-
Płatność kartą a prowizje....
Cytat:
Zamieszczone przez
YaneC
Tak, doliczają bodajże 1% od kwoty. Ja ten sklep już od dawna omijam szerokim łukiem...
to nie sklep dolicza 1% ale bank. Sklep uczciwie sprzedaje towar w tej samej cenie bez względu na rodzaj płatności.
Chciałbyś żeby sklep wziął na siebie prowizję banku? A może lepiej aby podniósł marżę i uśrednił opłaty bankowe na wszystkich klientów? :roll:
-
Odp: Canon Cashback 2013 !!!
Cytat:
Zamieszczone przez
MMM
to nie sklep dolicza 1% ale bank. Sklep uczciwie sprzedaje towar w tej samej cenie bez względu na rodzaj płatności.
Jeżeli na półce jest cena X a przy kasie okazuje się, że przy płatności kartą jest X+1% to nie jest ta sama cena bez względu na rodzaj płatności. W tym wypadku jest ordynarne przerzucenie opłaty interchange na kupującego. Niestety jesteśmy trzecim i pół światem, gdzie Visa i MasterCard robią co chcą i narzucają najwyższe opłaty w UE, gdyby były na przyzwoitym poziomie to może byłaby normalna sytuacja. Zresztą i tak za to zapłacimy wszyscy :evil:
-
O ile mi wiadomo sklepowi robić tego nie wolno. Ja jak słyszę że mam zapłacić dodatkowo za płatność kartą to idę gdzie indziej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MMM
Chciałbyś żeby sklep wziął na siebie prowizję banku? A może lepiej aby podniósł marżę i uśrednił opłaty bankowe na wszystkich klientów? :roll:
Jak kupujesz chleb i masło w sklepie spożywczym i płacisz kartą to bank dolicza ten 1% ?
Foto Plus to chyba jedyny sklep jaki znam, który to praktykuje...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
latant
Jeżeli na półce jest cena X a przy kasie okazuje się, że przy płatności kartą jest X+1% to nie jest ta sama cena bez względu na rodzaj płatności. W tym wypadku jest ordynarne przerzucenie opłaty interchange na kupującego. Niestety jesteśmy trzecim i pół światem, gdzie Visa i MasterCard robią co chcą i narzucają najwyższe opłaty w UE, gdyby były na przyzwoitym poziomie to może byłaby normalna sytuacja. Zresztą i tak za to zapłacimy wszyscy :evil:
Płacisz za możliwość korzystania z infrastruktury Visa/Mastercard. Nie przyszło Ci do głowy, że jeśli opłaty intercharge, zostaną ustawowo obniżone to i tak ktoś za nie zapłaci, np. w formie opłaty za wydanie karty/miesięcznej opłaty za kartę lub co gorsza za konto (wtedy będą płacić również Ci co kart nie mają)? A przerzucanie tej opłaty na konsumenta jest dla mnie jak najbardziej ok - płacą Ci co korzystają.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
YaneC
Jak kupujesz chleb i masło w sklepie spożywczym i płacisz kartą to bank dolicza ten 1% ?
Oczywiście, że dolicza. Tylko że w tej sytuacji za twoją możliwość płacenia kartą płacą wszyscy. Również ci, którzy płacą gotówką.
Cytat:
Nie bronię tego konkretnego sklepu, ale bronię i będę bronił takich praktyk. Bo moim zdaniem jest to jedyna uczciwa metoda.
Więcej płacą tylko ci, którzy chcą mieć wygodnie, a nie wszyscy solidarnie. Ja za twoją wygodę płacić nie chcę, rozumiesz?
PS: Pod Bagatelą są ze 2 czy 3 oddziały banków, bankomatów również jest parę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
YaneC
KAŻDA transakcja kartą kosztuje 1% wartości towaru. To że nie znasz innych sklepów gdzie jawnie dolicza się prowizję banku to oznacza tylko tyle że tam koszty bankowe sklep przerzuca na wszystkich klientów, nawet tych co płaca gotówką.
To bardzo dobrze że są takie sklepy gdzie właściciele nie podwyższają cen towarów dla wszystkich, bo niby dlaczego klienci płacący gotówką mają płacić za twoją wygodę?
Banki zachowują się jak typowy pasożyt i trzeba to tępić. Będzie to jednak trudne dopóki ludzie będą się obrażać na sklep działający w interesie klientów...
-
Ani ja ani Wy (Merde, MMM) ani całe to forum w tym zakresie świata nie zmienimy. Ja zaś na zakupy idę tam gdzie mam i taniej i wygodniej...
A Wy?
Wysłane z I9100 za pomocą Tapatalk 2
-
Świadomość ludzka jest porażająca. Ja prawie nie płacę kartą. Ale ostatnio widzę, że znowu podnieśli koszt użytkowania kart. Już 7 PLN miesięcznie. A kartę trzeba mieć. :(
-
Cytat:
Zamieszczone przez
YaneC
Ja zaś na zakupy idę tam gdzie mam i taniej i wygodniej...
A Wy?
Tam, gdzie mam bliżej, a sprzedawca jest rzetelny. Nie musi być najtańszy.
PS: Karta służy mi do wyciągania kasy z bankomatu. Tylko i wyłącznie. Po wprowadzeniu opłat za posiadanie (względnie próby wymuszenia na mnie płacenia kartą) zmieniłem bank.
Podobnie jak MMM uważam, że banki to pasożyty i nie daję im zarobić jeśli nie jest to absolutnie konieczne.
-
co innego jak sklep wliczy ten jeden procent w cenę i przy płatności gotówką udzieli rabat wysokości 1% a co innego jeśli ma cenę x na półce i klient płacący kartą nagle musi dopłacić +1%. Właśnie kiedyś wyszedłem z ów sklepu z tego powodu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marekb
co innego jak sklep wliczy ten jeden procent w cenę i przy płatności gotówką udzieli rabat wysokości 1%
O ludzka naiwności... nie mam pytań...
-
Przed chwilą rozmawiałem z kolegą, który stwierdził, że sklep, o którym mowa służy do "macania" a kupuje się gdzieś indziej:D
Wysłane z I9100 za pomocą Tapatalk 2
-
A propos płatności kartą (mój znajomy pracuje w firmie pośredniczącej w transakcjach kartami) to jest tak, że dany sklep płaci tyle % prowizji ile ma wynegocjowane z taką firma (np. często jest spotykany Polcard lub E-service, macie czasem logo na paragonie z terminala), jest to od 0,xx% do kilku %, duże sieci spożywcze są w dolnych widełkach, małe sklepy w górnych, ale nie jest to tak, że zawsze to jest 1%.
Sklep na Studenckiej na stronie internetowej podaje, że wszystkie ceny uwzględniają 1,6% rabatu za płatność gotówką, przelewem lub za pobraniem. Z tego można wywnioskować, że oni mają ta opłatę na poziomie 1,6%.
Sklepy zgodnie z prawem nie mogą do ceny z półki doliczać takiej prowizji, łapie się to pod naruszenie praw konsumentów, a do tego można na nich złożyć skargę do firmy obsługującej karty płatnicze w tym sklepie. Z drugiej strony przepisy są na tyle nieprecyzyjne, że nie ma zabronionego, by robić "rabaty", "promocje" w odwrotną stronę, tzn. za płatność gotówką jakiś % rabatu (jakiś czas temu Orlen na stacjach miał taką promocję).
Ze sklepem na Studenckiej, jest o tyle problem, że takiego info nie widziałem na miejscu w sklepie, tylko w necie (tu od razu piszę,że nie wykluczam, że gdzieś na miejscu w sklepie jest taka informacja drobnym druczkiem, ale ja jej nie widziałem). Inny problem to taki, że jak tam byłem ostatnio, to w ogóle przy niektórych szkłach nie wdziałem cen, co wg mnie też nie jest zgodne z prawem, gdyż z tego co mi wiadomo, cena powinna być w widocznym miejscu i nie budzić wątpliwości.
Zresztą w sklepie na Karmelickiej, też jest problem z cenami na półce.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Sklepy zgodnie z prawem nie mogą do ceny z półki doliczać takiej prowizji, łapie się to pod naruszenie praw konsumentów, a do tego można na nich złożyć skargę do firmy obsługującej karty płatnicze w tym sklepie.
Amerykanie mają bardzo ładne określenie na tego typu pomysły, w których nasi ustawodawcy się specjalizują: brainfart.
Oczywistym jest to, że sprzedawca ustala ceny w taki sposób, by sprzedaż mu się opłacała a firma nie splajtowała po roku działalności.
Jak ciężkim kretynem trzeba być [1], by sądzić że można ustawowo "zabronić" doliczać prowizji płaconej na rzecz instytucji trzeciej do ceny towaru?
Przecież skutek takiego zarządzenia mógł być tylko jeden, niestety ze stratą dla osób które płacą i chcą płacić gotówką - oni również muszą ponosić koszty wygodnictwa innych.
Cytat:
Inny problem to taki, że jak tam byłem ostatnio, to w ogóle przy niektórych szkłach nie wdziałem cen, co wg mnie też nie jest zgodne z prawem, gdyż z tego co mi wiadomo, cena powinna być w widocznym miejscu i nie budzić wątpliwości.
Brak ceny na towarach legalny - Biznes-Firma.pl
[1] To oczywiście o nikim z was, tylko o ustawodawcy.
-
Najśmieszniejsze jest że w sklepach które sobie doliczają prowizję za płacenie kartą jest często drożej niż w tych gdzie kartą można zapłacić od razu i to nie o głupi 1% 8-). Wspomniany sklep jest tego najlepszym przykładem.
-
Mi nie chodzi o to by ta prowizja nie była doliczona do ceny, tylko o to, że nie może ona być doliczona do ceny z półki przy kasie!!!
Oczywistym jest przecież fakt, że cena, którą widzimy w sklepie (nieważne jakim) jest wypadkową wielu czynników, w tym kosztów sprzedawcy.
Nie może być tak, że cena na półce 1000 zł, idę do kasy i chcę płacić karta, a sprzedawca do mnie, np. 1020 zł bo płaci Pan kartą (zakładana prowizja za płatność kartą 2%)....
Odnośnie braku ceny na towarach, to nie chodzi tu o to, że może ich nie być wcale, tylko może ich nie być na wszystkich produktach, cena indywidualnego produktu, musi być przecież podana.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Zgadzam się, o ile nie jest to różnica kilkusetzłotowa.
Nieraz słyszę biadolenie sprzednawców na banki/operatorów (i ich prowizję). Jak odejdę nic nie kupując, to nie tylko teraz nic nie zarobi, ale też prawdopodobnie nie wrócę do tego sklepu (z zasady nie noszę gotówki przy sobie). Wydaje mi się, że jak kalkulują koszty powinni brać tą prowizję na poczet np. reklamy. Ten 1% to tak naprawdę ile to jest? 100 zł od 10tyś, a niejednokrotnie różnice w cenie (między sklepami) są wielokrotnie wyższe (skąd one?)
Mieszkańcy mniejszych miast nie mają nieraz wyboru wogóle...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Jak ciężkim kretynem trzeba być [1], by sądzić że można ustawowo "zabronić" doliczać prowizji płaconej na rzecz instytucji trzeciej do ceny towaru?
Przecież skutek takiego zarządzenia mógł być tylko jeden, niestety ze stratą dla osób które płacą i chcą płacić gotówką - oni również muszą ponosić koszty wygodnictwa innych.
Prawa ekonomii są jak prawa fizyki, niestety debilna władza uważa inaczej. Uważa że jak się wyprodukuje jakiś nonsensowny przepis to on będzie działał bez względu na rzeczywistość.
UE szykuje nowe przepisy dotyczące sprzedaży przez internet. Obecny projekt zakłada że sprzedawca będzie musiał ponosić odpowiedzialność za towar już od momentu nadania przesyłki. Oznacza to że jeśli poczta paczkę ukradnie to zapłaci za to sprzedawca. W praktyce więc oznacza to, że sprzedający będzie wysyłał każdy towar przesyłką ubezpieczoną (ze strachu przed kradzieżą).
Zagadka: Kto zapłaci za droższą, ubezpieczoną przesyłkę: sprzedawca czy kupujący?
P.S Idąc logiką ustawodawcy z przykładu z prowizjami, powinni jeszcze zabronić sprzedawcy podawania w aukcji kosztów przesyłki :lol:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marekb
co innego jak sklep wliczy ten jeden procent w cenę i przy płatności gotówką udzieli rabat wysokości 1% a co innego jeśli ma cenę x na półce i klient płacący kartą nagle musi dopłacić +1%.
Osobiście spotkałem się właśnie tylko z tym pierwszym przypadkiem (kilka razy).
Nigdy natomiast nie próbowano doliczać prowizji przy płatności kartą. Co innego jakieś formy zniechęcenia - system się zawiesił, odrzuca karty, Visa nie jest obsługiwana itp.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Bangi
Mi nie chodzi o to by ta prowizja nie była doliczona do ceny, tylko o to, że nie może ona być doliczona do ceny z półki przy kasie!!!
Doskonale wiem, że o to chodzi. Ale moim zdaniem tak właśnie być powinno. Podobnie jak cena produktu "na półce" nie uwzględnia kosztów dostawy kurierem. Jak ktoś chce mieć wygodnie, to niech zapłaci więcej.
Przynajmniej taki wygodnicki będzie mieć świadomość że (i ile) go to kosztuje bo, jak widać na przykładach powyżej, ludzie nie mają o tym zielonego pojęcia.
Cytat:
Oczywistym jest przecież fakt, że cena, którą widzimy w sklepie (nieważne jakim) jest wypadkową wielu czynników, w tym kosztów sprzedawcy.
Nie może być tak, że cena na półce 1000 zł, idę do kasy i chcę płacić karta, a sprzedawca do mnie, np. 1020 zł bo płaci Pan kartą (zakładana prowizja za płatność kartą 2%)....
A szkoda, bo przez takie cudze wygodnictwo (promowane - nie bez przyczyny przecież - przez banki) ja również muszę płacić. Chociaż płacę zawsze gotówką.
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Najśmieszniejsze jest że w sklepach które sobie doliczają prowizję za płacenie kartą jest często drożej niż w tych gdzie kartą można zapłacić od razu i to nie o głupi 1% 8-). Wspomniany sklep jest tego najlepszym przykładem.
Przypuszczam, że jest to właśnie kwestia dobrego zaopatrzenia, lokalizacji i... traktowania sklepu jak Macalni Miejskiej.
Nie wiem tego na pewno, nie mam z FotoPlusem nic wspólnego. Co więcej - nigdy u nich nie byłem, choć przez długi okres czasu mieszkałem +/- 2 km od tego sklepu.
-
Odp: Płatność kartą a prowizje....
To nie jest wyłącznie kwestia wygody, to jest też np. kwestia bezpieczeństwa. Ja np. boję się nosić ze sobą większych kwot.
Co do tego że sklepy nie doliczają kosztów wysyłki do towarów na półce. Różnie to bywa. Są takie które mają to niejako globalnie wliczone w koszty działania i czy chcesz czy nie to zawsze płacisz.
Moim zdaniem cała ta dyskusja to bicie piany, bo wcale nie jest tak że sklepy które doliczają sobie prowizję za płatność kartą mają o tyle taniej niż gdzie indziej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
bo wcale nie jest tak że sklepy które doliczają sobie prowizję za płatność kartą mają o tyle taniej niż gdzie indziej.
Nie, ale mają o tyle taniej, niż miałyby gdyby doliczały prowizję jak pozostali.
Koszty prowadzenia działalności przecież identyczne nie są (m.in.).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Nie, ale mają o tyle taniej, niż miałyby gdyby doliczały prowizję jak pozostali.
Koszty prowadzenia działalności przecież identyczne nie są (m.in.).
No ale właśnie "na półce" nie mają taniej.
To o co tak groźnie wymachujecie szabelką zostaje albo w kieszeni sprzedawcy albo osoby która wynajmuje lokal lub też w całej masie innych kosztów, które jak piszesz jedni mają większe inni mniejsze. Mnie jest zupełnie obojętne czy to zarabia bank czy Iksiński. Mnie interesuje za ile kupuję i czy robię to w sposób bezpieczny i wygodny dla mnie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
O ludzka naiwności... nie mam pytań...
zupełnie nie rozumiem...?? mnie idzie o to, że jeśli cena x jest w cenniku, ta cena w którą sprzedawca wliczył już opłatę za płatność kartą, to niech sobie jeśli chcą odliczają jeden procent przy płatności gotówką, bo wówczas nikt nie będzie o nich pisał źle.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Mnie jest zupełnie obojętne czy to zarabia bank czy Iksiński.
A mnie nie. Oczywiście w pierwszej kolejności interesuje mnie to, żeby jak najwięcej zostało w mojej kieszeni.
Ale jeśli mam wybierać czy więcej zarobi sklep czy bank - bez chwili wahania dam zarobić temu pierwszemu.
Cytat:
Zamieszczone przez
marekb
zupełnie nie rozumiem...?? mnie idzie o to, że jeśli cena x jest w cenniku, ta cena w którą sprzedawca wliczył już opłatę za płatność kartą, to niech sobie jeśli chcą odliczają jeden procent przy płatności gotówką, bo wówczas nikt nie będzie o nich pisał źle.
Po prostu w cuda wierzysz. Jeśli podchodzisz do kasy z produktem droższym o prowizję banku/operatora terminala, to znaczy że w większości przypadków taką cenę zaakceptowałeś.
99,9% sprzedawców nie zaproponuje ci "rabatu" za zakupy gotówkowe (przecież już jesteś w zasadzie zdecydowany). Być może dostaniesz "rabat", jeśli o niego sam zapytasz.
Na mój prosty chłopski rozum to ta druga sytuacja jest bardziej nieuczciwa.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Ale tu w ogóle mówienie o uczciwości to jakieś nieporozumienie. Na tej zasadzie to dojdziemy zaraz do wniosku że w ogóle zarabianie pieniędzy jest nieuczciwe i jak to jest, że ktoś może wyzyskiwać bliźnich ;). Chyba nawet przerabialiśmy próbę uszczęśliwiania części ludzkości w ten sposób - o ile mnie pamięć nie myli próba się niezbyt udała 8-).
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ale tu w ogóle mówienie o uczciwości to jakieś nieporozumienie. Na tej zasadzie to dojdziemy zaraz do wniosku że w ogóle zarabianie pieniędzy jest nieuczciwe
Otóż to.
Mój sąsiad ma sklep, jak zamontował terminal to obroty mu wzrosły, ogólnie zyski też (cen nie zmienił)
Jest zadowolony (klient i bank/operator też)
PS....nie wiem czy napewno klient. Zawsze znajdzie się taki co będzie kręcił nosem...
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Po prostu w cuda wierzysz. Jeśli podchodzisz do kasy z produktem droższym o prowizję banku/operatora terminala, to znaczy że w większości przypadków taką cenę zaakceptowałeś.
99,9% sprzedawców nie zaproponuje ci "rabatu" za zakupy gotówkowe (przecież już jesteś w zasadzie zdecydowany). Być może dostaniesz "rabat", jeśli o niego sam zapytasz.
no co Ty to piszesz?? Jeśli w cenniku sklep ma cenę 5000zł za szkło, przychodzę i rzucam kartę na blat, a koleś mnie informuje, ze to będzie 5050zł na co nie byłem przygotowany i mogłem jechać od razu na drugi koniec miasta, nie tracąc czasu i paliwa, to czy to jest uczciwe? albo mam na koncie równe 5k? czy to jest uczciwe? Nawet gdy teraz mają małymi literkami napisane: Wszystkie ceny zawierają 1,6% rabatu za płatność gotówką, przelewem lub za pobraniem. Cena uwzględnia koszty gospodarowania odpadami. Informacje przedstawione na niniejszej witrynie nie stanowią oferty w rozumieniu Kodeksu Cywilnego. wtedy tego nie dojrzałem (kilka lat temu). Czemu nie ma napisane wielkimi literami, że przy płatności kartą doliczają 1.6%?
Chyba uczciwsze jest napisać cenę 5050 i obok (by dalej być konkurencyjnym ), ze przy płatności gotówkowej, przelewowej RATAB 1% i to działa na korzyść, ale co mnie to... nie mój problem lecz ich. Mieliśmy też przy swoich albumach cenę i nie tak dawno weszły pudełka, napisane było pod tabelką, cena nie zawiera pudełka, koszt pudełka to 12zł. Trochę dziwnie się czułem, gdy klient retorycznie pytał: achaa, to jest cena bez pudełka...?? teraz mamy pudełko wliczone i na zapytanie czy można odliczyc pudełko odliczamy 12zł i proste.
-
Pogódźcie się z tym, że płatność kartą kosztuje i to sporo. Jakby wszyscy doliczali to by się skończyło. Przy Jana Pawła mamy sklep z akcesoriami. Kupiłem lampę, pan poinformował o 2% chyba. Poszedłem do bankomatu. I tyle. Świat stał się lepszy. Gotówka to wspaniała sprawa.
-
z reguły za płatność karta płaci i ten kto płaci gotówką i ten co kartą, skończyłoby się płacenie kartą gdyby w hipermarkecie pani przy kasie poinformowała cię że płacąc gotówką dostajesz 1.6% rabat, a tak nie jest. Płacąc więc za chleb czy kartą czy gotówką płacisz tyle samo czyli zawartą w tym prowizję dla banku, tyleze nie idzie to dla banku lecz dla marketu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marekb
skończyłoby się płacenie kartą gdyby w hipermarkecie pani przy kasie poinformowała cię że płacąc gotówką dostajesz 1.6% rabat
Ale po co odwracać kota ogonem? Przyjmij do wiadomości wreszcie, że nie dostaje się rabatu za płatność gotówką, tylko dopłacasz extra za płatność kartą.
Tak to należy przedstawiać, inaczej udowadniacie tylko, że marketingowe pranie mózgu jest skuteczne...
PS: mając na ROR-ze oprocentowanie np. 1% zarabiamy czy tracimy na gromadzonych tam środkach pieniężnych? :-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marekb
z reguły za płatność karta płaci i ten kto płaci gotówką i ten co kartą, skończyłoby się płacenie kartą gdyby w hipermarkecie pani przy kasie poinformowała cię że płacąc gotówką dostajesz 1.6% rabat, a tak nie jest. Płacąc więc za chleb czy kartą czy gotówką płacisz tyle samo czyli zawartą w tym prowizję dla banku, tyleze nie idzie to dla banku lecz dla marketu.
Prowizja banku jest w tym przypadku uśredniona na wszystkich klientów więc sklep wcale nie zarabia, po prostu wszyscy zapłacą prowizję ~0,5%.
Są sieci sklepów, które właśnie z powodu prowizji w ogóle nie dają możliwości zapłacenia kartą np. Lidl i dzięki temu mają wszystkie towary o pare gorszy tańsze.
-
Dziwne, bo ja w Lidlu karta placilem niejeden raz.
-
Prędzej w Biedronce (gotówką).
...ale mamy wybór: płacimy kartą akceptując dodatkowe koszty lub płacimy gotówką omijając szerokim łukiem sklepy z info na drzwiach o możliwości płacenia kartą.
Ją nie jestem aż tak uparty, korzystam z różnych form płatności - zazwyczaj kryterium to ostateczna cena/warunki/bezpieczeństwo trans. Zawsze ktoś zarobi...
PS. Może tylko irytować wysokość prowizji - dwa razy wyższej niż na tzw. "zachodzie". Swoją drogą: czy TAM ludzie też się tak tym emocjonują?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Ale po co odwracać kota ogonem? Przyjmij do wiadomości wreszcie, że nie dostaje się rabatu za płatność gotówką, tylko dopłacasz extra za płatność kartą.
Tak to należy przedstawiać, inaczej udowadniacie tylko, że marketingowe pranie mózgu jest skuteczne...
PS: mając na ROR-ze oprocentowanie np. 1% zarabiamy czy tracimy na gromadzonych tam środkach pieniężnych? :-)
zrozum, ze gdybam... i patrzę od strony sprzedawcy (choć nie zamierzam handlowac sprzętem ;)) i konkurencyjności cenowej. Na jedno by wyszło, klient przelicza sobie w drugą stronę, odliczając od razu 1% i wie ile zapłaci płacąc gotówką i nie się targowac bo w innym sklepie jest również cena X-1%. Może teraz mnie zrozumiesz?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marekb
zrozum, ze gdybam... i patrzę od strony sprzedawcy
To może inaczej - mnie żywotnie interesuje, żeby kupujący miał świadomość kosztów swojej wygody i wiedział kto go łupi. Bo, niestety, świadomość ekonomiczną mamy tragicznie niską.
Jako przykład można podać (obecne i na tym forum) przeliczenie cen sprzętu dostępnego w USA z dolara na złotówki (najlepiej jeszcze wg kursu średniego NBP) i psioczenie jak to w Polsce sprzedawcy są pazerni. Ileż to razy trzeba było jak mantrę wyliczać: podatek stanowy, cło (liczone od ceny + kosztów transportu), VAT?
Drugi przykład (z onetu) - święte oburzenie wywołane przez podawane średnich płac przez GUS i bezmyślne porównywanie danych GUS (brutto) do tego, co przychodzi na konto (netto).
Rozumiesz do czego zmierzam? W przypadku liczenia "po twojemu" taki "plastikowy" klient często nie ma świadomości ile i komu dopłaca do interesu.
Podobny mechanizm działa w przypadku lansowanych od jakiegoś czasu przez banksterów "cashbacków" czy innych zwrotów części kwoty za płatności dokonane kartą.
Tylko osobnik mało bystry (eufemizm, bo z racji pełnionej roli moderatora nie wypada nazwać mi tego po imieniu) nie ma świadomości skąd bank bierze pieniądze na ten zwrot, ale cóż... wystarczy że takich mało bystrych będzie odpowiednio dużo, by interes się kręcił.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MMM
UE szykuje nowe przepisy dotyczące sprzedaży przez internet. Obecny projekt zakłada że sprzedawca będzie musiał ponosić odpowiedzialność za towar już od momentu nadania przesyłki.
W Polsce już teraz tak jest przecież. Sprzedawca odpowiada do momentu wykonania umowy, a to domyślnie staje się wtedy gdy kupujący towar otrzyma. Zdarza się, że w regulaminach sklepów jest zapisane co innego, ale nie wiem jaką to ma moc prawną.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
michalab
Zdarza się, że w regulaminach sklepów jest zapisane co innego, ale nie wiem jaką to ma moc prawną.
To jest wg UOKiK jedna z klauzul niedozwolonych. Kolejny brainfart ustawodawcy moim zdaniem.
Taki zapis służył raczej rozgraniczeniu odpowiedzialności za jakość towaru (sprzedawcy) i stanu w jakim ona dotrze do odbiorcy (odpowiedzialność kuriera).
UOKiK wychodzi z założenia, że stronami umowy na usługi kurierskie są sprzedawca i kurier, nie kupujący i przerzucił 100% odpowiedzialności na sprzedającego.
Kupujący może w związku z tym w ogóle nie sprawdzać przesyłki, bo i tak w razie czego ma jelenia którego można doić.
A sprzedawca, już na drodze cywilnej, może się sądzić z kurierem...
PS: Żeby było jeszcze śmieszniej - taki zapis w regulaminie sklepu jest karany już za sam fakt istnienia. Nie musi być wykorzystany przez sklep w konkretnej transakcji, może zostać zaskarżony nawet przez osobę która nigdy klientem sklepu nie była i to do pół roku wstecz (czyli już po zmianie klauzuli niedozwolonej!).
Było to wielokrotnie wykorzystywane przez różnych "obrońców uciśnionych" (dla własnych zysków oczywiście).
-
Nie przejmujcię się, jeszcze troszkę to wyjdzie przepis o obowiązku płatnością kartą przy większych kwotach, tak jak powoli ma miejsce za oceanem i północy europy. Niby dla bezpieczeństa anty-terrorystycznego, a i tak każdy wie, że to chodzi o banksterów.
-
merde, mnie nie obchodzi ile kto na czym zarabia, bo i tak na to wpływu nie mam. Chodziło mi o moje i innych oburzenie na dany sklep i gdyby ten sklep miał jasno i dużymi literami nie rzucałbym na niego focha i tyle. Nie mam czasu zastanawiać się nad tym kto mnie łoi. Bo to trochę takie polskie wnikać w zyski, zarobki, kto ile na czym ma? Albo mi coś pasuje albo nie, albo mnie na coś stać albo nie...
-
Cytat:
Bo to trochę takie polskie wnikać w zyski, zarobki, kto ile na czym ma? Albo mi coś pasuje albo nie, albo mnie na coś stać albo nie...
Problemem jest, że Cię nie stać. Sam napisałeś, że wyszedłeś ze sklepu jak chcieli doliczyć prowizję za kartę. A kto nas powiedzmy, że chędoży na kasę dobrze wiedzieć. W cudze zarobki zaglądać jest źle. Obie te rzeczy nie są ze sobą w sprzeczności.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Ja jak słyszę że mam zapłacić dodatkowo za płatność kartą to idę gdzie indziej.
a ja idę do najbliższego bankomatu
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
PS: Karta służy mi do wyciągania kasy z bankomatu. Tylko i wyłącznie. Po wprowadzeniu opłat za posiadanie (względnie próby wymuszenia na mnie płacenia kartą) zmieniłem bank.
Podobnie jak MMM uważam, że banki to pasożyty i nie daję im zarobić jeśli nie jest to absolutnie konieczne.
No jak nie dajesz zarobić bankom? Przecież sam napisałeś, że pieniądze wybierasz z bankomatu... czyli bank cały czas dyma Cię na kasę bo zarabia na Twoich pieniądzach pozostawionych na rachunku :)
Cytat:
Zamieszczone przez
MMM
KAŻDA transakcja kartą kosztuje 1% wartości towaru. To że nie znasz innych sklepów gdzie jawnie dolicza się prowizję banku to oznacza tylko tyle że tam koszty bankowe sklep przerzuca na wszystkich klientów, nawet tych co płaca gotówką.
To bardzo dobrze że są takie sklepy gdzie właściciele nie podwyższają cen towarów dla wszystkich, bo niby dlaczego klienci płacący gotówką mają płacić za twoją wygodę?
Banki zachowują się jak typowy pasożyt i trzeba to tępić. Będzie to jednak trudne dopóki ludzie będą się obrażać na sklep działający w interesie klientów...
Nie towaru, a kwoty transakcji... przecież nie sprzedajesz czegoś po kosztach wytworzenia prawda?
Przerzucanie kwoty prowizji na wszystkich kupujących jest jak najbardziej sensowne, bo są to koszty prowadzenia TWOJEGO biznesu i ponoszą je wszyscy kupujący od Ciebie. Notabene koszty wynegocjowane przez Ciebie samego.
Banki zachowują się jak każde inne przedsiębiorstwo ponoszące koszty operacyjne, ryzyko i chcące zarobić nie ma tu nic pasożytniczego. Pasożytnicze to są podatki, a nie opłaty za czyjeś usługi.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
A może zacznijcie wreszcie traktować prowizje za płatności karta jako koszt prowadzenia działalności i zacznijcie kalkulacje ile i po jakiej cenie trzeba czegoś sprzedać aby zarobić. Przecież nikt do cholery nie zmusza nikogo aby w swojej firmie uruchomił płatności bezgotówkowe w formie akceptacji kart płatniczych. Chcesz się przypodobać klientom to traktuj wszystkich równo, a nie dyskryminuj tych, którym wyszedłeś na przeciw udostępniając akceptacje kart płatniczych.
Cytat:
Zamieszczone przez
airhead
a ja idę do najbliższego bankomatu
I jeśli nie jest to taki bankomat, w którym możesz wybierać pieniądze bez prowizji, to płacisz dużo więcej niż 1% wybranej kwoty jego właścicielowi :D Kolo się zamknęło...
-
Taki sklepikarz co dolicza znienacka za kartę żeruje na poważnym handlu. Karty kredytowe są, owszem, dla niektórych wygodne, dla innych bezpieczne, ale nie są popularne z tych powodów.
Popularne są dlatego, że ich chcą właśnie sprzedawcy detaliczni, tylko ci poważni, a nie jakiś pasożyt drobny sklepikarz, który jest za głupi żeby widzieć, że na kartach zarabia. Jest to fakt, że na całym swiecie sprzedaż detaliczna jest napędzana kartami, a 90% zakupów robi się pod wpływem impulsu (idzie się do sklepu żeby kupić X za 9.99, a kupuje Y za 499.99. Bo miałem kartę. Gdybym miał iść po gotówkę, to bym nie wrócił, bo ja Y nie potrzebuję, albo mogę kupić jutro, albo za miesiąc, może gdzie indziej. Dlatego żaden poważny biznes nigdy nie będzie zachęcał klientów do przejścia na gotówkę i porzucenia kart. I zapłaci chętnie bankierom za te usługi, bo dzięki temu istnieje. Kłócić się z bankami ile to ma kosztować można, tylko po co w to wciągać klientów? To jest zarzynanie kury która znosi złote yaya. :shock:
Z tych samych powodów są te łatwe zwroty. Nie, nie dlatego, że rząd każe, i nie z dobrotliwości. Po to, żeby nie macali miesiacami, tylko kupowali, i jeszcze żeby wygrac z drobnicą, której na to nie stac. Dlacaego w Polsce tak trudno to pojąć? Ale narzekac na macanie łatwo. :roll:
Poza Polską nigdy w życiu nie kupiłem nic w sklepie za gotówkę ponad ~$60, a banknotów $100, a jeszcze mniej $50, nie widziałem w ciągu ostatnich 20 lat. 8-) Z wyjatkiem wypraw do Polski ma się rozumieć.
Jeżeli Polska ma raczej stawać się z czasem zamożniejsza, anie biedniejsza, to tej Wisły nikt kijem nie zawróci i będzie sie też kupowało coraz wiecej z impulsu plastykiem a nie chodziło na wyprawę z teczką banknotów na wielki czy mały zakup po czajeniu sie i macaniu przez dwa lata. I oto w przecież w handlu chodzi nieprawdaż?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
xsardas
No jak nie dajesz zarobić bankom? Przecież sam napisałeś, że pieniądze wybierasz z bankomatu... czyli bank cały czas dyma Cię na kasę bo zarabia na Twoich pieniądzach pozostawionych na rachunku :)
Czytaj uważnie - nie daję zarobić bankom nic ponad to, co jest konieczne. Całkowicie tego uniknąć się nie da, np. na zakup mieszkania za gotówkę nie mogłem sobie pozwolić.
Cytat:
Przerzucanie kwoty prowizji na wszystkich kupujących jest jak najbardziej sensowne, bo są to koszty prowadzenia TWOJEGO biznesu i ponoszą je wszyscy kupujący od Ciebie.
Taak, a podatek drogowy powinni płacić również piesi :mrgreen:
Cytat:
Banki zachowują się jak każde inne przedsiębiorstwo ponoszące koszty operacyjne, ryzyko i chcące zarobić nie ma tu nic pasożytniczego.
Banki, w takiej formie jak funkcjonują obecnie, są modelowym przykładem pasożyta. Nie dość że (różnymi sposobami) udało im się wymusić na większości z nas korzystanie z ich usług, to całkiem skutecznie wysysają kapitał z kraju.
PS: Jakie ryzyko ponosi bank udzielając mi kredytu hipotecznego, skoro przy mojej niewypłacalności dług nie jest w całości anulowany po zajęciu i zlicytowaniu nieruchomości?
Cytat:
Pasożytnicze to są podatki, a nie opłaty za czyjeś usługi.
To jest mniej więcej taka sama usługa, jaką drobnym biznesom świadczyły mafie (ochrona).
Cytat:
Chcesz się przypodobać klientom to traktuj wszystkich równo, a nie dyskryminuj tych, którym wyszedłeś na przeciw udostępniając akceptacje kart płatniczych.
Jeśli ja, płacąc gotówką, mam ponosić koszty twojej wygody, to kto tu jest dyskryminowany?
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Jeżeli Polska ma raczej stawać się z czasem zamożniejsza, anie biedniejsza, to tej Wisły nikt kijem nie zawróci i będzie sie też kupowało coraz wiecej z impulsu plastykiem a nie chodziło na wyprawę z teczką banknotów na wielki czy mały zakup po czajeniu sie i macaniu przez dwa lata. I oto w przecież w handlu chodzi nieprawdaż?
Bardzo chętnie dowiem się w jaki sposób bogaci się społeczeństwo wydając więcej kasy niż w rzeczywistości potrzebuje ;-)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
jellyeater
Problemem jest, że Cię nie stać. Sam napisałeś, że wyszedłeś ze sklepu jak chcieli doliczyć prowizję za kartę. A kto nas powiedzmy, że chędoży na kasę dobrze wiedzieć. W cudze zarobki zaglądać jest źle. Obie te rzeczy nie są ze sobą w sprzeczności.
wyszedłem ze sklepu bo uznałem, że zostałem naciągnięty, ściągnięty do sklepu, z resztą z tego co pamiętam z tym sklepem był już wątek gdzieś, gdzie któryś z moich kolegów kupował D700 czy D800 z ceną jakąś fajną ( już pamiętam kto ), gdy doszło do transakcji cena skoczyła do "normalnej" mało tego z tego co pamiętam kolega, kliknął "kupuję" i okazało się ze "pracownik się pomylił...;) " Mogę się jednak mylić, mógł to być inny sklep...?? może ktoś pamięta historię?.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Bardzo chętnie dowiem się w jaki sposób bogaci się społeczeństwo wydając więcej kasy niż w rzeczywistości potrzebuje ;-)
napędza koniunkturę
-
Cytat:
Zamieszczone przez
marekb
napędza koniunkturę
Komu, Chińczykom?
-
Co innego zwiększenie ceny w sklepie internetowym, a co innego doliczenie prowizji banku. Nie mylmy dwóch różnych zjawisk. W sklepie foto marża jest raczej nędzna. Więc chcą sprzedawać po jak najniższych cenach. Chcesz mieć tanio płać gotówką, chcesz drożej płać prowizję. Absurdalnie proste.