Zobacz wyniki ankiety: Czy następca 5D ma szansę pokazać się w Sierpniu/tym roku ?

Głosujących
730. Nie możesz głosować w tej sondzie
Strona 282 z 393 PierwszyPierwszy ... 182232272280281282283284292332382 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 2 811 do 2 820 z 3929

Wątek: 5D i co dalej... ?

USM
    Guest

Domyślnie

Wrzesień. Temat nam się przeterminował mimo dodania pewnej ponadczasowości.
    Ja wierzę w te 4 puszki ale nie chciał bym żeby robili je w pośpiechu bo może zabraknąć "magii". Myślę że 5DMKII przede wszystkim powinno odziedziczyć po 5D wspaniałą jakość obrazowania i nie dziedziczyć AF.
    Być może zmieniła się strategia unikania bezpośredniej konkurencji. Z moich fusów wygląda na to że Canon będzie kusił wspaniałym obrazem za przystępną cena, Nikon wypakowanymi w nowości puszkami przy normalnej jakości obrazu, a Sony jeszcze przez jakiś czas, będzie kusić tych co nie wiedzą że Canon i Nikon robią to samo ale lepiej .
    Olympus http://www2.olympus.pl/consumer/208_7226.htm
    Myślę że Canon powinien dać podobną możliwość a nawet więcej - zoptymalizowany firmware pod zastosowania (inny dla studia, inny dla reporterki itd.). Idąc dalej można by nawet zrobić kreator softu który zapytał by jak mają być ustawione funkcje. Wprowadzenie do produkcji nowej puszki trwa długo a opublikowanie gotowego softu 10 min. Taki nowy soft może być odpowiedzią na premiery konkurencji. Gdyby po wgraniu nowego okazało się że puszka miała rezerwy nikt z użytkowników pewno by się nie obraził .

Bywalec Awatar lamerok
    Miasto
    okolice Wawy

Domyślnie

Kubaman, bardzo logicznie i rzeczowo ująłeś obraz obecnej sytuacji. I ja mam podobne przeczucia. Canon przez ostatnie lata prezentował pionierskie rozwiązania w cyfrowej dslr, ostatnio jednak stracił kilka procent rynku, głównie na recz Nikona, który skutecznie zagroził jego wiodącej pozycji. Poza tym zyski korporacji spadły i to nie mało. A to wymusza na zarządzających prężniejsze kroki na przód. Liczę, że firma nas nie zawiedzie i najbliższe kilkanaście miesięcy będzie dla nas ciekawe :wink:

Pełne uzależnienie Awatar gietrzy

Domyślnie

http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=29139579
    http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=29148492

Dobra, done deal - gadać który tam co dostajemy

BTW: Nie ma co liczyć, że to właśnie Canon puści jako pierwszy puszkę $2000, imho zrobi to Sony na PMA - A800.

Cytat Zamieszczone przez Kubaman Zobacz posta
    reporterka będzie jechała na 15Mpx sRAWach z szybkością 10 kl/sek
    Nie ma szans, nie ma czasu!
    ZTCP to standardem jest jotpeg-M, w czwórce będzie jotpeg-S, S1, itd...
    Ostatnio edytowane przez gietrzy ; 01-09-2008 o 08:38

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez gietrzy Zobacz posta
    Nie ma szans, nie ma czasu!
    ZTCP to standardem jest jotpeg-M, w czwórce będzie jotpeg-S, S1, itd...
    sprzęt potrzebny do zbudowania strategii jaką opisałem jest już w całości dostępny. Digic IV zdublowany pozwala już dzisiaj na 6,3 klatki przy 30Mpx, skoro w 50D robi to z 15 Mpx pojedynczy układ. RAW w 30Mpx i sRAW w 15Mpx wydaje się naturalną konsekwencją stworzenia takiego formatu jak sRAW. Największe pytanie to czy przez te półtora roku awantury o AF 1D zbudowali coś zupełnie nowego w kwestii AF i lustra. Czytałem na Canonrumors, że podobno nowa technologia AF Canona z nowo wybudowanej fabryki ma wejść w 2009 roku. Nie ma lepszej okazji jak odświeżona linia 1D. A że trzeba wymienić oba modele, to najlepiej je połączyć odkopując pomysł sprzed dwóch lat.

Te spekulacje nie podnoszą mi ciśnienia. Nie kupię sobie większości tych puszek, bo mam jedną bardzo dobrą i może kupię drugą na podobnym poziomie zaawansowania - czyli zaawansowanego amatora. Wydaje się jednak, że jak połączyć sytuację na rynku, fakty z doniesień prasowych i rumorsy, to taki scenariusz jak nakreśliłem wydaje się prawdopodobny. Oczywiście kwestia tego, czy to co stanie na półkach będize faktycznie takie dobre, to osobny temat, daleki od marketingu. No ale podobno inżynierów Canon ma naprawdę dobrych
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

nowa technologia AF Canona z nowo wybudowanej fabryki ma wejść w 2009 roku. Nie ma lepszej okazji jak odświeżona linia 1D.
    Londyn 2012 minus rok (na naukę/testy body) = 2011 minus 3 letni cykl serii 1D = 2008

RPA 2010 minus rok (na naukę/testy body) = 2009

Imho PMA 2009 to ostatni gwizdek dla 1D Mark IV (niektórzy piszą o "czwórkach") - dostępność jak zwykle w czerwcu a w razie co jest czas na enkę gdyby Nikon/Sony zaszaleli z OLED
    Imho to właśnie w RPA będzie można zobaczyć na testach 1D4 - w końcu AF serii III daje ciała w gorącym, wilgotnym klimacie i znając Canona - tym razem - zrobią wszystko by przetestować AF w IV we wszystkie konfiguracjach, jakie body oferuje.

Pełne uzależnienie Awatar Kubaman
    Miasto
    Kraków

Domyślnie

Canon oprócz 40D wyprzedaje 70-300 i 75-300.
    http://www.usa.canon.com/consumer/co...=PromotionsAct

czyżby nowe szkła w tym zakresie po 13tym października?
    Pasja---------------------> www.jakubszyma.pl

Przedsięwzięcie-------------> www.szyma.com

Domyślnie

Nie sądzę a jeśli nawet, to 70-300 IS nadal będzie niewiarygodnie superowym bieda-tele.

Obertroll Awatar Kolekcjoner
    Miasto
    Pod Tatrami

Domyślnie

Nowe FF w tym roku będzie na pewno. O to jestem spokojny 8).
    "Co do wspomnianego mojego obowiązku to chcę jeszcze dodać, że mój stosunek do tegoż obowiązku jest moją osobistą i całkowicie prywatną sprawą, co zwalnia mnie od wszelkich dalszych komentarzy, przypisów, suplementów i gloss."
    Kapitan Wagner

Bywalec Awatar Poohutch
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Canon oprócz 40D wyprzedaje 70-300 i 75-300.
    http://www.usa.canon.com/consumer/co...=PromotionsAct

he,he pewnie obniżą cenę 100-400 do takiego poziomu, że nikt sobie nie będzie zawracał głowy 70-300

ech, marzenia...
    Canon 400D | Canon 10-22 USM | Sigma 30/1.4 EX |Speedlite 380 EX | fajny statyw, polary marumi DHG, a do tego
    Pentax MX x2 | SMC 24/2,8 | SMC-M 50/1.7 | SMC-M 35/2 | Printzflex 80-200

Pełne uzależnienie Awatar Pikczer
    Miasto
    Warsaw

Domyślnie

Pierwsze stawiam na to, że nowa puszka FF zaprezentowana podczas najbliższych targów będzie miała coś koło 21Mpx i będzie biła 1Ds3 w zasadzie większością parametrów.
    No smiale wrozby - ja tu juz powiedzialbym, ze nawet troszke smieszne
    Biła 1Ds3? Wiekszoscia parametrow???? Jakich? Lepsza smieciarka? Lepszymi uszczelnieniami? A moze lepszym AF'em?

IMHO jedynym czym moze, to iloscia pixeli - cala reszte, Canon nawet jesli by polepszyl, to nie wrzuci tego do puszki pietro nizej.

Strona 282 z 393 PierwszyPierwszy ... 182232272280281282283284292332382 ... OstatniOstatni

Tagi dla tego wątku

Uprawnienia umieszczania postów