Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 51 do 60 z 88

Wątek: Nowe body vs nowy obiektyw

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez flankerp Zobacz posta

Co do Gripa to zdecydowanie. W moim przypadku to był pierwszy zakup zaraz po body... trzy-cyfrowe niestety sa za małe...
    Tak grip jest niezbędny dodaje od razu 100% lansu .
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

ty się śmiej...
    grip + osłona przeciwsłoneczna i ludzie od razu pytają z jakiej jesteś gazety. :P

dla mnie grip to wyłącznie super magazynek na akumulatorki. Zestaw 6 eneloop jest w stanie zrobić 3500 fotek. Do tego w torbie jedna "normalna" bateria i nie martwisz się o prąd
    40D + BG-E2N + 16-35 + 50 + 85 + 70-200

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Tak grip jest niezbędny dodaje od razu 100% lansu .
    To nie do końca tak jest... Zawsze byłem przeciwnikiem gripów, mam 40D bez gripa i analogową trójkę z gripem którego nie mogę zdjąć (nie mam oryginalnego GR-E2) i przy pionowych kadrach jednak mam problemy z dokładnym kadrowaniem.
    Pomimo dużego ciężaru i ogólnie kiepskiej ergonomii Power Drive Boostera E1 (bo właśnie takie cudo mam na trójce) pod tym względem jest dużo lepiej.
    Ostatnio edytowane przez Merde ; 09-11-2011 o 16:01
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Cluer Zobacz posta
    ty się śmiej...
    grip + osłona przeciwsłoneczna i ludzie od razu pytają z jakiej jesteś gazety. :P
    Idealnie byłoby w miejscu gdzie jest nazwa modelu przykleić logo np. Playboya. Wtedy ludzie może nie pytaliby z jakiej jesteś gazety, ale za to modelki ustawiałyby się w kolejce tak szybko, że sprzęt (fotograficzny oczywiście) padłby raz dwa :grin:

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    mam 40D bez gripa i analogową trójkę z gripem którego nie mogę zdjąć (nie mam oryginalnego GR-E1) i przy pionowych kadrach jednak mam problemy z dokładnym kadrowaniem.
    Z 1000D bez gripa mialbys jeszcze wieksze problemy :-)

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Smok Zobacz posta
    P.S. Co do gripa, to przez lata do serii XXD nie widziałem potrzeby używania, mimo że posiadam C70-200 F4, a nie mam krótkich palców, więc jest to kwestia preferencji i własnych upodobań, a nie przymus używania z takim czy innym szkłem.
    Używając dwucyfrowego body miałeś doczynienia z magnezowym korpusem a nie plastikową wydmuszką jaką jest 1000D. Ja nie wyobrażam sobie powiesić do takiego body dwa razy cięższe szklo 70-200 To nie jest kwestia upodobań tylko sztuka utrzymania takiego zestawu.
    Ostatnio edytowane przez Bolek02 ; 09-11-2011 o 16:56
    Canon 6D i 5D2 + Canon 24-70L/4,0 + Canon 16-35L/4,0 + Canon 17-40L/4,0 + Canon 70-200L/4,0 + Canon 40/2,8 + szkła M42 i lampa EXII

Domyślnie

kwestia przyzwyczajenia
    kiedyś założenie 70-200/4 na 400D wywoływało szok. Pamiętam jakie to duże i cięzkie było. I rzeczywiście bardzo niewyważone.

Teraz zestaw bojowy czyli 40D z gripem + 16-35II + lampa w zasadzie jest nieodczuwalne :rolleyes:.
    Duża zasługa baaaaaaaaaaaaaaardzo wygodnego hand strapa.

Właśnie, każdemu kto myśli o gripie polecam od razu hand strapa genialne i bardzo wygodne. Każdy kamerzysta Wam to potwierdzi

Uzależniony Awatar flankerp
    Miasto
    Cork, Ireland

Domyślnie

No nie przesadzajmy.. Takie lunety podtrzymuje się ręka przecież, nieważne jakie masz body. Ułatwia to ustabilizowanie aparatu.
    Pokaż mi kogoś kto utrzyma nawet na 7D czy 5D lunete 70-200 trzymajac tylko body i nie będzie miał poruszonych zdjęć? Poza tym jest to raczej nie wskazane dla dobra gniazda mocujcego obiektyw (nieważne z czego jest body)
    Między innymi dlatego do takich tele masz dodatkowe opaski/pierścienie mocujce dla statywu.

Ja nawet moje 17-55 przytrzymuje ręka dla lepszej stabilizacji. (mimo, że obiektyw jest stabilizowany mechanicznie)
    Zepsuty Canon 500D + Grip czekający na upgrade | C17-55 2.8 IS, C75-300 USM, C50mm 1,8 | Nissin Di622 Mark II, 2x YN460 + Phottix Aster | Benro A1980F + B-00+PU-40 M8 | Garść filtrów kolorowych dla Cokin P |

Początki nałogu Awatar WiatruMistrz
    Miasto
    Częstochowa

Domyślnie

Sprzedając 1000D masz odrazu kase na 20D dokładając parę stówek masz 30D lub 40D i odrazu srednia półeczka i dużo lepsza ergonomia...secik tamrona jest jak należy a tymi mitami że af nie wyrabia to się to się nie przejmuj bo jego ostrość wyższa od sigmy Ci to wynagrodzi wiele osób ma C55-250is i wszystko się nim fotografuje a tamten ma taki sam szybki AF, C70-200L jest ładny na pełnej dziurze ale potwornie łapie flary nawet z tulipanem. Kup używane tamronki i body XXD i odrazu inna zabawa . Potwierdzam że grip mi się w XXD nie sprawdził i go praktycznie nie używałem bo za duża waga wadzi ...
    Panasonic FZ1000 *** Canon G3X *** Canon 500D
    Było:C350D|C20D|C50D/C5D/CPro1/G1X m2
    http://rafalfoto.y0.pl

Domyślnie

zgadza się, ale obu rąk używa się podczas kadrowania/focenia natomiast kiedy "standardowo" niesiesz aparat masz go zwykle w jednej ręce. Dlatego chwalę hand strapa bo wtedy jest pewny chwyt. Bez tej skórki grip nie byłby już taki fajny zresztą sam kiedyś byłem jego wrogiem

Nie wiem czy nie namieszałem, ale mi naprawdę nie chodziło mi o robienie z ręki zdjęć kobyłą ważącą pewnie 1,5 kg (nie wiem -nie pamietam ile wyszło jak to ważyłem)

Strona 6 z 9 PierwszyPierwszy ... 45678 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów