Strona 40 z 43 PierwszyPierwszy ... 303839404142 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 391 do 400 z 422

Wątek: rozprawa - kradzież pomysłu fot. ślubnej

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez xsardas Zobacz posta
    Słuchajcie wyroku sądu nie było więc o plagiacie, kradzieży czy innych tego typu określenia mowy być nie może.
    Wybacz, ale nie potrzebuję wyroku sądu żeby nazywać rzeczy po imieniu
    Za dużo zbieżności żeby można to było nazwać inspiracją.
    Zresztą jak pisałem, plagiator idąc na ugodę sam przyznał się do winy i więcej dodawać naprawdę nie potrzeba.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Merde Zobacz posta
    Bardzo daleko idące wnioski wyciągasz, szkoda tylko że kompletnie nieuprawnione.
    Wyjaśniając jakie uprawnienia masz na myśli, powyższy komentarz stanie się bardziej zrozumiały.

Po pierwsze, w omawianym przypadku trzeba mieć ciężką zaćmę żeby mówić o inspiracji. Jeśli to nie jest plagiat, to co nim jest?
    Wiedza okulistyczna, może nie być zbyt przydatnym w tej ocenie narzędziem, co stanowi plagiat, a co nie. Mam jednak nadzieję, że pozwoli nieco bardziej skupić Twój sokoli wzrok na treści obowiązującej w naszym kraju ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.

A TUTAJ odpowiedź na Twe pytanie.

Po drugie - link do sprawy frustrata-rozwodnika zupełnie nie jest związany z tematem (poza faktem, że mowa o zdjęciach ślubnych).
    Moja teza wiąże je w sposób zasadniczy. Czas pokaże, czy słusznie.
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VomitroN Zobacz posta
    Wyjaśniając jakie uprawnienia masz na myśli, powyższy komentarz stanie się bardziej zrozumiały.
    Nieuprawnione w sensie nie mające oparcia w faktach.
    Takie potoczne sformułowanie, nie odnoszę się w żaden sposób do PAiPP, bo ono jest kulawe (a raczej orzecznictwo, nie samo prawo) i zdaję sobie sprawę że w sądzie szanse na wygraną są 50/50.

Mam jednak nadzieję, że pozwoli nieco bardziej skupić Twój sokoli wzrok na treści obowiązującej w naszym kraju ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych.
    No właśnie, nie dogadamy się chyba, bo ja nie o PAiPP pisałem tylko o ocenie moralnej czynu.

A TUTAJ odpowiedź na Twe pytanie.
    Ja tam z kolei nie widzę plagiatu, tylko bezczelną przeróbkę.

Początki nałogu Awatar pe.en.de
    Miasto
    Łódź

Domyślnie

Zdarzało mi się w życiu parę razy stworzyć coś oryginalnego , no nie były to zdjęcia a raczej grafika- głownie wystawowa. Prawie zawsze stanowiło to inspirację dla innych plastyków co widać było w niedługim czasie w witrynach sklepowych.
    Nigdy nie wrzeszczałem że ktoś inspiruje się moją pracą a raczej byłem z tego zadowolony.
    Nigdy też nie miałem wyrzutów sumienia gdy czerpałem inspirację z cudzych prac.

Jeżeli korzystanie z pomysłów innych jest przestępstwem to pokażcie mi uczciwego
    Starając się być obiektywnym, wyrażam jednak subiektywną opinę.

Domyślnie

Nieuprawnione w sensie nie mające oparcia w faktach.
    Zatem bardziej by wypadało użyć słowa: nieuzasadnione
    Faktem jednak jest, że postępowanie zostało umorzone, czego osobiście bardzo żałuję, ponieważ chętnie zapoznałbym się z uzasadnieniem wyroku. Ale i tak podtrzymuję, że otworzyło to furtkę do podobnych rozpraw w przyszłości i w podobnym duchu, co ślubniakom może w efekcie nie wyjść wcale na zdrowie.

No właśnie, nie dogadamy się chyba, bo ja nie o PAiPP pisałem tylko o ocenie moralnej czynu.
    Nikt nikomu nic nie podwędził, więc nie istnieje nawet żaden czyn naganny moralnie.

Ja tam z kolei nie widzę plagiatu, tylko bezczelną przeróbkę.
    Ta przeróbka, to fotomontaż zdjęcia autorstwa kogoś innego, czyli ewidentny przykład tzw. plagiatu jawnego, gdzie ktoś inny przejął fragment cudzego utworu, naruszył narzędziem graficznym jego treść i formę, a następnie opatrzył własnym nazwiskiem.

Jak widzisz kradzież czyjegoś zdjęcia, a inspiracja nim, to dwie różne rzeczy. Dlatego w zdjęciu z pierzyną, żadnych znamion plagiatu nie widzę. Tym bardziej, że byłoby można łatwo wykazać, iż sam pomysł na zdjęcie mógł zostać przywłaszczony już przez powoda, z jeszcze starszej pierzynowej fotki, która nawet mignęła gdzieś w tym wątku.

Zresztą jak pisałem, plagiator idąc na ugodę sam przyznał się do winy i więcej dodawać naprawdę nie potrzeba.
    Naprawdę to potrzeba dodać, że ugoda sądowa ma na celu zakończenie sporu między stronami, bez orzekania czyjejkolwiek winy. Sąd, umarzając postępowanie, znosi wzajemnie jego koszty, chyba że strony postanowią inaczej. Tutaj postanowiły, że to pozwany je pokryje. Być może ma słabego pełnomocnika, być może nie stać go na dalsze jego wynagradzanie. Tego nie wiemy. Ale jedno jest pewne. W żaden sposób nie daje to podstaw do nazywania go "przyznającego się do winy plagiatorem".

Daje mu za to podstawy do podjęcia wobec Ciebie kroków prawnych z art. 23-24 kc lub art. 212. § 1. kk ;-)
    "C’est en faisant n’importe quoi, qu’on devient n’importe qui!”

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez VomitroN Zobacz posta
    Jak widzisz kradzież czyjegoś zdjęcia, a inspiracja nim, to dwie różne rzeczy.
    Ja to widzę tak, że inspiracją byłoby użycie kołdry w innej scenerii, para w innej pozie itp. - jest wiele możliwości, wystarczy ruszyć głową. Tutaj praktycznie wszystko było zerżnięte - od rekwizytów i tła po ułożenie pary młodej.

To nie jest typowa scenka przywoływana tutaj jak mantra (nakładanie obrączek) która dzieje się podczas każdej ceremonii i wygląda z grubsza tak samo, tylko inscenizowana sesja plenerowa.

Trzeba mocno naciągać rzeczywistość żeby nazwać to inspiracją...

Pank to doskonale rozumie, bo sam stara się robić coś oryginalnego.

Pełne uzależnienie Awatar Sergiusz
    Miasto
    mazowiecka wioska

Domyślnie

Jeśli dajmy na to zerżnę pomysł ze zdjęcia reklamowego producenta portek i sfotografuję parę w tychże samych w podobnej scenerii to będzie plagiat? A jeśli dajmy na to producent rekwizytów fotograficznych wyprodukuje pierzyny i sznurki celem wykonywania podobnych zdjęć? Na każdym będzie ta sama pierzyna i sznurek w plagiacie? Wszak kiedyś jak była moda na tła scenkowe to każdy miał w ofercie to samo tło i nikt nie mówił o plagiacie. Mało tego miał te same otomany i sztuczne bicykle w zależności od panującej mody. I gdzie tu mówić o plagiatach?
    Nie ogranicza mnie wyobraźnia ponieważ jej nie posiadam.

Pełne uzależnienie Awatar bebesky
    Miasto
    kielce

Domyślnie

zapytam ponownie - co z wszystkimi którzy robią zdjęcia, tworzą akcje pod PSa, ciągle pytają "zdjęcie jak u Dave'a Hill'a - jak zrobić?"
    o fotografii im więcej wiem tym mniej wiem a efekty coraz gorsze

Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Sergiusz Zobacz posta
    Jeśli dajmy na to zerżnę pomysł ze zdjęcia reklamowego producenta portek
    Ech, wszystko można sprowadzić do absurdu, nie ma sensu tego dalej ciągnąć.

Cytat Zamieszczone przez bebesky Zobacz posta
    zapytam ponownie - co z wszystkimi którzy robią zdjęcia, tworzą akcje pod PSa, ciągle pytają "zdjęcie jak u Dave'a Hill'a - jak zrobić?"
    Jeśli skopiują wiernie również temat, to owszem. Jeśli będą naśladować tylko sposób obróbki, to oczywiście o plagiacie nie może być mowy. Sytuacja trochę podobna jak w programowaniu - możesz kod robiący to samo co konkurencja, ale używając innego algorytmu.

Uzależniony Awatar xsardas
    Miasto
    Wrocław / Szczecin / Świnoujście

Domyślnie

Wybacz, ale nie potrzebuję wyroku sądu żeby nazywać rzeczy po imieniu
    Za dużo zbieżności żeby można to było nazwać inspiracją.
    Niestety istnieje taka potrzeba, ba teraz możesz zostać posądzony o zniesławienie...

Jednakże za mało czynów karalnych aby nazwać plagiatem czy kradzieżą, a pozwanego plagiatorem itd. itp.

W momencie gdy ktoś idzie na ugodę nie oznacza przyznania się do winy tylko brak dalszej woli na ciągnięcie procesu sadowego z bardzo różnych przyczyn, niekoniecznie chęci pokazania że przyznaje się do stawianego mu czynu.

Strona 40 z 43 PierwszyPierwszy ... 303839404142 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów