a sprzedawać się będzie na pewno genialnie : następca legendy w końcu...
Ja bym jednak wolał Digic IV - 'rozpoznawanie twarzy' nie daje mi spać po nocach :)
Wersja do druku
a sprzedawać się będzie na pewno genialnie : następca legendy w końcu...
Ja bym jednak wolał Digic IV - 'rozpoznawanie twarzy' nie daje mi spać po nocach :)
Ja wszystkim "narzekaczom" proponuję taką terapię:
1) Weź do ręki 5D + EE-S + 50 1.4
2) Popatrz w wizjer.
3) Jak wyrównasz oddech ustaw ostrość, nawet manualnie, wykadruj, zrób zdjęcie.
4) Przenieś fotkę do kompa. Otwórz, oglądaj powoli, do woli.
5) Jeśli oddech się już wyrówna, na spokojnie przeczytaj wszelakie ciekawostki o nowym nadchodzącym następcy...
;)
nad "kukułka" bym sie nie upierał. jak dla mnie może nie istnieć. natomiast kalibracja szkieł w menu jak najbardziej. o ile swoje szkiełka mamy z regóły skalibrowane z body to zdaża sie na sesję pożyczac konkretne szkła od znajomych. wtedy róznie mozna trafić i taka kalibracja z poziomu menu bywa bardzo przydatna. w każdym razie w przypadku stałek to działa. nie wiem tylko na ile daje sie kalibrować z menu obiektywy zoom.
Jedyne co mi w tym zestawie przeszkadza, to AberracjeChromatyczne przy pełnej dziurze. Strasznie lubię kadrować 'pod światło', i fioletowe obwódki trochę mnie wkurzają... Słyszałem że eLki mają z tym jeszcze gorzej, natomiast sigmy radzą sobie lepiej :?: :mrgreen:
Tak poza tym to się w 100% zgadzam :)
Paweł, nie masz chyba racji
Rynek do zeszłej jesieni był dyktowany w zasadzie wyłącznie przez Canona. Z małymi wyjątkami i wypadkami przy pracy dominacja była niesamowita i to konkurencja odpowiadała na to co C pokazywał. Najlepszym dowodem jest to, że Nikon nie mogący w żadnej mierze konkurować w kwestii szumów i jakości obrazka dowalił do puszek amatorskich pełny zestaw bajerów wcześniej serwowany przez niego tylko w segmencie pro.
Teraz sytuacja jest inna. Jest miejsce, bo to Canon odpowiada lub próbuje wyprzedzić ciosy konkurencji. D3 a zwłaszcza D700 wymusiło ostrzejsze ruchy niż tylko zmiana guzika. 50D jest tego najlepszym dowodem, bo to świetnie prezentujący się model w swojej klasie nie do pobicia.
Sytuacja wygląda tak, że Canon zaprezentował zeszłej jesieni dwa modele, które dzień później po konferencji N stały się przestarzałe w sensie marketingowym. Dlatego Canon musi wykonywać mocniejsze ruchy. Obniżki cen 5D i 40D, wprowadzenie zaledwie po 12 miesiącach 50D z bardzo zasadniczymi zmianami w stosunku do następcy. Pozycjonowanie puszek XXD jako segment wyraźnie amatorski.
Konkurencja atakuje z D700, A900, D3x. Czy prezentacja modelu 5Dmk2 po małym liftingu lub brak prezentacji wchodzi w grę? IMHO nie i mam dobre powody aby tak myśleć.
W gruncie rzeczy pojawiła się okazja aby rozszerzyć ofertę FF o model zaawansowany semi-pro przy zachowaniu taniej puszki w stylu obecnej 5D z malutkim retuszem.
Jestem gotów założyć się o dwa piwka.
Pierwsze stawiam na to, że nowa puszka FF zaprezentowana podczas najbliższych targów będzie miała coś koło 21Mpx i będzie biła 1Ds3 w zasadzie większością parametrów. To doskonały ruch, aby nie spóźnić się ponownie i z pozycji doganiającego wyjść na prowadzenie. Puszka semi pro będzie konkurowała z najnowszymi top modelami N i S. Jednocześnie da podstawy dla modernizacji Dsa do formatu rzędu 30-35 Mpx i pozostawi konkurencję na długie lata w tyle. Jednocześnie dokona się to stosunkowo małym kosztem, bo taka puszka dalej będize pozycjonowana ciut niżej niż D700, a jednocześnie będzie od niej w wielu parametrach lepsza. Majstersztyk marketingowy.
Drugie piwko postawię na to, że podczas photokiny, a najpóźniej do PMA zobaczymy w sumie 4-5 nowych puszek Canona.
1) jesienią 50D i wyższy model 5DMk2 oraz puszkę lub przynajmniej zapowiedź nowego modelu studyjnego serii 1. 5D dobrze wpasowuje się w niszę taniej puszki FF i do wczesnej wiosny pozostanie w sklepach.
2) wiosną na PMA tańszą wersję puszki 5Dmk2 oraz 1DMk4 i ewentualnie 1ds4 jeśli nie pokaże się za miesiąc i jeśli:
Canon nie połączy serii 1D. IMHO to zrobi - wersja studyjna będzie musiała i tak kosztować znacznie mniej niż 1Ds3 ze względu na konkurencje S i N. Taki ruch przy nadspodziewanie mocnym wyższym 5dmk2 dałby możliwość wywindowania ceny i przy okazji zbicia grubej kasy na reporterce. Jestem w stanie założyć, że 1D zostaną połączone i reporterka będzie jechała na 15Mpx sRAWach z szybkością 10 kl/sek a studyjne 30Mpx z 5kl/sek. To ma sens, a widać że zamiast software'owego cropa Canon idzie w sRAW'y.
Tak wiec wypada mi 4 (i tak stawiam) lub 5 puszek w zależności od sytuacji z 1D. Wygląda fantastycznie, ale jeśli tylko S i N pokażą te super profi puchy 24 Mpx to właśnie taki scenariusz obstawiam.
P.S> Corwin, jak się sprawdzi, to daj cynk kolesiom z C, że znasz jednego łebskiego kolesia. Jak się nie sprawdzi, daj znać tym bardziej :mrgreen:
8000-9000 pln
wróżę z fusów, ale taki układ sil przewiduję, a co najważniejsze widzę w tym sporo sensu.
No nic pozostaje nam tylko czekać na photokine. Swoją drogą nakreślony przez Ciebie układ rzeczywiście ma dużo zdrowego rozsądku ale jakoś nie widze tu miejsca na 1d mark III a już tym bardziej VI ( dla pewności zaznacze że nie chodzi mi o Ds ) Czyżby faktyczny koniec APS-H ??
W kązdym bądz razie z zakładu sie nie wycofuje - tzn stawiam 4 piwka na to, że na photokinie nie będzie nowej puszki FF w cenie 8-9 tys zł :)
moja opinia o serii 1 jest w drugim piwku pkt 2, po dwukropku.
Wrzesień. Temat nam się przeterminował mimo dodania pewnej ponadczasowości.
Ja wierzę w te 4 puszki ale nie chciał bym żeby robili je w pośpiechu bo może zabraknąć "magii". Myślę że 5DMKII przede wszystkim powinno odziedziczyć po 5D wspaniałą jakość obrazowania i nie dziedziczyć AF.
Być może zmieniła się strategia unikania bezpośredniej konkurencji. Z moich fusów wygląda na to że Canon będzie kusił wspaniałym obrazem za przystępną cena, Nikon wypakowanymi w nowości puszkami przy normalnej jakości obrazu, a Sony jeszcze przez jakiś czas, będzie kusić tych co nie wiedzą że Canon i Nikon robią to samo ale lepiej :).
Olympus http://www2.olympus.pl/consumer/208_7226.htm
Myślę że Canon powinien dać podobną możliwość a nawet więcej - zoptymalizowany firmware pod zastosowania (inny dla studia, inny dla reporterki itd.). Idąc dalej można by nawet zrobić kreator softu który zapytał by jak mają być ustawione funkcje. Wprowadzenie do produkcji nowej puszki trwa długo a opublikowanie gotowego softu 10 min. Taki nowy soft może być odpowiedzią na premiery konkurencji. Gdyby po wgraniu nowego okazało się że puszka miała rezerwy nikt z użytkowników pewno by się nie obraził :).
Kubaman, bardzo logicznie i rzeczowo ująłeś obraz obecnej sytuacji. I ja mam podobne przeczucia. Canon przez ostatnie lata prezentował pionierskie rozwiązania w cyfrowej dslr, ostatnio jednak stracił kilka procent rynku, głównie na recz Nikona, który skutecznie zagroził jego wiodącej pozycji. Poza tym zyski korporacji spadły i to nie mało. A to wymusza na zarządzających prężniejsze kroki na przód. Liczę, że firma nas nie zawiedzie i najbliższe kilkanaście miesięcy będzie dla nas ciekawe :wink:
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=29139579
http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=29148492
Dobra, done deal - gadać który tam co dostajemy :mrgreen:
BTW: Nie ma co liczyć, że to właśnie Canon puści jako pierwszy puszkę $2000, imho zrobi to Sony na PMA - A800.
Nie ma szans, nie ma czasu!
ZTCP to standardem jest jotpeg-M, w czwórce będzie jotpeg-S, S1, itd... :)
sprzęt potrzebny do zbudowania strategii jaką opisałem jest już w całości dostępny. Digic IV zdublowany pozwala już dzisiaj na 6,3 klatki przy 30Mpx, skoro w 50D robi to z 15 Mpx pojedynczy układ. RAW w 30Mpx i sRAW w 15Mpx wydaje się naturalną konsekwencją stworzenia takiego formatu jak sRAW. Największe pytanie to czy przez te półtora roku awantury o AF 1D zbudowali coś zupełnie nowego w kwestii AF i lustra. Czytałem na Canonrumors, że podobno nowa technologia AF Canona z nowo wybudowanej fabryki ma wejść w 2009 roku. Nie ma lepszej okazji jak odświeżona linia 1D. A że trzeba wymienić oba modele, to najlepiej je połączyć odkopując pomysł sprzed dwóch lat.
Te spekulacje nie podnoszą mi ciśnienia. Nie kupię sobie większości tych puszek, bo mam jedną bardzo dobrą i może kupię drugą na podobnym poziomie zaawansowania - czyli zaawansowanego amatora. Wydaje się jednak, że jak połączyć sytuację na rynku, fakty z doniesień prasowych i rumorsy, to taki scenariusz jak nakreśliłem wydaje się prawdopodobny. Oczywiście kwestia tego, czy to co stanie na półkach będize faktycznie takie dobre, to osobny temat, daleki od marketingu. No ale podobno inżynierów Canon ma naprawdę dobrych :)
Londyn 2012 minus rok (na naukę/testy body) = 2011 minus 3 letni cykl serii 1D = 2008
RPA 2010 minus rok (na naukę/testy body) = 2009 :mrgreen:
Imho PMA 2009 to ostatni gwizdek dla 1D Mark IV (niektórzy piszą o "czwórkach") - dostępność jak zwykle w czerwcu a w razie co jest czas na enkę gdyby Nikon/Sony zaszaleli z OLED ;)
Imho to właśnie w RPA będzie można zobaczyć na testach 1D4 - w końcu AF serii III daje ciała w gorącym, wilgotnym klimacie :mrgreen: i znając Canona - tym razem :) - zrobią wszystko by przetestować AF w IV we wszystkie konfiguracjach, jakie body oferuje.
Canon oprócz 40D wyprzedaje 70-300 i 75-300.
http://www.usa.canon.com/consumer/co...=PromotionsAct
czyżby nowe szkła w tym zakresie po 13tym października?
Nowe FF w tym roku będzie na pewno. O to jestem spokojny 8).
No smiale wrozby - ja tu juz powiedzialbym, ze nawet troszke smieszne :roll::lol:
Biła 1Ds3? Wiekszoscia parametrow???? Jakich? Lepsza smieciarka? Lepszymi uszczelnieniami? A moze lepszym AF'em? :confused:
IMHO jedynym czym moze, to iloscia pixeli - cala reszte, Canon nawet jesli by polepszyl, to nie wrzuci tego do puszki pietro nizej.
A w analogu najpier był eos 10 z 3 polami af potem EOS 5 z 5 polami a potem 1N z 5 polami AF.
np: EOS 3 (bez D) a potem eos 1V - w starych dobrych czasach modele poniżej najwyższe półki służyły do testowania rozwiązań, które potem przenoszono lub nie do topowych puszek....af z trójki potestowali wsadili go m.in.do 1V, potem 1D, 1DS, 1D mark2, eye control w 3 był, do 1V nie pasował więc nie dali, podobnie było wcześniej z EOSem 5 i wcześniejszą 1edynką (ale za to sobie głowy nie dam uciąć)
1czarek1 - napisaliśmy niezależnie o tym samym w tym samym czasie:smile:
http://www.dpreview.com/gallery/cano...eview_samples/ .. wprawdzie to watek o 5d ..ale skoro o matrycach :D <- z dedykacja dla narzekajacego MMM .. na skolatane nerwy ;)
PS. Jak dla mnie to jest "BDB - siadaj dostatecznie" ;)
czy śmieszne to się okaże. Ja mam takie przypuszczenia i podaję je na zasadzie swobodnej dyskusji. Napisałem dlaczego. Jeśli myślisz inaczej to załóż się o to piwko. Tylko nie argumentuj, że na pewno się pomylę, "bo Canon jest głupi" itp.
wystarczy przeczytać specyfikację do której się odnoszę. Koło 21 Mpx, niższymi szumami, większym zakresem ISO, sprawnym trybem LV, ekranem LCD, trybem kręcenia filmów, sRAW. Układem AF, który może Gailbraight zostawi w spokoju (co z tego że słąbszym, skoro bez kontrowersji). CENĄ trzykrotnie prawie niższą.Cytat:
Biła 1Ds3? Wiekszoscia parametrow???? Jakich? Lepsza smieciarka? Lepszymi uszczelnieniami? A moze lepszym AF'em? :confused:
Przeczytaj mój post i pomyśl. Mówimy o nowej półce odpowiadającej D700 oraz o przeterminowanym topowym modelu. To puchy do siebie nie przystające - jak 40D i 450D, z innej epoki modeli Canona. Obie profi. Nowy 1D/Ds będzie jeszcze lepszy i na tym to ma polegać.Cytat:
IMHO jedynym czym moze, to iloscia pixeli - cala reszte, Canon nawet jesli by polepszyl, to nie wrzuci tego do puszki pietro nizej.
BTW, ktoś napisał i z nim się zgodzę: czy lepiej żeby Canon stracił kilkuset klientów od 1Ds3 miesięcznie w skali globu na rzecz nowego, wyższego modelu 5Dmk2 czy na rzecz D3x lub A900? Tym bardziej jeśli dadzą sygnał, że odświeżenie serii 1 będize na początku roku 2009?
Wiesz - jest roznie. Czasem szybciej wypuszczaja nastepce a czasem (jak w przypadku nastepcy 5D) trzeba czekac i czekac.
A odnosnie jedynek piszesz, ze to puchy "z innej epoki" - moze i tak - ale caly czas na topie i konkurencja tylko gonic musi ;-)
ja się pokaże D3x sytuacja szybciutko sie odwróci :D
Warto czasem pomyśleć z wyprzedzeniem. I na to właśnie stawiam.
Problem polega a tym, że jesteśmy przyzwyczajeni do filozofii dreptającego rozwoju. Teraz kiedy Canon zaczyna czuć gorący oddech biegnącej konkurencji na swoich plecach, być może stwierdzi, że trucht a może nawet bieg nie są aż tak nieprawomyślne jeśli tylko pomogą się uchronić przez atakiem od tyłu jurnego duetu S&N.
:)
Kurde - fajnie tak sobie gadac a i tak sprzet cyfrowy stoi na takim poziomie, ze tylko samemu sie juz czas rozwijac a nie na cuda techniki czekac... ;-)
ps
ech... tak sie rozmarzylem :-D
Wszystko zalezy jakiego uzywamy kryterium do stwierdzenia lepszy.
400D>30D (mpix, odkurzacz)
450D>40D (mpix, lepszy LV)
50D>5D (wszystko chyba poza FF)
Nizszy model posiada bajery ktore w wyzszym nie wystepuja.
Widzac co producent daje w nizszym modelu wiemy czego sie mozna spodziewac w wyzszym. Jesli ktos narzekal na brak odkurzacza w 30D a dostal nizszy model 400D, oznacza ze warto poczekac na 40D itd.
Jesli 5D bedzie mial matryce lepsza od 1Ds mkIII to oznacza ze warto poczekac na mkIV
Hehe, no to jest główne pytanie. Dlatego polecałem się Corwinowi :mrgreen: ;) No a drugie pytanie, to czy faktycznie konkurencja tak mocno dowali do pieca jak od roku sugeruje. Pojawiły się jakieś reklamy od Nikona w prasie w USA, że nadchodzi coś BIG. Zgaduję, że to w końcu to na co czekamy.
BTW: kiedyś gdzieś z dobrego źródła ;) słyszałem, że Canon testuje rozwiązania z bardzo dużymi matrycami, które w trybach na wysokich ISO miałyby rozwiązywać problem szumów poprzez blokowanie kilku sąsiednich pikseli i jakieś fikuśne zczytywanie ich w jeden piksel ale z odfiltrowanym szumem. dawało by to o połowę czy cztery razy mniejszą rozdzielczość ale zerowe szumy i brak ingerencji softu. Wtedy nie skojarzyłem, ale teraz wydaje się że sRAW to właśnie przymiarka do takiej technologii. I tu pojawia się argument wspierający przypuszczenie, że ta ujednolicona pucha 1DX z 30Mpx mogła by do studia dawać rewelacyjną jakość i rozdzielczość, a do reporterki sRAW zapewniał by jednocześnie szybki fps ale również i dużo niższe szumy bez odszumiania na wysokich ISO - czyli i lepiej jakościowo i szybciej, co do reporterki liczy się najbardziej.
P.S> aż się boję, że się sprawdzi. Jak ja małżonkę przekonam ;)
To nie jest dobry argmunet, bo widać ze starym aparatem też da się robić dobre zdjęcia, a trzeba udowodnić ze stary przestał już je robić :mrgreen:
otóż to :D
To akurat jest bardzo proste. Szczególnie w przypadku Kubamana. Wystarczy, że aparat wpadnie niechcący w jakieś mokradło :)
wystarczy odrobina nieuwagi... ;) tylko warto by było szkło odpiąć - raz, że szkoda, a dwa, że 40D ma uszczelki i mogło by się nie chcieć ładnie i szybko zalać ;)
- Kochanie, wyobraź sobie, co za pech. Miałem założoną 500-kę, kiedy nagle tuż obok mnie usiadł przepiękny zimorodek. I kiedy właśnie zmieniałem szkło na portretówkę, mój ukochany aparat wypadł mi z rąk i... jest mi strasznie przykro. Czym ja teraz będę robił zdjęcia?
- Nie przejmuj się. Kupimy nowy. Przecież musimy mieć aparat. Robsz takie piękne zdjęcia.
Oj, kłamczuszki ;) A może wystarczy obiecać, że to już ostatni aparat?
A co do sRAW - istotnie, mając niskoszumowe matryce i 100% pokrycie pikseli, może Canon takiego 1Dx zaoferować... O ile pamiętam, sRAW w 1D MkIII można uznać za 1EV lepszy od RAW odnośnie szumów.
to cos BIG to ma byc w lutym 2009
WPPI & NIKON - Wedding & Portrait Photographers International 2009
z kalendarza wychodzi ze 16.02.2009 nikon zaprezentuje sth BIG
No to ladnie - niech jeszcze wezma sie za porzadne stalki i wtedy bedzie fajna konkurencja :mrgreen:
"But the version of CMOS 24 x 36 mm incorporated into the EOS 5D Mark II will not be like the 15-megapixel APS-C of the 50D nor of 12.3 megapixels such as the D3 and D700, but megap & 21 iacute; Xela as DSLR Magazine have confirmed to all sources of solvency. Yes: 21-megapixel, and may think the same thing we are thinking of us"
http://tinyurl.com/6ohbjh
FAQ! -> 1Ds MarkIV = 50 MPx, bez AA :mrgreen: