkII chciałbym przeznaczyć na śluby a 7D lub 50D na jakieś szybkie akcje no i jako 2 body do ślubów. I tu pytanie co założyć na ślub przy takim zestawie FF i APS-C. Nie mogę zdecydować się co do stałek, zoom jak na razie jest dla mnie bezpieczniejszy. Jak Wy skompletowalibyście swój sprzęt przy takim stanie posiadania i budżecie? Czekam na propozycje od doświadczonych kolegów :-)

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

50d będziesz używał tylko do piłki ręcznej i koszykówki. Resztę będziesz walczył piątką, bo (jak dla mnie) jest przepaść jakościowa pomiędzy tymi sprzętami.

7d jeszcze nie obczajałem aż na tyle, żeby powiedzieć jak wygląda w stosunku do 5d2, ale podejrzewam, że byłoby lepiej. Jednakże w twojej sytuacji zastanawiałbym się chyba prędzej nad jakąś używaną jedynką, żeby mieć reporterskiego woła roboczego i na warunki atmosferyczne/etc w stylu "gdzie piątka nie pójdzie tam jedynkę pośle".

Fish już chyba ludziom przeszedł z mody, ostatnio rzadko kiedy trafiam na fajną galerię ślubną z fotami z fisha, ale jak musisz...

50 1.8 może zostać, strasznie lekkie, strasznie małe, strasznie tanie, a czasami przydatne. Żałuję że swoją sprzedałem i będę polował na jakiś egzemplarz za 150zł w najbliższym czasie

85 1.8 jak najbardziej

70-200 jak najbardziej

28-70 - standardowo polecam zamiast tego 35L.

Z szerokim jest problem, bo albo jest C14 za chyba 9koła, albo jest 17-40 ze światłem 4.0, albo nie-Canony które też zaczynają się "tylko" od 17, albo manualny Samyang, który jest wg mnie najlepszą opcją.

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Kraków / Horyniec-Zdrój

Domyślnie

Jeśli chodzi o sport to głównie piłka nożna, a jak wiemy z pogodą różnie bywa, chociaż na hali zimą też działam.

Sugerowałem się 7D ze względu na szybkość, sporo fotorepów go poleca. Czytałem też trochę o "jedynce" i nawet szukałem go ale jest bardzo mało ofert sprzedaży. Kupno C14 odpada, za drogie, wole pokombinować jeszcze ze szkiełkami, rozumiem że jasnego zooma odradzacie? A możesz coś szerszego od 28-70L ?

Jeśli chcesz to sprzedam Ci C 50 1,8 rozbite na 2 części za gorsze

Zablokowany
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Nożną kilka razy robiłem 5d2+70-200 2.8 i jakoś przebolewałem, ale nie ukrywam, że wychodziło z tego mniej zdjęć niż jak robiłem 50tką, dlatego musisz zdecydować :
    5d2 - mniej fot, ale fajowa jakość
    50d/7d - duużo fot, 90% gwarancja uchwycenia momentu który nasz mózg założył, że chcemy uchwycić, ale cropowy obrazek (nie wiem po prostu jak tam u ciebie z akceptowalnością takiego, dlatego tak cały czas piszę asekuracyjnie)
    1d - jakościowy kompromis (oczywiście jeżeli mowa tutaj o modelach "o jeden-dwa niższych" niż najwyższe obecnie w sprzedaży numerki, ale za to dochodzi ci pancerność + jeszcze lepszy af, szybkostrzelność...

Zależy po prostu jak bardzo ci na tej piłce zależy. Jak "na odpierdut" to nawet i 40d styknie (nie ma dużych różnic - obrazek taki sam, jedyny sens dopłaty to 3x większa rozdzielczość wyświetlacza)

Strona 5 z 96 PierwszyPierwszy ... 345671555 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów