Cytat:
Nie ekscytuj się tak:wink: Może to zabrzmi paradoksalnie, ale problemem w takim zoomie, jest jego.. zoom. Chodzi o to, że im wieksza krotnośc zoomu tym trudniej jest zrobić szklo dobre optycznie, trzymajace poziom na calym zakresie. Oczywiście, że fajnie jest czytac o moblinosci takich obiektywów, że nie trzeba nosić calej torby ze sprzetem itp, ale jest to okupione kiepską optyką.
Zauwaz proszę, że gdyby te uniwersalne zoomy, jak i nawet zwykłe zoomy byly takie dobre, to obiektywy stałoogniskowe straciłyby prawo bytu, a tak nie jest, są dalej na rynku, a na dodatek mają się całkiem dobrze:wink:
Czyli wnioskując i tak czeka mnie długa droga i to co jest dobre dla kogoś nie zawsze może się okazać przydatne dla mnie :lol:
Cytat:
jesli laik bedzie mial 30 lat, a profesjonalista 92, myslisz, że komu bedzie łatwiej zrobic zdjęcie z reki?:grin:
z reki zdjęcia robilas przez caly czas użytkowania S5 IS, chyba wystarczy tej nauki
Powód do użycia statywu jest bardzo prosty: jesli czas naswietlania zdjęcia jest zbyt długi, bys mogla zrobic zdjecie z reki, uzywasz statywu. Proste. Nie maja znaczenia Twoje umiejętnosci, doświadczenie itp. Statyw jest dla wygody (zazwyczaj:grin:).
Nie tylko z reki, uczyłam się także pracy ze statywem ale wychodziło mi to marnie pomimo ze ma on być tylko dla wygody :D Waga aparatu - tutaj tez jest różnica, i tego ze obiektyw "ciągnie" w dol wiec jest to dla mnie nauka od początku.