Pokaż wyniki od 1 do 5 z 5

Wątek: Kalibracja, problem z jaskrawością.

Domyślnie Kalibracja, problem z jaskrawością.

Witam, staram się skalibrować monitor Eizo S2433 za pomocą i1 oraz oprog. Eye One Match. O ile kolorystyka jest dobrze odwzorowywana to mam duże wrażenie, że przy ustawianiu jaskrawości ekran jest zbyt ciemny. Czy jest ktoś, kto by mi pomógł z tym? Chodzi o informację, jak powinna przebiegać kalibracja. Obrazy porównawcze z kimś, kto ma dobrze skalibrowane wszystkie parametry.

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Wykorzystaj światłomierz aparatu do pomiaru luminancji monitora zgodnie z poniższym przepisem:
    http://www.korex.net.pl/forum/viewtopic.php?t=4781

Uważam jednak, że wszystko jest w porządku. Ja ufam temu zestawowi do domowej kalibracji. Monitor przyzwoitej klasy skalibrowany do obróbki zdjęć wygląda biednie w porównaniu ze świetlistymi żarówami do gier i filmów.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Pełne uzależnienie Awatar Goomis
    Miasto
    Bydgoszcz

Domyślnie

24" to już konkretny panel który nieźle świeci Ci po oczach.
    Sam się o tym przekonałem robiąc często odbitki. Obróbka w nocy na 22" i potem się okazuje, że wszystkie za ciemne (świeci Ci mocno w oczy, masz wrażenie, że jest ok, a się okazuje, że wcale nie :P) Ja w ciągu dnia mam brightness na ok. 40% w nocy 30% na pierwszy rzut oka może się wydawać za ciemno, ale naprawdę do obróbki jeżeli świeci Ci po oczach po kilka godzin to naprawdę jest ok.
    5DmkIII + S14/2.8 + C35/1.4LmkII + C85/1.2LmkII + C70-200/2.8L + 600EX-RT & 580EXII + Think Tanki (Retro30, Shapeshifter, Skin Set v2) + NEC EA274WMi + Sandisk

Pełne uzależnienie Awatar marfot
    Miasto
    Zgorzelec

Domyślnie

Jak nie bardzo masz ochotę obliczać te logarytmy z podanego przeze mnie linku to ustaw ISO100, przysłona 5,6, białe tło na monitorze. Powinien wyjść czas ok. 1/36 ( u mnie wychodzi 1/40) dla luminancji 140 cd/m2. Myślę, że i1 zmierzył to lepiej.
    https://500px.com/p/m_kowalczyk?view=galleries
    EOS R5, RF 14-35/4L, RF 24-105/4L, RF 70-200/4L, RF100-500L, C35/2 IS, C70-300L IS, M6II, M11-22, M22, M32, S56/1.4, M55-200

Domyślnie

Witam, problem - rozwiązany. Zgłosiłem się z radą do tutaj także forumowego użytkownika i uzyskałem odpowiedź. Wklejam zamieszczony mój rozszerzony opis :

"Posiadam monitor Eizo S2433W do zastosowań amatorskich-fotografia. Zależało mi na skalibrowaniu tego monitora. Pożyczyłem od znajomego X-Rite Eye One - on mi poradził używać kalibratora z oprogramowaniem Eye-One Match 3. Tak też zrobiłem.

Cała kalibracja przebiegała bardzo sprawnie. Ustawiłem temp.barwną ręcznie jak kalibrator poradził 6500K ( tutaj nie mam zastrzeżeń co do kolorystyki. Problem pojawia się jak dochodzi do ustawienia jaskrawości. Przed jej ustawieniem program zadeklarował o sprawdzenie i ustawienie kontrastu - tak też zrobiłem. Wypośrodkowując według skali oprogramowania. I teraz przyszło na jaskrawość.

Fabrycznie monitor ustawioną ma jaskrawość na 100%. Zapytany w wielu źródłach kazano mi przy ustawieniu starać się osiągnąć 120nitów. Tak więc ustawiłem docelowo 120 i kalibruję. Udało się jest dokładnie 120nitów. Ale jaskrawość spadła ze 100% do 26%. I mam wrażenie, że jest leciutko za ciemno. Tak, tak biel wygląda jak szara kartka papieru. Pewien znajomy powiedział mi, że kalibracja powoduje początkowo dyskomfort pracy - ponieważ nasze oczy są przyzwyczajone do pełnych blasków monitorów.

I czy powstał gdzieś błąd w kalibracji, czy to tylko może być mój początkowy odbiór? Cały proces kalibracji przebiegł pomyślnie, bez problemu. Wszystko ustawione zostało wedle instrukcji Eye One Match 3. Mógłby Pan rzucić kilka słów o jaskrawości. I czy ją jakieś sprawy o których człowiek może nie wiedzieć..."

Odpowiedź jaką uzyskałem, to - że wszystko jest w porządku. Mam nadzieję, że przyda się również takie zagadnienie innym stąd też wklejone.

Pozdrawiam i dziękuję wszystkim za pomoc.

Uprawnienia umieszczania postów