Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 43

Wątek: C70-200/4, S50-150/2.8, S70-200/2.8 trudny wybór

Domyślnie C70-200/4, S50-150/2.8, S70-200/2.8 trudny wybór

Ostatnimi czasy mniej udzielałam się na forum, ale znowu stoję*przed dylematem i proszę Was o rady i pomoc. Mam C40D i jestem z niego bardzo zadowolona mimo, że narazie głównie używam z kitem, z którego zadowolona jestem już sporo mniej.

Kupując aparat wiedziałam, że kolejnym krokiem będzie zakup teleobiektywu i teraz ten moment sie zbliżą. Przeczytałam setki recenzji, testów, tematów na tym i innych forach i nie wiem, dlatgo proszę głównie o Wasze opinie co Wy byście w mojej sytuacji wybrali.

Do czego?
    Głównie zwierzęta psy, konie i wszystko co się rusza, czasem jakiś portret, czy zdjęcie z wakacji. Zależy mi zatem na szybkim i celnym AF, na ostrości, ładnym rozmyciu tła. Byłam już zdecydowana na canona 70-200/4 ale tak ciągle wracam i się waham bo światło 2.8 w sigmach kusi.
    Nie pytajcie bo sama nie wiem czy się przyda, w warunkach halowych zdjęcia robię rzadko, a na włąsny użytek to co zrobię przy f4 powinno mi wystarczyć, nie wiem jak z pochmurną pogodą czy przy zdjęciach koni w ruchu to f4 mi wystarczy, zaś w sigmie nie wiem czy AF sobie poradzi mimo światł 2.8

Trochę mam mętlik, teraz czytam jeszcze o tej sigmie 50-150, żę ponoć fajna ale tutaj wydaje mi się, ze będzie za krótka choć gdyby okazała się dużo lepsza jakościowo to może dałaby radę. Bardzo proszę zatem o opinie bo mnie ciągnie do canona, bo jest canonem, Lką i w ogóle, ale nie wiem czy nie będę*żałowałą światłą 2.8...

*oczywiscie w tytule jest bład i mialo być S50-150/2.8 a nie 2.5....
    Ostatnio edytowane przez MagdaS ; 24-10-2011 o 20:17
    40d | c18-55 IS | c24/2.8 stm

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MagdaS Zobacz posta
    Zależy mi zatem na szybkim i celnym AF, na ostrości, ładnym rozmyciu tła/.../mnie ciągnie do canona, bo jest canonem, Lką i w ogóle, ale nie wiem czy nie będę*żałowałą światłą 2.8.
    Bedziesz zalowala. Kup uzywanego canona 70-200/2,8L. :-)

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sunders Zobacz posta
    Bedziesz zalowala. Kup uzywanego canona 70-200/2,8L. :-)
    tak i a każdym razem noś go na wycieczki krajoznawcze... ja ma 4 IS i po podpięciu do 50d po godzinie czuć to już w rączkach, a 2.8 jest 2 x cięższy i sporo większy. Sporo osób, kóre nie wykorzystują tego szkła zawodowo stwierdza, że wyciąga je tylko wtedy gdy musi... bo jest za cięzkie i nieporęczne. Zastanó się więc, zebyś nie wydała kupy kasy, a szkło się będzie kurzyło po pierwszych zachwytach
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Pełne uzależnienie
    Miasto
    Bydgoszcz.

Domyślnie

Amator kupuje dobre,drogie szkła do dłuuugiego użytkowania.Trzymałbym się szkieł Canona.
    DoTwoich potrzeb wziąłbym C70-200/4.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawo Zobacz posta
    ja ma 4 IS i po podpięciu do 50d po godzinie czuć to już w rączkach, a 2.8 jest 2 x cięższy i sporo większy. Sporo osób, kóre nie wykorzystują tego szkła zawodowo stwierdza, że wyciąga je tylko wtedy gdy musi... bo jest za cięzkie i nieporęczne.
    kawo IMO przesadzasz. MagdaS napisala, ze zalezy jej na ladnym rozmyciu tla a nie na lekkim obiektywie. Poza tym 70-200/2,8L jest niewiele wiekszy i tylko o jakies 3/4 /a nie 2x/ ciezszy od 70-200/4IS, ktory wcale nie jest specjalnie ciezki/760g/. :-)

Domyślnie

Tak myślałam, myślę, że kupując sigmę czułabym niedosyt i jednak będę myślała tak jak planowałam o canonie. Muszę się rozejrzeć, ale 70-200 2.8 to już jednak sporo drożej i nie wiem czy będę sobie mogła na taki zakup pozwolić*i czy będzie tego wart.... co do noszenia generalnie nie mam z tym problemów z granicach rozsądku, pamiętam jak przy wyborze C40D też mówiono mi, że ciężki a nie zamieniłabym go na nic innego

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kawo Zobacz posta
    Sporo osób, kóre nie wykorzystują tego szkła zawodowo stwierdza, że wyciąga je tylko wtedy gdy musi... bo jest za cięzkie i nieporęczne.
    Lekkie nie jest ale nieporęczne ???
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Domyślnie

Tak patrzę, że w granicach 3000 używane możnaby znaleźć, muszę się jeszcze zastanowić czy w moim przypadku warto dokładać ten 1000 i troszkę ciężąru.. bo na pewno w słoneczne ładne dni różnicy dla mnie nie będzie - wtedy głównie ostrosć i szybkość będzie najważniejsza. Teraz radzę sobie z kitem i w większosci przypadów nawet daje radę to myślę, że f4 też by dało.

Bywalec Awatar Las3k
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Ja się skusiłem na 70-200/2.8L i jest poręczne ;] Duże i ciężkie, ale nie nieporęczne. Btw Sigma wcale nie wypada lepiej. A 1 działka przysłony to dużo. I różnica będzie - bardziej rozmyte tło, w każdych warunkach.
    C40D + C18-55 IS + C70-200/2.8L + S8mm + C50/1.8 + Kenko x1.4 + Di622 + jakiś statyw mały i duży, UVki, polar, 200AW itd. :wink:

Początki nałogu

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Las3k Zobacz posta
    Ja się skusiłem na 70-200/2.8L i jest poręczne ;] Duże i ciężkie, ale nie nieporęczne. Btw Sigma wcale nie wypada lepiej. A 1 działka przysłony to dużo. I różnica będzie - bardziej rozmyte tło, w każdych warunkach.
    ja wolałem jednak f/4 IS, bo jest mniejszy, lżejszy, a co za tym idzie poręczniejszy ale każdy niech sobie wybiera jak tam mu pasuje. Dla mnie 4 IS to rewelka.
    70D, C. EF-S 15-85mm f/3.5-5.6 IS USM, C. EF 50mm f/1,8 STM, C. 100mm 2.8L Macro IS USM, C. EF 70-200mm f/4 L IS USM, C. Speedlite 430EX II, Velbon sherpa 600R, Marumi Super DHG

Strona 1 z 5 123 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów