Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 71 do 80 z 109

Wątek: Canon? a może jednak Sony?

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Kolego andre_72, kupiliście jeden z nieudanych korpusów - maleńki wizjer, matryca CCD (czyli kiepskie wysokie iso rekompensowane przez lepsze niskie) i przesiedliście się na sprzęt wyraźnie bardziej zaawansowany. Ciekawe czy tak samo byście uważali po przesiadce na 1000D + kit...

Ja co do siebie to jednego jestem pewien - gdybym miał trochę więcej środków to bym nie patrzył na Canona tylko kupił A900 + garść świetnych obiektywów.

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MC_ Zobacz posta
    Kolego andre_72, kupiliście jeden z nieudanych korpusów - maleńki wizjer, matryca CCD (czyli kiepskie wysokie iso rekompensowane przez lepsze niskie) i przesiedliście się na sprzęt wyraźnie bardziej zaawansowany. Ciekawe czy tak samo byście uważali po przesiadce na 1000D + kit...

Ja co do siebie to jednego jestem pewien - gdybym miał trochę więcej środków to bym nie patrzył na Canona tylko kupił A900 + garść świetnych obiektywów.
    Rozważałem a700 (używane) a to raczej nie jest jeden z nieudanych korpusów - po jednodniowym teście stwierdziłem, że mi "nie leży" i tyle. Poza tym Sony w tym czasie nie miało się jeszcze za bardzo czym chwalić: a200, a300/350, a700 - co dalej trudno było przewidzieć - ryzyko, że pójdą nie wtym kierunku wydawało się realne. Stąd decyzja o zmianie systemu. Czy a900 to takie cudo - nie wiem nie miałem w ręku (na dłużej) - teraz robię fotki 5DII głownie ze stałkami i jestem bardzo zoadowolony z wyników. Czy z 1000D z kitem byłbym niezadowolony ? - żona używa w pracy, czasem zapina któreś z naszych szkieł prywatnych i rezultaty są co najmniej zadowalajace.

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Miałem niewątpliwą przyjemność używać A900 + CZ 16-35, CZ24-70, Minolta 35G, Minolta 85G, Sony 50/1,4, Sony 70-200, Minolta 200/2,8 HS, Minolta 500/8 Reflex i pewnie jeszcze kilka innych.
    Z Canonem - analogiczne zómy oraz 24L, 50/1,4, 85L, 135L, 200L i szczerze mówiąc bardziej na niskim ISO mi się podobał obraz z Sony.
    Ale co kto lubi.

Domyślnie

I o to właśnie chodzi - co kto lubi, a może raczej jakie ma doświadczenia... z forum ciężko wyczytać się co nam się bardziej podoba - najlepiej stwierdzić organoleptycznie...

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kamol3 Zobacz posta
    Właśnie mam zamiar zakupić swoją pierwszą lustrzankę. W oko wpadł mi Canon 600D. .
    Jeżeli dopiero chcesz kupić pierwszą budżetową lustrzankę i pozostać na kitach to nie kupuj. Jeśli dopiero zamierzasz uczyć się fotografii to zastanów się nad aparatem z wymienną optyką np olympus EPL3 olympusem XZ1 lub panasa lx5 a najbardziej polecił bym olympusa XZ1 z bardzo dobrym szkłem 1,8 do 2,5 w zakresie 28-105. Uzyskasz bardzo dobre zdjęcia, zakres ogniskowych bardzo uniwersalny, nauczysz się robić dobre zdjęcia, obrabiać w kompie, okrzepniesz fotograficznie i jako dojrzały fotoamator za parę miesięcy zdecydujesz czego potrzebujesz. Decydując się na kiepską lustrzankę padniesz w wir onanizmu sprzętowego, ponieważ z efektów na początku będziesz bardzo niezadowolony a winy będziesz szukał w sprzęcie. Przeglądając fora zapędzisz się w sprzęt profi po czym dojdziesz do wniosku że wina leży po stronie fotografa i wrócisz do podstaw pogłębiając fundamentalną wiedzę.
    Ostatnio edytowane przez kowal73 ; 05-10-2011 o 12:05

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kowal73 Zobacz posta
    Decydując się na kiepską lustrzankę padniesz w wir onanizmu sprzętowego, ponieważ z efektów na początku będziesz bardzo niezadowolony a winy będziesz szukał w sprzęcie. Przeglądając fora zapędzisz się w sprzęt profi po czym dojdziesz do wniosku że wina leży po stronie fotografa i wrócisz do podstaw pogłębiając fundamentalną wiedzę.
    A co jest nie tak w 600D, że uważasz go za "kiepską lustrzankę" ?
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Jest duża, droga i jeżeli ktoś nie ma pojęcia o fotografii to milowy krok do przewietrzenia kieszeni bo wpadnie w wir zupełnie niepotrzebnych zakupów.

Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

Ciekawe twierdzenie. Szkoda tylko, że nieprawdziwe.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez kowal73 Zobacz posta
    Jest duża, droga i jeżeli ktoś nie ma pojęcia o fotografii to milowy krok do przewietrzenia kieszeni bo wpadnie w wir zupełnie niepotrzebnych zakupów.
    Czysta demagogia. Zakup każdego aparatu systemowego pociąga za sobą ryzyko dalszego "wietrzenia kieszeni". Duży, drogi - w stosunku do innych luster? Zapytam ponownie dlaczego "kiepska lustrzanka"?.
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Przykład z życia wzięty kolega jest typowym gdżeciarzem. Wertuje fora i o sprzęcie wie wszystko. Też wpadł na doskonały pomysł zakupu lustrzanki. Po dobrych radach z róźnych for zdecydował się na 7d 18-135, 24-70 2,8 IS II , 70-200 2,8 IS II i był szczęśliwy. Ja doradziłem mu tylko zakup książki kelbiego "195 porad..." . Po dwóch dniach zadzwonił, że kuma co to przysłona.
    Panowie jesteści bardziej świadomymi fotoamatorami ale to nie znaczy le lustrzanka to jakiś krąg wtajemniczonych a FF to gral fotografii

Kolekcjoner gdzie napisałem że kiepska.
    Ostatnio edytowane przez kowal73 ; 05-10-2011 o 13:21

Strona 8 z 11 PierwszyPierwszy ... 678910 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów