Rozumiem, dziękuję za wyjaśnienia.
Rozumiem, dziękuję za wyjaśnienia.
60D | 50 1.8 II | kit 18-55 + Tamron 70-300 | moje foty
Ostatnio edytowane przez MMM ; 15-09-2012 o 19:44
Znakomite zmiany. Czasem lepsze jest wrogiem dobrego ale w tym przypadku ( przynajmniej moim zdaniem) maksyma się nie sprawdza. Dobra droga. Gratulacje!
Wiele głosów słyszałem, że zmiany na lepsze, choć niektórym nie podoba się kolor pomarańczowy :-) Zainwestowałem w nową bibliotekę GUI rezygnując z rozwiązań wszystkim znanej i lubianej firmy Microsoft :-), jestem przekonany że jest teraz dużo lepiej.
Niedługo następne duże zmiany w programie ale już nie w interfejsie.
Witam.
Kilka pytań. Od razu powiem, że nie przeczytałam 1400 postów, ale wybaczcie
1. Czym rózni się HDR Effects od Natural HDR?
2. Jakie są ceny widzę na stronie projektu interesuje mnie sprawa upgradów - ceny
3. To pewnie będzie pytanie które niektórych rozdrażni :/ Co ma ten soft czego nie ma CS? W skrócie co tym softem można zrobić.
Pozdrawiam
pozdrawiam
natali
canon 30d+ Tamron 17-50 2.8 + kit + spro chęci...
1. Wersja Effects ma więcej filtrów (efektów) i większe możliwości regulacji parametrów. Wersja Natural jest uproszczona, pomyślana jako program do wrzucenia obrazków i uzyskania od razu dobrego efektu bez kręcenia suwakami.
2. Wszystkie ceny są na stronie.
* Effects 1.x -> Effects 2 - 49zł.
* Natural -> Effects 2 - 49zł.
3. PS nie posiada filtrów do regulacji Detali ani Mikrokontrastu. Pewne namiastki tych efektów można uzyskać w PS kombinacją kilku filtrów i składaniem na warstwach ale to czasochłonna zabawa a i tak nie da się zrobić wszystkiego tak jak w Machinery. Machinery ma inne (moim zdaniem lepsze) tryby łączenia HDR.
Dostępna wersja 2.5.1 (26-09-2012)
* Ulepszony tryb "Naturalny HDR".
Zainstalowałem sobie demo obydwu wersji (Effects i Natural) i przy użyciu teoretycznie tych samych "presetów" efekt jest jednak inny (np. dla 01_Microcontrast, który występuje pod tą samą nazwą i tu i tu).
Próbowałem przenieść pliki .mch pomiędzy wersjami ale zgłaszany jest błąd formatu.
Czy w wersji Effects da się uzyskać dokładnie to samo co w Natural bez konieczności dodatkowej kombinacji suwakami? Czy może będzie możliwość wrzucenia presetów z Natural?
Aby w wersji Effects uzyskać to samo co przy domyślnych ustawieniach daje Natural należy w efekcie "Detale" ustawić:
- Kontrasty: 100
- Detekcja krawędzi: 0
- Detekcja koloru: 1
- Wysoki kontrast: 1
Wersją Effects można uzyskać wszystko to co wersją Natural. Presety z obu wersji nie są kompatybilne.
Dostępna wersja 2.5.4
* Nowy algorytm redukcji szumów.
* Nowe opcje konfiguracji, między innymi możliwość ustawienia dowolnego presetu jako parametrów domyślnych.