Pokaż wyniki od 1 do 10 z 69

Wątek: stałka vs. zoom (powyżej f/4.0)

Mieszany widok

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez poszukiwacz2006 Zobacz posta
    stałka zmusza do kreatywności, do "szukania" kadru, zmusza do myślenia
    IMO jest to wielokrotnie powielany falszywy mit - uzycie zooma nie zwalnia z koniecznosci myslenia, ani nie pozbawia zalety kreatywnosci i kadry nie "znajduja sie" same

Dopiero zaczyna Awatar Jordański
    Miasto
    Jordanowo

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    IMO jest to wielokrotnie powielany falszywy mit - uzycie zooma nie zwalnia z koniecznosci myslenia, ani nie pozbawia zalety kreatywnosci i kadry nie "znajduja sie" same

W pełni się zgadzam!
    Canon EOS 50D + Canon EF-S 10-22 mm f/3.5-4.5 USM + Canon EF 50 mm f/1.4 USM + Canon EF 70-200 mm f/2.8L IS USM

Jordania | Akaba | Amman | Morze Martwe | Petra

Domyślnie

W kwestii pytania, które zadałem na początku całej dyskusji: Przed chwilą wróciłem do domu z 85mm w ręce. Stałka vs. zoom (powyżej f/4.0)? Stałka, zdecydowanie. Po tym, co widzę, robienie portretu zoomem średnio się mi widzi. Choć zaznaczam, że nie odnoszę tego porównania do serii "L" - w tym temacie zdania i pieniędzy nie mam.

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patk Zobacz posta
    W kwestii pytania, które zadałem na początku całej dyskusji: Przed chwilą wróciłem do domu z 85mm w ręce. Stałka vs. zoom (powyżej f/4.0)? Stałka, zdecydowanie. Po tym, co widzę, robienie portretu zoomem średnio się mi widzi. Choć zaznaczam, że nie odnoszę tego porównania do serii "L" - w tym temacie zdania i pieniędzy nie mam.
    Troszkę BTW. przypomnę że portret oprócz jakości technicznej ,ma jeszcze merytoryczną stronę i tu zoom być może bardziej kreatywnym jest on.

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez janmar Zobacz posta
    Troszkę BTW. przypomnę że portret oprócz jakości technicznej ,ma jeszcze merytoryczną stronę i tu zoom być może bardziej kreatywnym jest on.
    W portrecie mz najważniejsze jest światło, mimika i kontekst, szkło jest dopiero potem.

Chociaż przyznam, że lubię oglądać portrety wykonane np. Leicą Noctilux'em F1, Canonem 50 f/1,2, czy 135 f/2, bo dają kapitalny obrazek i odpowiednio użyte bardzo mocno podkreślają nam temat
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    [...] szkło jest dopiero potem.
    Ale jak to się mówi, z g***a ciastka nie zrobisz ;-)

Pełne uzależnienie Awatar _igi
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez patk Zobacz posta
    Ale jak to się mówi, z g***a ciastka nie zrobisz ;-)
    Tyle, że jeśli masz spełnione 3 pierwsze punkty dobre zdjęcie zrobisz nawet trabantem z kitem, natomiast jesli nie, to nawet najlepsze szklo cie nie uratuje.
    Co nie znaczy jednak, ze zdjecia zrobione lepszymi szklami, nie wygladaja lepiej. Wygladaja, ale samo obrazowanie szkla mozna potraktowac jako taka "wisienke na torcie". Dobrze jak jest, ale nawet jesli nie ma to ciastko i tak zjemy ze smakiem
    5D4, 1D4, 1Ds3 + TS-E 17L, TS-E 24mk2L, 24L, 35L, 50L, 135L, 24-105L, 100-400L, + 6x manfrotto

Uprawnienia umieszczania postów