http://www.dpreview.com/gallery/cano...eview_samples/ .. wprawdzie to watek o 5d ..ale skoro o matrycach<- z dedykacja dla narzekajacego MMM .. na skolatane nerwy
PS. Jak dla mnie to jest "BDB - siadaj dostatecznie"![]()
Tak
Nie
http://www.dpreview.com/gallery/cano...eview_samples/ .. wprawdzie to watek o 5d ..ale skoro o matrycach<- z dedykacja dla narzekajacego MMM .. na skolatane nerwy
PS. Jak dla mnie to jest "BDB - siadaj dostatecznie"![]()
Ostatnio edytowane przez wain ; 01-09-2008 o 16:07
czy śmieszne to się okaże. Ja mam takie przypuszczenia i podaję je na zasadzie swobodnej dyskusji. Napisałem dlaczego. Jeśli myślisz inaczej to załóż się o to piwko. Tylko nie argumentuj, że na pewno się pomylę, "bo Canon jest głupi" itp.
wystarczy przeczytać specyfikację do której się odnoszę. Koło 21 Mpx, niższymi szumami, większym zakresem ISO, sprawnym trybem LV, ekranem LCD, trybem kręcenia filmów, sRAW. Układem AF, który może Gailbraight zostawi w spokoju (co z tego że słąbszym, skoro bez kontrowersji). CENĄ trzykrotnie prawie niższą.Biła 1Ds3? Wiekszoscia parametrow???? Jakich? Lepsza smieciarka? Lepszymi uszczelnieniami? A moze lepszym AF'em?![]()
Przeczytaj mój post i pomyśl. Mówimy o nowej półce odpowiadającej D700 oraz o przeterminowanym topowym modelu. To puchy do siebie nie przystające - jak 40D i 450D, z innej epoki modeli Canona. Obie profi. Nowy 1D/Ds będzie jeszcze lepszy i na tym to ma polegać.IMHO jedynym czym moze, to iloscia pixeli - cala reszte, Canon nawet jesli by polepszyl, to nie wrzuci tego do puszki pietro nizej.
BTW, ktoś napisał i z nim się zgodzę: czy lepiej żeby Canon stracił kilkuset klientów od 1Ds3 miesięcznie w skali globu na rzecz nowego, wyższego modelu 5Dmk2 czy na rzecz D3x lub A900? Tym bardziej jeśli dadzą sygnał, że odświeżenie serii 1 będize na początku roku 2009?
Wiesz - jest roznie. Czasem szybciej wypuszczaja nastepce a czasem (jak w przypadku nastepcy 5D) trzeba czekac i czekac.
A odnosnie jedynek piszesz, ze to puchy "z innej epoki" - moze i tak - ale caly czas na topie i konkurencja tylko gonic musi ;-)
ja się pokaże D3x sytuacja szybciutko sie odwróci
Warto czasem pomyśleć z wyprzedzeniem. I na to właśnie stawiam.
Problem polega a tym, że jesteśmy przyzwyczajeni do filozofii dreptającego rozwoju. Teraz kiedy Canon zaczyna czuć gorący oddech biegnącej konkurencji na swoich plecach, być może stwierdzi, że trucht a może nawet bieg nie są aż tak nieprawomyślne jeśli tylko pomogą się uchronić przez atakiem od tyłu jurnego duetu S&N.
![]()
Kurde - fajnie tak sobie gadac a i tak sprzet cyfrowy stoi na takim poziomie, ze tylko samemu sie juz czas rozwijac a nie na cuda techniki czekac... ;-)
ps
ech... tak sie rozmarzylem :-D
Wszystko zalezy jakiego uzywamy kryterium do stwierdzenia lepszy.
400D>30D (mpix, odkurzacz)
450D>40D (mpix, lepszy LV)
50D>5D (wszystko chyba poza FF)
Nizszy model posiada bajery ktore w wyzszym nie wystepuja.
Widzac co producent daje w nizszym modelu wiemy czego sie mozna spodziewac w wyzszym. Jesli ktos narzekal na brak odkurzacza w 30D a dostal nizszy model 400D, oznacza ze warto poczekac na 40D itd.
Jesli 5D bedzie mial matryce lepsza od 1Ds mkIII to oznacza ze warto poczekac na mkIV
Hehe, no to jest główne pytanie. Dlatego polecałem się Corwinowi![]()
No a drugie pytanie, to czy faktycznie konkurencja tak mocno dowali do pieca jak od roku sugeruje. Pojawiły się jakieś reklamy od Nikona w prasie w USA, że nadchodzi coś BIG. Zgaduję, że to w końcu to na co czekamy.
BTW: kiedyś gdzieś z dobrego źródłasłyszałem, że Canon testuje rozwiązania z bardzo dużymi matrycami, które w trybach na wysokich ISO miałyby rozwiązywać problem szumów poprzez blokowanie kilku sąsiednich pikseli i jakieś fikuśne zczytywanie ich w jeden piksel ale z odfiltrowanym szumem. dawało by to o połowę czy cztery razy mniejszą rozdzielczość ale zerowe szumy i brak ingerencji softu. Wtedy nie skojarzyłem, ale teraz wydaje się że sRAW to właśnie przymiarka do takiej technologii. I tu pojawia się argument wspierający przypuszczenie, że ta ujednolicona pucha 1DX z 30Mpx mogła by do studia dawać rewelacyjną jakość i rozdzielczość, a do reporterki sRAW zapewniał by jednocześnie szybki fps ale również i dużo niższe szumy bez odszumiania na wysokich ISO - czyli i lepiej jakościowo i szybciej, co do reporterki liczy się najbardziej.
P.S> aż się boję, że się sprawdzi. Jak ja małżonkę przekonam![]()