Strona 24 z 167 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474124 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 231 do 240 z 1663

Wątek: Machinery HDR Effects

Uzależniony Awatar dentharg
    Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Klucz publiczny-prywatny.

W programie zaszywasz część publiczną. Ktoś się rejestruje - Ty generujesz mu z jego danych rejestracyjnych cyfrowy odcisk (czyli podpisujesz to swoim kluczem prywatnym). On taki odcisk wrzuca w program jako klucz rejestracyjny. A w programie możesz sprawdzić kluczem publicznym czy podpis jest prawidłowy i zgadza się z danymi rejstracyjnymi.

Oczywiście jeśli ta osoba podzieli się kluczem rej. to i tak ****; ale pamiętaj, że nie ma zabezpieczeń, których nie da się złamać

Możesz jeszcze powiązać dane rejestracyjne z numerami seryjnymi komponentów, ale to kłopot jak użytkownik zmieni sprzęt.
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Żeby nie było... nie używam softu bo nie mam Windows :/
    Ostatnio edytowane przez dentharg ; 07-07-2009 o 13:55 Powód: Automerged Doublepost
    Postprocessing: AfterShot Pro + pluginy

Pełne uzależnienie Awatar Kolaj
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Każdorazowa autentykacja byłaby faktycznie zbyt upierdliwa. Ale jednorazowa aktywacja byłaby ok. To, że część ludzi będzie używała złamanej wersji, jest wpisane w ten biznes.

Jednak, o ile cena nie będzie zaporowa, większość ludzi ceniących sobie czas i spokój, po prostu kupi i nie będzie sobie zawracała głowy piraceniem. Szczególnie, że to hackowanie byłoby konieczne przy każdej aktualizacji. Tylko zakup powinien być łatwy i szybki (PayPal, karta...)
    BYKOM STOP - poprawna pisownia i ortografia w internecie

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolaj Zobacz posta
    Każdorazowa autentykacja byłaby faktycznie zbyt upierdliwa.
    Chciałem to tak zrobić że program normalnie uruchamia się i w tle robi autoryzację z moim serwerem przy użyciu hasha z klucza wygenerowanego specjalnie dla każdego kupującego. Jeśli nie uda mu się to bo klucza nie ma lub stracił autoryzację to od razu exit. Do czasu uzyskania autoryzacji opcje zapisu są nieaktywne.
    I wszystko fajnie tylko że w przypadku braku połączenia z siecią lub awarii serwera autoryzacji legalni użytkownicy nie mogą zapisywać. Druga oczywista rzecz to wiadomo że ktoś może się podzielić kluczem z kolegą i teraz musiałbym analizować czy dany klucz nie loguje się z kilku miejsc a także szukać na torrentach etc. Do tego wszystkiego musiałbym się zobowiązać że przez np. 2-3 lata serwer autoryzacji będzie dostępny, nawet jak sprzedam 10 kopii programu :-)
    Także sprawa zabezpieczenia jest z góry skazana na porażkę w dłuższym okresie czasu. Jej głównym celem byłoby ograniczenie piractwa w początkowym okresie sprzedaży kliku miesięcy. Raczej nie zdecyduję się w coś takiego wpakować.

Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

I tak kupa.

a) musisz pozwolić na logowanie się z kilku miejsc; jedziesz na site focic, masz lapa i sieć GSM/3G.
    b) możesz pozwolić na pracę bez autoryzacji internetowej np. przez 5 dni; a co jeśli przy uruchomieniu softu nie da rady się dobić, albo faktycznie ktoś wyjedzie np. za granicę i nie będzie miał netu?

iPhone'a 3GS złamali przed pojawieniem się w sieciach komórkowych w sprzedaży. Myślisz, że Twój soft też będzie miał taką podaż? Życzę Ci tego z całego serca.

Jak dla mnie wystarczy rejestracja aby odblokować demo do pro i odpowiednia, przystępna cena. Do tego ładny manual w PDFie i na web i tyle.

BibblePro kupiłem pod Linuksa za 130 dolków; mam Linuksa i piratem nie jestem. Większość ludzi, którzy KUPUJĄ photoshopa kupi Twój soft - o ile cena będzie adekwatna. Nie robisz przecież kolejnego Lightrooma!!

Zerknij sobie jakie pluginy Bibble do wyostrzania i efektów wypuszcza Sean Puckett: http://nexi.com/147. Ograniczone możliwości za free, wersja pro przeważnie za 20 dolków. Mam kilka jego pluginów w PRO
    !!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    A jakby co, możesz to sprzedać do Adobe i będzie w następnym CameraRaw
    Ostatnio edytowane przez dentharg ; 07-07-2009 o 14:26 Powód: Automerged Doublepost

Pełne uzależnienie PREMIUM member Awatar MMM
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez dentharg Zobacz posta
    a) musisz pozwolić na logowanie się z kilku miejsc;
    To oczywiste. Blokowałbym tylko wtedy gdy zobaczę że jeden klucz loguje się dziennie ze 100 różnych miejsc :-). W sprawach wątpliwych zawsze mogę klientowi podesłać nowy klucz a stary co do którego jest podejrzenie że się rozszedł zablokować.

b) możesz pozwolić na pracę bez autoryzacji internetowej np. przez 5 dni; a co jeśli przy uruchomieniu softu nie da rady się dobić, albo faktycznie ktoś wyjedzie np. za granicę i nie będzie miał netu?
    Wtedy nie ma możliwości zapisu.

iPhone'a 3GS złamali przed pojawieniem się w sieciach komórkowych w sprzedaży. Myślisz, że Twój soft też będzie miał taką podaż? Życzę Ci tego z całego serca.
    No bez przesady :-). Nad iPhonem pracowało wielu ludzi i stąd możliwość że przed premierą program wycieka. Poza tym zachowajmy odpowiednią skalę, AutoLevels to nie jest jakiś duży projekt żeby komuś się chciało od razu to łamać :-)

Jak dla mnie wystarczy rejestracja aby odblokować demo do pro i odpowiednia, przystępna cena. Do tego ładny manual w PDFie i na web i tyle.
    Inaczej się chyba nie da, trzeba zaniżyć cenę bo inaczej będą kradli :-).
    Prosty rachunek: praca programisty przez 3 miesiące to dla firmy chcącej wyprodukować taki soft ok. 25 000zł kosztów. Do tego jeszcze rzecz podstawowa czyli prawa autorskie algorytmu analizy obrazu. Nie sądzę aby udało mi się takie pieniądze uzyskać ze sprzedaży programu. No ale to oczywiście mój problem, to ja wpadłem na pomysł żeby sobie taki "kłopot" zafundować :-)

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    praca programisty przez 3 miesiące to dla firmy chcącej wyprodukować taki soft ok. 25 000zł kosztów. [...]. Nie sądzę aby udało mi się takie pieniądze uzyskać ze sprzedaży programu.
    Dajmy na to cena 20 USD. Odstrasza? Chyba jeszcze nie. Przy obecnym kursie musiałbyś opchnąć ok 400 kopii. Niewykonalne? W skali internetu?

Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Hehe.. zawsze możesz potraktować to jako:

a) stworzyłeś sobie narzędzie do pracy, które "podpisuje" Twój styl; jesteś happy
    b) stworzyłeś sobie narzędzie do pracy hobbystycznie (bo nie wiem, czy zawodowo jesteś programistą czy fotografem) i dzielisz się nim z innymi; wszyscy są happy
    c) jesteś ********y i wypuszczasz soft na licencji GPL; wszyscy są happy, Adobe, które kradnie kod też
    d) stworzyłeś niszowe, ale przydatne, narzędzie i liczysz na wpływy ze skromnej ceny
    e) liczysz na datki

Dodam, że Sean Puckett po prostu pozwala ściągnąć binarkę Pro (czyli osobne binarki są do free i pro) po opłaceniu. Niczego nie trzeba rejestrować (no, oprócz adresu email) i aktywować. Jak rozdasz binarkę to jest ugotowany. Ale jak na razie sprzedaż się utrzymała, Sean jest zadowolony a soft nigdzie nie wyciekł.

Pytanie jakie masz podejście i stosunek do tego softu i jego ew. użytkowników...

Sean Puckett jest zawodowym artystą fotografem, ma swoje wystawy, sprzedaje przez sieć swoje odbitki... programistą jest hobbystycznie.
    Ostatnio edytowane przez dentharg ; 07-07-2009 o 14:46 Powód: Automerged Doublepost

Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Dodam, że Sean Puckett po prostu pozwala ściągnąć binarkę Pro (czyli osobne binarki są do free i pro) po opłaceniu.
    Tak samo działa TNG (http://lythgoes.net/genealogy/software.php) - dosyć niszowy program (właściwie kod php), do gromadzenia i publikowania w sieci danych genealogicznych. Interes się kręci chyba nie najgorzej. Trzeba pamiętać, że tego w żaden sposób nie trzeba łamać, bo to po prostu php otwartym tekstem.

Bywalec
    Miasto
    Będzin

Domyślnie

A może udostępnić program za free z zastrzeżeniem, że do wykorzystania niekomercyjnego a do komercyjnego trzeba zapłacić (ale i tak nikt tego nie sprawdzi - chyba, że będzie gdzieś w pliku zaszywana informacja, że zdjęcie zostało zapisane przez Twój program) i liczyć na datki. Na zachodzie sporo programistów tak robi. Nie będą to może jakieś wielkie pieniądze, ale jest szansa (szczególnie jeśli program pójdzie w angielskojęzycznej wersji na zachód), że jeden na klikadziesiąt (set) użytkowników coś wpłaci.
    Osobiście uważam, że częściej ludzie są skłonni płacić za program jeśli jest to ich dobrowolna decyzja (używają i im się podoba to płacą by wesprzeć autora w kolejnych pracach) niż wtedy gdy autor każe im to zrobić - bo wtedy i tak gdzieś trafią nielegalną wersję i nie zapłacą wtedy nic.
    Wiem, że nic nie wiem :/

Miasto
    Tomaszów Maz/Łódź

Domyślnie

Pytanie retoryczne: za ile programów darmowych dobrowolnie zapłaciłeś?

Strona 24 z 167 PierwszyPierwszy ... 1422232425263474124 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów