Czy to mozliwe?
Sigma projektowala i testowala jakis czas to szkielko - wiec chyba byli swiadomi tej "ułomności":confused:
Wersja do druku
Napisz mi gdzie kupiłeś te 3 sztuki, bo jak do tej pory do polski oficjalną drogą dystrybucji weszło kilkanaście sztuk z czego ja miałem 4 na półce. Nie mam informacji od klientów o jakichkolwiek problemach z tym szkłem. Pytałem też w innych SPC i niema reklamacji a ludzie są zachwyceni. Sam mam na SPC, mogę pożyczyć jak ktoś chce potestować. W mojej ocenie porównywałem go z zeiss 50/1.4 Zeiss Planar T* 1.4/50 ZS i jest od tego szkła lepszy, dużo lepszy jeśli chodzi o pracę pod światło, ostrość i rozkład kontrast. Canonem 1.4 tez fociłem ale odłożyłem go tak szybko jak dostałem Sigmę. Przy 1.4 nawet nie ma co porównywać. Jeśli chodzi o pracę Af nie mam z nim problemów. Nie wiem u kogo kupujesz te obiektywy ale powinieneś zmienić albo dostawcę albo koprus, bo nie tu tkwi problem. Chetnie odpowiem na wszelkie pytania.
Wiec moze jest nadzieja...
Ja jestem napalony na to szklo.
Jest jescze jedna sprawa. nawet jesli klienci nie narzekali to nie znaczy ze wszystko oki. piwrwsza sigma 30 jaka mialem miala ogromne problemy AF dowiedzialem sie o tym 1,5 pozniej jak zaczalem "widziec" :)
Najgorsze jest to ze wyprobowalem dwie nowki. zachowywaly sie dokladnie tak samo - nieprzewidywalnie powyzej 3m. optycznie swietne.poczekam az wiecej na runek wejdzie narazie katuje 50L i 50 1,4.
sampel na 1,4. niestety ostreosci nie pokazuje poniewaz robilem w jpg z shpns na +7 wiec jpg poniszczony. bardziej chciialem pokazac bokeh i kolory.
puszka to 5d. tutaj akurat strzal trafiony z AF.
Ale problem jest niby z AF? Sprawdzę dokładnie, mamy 40D do testów na razie na tym testowałem. Polecam przy tym szkle robić na -0.7 EV i wyciągać potem w programie, wychodzą kapitalne przejścia tonalne no i nie będzie takich przepałów. W takich sytuacja ten obiektyw pokazuje co potrafi. Na przykład aberracja przy 1.4 jest znikoma w porównaniu z EF 50/1.4 a nawet zeissem. Jeśli to tylko kwestia AF to w zasadzie problem można rozwiązać szybko i bezboleśnie. Tylko jak ktoś pisze, że zamawia 6 sztuk i odsyła 6 sztuk to sory ale ja mu nie wierzę, do tego robi krecią robotę.
Pytanie pierwsze, bo prościej jest kalibrować pod korpus najwyraźniej :) Nie wiem, trzeba pytać producenta, względy technologiczne sądzę. Normy ;)
Pytanie drugie, bo nie ma w Polsce sklepu, który dostał by z oficjalnej dystrybucji taką ilość 50/1.4, a ja nie wysyłałem nikomu tylu :) Dzwoniłem w tej sprawie do dystrybutora i dlatego dementuję. A sklepy z nieoficjalnej dystrybucji nie sądzę by miały tle sztuk na półce lub szły na taki układ. Nie wiemy tez jakiej jakości i skąd jest to towar. Dlatego pytam co to za sklep. Warto wyjaśnić bo jak na razie to lipa jest jakaś.
Ja też przyłączam sie do zdania ze to krecia robota - sample z tego szkła są świetne i nie do uwierzenia jest to, że ktoś dostaje 6 szkieł z rzędu kichowatych optycznie - nie mówię tu o af.
Najwidoczniej kolega nowart ma skiszone body albo do opchnięcia jeszcze troche canonów 50 1,4 i robi im dobra reklame ;)
Sigma jest na moim celowniku ale ze względu na to że dopiero w listopadzie będe w sensownym kraju odnośnie zakupów narazie czekam ;)
Szczerze mówiąc nie sądzę. Sprawdzałem celność AF i z bliska (ok 1m) trafiała z pewnym rozrzutem w obie strony ale jeszcze przyzwoicie. Z daleka 99% strzałów miała potężny front focus taki jak tutaj:
sample
Szkło oczywiście z oficjalnej dystrybucji.
No, rzeczywiście, ta sigma ma fajny bokeh...
Tylko szkoda, że na głównym temacie zdjęcia;-)
Dzięki za sample, już zdecydowałem, że jednak nie sigma (chyba że coś zmienią...). A szkoda, bo kroi mi się ślub, na którym by mi się przydała...
Cytat:
Nie mam informacji od klientów o jakichkolwiek problemach z tym szkłem.
Cytat:
Jeśli chodzi o pracę Af nie mam z nim problemów. Nie wiem u kogo kupujesz te obiektywy ale powinieneś zmienić albo dostawcę albo koprus, bo nie tu tkwi problem
Cytat:
Nie kieruj się opinią jednej osoby, która problemu szuka nie tam gdzie trzeba.
Cytat:
Pytanie drugie, bo nie ma w Polsce sklepu, który dostał by z oficjalnej dystrybucji taką ilość 50/1.4, a ja nie wysyłałem nikomu tylu :)
Cytat:
Nie wiemy tez jakiej jakości i skąd jest to towar. Dlatego pytam co to za sklep. Warto wyjaśnić bo jak na razie to lipa jest jakaś.
Uśmiałem się po same pachy kolego :lol:
Wszytko to zabrzmiało nad wyraz wiarygodnie z ust / pióra dystrybutora ... Sigmy. Rozumiemy wszyscy, że skoro towar nie pochodzi o was to jest to lipa i kant - wszakże tylko towar, który przejdzie przez ręce Sigmy PL nabiera wartości :lol:
Krótko:
1. widziałem już wiele nie kończących się polemik z Twoim udziałem więc do następnej mnie z pewnością nie sprowokujesz, choćbyś nie wiem jak bardzo się starał i jakich "argumencików" używał...
2. obecnie nie mam do sprzedaży żadnego Canona 1.4, Sigmy tym bardziej.
Wyrażę się nieoględnie - wisi mi to, czy ktoś kupi sobie Canona, Sigmę, Tamrona czy ZEissa. Sam chętnie nabyłbym to szkło dla siebie bo - poza ostrością i pewnością AF- bardzo mi się podoba.
3. Optycznym na tablicy w dziale Autofocus również wyszła piękna żyletka :lol: po prawej mydło po lewej mniejsze mydło. I konkluzja, jakoby przypadłość ta znikała przy f/2.0 więc to nie problem... śmiech na sali
o widzę, że już przybiegłeś i tam w odsieczy ratować swoje towary ...:lol:
Masz jakiś mentalny problem z faktem, iż wyrażam swoją szczerą opinię na temat tego produktu??
Na miniaturkach 600x400 nie będzie widocznego FF/BF, nikt do tej pory nie pokazał wycinków z pełnej klatki poza mną.
Żałuję, że zamieściłem tu ten teścik - lepiej robić swoje i nie martwić się o nic - wszakże taka krecia robota i krytyka Sigmy nie jest mile widziana w oczach oficjalnego dystrybutora ... Sigmy...
Pozostałe głupoty przemilczę bo na awanturę zdecydowanie ochoty nie mam i pozwolę sobie zakończyć wszelkie dyskusje w tym wątku.
żegnam
Prywatnie? I tylko prywatnie. LOL! Foch na maksa, nawet Cie kompromitować nie trzeba, robisz to sam. Szkoda tylko, że piszesz kompletne bzdury i mącisz ludziom w głowach. Patrząc na Twoje posty odnajduję konkretny typ człowieka i żal mi Cię. Nie dziwię się Twojej opinii i nikt nie broni mi wygłaszać mojej jeśli mam argumenty, a mam je i to mocne. Zapraszam do mnie na testy kolejnych 10 egzemplarzy a gwarantuję, że z pierwszych 2 sztuk można będzie wybrać świetny egzemplarz. Ty wygłaszasz teroię a ja mam praktykę i mogę udowodnić swoje racje. Podaj nazwę sklepu, który umożliwia testowanie 6 sztuk tego szkła i ma je na stanie. Z pewnością wszyscy na tym skorzystają. A ja zadzwonię do nich i uwiarygodnię Twoje testy. W przeciwnym razie twierdzę - bzdury piszesz. Pokaż jakieś sample i uzasadnij je. Ze wszystkich 6 sztuk poproszę.
Tak samo wiarygodnie jak na stronach przynajmniej 15 opiniotwórczych portali. To, że prowadzę SPC nie czyni mnie nieobiektywnym, sam aktywnie fotografuję i mam dostęp do każdego praktycznie sprzętu, szkoleń, wiedzy etc. Jakkolwiek. Nie lubię płytkiego myślenia a zarzucanie stronniczości w tym momencie wskazuje tylko na motyw, nie wskazuje jednak winy. Bo jej nie ma.
Nie kwestionuję jakości tej optyki, podrostu twierdzę, że kłamstwa wypisujesz.
Cudowne!
Testy na optycznych nie są najlepsze, ale ten obiektyw podobnie wypada we wszystkich testach. Przepraszam za wyrażenie ale Twoja opinia była tak szczera i miarodajna jak puszczenie bąka w towarzystwie. I on i ona pochodzą z .... Mam mentalny problem ze zrozumieniem takich bzdurnych frustracji, które ktoś wypisuje, na przekór światu.
I tak trzymaj.
Życzę konsekwencji w działaniu. Szczerze.
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Witam, czy tak wychodzi na każdym zdjęciu? Jeżeli tak ten egzemplarz nadaje się do wymiany. Postaram się wrzucić jutro jakieś porównanie miarodajne na dobrze skalibrowanym korpusie. Ale to aż dziwne, że Pan przy zakupie nie zauważył.
Aaaa, teraz zauważyłem, że Pan Nowart handluje sprzętem, prosto z DE! To tłumaczy jad który musi przełykać, tłumaczy również skąd mógł zakupić 6 sztuk Sigmy 50/1.4. Reszty bzdur jednak nie tłumaczy.
Nie jestem tutaj z zadna ze stron w jakikolwiek sposob zwiazany - tylko "czytelnik" poszukujacy informacji tutaj o rzeczonej Sigmie.
foto-net - czy nie uwazasz ze przesadzasz? Nowart przetestowal kilka szkiel i podal swoje wyniki - moze trafil na wadliwe egzemplarze? (choc az 6 sztuk?). Nowart w innym watku jest ceniony jako rzetelny dobry sprzedawca wiec wiarygodnosc sobie wyrobil tutaj - i nie rozumiem gdzie on pisze bzdury i maci w glowach? Ja jakos nie potrafie z postow Nowarta odczytac jaki to typ czlowieka.
Chyba jakies emocje niepotrzebne tutaj sie wkradly przy pisaniu tego posta - tak to widze.
Inni potencjalni kupcy sigmy (m.in. ja) chca otrzymac rzetelne informacje o tym szkielku od osob ktore go testowaly i mialy w reku - aby podjac dobra decyzje czy je kupic czy nie - wiec moze lepiej skupic sie na tym i podawac informacje ktore moga nam w tym pomoc?
Z przyjemnością wykonam w dniu jutrzejszym dla Państwa test porównawczy Sigma 50/1.4 VS Canon 50/1.4, proszę o sugestie co chcecie zobaczyć, zamieszczę zdjęcia i wnioski. Oczywiście niezależnie zapraszam do mnie na testy. W przeciwieństwie do Pana Handlarza Nowarta (jakąkolwiek "formę" działalności prowadzi), dysponuję zapleczem aby umożliwić każdemu ocenę jakości optyki bez zobowiązań. Wyniki Pana Nowarta nie potwierdzają żadne znane mi testy, dlatego twierdzę, że popełnia gdzieś błąd. Rzetelny i dobry sprzedawca nie oznacza, że jest dobrym fachowcem. Napisał coś co nie ma pokrycia i ja to kwestionuję.
Tutaj chyba tak do konca nie jest - gdyz dobry sprzedawca (w szczegolnosci sprzetu foto) - w moim rozumieniu - testuje sprzedawany sprzet przed wysylka - bynajmniej ja od takiego sprzedawcy kupuje i jeszcze sie nie zawiodlem. Wiec gdyby Nowart jako sprzedawca nie byl rownoczesnie fachowcem umiejacym ocenic sprzedawany sprzet to by klienci nie byli zadowoleni - tak sadze.
A moze Nowart ma wygorowane oczekiwania od sprzetu - i ta sigma tego nie spelnia?
Czekam z niecierpliwoscia na testy - z "bliska", "daleka", z uwydatnieniem bokeh, w szczegolnosci na 1.4, ze slabym oswietleniem i troche lepszym - najlepiej na FF i na cropie - aby rowniez userzy obu typow puszek mogli je zobaczyc i porownac.:-)
Ok, to ja poproszę o 5 strzałów pod rząd z każdego szkła. W obiekt oddalony około 4m od aparatu, 5D, f/1.4, ISO400, ~1/100sek (mniej więcej taka ilość światła). Centralny AF, bez przekadrowania. Po każdym strzale manualnie zjechać ostrością do oporu na -, w następnym na +. Jedno podejście AF przy każdym strzale. Obiekt w miarę kontrastowy, książka, puszka, pudełko...
Dziękuję :)
Sprzedawca który kwestionuje profesjonalnie wykonane testy i twierdzi, że EF 50/1.4 jest ostrzejszy od tej sigmy powinien zastanowić się nad sadzeniem kapusty. Niech zrobi test i, opisze sample i zamieści, wtedy albo uwiarygodni swoją wersję albo wszyscy zobaczą jakim jest świetnym fachowcem robiąc szkolne błędy przy testowaniu obiektywu.
To tylko przykładowy link:
http://dc.watch.impress.co.jp/cda/le...7/07/8800.html
który zapewne wszyscy znają. Te testy wychodzą bardzo podobnie niezależnie od źródła. Ja proponuje, przetestuj sam zanim kupisz. A sprzęt mogę ci sprawdzić, jak chcesz, bo wielu woli niedotykane, fabryczne szkła.
Tak, kupuję sprzęt bezpośrednio od dystrybutorów w Niemczech. Co z tego wynika? Jaki niby jad muszę przełykać? Co to niby tłumaczy?Cytat:
Aaaa, teraz zauważyłem, że Pan Nowart handluje sprzętem, prosto z DE! To tłumaczy jad który musi przełykać, tłumaczy również skąd mógł zakupić 6 sztuk Sigmy 50/1.4. Reszty bzdur jednak nie tłumaczy
Póki co to tylko i wyłącznie ty sączysz tu personalny jad nie mogąc przełknąć , iż ktoś ma negatywne opinie o sprzedawanych przez ciebie produktach... to właśnie wiele tłumaczy...
Oczywiście wszystko co nie pochodzi z dystrybucji Sigma Polska to złom i tandeta. Taak... te moje Sigmy z pewnością pochodziły z najnowszej partii intensywnie podrabianych obiektywów Sigma - jakby było co podrabiać...:lol:
Rozumiem, że w celu zdeprecjonowania czyiś słów trzeba wypisać trochę inwektyw i bredni ale ty w tej materii celujesz już na tym forum w samą dziesiątkę...
JA, JA, TYLKO JA... tak kolego,jesteś wspaniały. Twoje profesjonalne, pelne troski o klienta kulturalne zachowanie bije jasnym światłem na całe to forum...
Chamstwo i prostactwo twojej wypowiedzi osiągnęło już głębokie dno. Rzekłbym, iż to tak odległe, drugie dno, iż jakakolwiek polemika z kimś takim jest kompletnie bezcelowa. Dlatego już ostatecznie pożegnam cię na tym polu zaciekłej polemiki, mimo świadomości jak wiele wiader żygowin i pomyj jeszcze tu wylejesz...
Test optycznych Canona 50 1.4
Test optycznych Sigmy 50 1.4
Widać tu doskonale skąd wrażenie mydła na f/1.4 z Sigmy. Permanentne problemy z celnością AF. Pokrywa się to idealnie z moimi testami tych szkieł i opisanymi wrażeniami.
W krytyce tego szkła nie mam JAKIEGOKOLWIEK interesu. Mało tego - chwalę to szkło za wszystko poza ostrością ( w zasadzie jej brakiem) na pełnej dziurze i celności/pewności działania AF.
A ty kolego z foto-netu nie udowodniłeś tej fantastycznej jakości sprzedawanych przez siebie szkiełek ani razu. Prawisz tylko jakiś to wspaniały, jakiego nie masz zaplecza i doświadczenia... Tak cię krytyka tego cudu uraziła, że poza wiadrami żygowin nie potrafisz wybełkotać nic konstruktywnego.
Poziom agresji i jadu w twoim wykonaniu na widok krytyki twojego asortymentu jest iście zadziwiające i dające do myślenia...
To tyle w temacie. Żegnam.
Ja poroszę o coś takiego, zdjecie wykonane w dosyć ciemnym pomieszczeniu czyli : aparat ustawiony trybie Av, f1.4, iso max 200, tak aby aparat ustawiał czasy do poprawnej ekspozycji w okolicach 1/60, 1/100. ( mam nadzieje ze testujący rozumie o co mi chodzi :) ) i obiekt oddalony od obiektywu o jakieś 4 - 6 m, skadrowane razem z podłożem. Najlepiej kilka klatek tego samego ujecia z osobnym "ostrzeniem" dla każdej. W ramach zaufania poproszę o zdj. z exifem w celu weryfikacji godziny :mrgreen:
Ja podam swój wynik sprzed chwili. 80% żyleta, 20% bardzo dobrze. Na Canonie :)
jakie tam iso 200.....po to sa takie puszki,zeby je w trudnych warunkach wykorzystywac!Ja poprosze iso 1600 (ew.800),f 1.4 (f 1.6) gdzie czasy wychodza ok 1/100 sek.Oczywiscie na 40d-on MA af.....
Ja również poproszę o profesjonalny test na FF :D ( nawet samego AF) tak aby potwierdzić i/lub rozwiać narosłe polemiki dot. AF.
Czy myślałeś może o tym, że masz jakiś kompleks?
Zastanawiam się po co nowart w ogóle dyskutuje z Tobą.
Bluzgasz i mieszasz człowieka z błotem, tylko dlatego że prowadzi działalność konkurencyjną do Twojej.
To się chyba na forum dawno nie zdarzyło, bo jakoś nie widziałem, żeby np. towers z kimś w taki sposób dyskutował.
Pomijając już całą stronę merytoryczną tej wypowiedzi, po takim przedstawieniu jakie tutaj dałeś (braku kultury, chamstwa, ciemnogrodu, elementarnych braków prowadzenia biznesu), będę odradzał każdemu robienie jakichkolwiek zakupów w Twojej firmie.
Skoro sobie wystawiasz samemu taką laurkę...
Panie Nowart skończ Pan pisać personalne zaczepki bo to nie na to miejsce i nie deklaruj się Pan skoro z deklaracji się nie wywiązujesz. Pozwolę sobie nie komentować smrodu który tu zostawiasz personalnie wraz z całym wątpliwym interesem jaki prowadzisz. Odniosę się tylko do celowości bzdurnych przykładów jakie wypisujesz. Zwróć uwagę, że kartki ustawione są pod różnym kątem i różna jest odległość od obiektu, a wrażenie miękkości może wynikać z 20 różnych powodów a nie tylko z braku ostrości szkła. Byc może nawet zdjęcie pochodzi z innego aparatu, lub zdjęcie podkontrastowali. Polecam też uzupełnienie edukacji na przykład o:
http://regex.info/blog/photo-tech/focus-chart/
Optyczne nie zapewniły identycznych warunków dla wykonania tego zdjęcia, więc porównywanie tych zdjęć pod tym względem świadczy o niczym i jest błędne.
Proponuję zwrócić tez uwagę, co widać, jak duża aberrację daje tu Canon, czego nie widać ani trochę na Sigmie. Według ich testów celność AF ma w różnicy 3% pomyłek to tyle co nic. I mnie się to potwierdza. AF nie jest tak szybki i reaguje nieco wolniej, to wszystko.
Przepraszam serdecznie pozostałych użytkowników forum z język i formę wypowiedzi w stosunku do Nowarta. Mam nadzieję, że szybko przejdziemy do konstruktywnej dyskucji.
Szanowny Sal: nie ja zacząłem się odnosić w ten sposób. Pisząc pierwsze posty nie miałem pojęcia co robi Nowart. Na forum udzielam się prywatnie - napisałem. Nie prowadzę tu biznesu i nie chcę nic nikomu sprzedać. Choć o dziwo kilku się zgłosiło. To Pan Nowart wylał jad pierwszy. Z wyrazami szacunku.
Bez obrazy, ale mam (prywatne i osobiste) wrażenie, że zwyczajnie nie wiesz co to szacunek.
Niestety ten i tamten wątek to potwierdzają :-(
A fe.
Czekam z niecierpliwością na obiecane testy, udowadniające jakim wspaniałym szkłem jest obawiana tutaj Sigma...
Halo, rozmawiamy tu o obiektywie! Po co te personalne wywody? Nikogo nie zmuszam by cokolwiek u mnie kupował, by się do mnie odzywał lub robił cokolwiek jeśli nie odpowiada mu mój sposób bycia. Napisałem, piszę prywatnie, jaki to ma związek z interesem jaki prowadzę? To Nowart mnie zaatakował bo widać nie potrafi rozdzielić tych 2 rzeczy. Trudno mówić tu o szacunku i kulturze w sytuacji gdy Nowart zaatakował mnie personalnie, nie merytorycznie, tylko dlatego, że prowadzę SPC i to był jego główny i jedyny argument. Szanuję każdego człowieka, z niektórymi tylko rozmawiam w ich języku.
A jakie to ma znaczenie skąd bierze. Przecież sam w warsztacie tego nie wyklepał. Ja mam praktycznie wszystkie szkła i body kupowane w Niemczech i co z tego ma wynikać? Szkło ma działać niezależnie od tego gdzie było kupione.
No ale to daje wszystkim do myślenia. Nie widzisz tego? Nie sztuka być miłym i uprzejmym jak jest wszystko cacy. Wyszło w tej dyskusji coś na wierzch co bardzo mi się nie podoba.
To, że miał dostęp do sprzętu więc mógł wykonać faktycznie testy. Jedynie ich wynik poddałem w wątpliwość. Uwiarygodniłem go jednak poniekąd choć nadal uważam, że nie testował takiej ilości szkieł a opinie wygłasza na wyrost.
Proszę zwrócić uwagę, że to Pan Nowart pierwszy zaatakował mnie w taki sposób i takim słownictwem, traktując personalnie, z góry oraz nie czując się w obowiązku przeprosić czytających za ton wypowiedzi. Jednak to mnie się to wypomina.
Nie chcę być niemiły, ale delikatnie mówiąc - mijasz się z prawdą...
Wystarczy spojrzeć na tą stronę i styl Twoich wypowiedzi odnośnie "testowania 6 szkieł i ich odsyłania".
Nowart tam się jeszcze nawet nie wypowiedział.
Oj żałość marketingowa znowu wychodzi, obok słomy z butów, niestety :-(
Wiesz to nie chodzi o to kto zaczął. Nie sądzę żeby ktoś miał czas na analizy. Czy Ty zauważyłeś że jednak na tym forum taka personalna agresja nie jest normą? Czy któryś ze stałych użytkowników dyskutuje na takim poziomie?
Czemu ma to służyć? Bo na pewno nie uwiarygodnieniu.
Proponuję oddzielić personalne wycieczki od rzeczywistego problemu. Skupmy się na szkle.
Argumenty o innej dystrybucji mnie nie przekonują. Jakie to ma znaczenie, że sprzęt pochodzi z DE? Mają tam jakieś wadliwe sztuki czy jak?
Ewidentnie coś jest na rzeczy skoro kilka osbób raportuje o problemach z AF w tym szkle. MMM, Towers, Nowart - wszyscy oni robią krecią robotę? Z drugiej strony firmę foto-net znam i generalnie polecam. Sam tam nie raz kupowałem i zawsze byłem zadowolony. Chyba najlepiej faktycznie wyrobić sobie samemu opinie testując szkło jeśli jest taka możliwość. Ten obiektyw jest bardzo krótko na rynku i zapewne opini będzie pojawiac się coraz więcej. Oczywiście testy foto-net są mile widziane.
Nie chce być niemiły ale bijesz pianę nie na temat, i sprawdź swoje buty zanim ocenisz czyjeś, dziękuje niemniej jednak za Twoją opinię, nie ocenię Cię po tonie Twojej wypowiedzi gdyż zapewne moja subiektywna ocena była by dla Ciebie kłopotliwa. Sugeruję skończyć rozgrywki personalne, przepraszam Nowoarta i innych co poczuli się urażeni, skupmy się na rzeczach istotnych, odłóżmy na bok nerwy. Do końca tygodnia wykonam testy aby każdy sobie zobaczył i ocenił. Oczywiście niezależnie zapraszam do testowania osobiście.
Ale ja nic takiego nie napisałem :-) Choć warto pamiętać, że DE to ogromny rynek, dużo większy niż polski a co za tym idzie, okazyjne zakupy czasem skutkują towarem niepełnowartościowym niestety. Trochę już tego widziałem. Nie sądzę, że w tym przypadku.
Witajcie.
Też napaliłem się na ten obiektyw
oto fotki testowe ze sklepu ... robione 450d
w warunkach - nie ma okien tylko światło sztuczne (sklep jest wewnątrz kompleksu innego sklepu) - same lampki - ogólnie dość ciemno światła halogenowe .....
http://picasaweb.google.com/noeeefot...a_50mm_14_test
Wszystkie fotki są celowane AF centralnie w środku - czyli na obiekt w środku zdjęcia ...
Niech te fotki ktoś oceni i się wypowie ... Moje wrażenia bardzo bardzo
pozytywne .....
AF działa jak działa .... nie mam punktu odniesienia bo nie miałem w rękach EF 50 1.4 .... a w porównaniu to 70-200 to b. wolno a stosunku do kita (18-55) .... podobnie (albo lekko wolniej)
Co do fotek
Dla mnie jedno jest ewidentnie przestrzelone -> to tam gdzie jest ostrość na podłogę i nogę statywu i AF ustawił około 1 metra wcześniej ....
Ogólnie ciężko było tam zrobić fotkę czegoś odległego ... > niż 4 metry ....
Część fotek też jest lekko przestrzelona np. ostrość na napis canon na torbie albo na jeden z guzików .....
Robiłem serię 15 fotek tych flag nikon (celując zawsze w o) i wydaje mi się że trafiał ok (zawsze tez przekręcałem manualnie AF co by się troszkę pomęczył z ostrzeniem ....)
Portrety te co zrobiłem testowo wyszły b. dobrze -> ale ich nie publikuję ;)
(moje i sprzedawcy ;))
Obiektywu jeszcze nie kupiłem .... bo dalej waham się ...
już sam nie wiem .... co robić ... bo jakoś super ... tylko jak będzie z przydatnością .....
na optyczne.pl
jest gorąco w ocenach tego szkła ;)
jest tez pare linkow do forów anglojez.
(tam tez kurcze narzekają na celność af)
nie wiem co mysleć, strach cokolwiek kupić z dobrym swiatłem bo i tak sie go nie wykorzysta! ale jesli sigma kalibruje z dobrym efektem to moze warto?
Kłaniam się, faktycznie można potestować najlepiej osobiście. Mnie zdziwiła opinia Nowarta ponieważ zwrócili mi na nią uwagę klienci i kilku pracowników SPC nie potwierdzając jej. Sam miałem same pozytywne doświadczenia z tym szkłem i jak tylko dostałem je do ręki od razu kupiłem na wypożyczenia do SPC. Temat zbadam, być może na rynek DE trafiły sztuki z innej serii, należy pamiętać, że polski dystrybutor "ciągnie" sprzęt bezpośrednio z Japonii. Zadam jutro takie pytanie do Sigma GMBH DE. Z drugiej strony wszystkie testy jakie czytałem nie wskazują na problemy z AF i nawet bardzo czepialscy i sceptyczni optyczni nie przyczepili się. Dlatego dziwne są takie sygnały i raczej doszukuję się w nich nierzetelności testera niźli większych wad.
Zwracam też uwagę, że sam widziałem jak trafiają się serie z wadliwym napędem HSM blokującym się, piszczącym etc. i ewidentnie walnięte sztuki, które się po prostu wymienia. Ale nie na taką skalę.
noeee mam wrażenie ze jest lekki FF(np zdjęcia ze skórzana torbą)
jesli oczywiscie nie przekadrowywałeś!
strzeliłeś może karte testową?
I słusznie, obiektyw sobie poradził świetnie. Trudno oceniać perfekcyjność celności no bo pole AF i korpus raczej amatorski, ale ja w tych zdjęciach nie widze nic co by wskazywało na problemy z mydłem i przeostrzaniem. Ew. przesunięcia ostrości są efektem który tłumaczy link podany:
http://regex.info/blog/photo-tech/focus-chart/
Jeśli się Pan waha, proponuję wypożyczyć w którymś SPC i przespać się z problemem. W końcu szkło nib y droższe od Canona 50/1.4 o 50%...
dokładam jeszcze troszkę innych fotek ....
w tymi flagami nikona - to nie zawsze celowałem w o (najlepiej ustawić siatkę i miejscu przecięcia się na środku wyjdzie w co celowałem - czasem w N ;))
na banerze Olympus też jest chyba FF ....
Problem w tym że jak się testuje z bliska to szkło strzela w punkt bez żadnego problemu
Ostrość centralnym czujnikiem na pudełko, proszę się nie sugerować że od 35L, to jest z Sigmy 50/1.4 :-)
Linijka przecina płaszczyznę pudełka na liczbie '15'
test
Więc gdybym miał wystawić opinię o AF tylko na podstawie testu zrobionego z odległości jednego metra to szkło jest doskonałe :-). Koszmar się w moim egzemplarzu zaczynał jak chciałem trafić w coś dalszego niż 2-3 metry.
foto-net: w sigma procentrum w Warszawie załatwiają mój zwrot tego obiektywu i zaraz powinni oddać kasę. Ja bardzo chętnie wezmę celujący egzemplarz zamiast zwrotu pieniędzy. Jeśli masz taki to biorę od razu i podzielę się opinią tutaj na forum że świetnie działa :-)
Na jakiej podstawie oceniasz front focus nie znając wielkości pola AF, położenia dokładnego punktu ostrzenia i opóźnienia w naciskaniu spustu migawki przez autora? No chyba, że używał statywu? Przecież po tych zdjęciach można jedynie wnioskować, że obiektyw jak i aparat poradził sobie z zadaniem. Nic więcej.
Pewnie tak jak Eizo, Sigma wysyła do Polski najlepsze sztuki:)