Strona 124 z 167 PierwszyPierwszy ... 2474114122123124125126134 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 231 do 1 240 z 1663

Wątek: Machinery HDR Effects

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Szykuję zmianę interfejsu programu i chciałbym zasięgnąć waszej opinii co o tym sądzicie. Jest też to dobry moment na zgłaszanie poprawek i pomysłów zmian.

Postanowiłem zmniejszyć ilość zakładek przy górnej listwie do trzech:
    - Presety
    - Wczytywanie Obrazów
    - Przetwarzanie

Zakładki "Presety" i "Wczytywanie Obrazów" pozostają bez zmian.

Wszystkie dotychczasowe parametry są umieszczone w rozwijanych panelach.
    Dodatkowo, nazwa panelu pokazuje czy dana warstwa jest neutralna czy nie. Jeśli tekst jest pogrubiony to znaczy że parametry nie są neutralne i wpływają na wygląd obrazka. Dzięki temu można bez rozwijania paneli szybko zobaczyć, które efekty wpływają na obraz.
    Kolejną rzeczą jest chceckbox przy każdym panelu, którym można szybko włączyć / wyłączyć panel bez ruszania suwaków (tak jakby stał się neutralny). Dzięki temu np. po wybraniu presetu można szybko podejrzeć jak obrazek wygląda bez pewnych parametrów np. bez winiety czy gradientu kolorów.

Zmieniony jest też sposób działania podglądu oryginalnego obrazu. W zakładce "Wczytywanie obrazów" w ogóle takiej opcji nie ma, natomiast w "Przetwarzaniu" podgląd pokazuje obrazek już po przetworzeniu w zakładce "Wczytywanie Obrazów" czyli po balansie bieli i krzywej kontrastu.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wersja 2.1.9 (BETA) (28-10-2011)
    Edytor:

Nowy interfejs użytkownika.
    Podgląd oryginalnego obrazu pod prawym przyciskiem myszy.
    Zwiększona szybkość pracy programu około 10%.
    Zmniejszone zużycie pamięci.
    Poprawiona opcja Cofnij / Ponów.

Zmiany myślę że zdecydowanie na lepsze.
    Zgrupowanie opcji w jednym miejscu przyśpiesza edycję. Dwa osobne widoki ("Wczytywanie obrazów" i "Przetwarzanie") w zupełności wystarczają. Wrócił też stary dobry podgląd oryginału pod prawym przyciskiem myszy znany z wersji 1.5.
    Przy okazji także doszlifowałem mechanizm aktualizacji wartości kontrolek i zarządzania wątkami co wyraźnie przyśpieszyło program.

Dopiero zaczyna Awatar JarQ
    Miasto
    Szamotuły

Domyślnie

Jak dla mnie poprawiona ergonomia i to znacznie. Program na prawdę dobry pozwala zaoszczędzić sporo czasu. Nie żałuję ani złotówki. Gratuluję inwencji i wiedzy. Pozdrawiam.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Na serwerze jest dostępna poprawka działania efektu Światła / Cienie w trybie Panoramicznym. W poprzedniej wersji złożona panorama miała widoczne łączenie krawędzi jeśli został użyty ten efekt.

Coś już napisał Awatar tiroy

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez JarQ Zobacz posta
    Jak dla mnie poprawiona ergonomia i to znacznie.
    Popieram.
    40D, chiński grip, Tokina 12-24/4, Tamron 28-75/2.8, 50/1,8, 85/1.8, Speedlite 580EX,
    Capture One 5, GIMP, Machinery

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dostępna jest kolejna wersja beta 2.1.9(1)

W programie pojawił się nowy algorytm łączenia obrazów (Panel HDR).
    Jest to modyfikacja algorytmu obecnego w pierwszej wersji Machinery do oznaczenia 1.5.
    Algorytm cechuje się rewelacyjną prędkością i co najważniejsze całkowitym brakiem efektu poświaty ("halo"). W tej chwili nie ma dostępnych dla niego żadnych dodatkowych parametrów, wszystko robione jest automatycznie. Algorytm ze względu na swoją naturę, może czasem generować obrazy o niskim kontraście. Należy wtedy użyć filtra "Detale".

Nowa metoda łączenia jest teraz ustawiona domyślnie. Dwa poprzednie algorytmy są cały czas dostępne w menu panelu "HDR". Za kilka dni będzie kompletny opis programu wraz ze szczegółowym wyjaśnieniem różnic.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Wszystkie nowe zmiany, w tym także nowy algorytm łączenia HDR, dostępne są także w wersji Natural 2.3.9

http://www.machineryhdr.com/natural/demo.php

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Marek, wprowadzasz te zmiany tak znaczące i z taką prędkością, że co chwilę się zastanawiam czy nie powinienem jeszcze raz "przewołać" zdjęć zrobionych parę dni wcześniej :-)

Mam dodatkową propozycję: czy mógłbyś włączyć do programu algorytm radzący sobie z problemem "mazingu". Jest to opisane np. tutaj: https://sites.google.com/site/corner...aze-patterns-1. U mnie to pojawia się co jakiś czas na zdjęciach robionych pod światło.

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez strideer Zobacz posta
    Mam dodatkową propozycję: czy mógłbyś włączyć do programu algorytm radzący sobie z problemem "mazingu". Jest to opisane np. tutaj: https://sites.google.com/site/corner...aze-patterns-1. U mnie to pojawia się co jakiś czas na zdjęciach robionych pod światło.
    Widzę ze usunięcie tego efektu jest kwestią sposobu demozaikowania przez konwerter RAW. Za parę dni do wersji 2.2 będę robił aktualizację drawa i zobaczę czy posiada on jakieś ustawienia, które pozwolą usuwać problem o którym piszesz.

Pełne uzależnienie

Domyślnie

Tak, dokładnie. Od strony funkcjonalnej taka zamiana powinna być jako opcja, jako że w przypadku braku efektu na zdjęciu może sama z siebie powodować utratę szczegółów lub wzmacnianie zaszumienia. Do tej pory obchodziłem problem korzystając z tego programu cornerfix i przetwarzając CR2 skonwertowane do DNG. Nie trzeba tłumaczyć, że takie dłubanie nie jest zbyt efektywne. Z góry dzięki za wszelkie starania w celu dodaniu takiego mechanizmu.

Strona 124 z 167 PierwszyPierwszy ... 2474114122123124125126134 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów