Strona 11 z 11 PierwszyPierwszy ... 91011
Pokaż wyniki od 101 do 109 z 109

Wątek: Canon? a może jednak Sony?

Uzależniony

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez jacek_73 Zobacz posta
    A to, że coraz więcej ludzi robi coraz lepsze technicznie zdjęcia to zapewne zasługa zaczytywania się w książkach Kelby'ego oraz canon-board

Sory - to nie było złośliwie. Skoro sprzęt jest coraz gorszy to dlaczego jest coraz lepszy.

W stosunku do 50D sześćsetka lepiej wypada na ISO3200 (mimo gęściej upakowanej matrycy), pod innymi względami wcale jej nie ustępująć. A to przecież półka niżej.

Pozdrawiam.

Nie zauważyłem żadnego postępu w 60d żeby móc nim robić technicznie lepsze zdjęcia niż 50d.
    Chyba nie powiesz, że laik kupi nowszy aparat i ten mu będzie robił lepsze zdjęcia z racji tego, że jest nowszy ?
    Myślę jednak, że coraz więcej ludzi decydujących się na sprzęt foto niezłej klasy stara się go wykorzystać jak najlepiej i właśnie czytanie literatury poparte praktykowaniem w tym mu pomaga.

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez horak Zobacz posta
    Nie zauważyłem żadnego postępu w 60d żeby móc nim robić technicznie lepsze zdjęcia niż 50d....
    ...trudno...takie życie

Lepsze ISO3200, ISO6400, jeszcze lepszy pomiar światła, kompensacja ekspozycji z +/- 2 do pięciu kompensacja błysku z +/-2 do trzech, zdalne sterowanie lampami z poziomu body...
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Dopiero zaczyna
    Miasto
    Poznań

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Kolekcjoner Zobacz posta
    Ale co ma do rzeczy w tym temacie jakie są Twoje odczucia. Z całym szacunkiem ale nie jesteś żadną wyrocznią w tym temacie.

A dlaczego akurat 1200, a nie na przykład 800 albo 200?
    Nie jestem wyrocznią, stanęło na Twoim i koniec w temacie.

Uzależniony

Domyślnie

Jeśli dzięki temu wychodzą tobie lepsze technicznie zdjęcia to nie polecam 50d bo może być ciężko

...trudno...takie życie

Lepsze ISO3200, ISO6400, jeszcze lepszy pomiar światła, kompensacja ekspozycji z +/- 2 do pięciu kompensacja błysku z +/-2 do trzech, zdalne sterowanie lampami z poziomu body...
    Może jestem w błędzie ale wątpię żebyś zauważył różnicę w obrazku.
    Ostatnio edytowane przez horak ; 05-10-2011 o 20:32

Pełne uzależnienie Awatar jacek_73
    Miasto
    53 N, 18 E

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez horak Zobacz posta
    ...
    Może jestem w błędzie ale wątpię żebyś zauważył różnicę w obrazku.
    Nie jesteś w błędzie, nie zauważył bym.

Poradziłbym sobie z 50, poradził bym sobie nawet z Zenitem 3m i leningradem4 :-P

...ale nie każdy musi...wystarczy przyłożyć oko do wizjera - nacisnąć spust migawki i super foto siedzi gdzieś tam na portalu jakowymś
    Jestę fotografę
    miszcz martwi się o podpis

Domyślnie

Mój brat ma Sony A350, ja mam C 500D, porównywaliśmy obydwie puszki i jest jeden poważny argument, który dał przewagę Canonowi - SZUMY - które w Soniaczu są naprawdę widoczne. Przy gorszym oświetleniu ciężko nawet dobrze obrobić takie zdjęcie w PS, przy ISO 400 już zaczyna być źle. Nie wiem jak pod tym względem wypada model A33, ale bym wziął to mocno pod uwagę.

Pełne uzależnienie Awatar MC_
    Miasto
    Torun/Slupsk

Domyślnie

No to weź pod uwgę, że A350 ma bardzo upakowaną matrycę CCD, a A33 ma CMOSa.
    Poziom szumów jest z całą pewnością niemniejszy niż w Canonie.

Grzeczny i układny podpis Awatar Merde
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez krzysztofSL Zobacz posta
    Mój brat ma Sony A350, ja mam C 500D, porównywaliśmy obydwie puszki i jest jeden poważny argument, który dał przewagę Canonowi - SZUMY - które w Soniaczu są naprawdę widoczne. Przy gorszym oświetleniu ciężko nawet dobrze obrobić takie zdjęcie w PS, przy ISO 400 już zaczyna być źle. Nie wiem jak pod tym względem wypada model A33, ale bym wziął to mocno pod uwagę.
    Trudno żeby było inaczej, przecież A350 ma matrycę CCD.
    Od tamtej pory Sony ma już znacznie lepszą technologię. Teraz to właśnie Canon (z wyłączeniem 4/3) dzierży niechlubną palmę pierwszeństwa pod względem szumów i słabego DR.
    I don't pretend to understand Brannigan's Law. I merely enforce it

Coś już napisał

Domyślnie

Kurcze - nie bójmy się tak tego ISO :smile:

http://www.canon-board.info/showpost...5&postcount=31

A właśnie - alfa33 to maleństwo przecież. Może autorowi wątku zależy na niewielkich rozmiarach Jeśli tak to np. taki Samsung NX5 (NX10) - co prawda bezlusterkowiec...ale bardzo sympatyczne stworzenie z niego jest.
    Dokładnie, nie chciał bym dużego aparatu. Miałem w ręce 1100D i jest on znowu za mały, a z materiałów jakich jest wykonany to porażka. 600D leży w mojej ręce bardzo fajnie i jest dużo lepiej jeżeli chodzi o wykonanie w porównaniu do 1100D. Miałem również w ręce Sony A55 i tutaj wszystko ok, ale ułożenie guzików jakieś takie dziwne i można kliknąć coś przez przypadek. Aparatów Canona z serii xxD nie miałem w ręce ale są one na pewno większe od 600D, który jak już wspominałem leży w mojej ręce bardzo dobrze. Materiały też już są o niebo lepsze niż w pozostałych aparatach, ale odbija się to na cenie. Wydaje mi się że jak na początku i do nauki fotografii na lustrzankach C600D będzie dobrym wyborem.

Strona 11 z 11 PierwszyPierwszy ... 91011

Uprawnienia umieszczania postów