Strona 30 z 43 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 291 do 300 z 422

Wątek: rozprawa - kradzież pomysłu fot. ślubnej

Bywalec Awatar marbo
    Miasto
    Kielce

Domyślnie

Uff... przeczytałem wszystko
    Otóż zdjęcia się różnią i to diametralnie - na jednym jest welon (symbol czystości) a na drugim nie - jedna z par jest już po nocy poślubnej
    Reklama działa - odwiedziłem stronę autora (pozywającego) i zauważyłem w galerii zdjęcie które ewidentnie splagiatował od Camerona Ciekawe ilu fotografuf mógłby pozwać ...

Stawiam piwko temu który pokaże mi zdjęcie na jachcie , statku , zrobione wcześniej niż film Titanic
    Myślę , że nie czytał tekstu " ...kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień." albo nie zrozumiał . albo co gorsze - jego to nie dotyczy
    55D,16-200
    ----------------------------------------------

Coś już napisał

Domyślnie

Kolekcja Viktor&Rolf, Bedtime Story , Fall/Winter 2005-2006.
    a to nie wiem czy ta sama kolekcja:

Początki nałogu Awatar diplo
    Miasto
    Zamość

Domyślnie

Ciekawostka, ale plakat na wykopie w linku podanym w pierwszym poscie jest ostro wzorowany na plakacie Kaliny, która swojego czasu ostro sie reklamowala z PM zedzącą jakiegoś hot-doga czy co to tam było. A jeśli chcecie zobaczyć plagiaty to pooglądajcie włoskie magazyny wnętrzarskie lub/i katalogi meblowe a później popatrzcie na Polskich producentów - TO jest plagiat. Albo wzory mebli. Pozatym jest takie powiedzonko o naśladownictwie, jest podobno najszczerszą formą uznania
    5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit

Coś już napisał

Domyślnie

nihil novi sub sole...

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez _igi Zobacz posta
    A swoją drogą, mam małe pytanie, dot prawa i fotografii, podobieństwa zdjęć i tego następstw.

Mam umowę z redakcją, na rzecz której prawa autorskie go fotografii przechodzą na redakcję, jednak mogę wykorzystywać zdjęcia na swój użytek nieprofesjonalny, ewentualnie muszę się pytać o zgodę za każdym razem, gdy chcę zdjęcie wykorzystywać w celach zarobkowych.

I tutaj pytanie, czy jeśli zrobię zdjęcia serią, do redakcji wybiorę np. IMG_9500, to mogę bez większych problemów wykorzystywać IMG_9501, które jest marginalnie inne od pierwszego, po zastosowaniu tej samej metody obróbki na obu, czy to nie jest takie proste?

Ewentualnie, jeśli mamy ten sam plik, powiedzmy IMG_9500, który sprzedałem w wersji kolorowej (przy w/w umowie), a po jakimś czasie obrobiłem je do czarno-bieli, jak to jest rozumiane w języku prawa? Bo plik ten sam, dwie kopie, wizualnie od siebie różne w dosyć dużym stopniu.

Pytam się przyszłościowo, nie zamierzam robić żadnych przekrętów, ale niektóre foty lubię, i chciałbym móc je kiedyś wykorzystywać, bez zbędnego szlajania się po różnych instytucjach.

Pozdrawiam
    To jest dosyć ciekawe pytanie i też się już nad tym zastanawiałem.
    Z tym, że tu kolor a tu BW to raczej wątpię żeby przeszło, chyba, że coś na zasadzie, że BW jest Twoją autorską interpretacją tego zdjęcia i w sumie to jest wtedy inne zdjęcie.
    Chociaż jak by doszło do sporu sądowego to krucho bo sądzę jednak, że agencję stać na lepszego prawnika
    A co do IMG_9500 a IMG_9501 no to moim zdaniem już jest ewidentnie inne zdjęcie i koniec kropka. To tak jak byś robił na analogu masz dwie prawie identyczne klatki, sprzedajesz reprodukcję na papierze + wycinek kliszy jedną klatkę jako oryginał.
    No ale masz drugie, co prawda podobne ale jednak przecież inne!
    Cyfra czy analog IMHO bez różnicy. Sprzedajesz gazecie IMG_9500 i jego tyczy się umowa. IMG_9501 to już inny plik - inne zdjęcie.
    Co innego jak robisz jakiś materiał konkretny dla agencji. Np. masz umowę typu: zdjęcia z meczu Polska-Hiszpania i wszystkie wykonane podczas tego meczu zdjęcia są własnością agencji. Praktykuje się raczej umowy w tej formie. Podpisujesz umowę na event i wszystko co zrobisz jest z góry własnością agencji.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Początki nałogu Awatar grzegorzki
    Miasto
    Cavan / Kielce

Domyślnie

Pamiętacie może nagie zdjęcie w ciąży Demi Moore (dawno mogę coś pomylić). Zdjęcie to jest początkiem całego działu fotografii ciążowej. Cały świat robi plagiaty ?

Cytat Zamieszczone przez dinderi Zobacz posta
    No właśnie. Czy mógłbyś sprecyzować, co oznacza ten termin i dlaczego nie można go porównywać do "stocków"?
    Właśnie, też mi nie pasują przymiotniki 'ambitna' i 'ślubna', ale nie spierajmy się o słówka.

!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
    Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Sznur dla Polaka jest symbolem niewoli. Wystarczy zerknąć na Wesele Wyspiańskiego.
    Mnie tu bardziej pasuje Redliński niż Reymont czy Wyspiański.
    Notabene sznur dla Polki może być symbolem prania, tzn. suszenia.
    Ostatnio edytowane przez grzegorzki ; 25-10-2011 o 05:57 Powód: Automerged Doublepost
    6D - EF 24-70/2.8L USM + EF 50/1.8 II + EF 70-300/4-5.6 IS USM + EF 85/1.8 USM - 580EX II + YN565EX + YN568EX- YN-622C - Bowens 500R kit + akcesoria
    Nie mnie się wtrącać biskupom w robotę.

Początki nałogu Awatar diplo
    Miasto
    Zamość

Domyślnie

grzegorzki - to było Vanity Fair, później Bruce Willis zrobił podobne , plagiat?!
    5DMK3 z grypą, 5DMK2 też chory, 6D, 40D,1200D, 350D, C85 f1.8, C24-70 f2.8L, C70-200 f4 L IS, S 35 1.4 A, T 15-30 2.8, S 18-125 f3.5/5.6, C430EX, YN-600EX-RT...i kit

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzegorzki Zobacz posta
    Pamiętacie może nagie zdjęcie w ciąży Demi Moore (dawno mogę coś pomylić). Zdjęcie to jest początkiem całego działu fotografii ciążowej. Cały świat robi plagiaty ?...
    Tak pamiętamy ;-) Porównanie twórczości Annie Leibovitz do fotografa ślubnego jest jednak mocno 'na wyrost'. A tak BTW: Demi w ciąży to jedno ze słabszych zdjęć artystki.

Pozdrawiam.
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Coś już napisał

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez grzegorzki Zobacz posta
    Pamiętacie może nagie zdjęcie w ciąży Demi Moore (dawno mogę coś pomylić). Zdjęcie to jest początkiem całego działu fotografii ciążowej. Cały świat robi plagiaty ?
    I też sądy miały zajęcie w tym przypadku: http://www.benedict.com/Visual/Nakedgun/Nakedgun.aspx

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Tylko cała Naga broń to jedna wielka parodia A parodia to podobnie jak kicz... niby niesztuka ale zawsze. I rządzi się swoimi prawami
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Strona 30 z 43 PierwszyPierwszy ... 20282930313240 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów