Strona 25 z 33 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 241 do 250 z 327

Wątek: Problemy z ostrością w 40D

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez MMM Zobacz posta
    W 30D ludzie narzekali na zielony. Wygląda na to że Canon przedobrzył w druga stronę :-)

Tak tyle że w 30D tą zieloność można było oceniac na poziomie +1 w 10 stopniwoej skali a w 40D wg mnie mamy +5.

zło konieczne Awatar Vitez
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez raster Zobacz posta
    Vitez - chodzi mi o to, że jeżeli zrobię nawet lekko nieostre zdjęcie, które będzie miało 10 MPIX to po zeskalowaniu go do rozmiaru o boku 1000 px i lekuchnym wyostrzeniu - będzie ostre... I tylko o to mi chodzi.
    Ale w tym wątku chodzi o tragiczną a nie lekką nieostrość 40D. Lekka nieostrość to matrycowa norma z zalecanym przez producenta wyostrzaniem w sofcie przecież.

Coś już napisał Awatar raster
    Miasto
    Warszawa

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Vitez Zobacz posta
    Ale w tym wątku chodzi o tragiczną a nie lekką nieostrość 40D. Lekka nieostrość to matrycowa norma z zalecanym przez producenta wyostrzaniem w sofcie przecież.
    Zgadza się - w tym wątku chodzi o tragiczną nieostrość.
    Ja tylko zauważyłem, że na zmniejszonych i wyostrzonych zapewne zdjęciach nie powinno się oceniać ostrości jaką daje zestaw aparat+szkło. To wszystko

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Paulx Zobacz posta
    i teraz pytanie-odnosnie tego zdjecia-co mozna wiecej chciec??o ile lepsze wyjdzie z 5d??moze ludzie macie jakies ostrzejsze oczy??do czego zmierzam-dzisiejsze puszki robia super zdjecia-pod warunkiem,ze umie sie je robic.5d mniej wymaga od "fotografa",a z 40d trzeba troszke umiejetnosci,zeby osiagnac taki efekt.
    pozdrowienia
    Co według Ciebie oznacza że 5d wymaga mniej od fotografa ?Nie ma mozliwości wyłączenia mechanizmu usuwania kurzu w 40D ?Jeśli jest taka możliwość i problem z ostrością znika to lepiej chyba kupić 30D i zaoszczędzone 1000 zł przeznaczyć na dobre szkło.

Podchodzę do tematu poważnie bo właśnie przymierzam się do zmiany puszki z wysłużonego 350D na coś "lepszego" ... i bardzo bym prosił o konkretną odpowiedź.

Pełne uzależnienie Awatar paweleverest
    Miasto
    Zawiercie

Domyślnie

To co napisał Paulx raczej zakrawa na bzdure - poza sytuacjami gdy zalezy nam na minimalnej głebi ostrości to właśnie pełna klatka sprawia więcej kłopotów niż crop :

- na cropie mamy większą GO przez co dla krajobrazu, architektury i innych motywów wymagając dużej GO możemy stosować mniejsze przesłony a co za tym idzie krótsze czasy ( w wielu przypadkach odpada nam konieczność uzywania statywu)

- Pełna klatka wymaga bardzo dużo od obiektywu gdyż zazwyczaj rogi kadru są najbardziej narażone na niedoskonałość szkła - w cropie mamy tzw prima sort z samego centrum.

-Crop za darmo wydłuza nam ogniskową - dzieki czemu możemy stosować mniejsze lżejsze i tańsze teleobiektywy - jak ktoś lubi bardzo szeroko to ma 10-22 i w 99% bedzie aż za szeroko.

Generalnie kto przesiadł się z cropa na FF szybko zauważa opisane wyżej różnice . 5D robi przepiekne zdjęcia cieżkie do porównania z innymi aparatami ale ...łatwiej nie jest

Dopiero zaczyna

Domyślnie

mój kolega kupil na zachodzie 40D i ma firmware 1.0.4 ,a w Polsce są na razie wersje 1.0.3

Uzależniony Awatar Max_im

Domyślnie

...bo o jakości obrazu decyduje w większej mierze rozmiar klatki filmu niż jakość obiektywu. "Książka o fotografowaniu" Andrzej A. Mroczek

Dopiero zaczyna

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Narvin Zobacz posta
    mój kolega kupil na zachodzie 40D i ma firmware 1.0.4 ,a w Polsce są na razie wersje 1.0.3
    No to może mieć przez chwilkę mały problem,
    http://forums.dpreview.com/forums/re...=firmware&qf=s

Dziwne, że nie można tego firmwaru ściągnąć (ciekawe co poprawia ).
    40D; 24-70 2.8L; 70-200 2.8L IS;

Dopiero zaczyna

Domyślnie

nie będzie miał już żadnego problemu bo pokazał się nowy camera RAW 4.3 i odpala raw-y bez problemu w PS3 z canona 40D z firmwarem 1.0.4

Początki nałogu Awatar 1507
    Miasto
    Zduńska Wola

Domyślnie

Cytat Zamieszczone przez Narvin Zobacz posta
    nie będzie miał już żadnego problemu bo pokazał się nowy camera RAW 4.3 i odpala raw-y bez problemu w PS3 z canona 40D z firmwarem 1.0.4
    a sRaw

Strona 25 z 33 PierwszyPierwszy ... 152324252627 ... OstatniOstatni

Uprawnienia umieszczania postów