Wg mnie to kwestia ustawień wyostrzania w aparacie (w jpg) i generalnie chyba "miększego" filtra przed matrycą, ale już fotki z RAWa po wyostrzeniu są już całkiem przyzwoite
Wersja do druku
Wg mnie to kwestia ustawień wyostrzania w aparacie (w jpg) i generalnie chyba "miększego" filtra przed matrycą, ale już fotki z RAWa po wyostrzeniu są już całkiem przyzwoite
Popieram!!
A przy okazji:
Właśnie miałem okazje zrobić kilka zdjęć 40d które kupił brat. Fotografowałem dziś przy pochmurnej i nieco mglistej pogodzie . Zdjęcia robiłem w rawie i z iso z zakresy 200 - 400 obiektyw C85/1.8 i T28-75/2.8 , robione z reki na pograniczu czasu nieporuszenie ( 1/(ogniskowa*1.6)) a czasem i dłuższych i nie zauważyłem nieostrości chyba ze z mojej winy. Na 350d dużo mniej zdjęć było tak ostrych, może to kwestia ze 40d lepiej sie trzyma i jest cięższy co minimalizuje wibracje. Moje subiektywne odczucie ze 40d spisuje sie pod względem ostrości dobrze. Efekt większej nieostrości może wynikać z większej matrycy przez co wszelkie wady obiektywu są znacznie bardziej uwypuklone. Nie robiłem jeszcze testów linijkowych ani szumofobowych. Wszystkim proponuje odejść od kompa, wyjść na zewnątrz i zrobić troszke zdjęć potem jej wywołać a nie oglądać w powiększeniu 100%. Uwagi powyższe nie dotyczą osob które naprawdę maja coś nie tak ze sprzetem. Pozdro
sorry ze nie na temat-u mnie jest godz 16,a ostatnia wypowiedz "dzisiaj 18:00" czy cos nie tak ze zmiana czasu??
Z tego co piszesz wina leży po stronie 24-70 - niestety wśód tych słoików bywały i felerne sztuki ( jak sie za to trafi na dobry to jest się czym delektować :) ). Jeżeli problem ostrości dotyczył by puszki to żaden prawidłowo wykalibrowany obiektyw nie dał by ostrego obrazu, Generalnie polecam wizyte na żytniej
.
Tez dałem się ponieść konieczności sprawdzania ostrości, proszę o ocenę
należy tylko zmienić końcówkę na od 1,2,5,6,7,8.
http://mbits.pl/fok/zd1.jpg
Obiektyw 2.8 IS 70-200
Czy to jest ostre ?
Ustawienie zawsze w punkt środkowy, nic nie jest wyostrzane ani obrabiane.
Marek
http://mbits.pl/fok/zd5.jpg
należy tylko zmienić końcówkę na od 6,7,8.
moze chciales sie pochwalic-jakie ostre fotki robisz ;-)
masz zarysowane lusterko :)
kilka rad:
1. przestać oglądać przy 200% powiększeniu
2. czasem zrobić jakieś odbitki
3. jeśli to nie pomoże, to intensywne leczenie psychiatryczne (sam planuję)
4. jak już nic nie pomoże, to można poszukać ostrzejszych szkieł, np. 70-200/2,8 ale bez IS ;) (porównywałem przed kupnem swojego i jeszcze przed planami odnośnie leczenia i bez IS jest dużo ostrzejszy, szczególnie przy skrajnych ogniskowych)
40D robi normalne zdjęcia. Także odradzam oglądanie fotek tylko na cropie. Tak samo jak polecam jasne, dobre stałki - tam będzie się można tymi kadrami "golić". Co do 70-200/2.8 z IS czy bez IS... ja wielkiej różnicy nie widzę i właśnie kupuję tę z IS. W przypadku wersji ze światłem 4 z całą pewnością ostrzejsza jest wersja z IS, jest ostrzejsza nawet od tej 2.8. Tylko plastyka i bokeh do... no gorszy jest i tyle.
jak się przesiadałem z 4 na 2,8 nie było jeszcze wercji f4IS (i 2,8 było dużo lepsze od wersji 4, jak i od 2,8IS), ale widzę, że ten nowy obiektyw wymiata, w testach na photozone.de osiągnął jakieś genialne wyniki przy otwartej dziurze (wynik ponad 2000 tam to już kosmos, przy otwartej przysłonie się nie zdarza, co więcej, w najlepszych stałkach przymknietych do f4 na krawędzi ponad 2000 też raczej rzadkie). Gdybym nie potrzebował 2,8, to bym sobie zaoszczędził pieniędzy i ciężaru w plecaku. Ale potrzebuję. I bardzo dobrze mi się tym pracuje.
A co do 40D to prawda, powiem więcej, robi dobre zdjęcia, a nawet bardzo dobre, może też robić zdjęcia wyjątkowe, jedyne w swoim rodzaju i genialne. ;) jak to aparat
Przyjaciel ma 70-200/4 IS L i używam często jak własnego. W połączeniu z 5D daje to niesamowicie ostre zdjęcia. Tak ostrego zooma w życiu w ręku nie miałem. Gorąco polecam w zestawie z 40D, bardzo zgrabny komplecik.
Szybki, pewny, stabilizacja działa wręcz niesamowicie, ciężko skopać panoramowanie, bez wysiłku wychodzą dobre zdjęcia ;)
Z takim szkłem 40D po ustawieniu ostrości na 4 lub 5 będzie kłuł ostrością po oczach.
jeśli fotki z 40D z lampą 580 są ostre i wyglądają wspanialej niż bez tzn że mój sprzęt jest ok?
przestaję czytać wątki o nieostrości 40D
mojego sprzętu to nie dotyczy ;-P
Ja dzisiaj w ramach leczenia się ;) z oglądania powiększeń wydrukowałem sobie w A4 zdjęcie z iso 1600 i z ewidentnym "mydłem" w powiększeniu 100% ;) - oczywiście na wydruku 300 DPI wszystko jest w jak najlepszym porządku więc innym proponuję taką samą terapię ;) ..
Niestety, nie możemy generalizować. Problem czasami naprawdę istnieje, i nie jest to tylko schiza fotografa.
Ja swojego BF widziałem na odbitkach i każdy kogo prosiłem o opinie, też widział lekką nieostrość na ludzikach ze zdjęć.
Teraz, po pomyślnej kalibracji mogę oglądać foty na 500% i widze że jest żyleta. ale nie o to chodzi... odbitką można się golić :)
Ta fotka (zapożyczylem z forum dpreview http://forums.dpreview.com/forums/re...ssage=25549287) chyba mówi wszystko za ostrość w 40D, szczęka mi opadła:
Zrobiona przy pomocy LV na ogniskowej 1120mm @1/50 i ISO640.
Co do rożnicy ostrości między 20D/30D a 40D może jest to kwestią mechanizmu usuwania kurzu, wydaje mi się, że 40d ma dlatego 2 filtry dolnoprzepustowe, a 20d/30d jeden!?!?
i teraz pytanie-odnosnie tego zdjecia-co mozna wiecej chciec??o ile lepsze wyjdzie z 5d??moze ludzie macie jakies ostrzejsze oczy??do czego zmierzam-dzisiejsze puszki robia super zdjecia-pod warunkiem,ze umie sie je robic.5d mniej wymaga od "fotografa",a z 40d trzeba troszke umiejetnosci,zeby osiagnac taki efekt.
pozdrowienia
to miniaturka... a na miniaturce to zdjęcie z mojej nokii będzie ostre ;)
co nie zmienia faktu, że posiadam osobiście OSTRĄ wersję 40d ;)
Skąd się wzięło to 1120? Myslałem, że 500/4 L IS *1,4 * 1,6. Ale okazuje się, że 1120 figuruje w EXIF-ie. Dziwne. MOże 400/2.8 *2 *1,4? Ale wtedy jakość jest rzeczywiście znakomita...
OK.
Już wiem :)
Sigma 300-800 DG * 1,4...
Czyli nie było dwóch telekonwerterów.
Mam wrażenie że, nie wszyscy mówią o tym samym
jedni twierdzą że zdjęcia są mydlane (nie wszystkie chyba)
inni udowadniają że da się zrobić ostre zdjęcie (czy każde)
Ciekawe jest to że jedni i drudzy jako dowodów nie przedstawiają RAWów a przeważnie jpeg po PS
Wczoraj wieczorem postanowiłem potestować wyciągnąłem wszystkie obiektywy statyw wydrukowałem "fokus detektor" i do dzieła
Po testach zwątpiłem
Dzisiaj pomyślałem że trzeba powtórzyć na dworze na przydomowych krzewach
ponieważ są gęste i świetnie widać rozkład ostrości
Rezultat taki że wszystko ok - czyżby przy słabym świetle były problemy?
Dzisiaj powtórzyłem (ale nie na kartce tylko na przedmiotach na których widać rozkład ostrości pułki z książkami obrus z wyraźną fakturą itd..)
Wszystko ok.
Wnioski
Nie fotografować kartek testowych
Jak dojdę do wniosku że jest coś nie tak to Żytnia (serwis :) )
Jedyne co jest nie tak to współpraca z Canon EF 50mm f/1.8 II tutaj jest b słabo
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
Odnośnie wielkości ostatniej fotki to jakieś 8.8 razy mniej niż oryginał :)
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
źle stuknąłem - 3,8 razy
Jak często publikujesz RAWy w galerii? Jak często odbitki robisz bezpośrednio z RAW? Jak często gazeta drukuje bezpośrednio RAW? Jak często w ramach przygotowania zdjęcia na wystawę dajesz RAW do labu by zrobić duży wydruk?
Jaki ma sens udowadnianie czegoś RAWem gdy nie o taki wynik końcowy w fotografii chodzi?
Zdjęcia uzyskiwane jako efekt końcowy takiego czy innego procesu fotograficznego same się bronią.
Vitez, pokazywanie RAW-ów jako materiałów wyjściowych ma głęboki sens. Każdy kto wie jak to wygląda wyrobi sobie o aparacie jakieś zdanie. Przeróbka w PS bardzo taką opinię wypacza bo jeden prawie nic nie poprawia (lub bardzo mało) a drugi czaruje PS-em w sposób nieosiągalny dla przeciętniaka. Ja ten program mam bardzo słabo opanowany a i tak jestem niezły w porównaniu do wielu znajomych. Więc od biedy wolę RAW a Arek z optycznych sam wiesz co Ci odpowie ;)
ale ostrość w 40D to nie to samo co
(ostrość w 40D + PS + znajomość obróbki w PS) zmniejszona przez 3
jam myślał, że z ostrością w 40D jest tragicznie....jak zrobiłem kilka zdjęć...ale po ściągnięciu na kompa było już lepiej...zresztą ten wyświetlacz jest troszkę tragiczny i przy podglądzie można mieć takie wrażenie....
no niestety LCD w Canonie to jakaś pomyłka (jestem świeżo po przesiadce z Nikona).
Ale reszta: miodzik :D
Ten wyświetalacz jest "dziwny". Z jednej strony fakktycznie do oceny ostrości wykonanego zdjęcia się nie nadaje - pokazuje niostro, z drugiej strony ostość się fajnie w live view nastawia. Z resztą to chyba tradycja canona począwszy od 300D , że ostrości zrobionego zdjęcia na wyświetlaczu ocenić się nie da... :(
Dla mnie ten wyświetlacz ma jeszcze jeden problem - wyyraźną fioletową dominante w stosunku do rzeczwistego obrazu oglądanego na monitorze. Czy macie podobne odczucia ??
Vitez - chodzi mi o to, że jeżeli zrobię nawet lekko nieostre zdjęcie, które będzie miało 10 MPIX to po zeskalowaniu go do rozmiaru o boku 1000 px i lekuchnym wyostrzeniu - będzie ostre... I tylko o to mi chodzi. Dlatego nazwałem to zdjęcie miniaturką. W porównaniu do 10 Mpix to jest miniaturka.
Co według Ciebie oznacza że 5d wymaga mniej od fotografa ?Nie ma mozliwości wyłączenia mechanizmu usuwania kurzu w 40D ?Jeśli jest taka możliwość i problem z ostrością znika to lepiej chyba kupić 30D i zaoszczędzone 1000 zł przeznaczyć na dobre szkło.
Podchodzę do tematu poważnie bo właśnie przymierzam się do zmiany puszki z wysłużonego 350D na coś "lepszego" ... i bardzo bym prosił o konkretną odpowiedź.
To co napisał Paulx raczej zakrawa na bzdure - poza sytuacjami gdy zalezy nam na minimalnej głebi ostrości to właśnie pełna klatka sprawia więcej kłopotów niż crop :
- na cropie mamy większą GO przez co dla krajobrazu, architektury i innych motywów wymagając dużej GO możemy stosować mniejsze przesłony a co za tym idzie krótsze czasy ( w wielu przypadkach odpada nam konieczność uzywania statywu)
- Pełna klatka wymaga bardzo dużo od obiektywu gdyż zazwyczaj rogi kadru są najbardziej narażone na niedoskonałość szkła - w cropie mamy tzw prima sort z samego centrum.
-Crop za darmo wydłuza nam ogniskową - dzieki czemu możemy stosować mniejsze lżejsze i tańsze teleobiektywy - jak ktoś lubi bardzo szeroko to ma 10-22 i w 99% bedzie aż za szeroko.
Generalnie kto przesiadł się z cropa na FF szybko zauważa opisane wyżej różnice . 5D robi przepiekne zdjęcia cieżkie do porównania z innymi aparatami ale ...łatwiej nie jest ;)
mój kolega kupil na zachodzie 40D i ma firmware 1.0.4 ,a w Polsce są na razie wersje 1.0.3
...bo o jakości obrazu decyduje w większej mierze rozmiar klatki filmu niż jakość obiektywu. "Książka o fotografowaniu" Andrzej A. Mroczek
No to może mieć przez chwilkę mały problem,
http://forums.dpreview.com/forums/re...=firmware&qf=s
Dziwne, że nie można tego firmwaru ściągnąć (ciekawe co poprawia ;) ).
nie będzie miał już żadnego problemu bo pokazał się nowy camera RAW 4.3 i odpala raw-y bez problemu w PS3 z canona 40D z firmwarem 1.0.4