-
Odp: Zmiana statusu zamówienia przez sklep internetowy
Panowie, od ponad dwóch lat pomagam od strony technicznej prowadzić dwa sklepy internetowe. Oprócz tych sklepów, właściciel ma jeszcze dwa "normalne". Takie sytuacje się zdarzają i będą zdarzać, bo nie ma ludzi nieomylnych. Jeśli na 1000 zakupów przytrafia się 1 taki przypadek (co oczywiście też jest rzeczą naganną) to co można z tym zrobić?? Proszę tylko rozróżnić, "POMYŁKĘ" od działań zamierzonych, które mają na celu OSZUKANIE klienta. Ale i tak najważniejszy jest regulamin sklepu jaki został zaakceptowany przez kupującego. Bez znajomości tego regulaminu, jest to zwykłe "bicie piany".
-
Cytat:
Zamieszczone przez
homesicalien
Moim zdaniem wystarczą 2 fakty, aby mieli obowiązek dokończyć realizację zamówienia:
1) W momencie zakupu sprzęt był dostępny i dostałem mailowe potwierdzenie ceny po dokonaniu zamówienia
2) Otrzymałem mailowe potwierdzenie przejścia do realizacji zamówienia
Dokładnie tak jak piszesz, takie sytuacje się zdarzają, ale sklep musi się wywiązać skoro przyjął zapłatę.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
TomKap
Panowie, od ponad dwóch lat pomagam od strony technicznej prowadzić dwa sklepy internetowe. Oprócz tych sklepów, właściciel ma jeszcze dwa "normalne". Takie sytuacje się zdarzają i będą zdarzać, bo nie ma ludzi nieomylnych. Jeśli na 1000 zakupów przytrafia się 1 taki przypadek (co oczywiście też jest rzeczą naganną) to co można z tym zrobić?? Proszę tylko rozróżnić, "POMYŁKĘ" od działań zamierzonych, które mają na celu OSZUKANIE klienta. Ale i tak najważniejszy jest regulamin sklepu jaki został zaakceptowany przez kupującego. Bez znajomości tego regulaminu, jest to zwykłe "bicie piany".
Regulamin sklepu nie może być sprzeczny z obowiązującymi przepisami, bo te są nadrzędne. Transakcja została zawarta w świetle prawa i strony muszą się wywiązać.
-
Problem tkwi w zmianie statusu "w realizacji" na "anulowane". Przeszperam regulamin, na razie wolałbym nie podawać szczegółów.
-
Do tej pory przeczytałem dziesiątki regulaminów sklepów internetowych i we wszystkich widziałem zapis który mówił "wystawienie towaru nie jest jednoznaczne z jego dostępnością" lub podobnie, i nie widziałem aby taki zapis znajdował się w klauzulach niedozwolonych. Nie jestem prawnikiem, ale zastanawia mnie czy nie jest to wystarczający powód do odstąpienia od umowy jeśli "rzeczywiście" brakuje towaru.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
TomKap
Do tej pory przeczytałem dziesiątki regulaminów sklepów internetowych i we wszystkich widziałem zapis który mówił "wystawienie towaru nie jest jednoznaczne z jego dostępnością" lub podobnie, i nie widziałem aby taki zapis znajdował się w klauzulach niedozwolonych. Nie jestem prawnikiem, ale zastanawia mnie czy nie jest to wystarczający powód do odstąpienia od umowy jeśli "rzeczywiście" brakuje towaru.
Przecież to nie jest związane z brakiem towaru, bo Kolega twierdzi, że widnieje na ich stronie jako dostępny, tylko w wyższej cenie. Poza tym jeśli przyjęli zapłatę, to na jakiej podstawie ?
-
A tak, jeszcze raz przeczytałem cały wątek :( i rzeczywiście nie wiem dlaczego rozmowa została skierowana na taki tor. Ewidentnie sklep się pomylił i chce się wycofać z transakacji, w takim razie słuszna wydaje się próba wyegzekwowania od sklepu zawartej umowy. Choć nie będzie to łatwe, ale życzę powodzenia. Jeśli zachowają się fair to przynajmniej w części zrekompensują swój błąd.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
homesicalien
Złożyłem zamówienie na sprzęt widoczny w sklepie internetowym jako dostępny. Dostałem potwierdzenie od sklepu wraz z danymi do przelewu. Od razu dokonałem przelewu. Dostałem odpowiedź, że z powodu błędy w systemie muszą zmienić status zamówienia z potwierdzonego na anulowane.
Była oferta, było zamówienie, było potwierdzenie zamówienia. To, że po wpłacie wycofują się z transakcji podając jako przyczynę błąd systemu, który spowodował wystawienie złej (w ich mniemaniu) ceny, to po prostu naciągactwo.
Moim zdaniem masz dwa rozwiązania:
1. spróbuj się potargować (jeśli zaakceptujesz ewentualną dopłatę, ale nie do ceny obecnej)
2. idź do prawnika (jak radzi janhalb) i jak nie poskutkuje, to do sądu (ale w sądzie to będzie trwać i trwać i trwać...)
-
Zamiast wdawać się w dyskusje ze sprzedawcą, który chce Cię najwyraźniej wyrolować udaj się do Biura Ochrony Konsumenta w Twojej okolicy.
Uzyskasz bezpłatną i fachową pomoc z pierwszej ręki, bo od prawnika.
-
Ktoś mi opowiadał, że przegrał taką sprawę w sądzie z tego powodu że sklep anulował transakcje w przeciągu bodajże 48h.
ale czy to było w regulaminie, czy nie to nie wiem, nie znam uzasadnienia, ale koszty sądowe musiał ponieść kupujący/założyciel sprawy.
Były też takie przypadki po zakupie samochodów wystawionych przez ewidentną pomyłkę, pomijając tłumaczenia wystawiającego
Aukcje na Allegro - precedensowy wyrok sądu
homesicalien - bez urazy, przeczytałeś już ten regulamin, czy bijemy pianę dalej snując domysły ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
pan.kolega
Każdy handluje jak może, ale trzeba się przyznać z góry czy towar jest dostępny natychmiast czy też np. pan biznesmen dopiero zaczyna szukać towaru w Chinach po otrzymaniu zapłaty od klienta.
Otóż to. To niestety nie jest rzadkość i mnie strasznie wkurza.
Cytat:
Zamieszczone przez
komisarz ryba
.... sory batory, nie sprzedaje się czegos, czego się nie ma...
Ja się z tym spotykam bez przerwy.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Jak tam uważasz.
Nie mniej jednak nabywca nie ponosi z tego tytułu strat finansowych*.
Oczywiście zgadzam się z tym, że tak być nie powinno. Ale jest i pisałem wyżej z czego to wynika.
* oczywiście nie biorąc pod uwagę sytuacji, że kupujemy sprzęt na konkretne zlecenie i nie dociera on na czas. Ale z drugiej strony takie ryzyko jest zawsze...
Ja jestem dokładnie w wygwiazdkowanej sytuacji i mnie masakrycznie wkurza sytuacja jeśli ktoś sprzedaje coś czego nie to, że nie ma w danej chwili ale nawet nie ma szans żeby to w jakimś przewidywalnym terminie sprowadził - kilka razy miałem taką sytuację.
Krótko mówiąc jeżeli czyjeś dziadostwo i oszczędzanie połączone z wprowadzaniem w błąd zaczyna wpływać na moje zarobki to ja nie chcę mieć z takimi handlowcami nic wspólnego.
-
Panowie,
są dwie sytuacje:
1) anulowanie zamówienia w przypadku rzeczy, w której sklep nie ma na stanie, a którą zwyczajowo ściąga od dostawcy pod konkretne zamówienie. Może tak być, że sklep sprzedawał na tych zasadach towar wcześniej i nie było problemu z dostępnością. Nagle coś się stało, urwało, i towaru nie ma i nie będzie. Ja o to nie mam pretensji, bo rozumiem zasadę działania sklepu internetowego - brak magazynu i związanych z tym kosztów skutkuje niższą ceną. Godzę się na to, bo chcę kupić taniej. Zresztą, jako klienci, oczekujemy dużego wyboru (firmy, modele, kolory) A kto i gdzie ma to wszystko trzymać? Oczywiście, dobry sklep w opisie przedmiotu napisze: towar na zamówienie, towar dostępny w przeciągu x dni roboczych. Jak anulują zamówienie i przeproszą szkody wielkiej nie ma....
2) anulowanie zamówienia, bo: ktoś się pomylił i wystawił zbyt niską cenę / celowo zaniżył cenę żeby "złapać" klienta, najwyżej zrezygnuje.
Drugi przypadek jest ewidentny i z takimi handlowcami nie chcę mieć nic wspólnego, ale myślę, że to przypadki marginalne /w uznanych sklepach/.
W pierwszym przypadku wszystko zależy od rozwoju sytuacji.
Dobry sklep przeprosi i zaproponuje rabat. W takiej sytuacji dochodzenie swoich racji na drodze sądowej uważam za - delikatnie mówiąc - działanie nieeleganckie.
Gorzej, jak sklep wali ściemę i robi z nas wała (towaru niby nie ma, a faktycznie można go kupić w innej-wyższej cenie lub towar jest ogólnodostępny). Wówczas warto przemyśleć, czy jednak nie dochodzić swoich racji przed sądem.
-
I sklep przed sądem udowodni, że w ich regulaminie, który kupujący zaakceptował, jest napisane że mają prawo do wycofania się z transakcji bez podania przyczyny ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MariuszM
(...) Oczywiście, dobry sklep w opisie przedmiotu napisze: towar na zamówienie, towar dostępny w przeciągu x dni roboczych. Jak anulują zamówienie i przeproszą szkody wielkiej nie ma....
Dodatkowo taki sklep nie powinien pobierać pieniędzy za towar zanim przynajmniej jego dostawa nie zostanie zaklepana. A najlepiej dopóki sklep nie będzie przedmiotu miał w rękach. A tak zazwyczaj kupujemy coś, przy czym nie ma napisanego faktu sprowadzania przedmiotu na zamówienie a po zakupie jesteśmy od razu przekierowani na PayU czy inny wynalazek. Takie coś powinno być niedopuszczalne.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
I sklep przed sądem udowodni, że w ich regulaminie, który kupujący zaakceptował, jest napisane że mają prawo do wycofania się z transakcji bez podania przyczyny ;)
Co ty wypisujesz, zastanów się - nie ma takiego prawa w tym Kraju. Nie można sobie tworzyć regulaminu jak się podoba, od tego są obowiązujące przepisy jako wykładnia prawa.
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
piast9
Dodatkowo taki sklep nie powinien pobierać pieniędzy za towar zanim przynajmniej jego dostawa nie zostanie zaklepana. A najlepiej dopóki sklep nie będzie przedmiotu miał w rękach. A tak zazwyczaj kupujemy coś, przy czym nie ma napisanego faktu sprowadzania przedmiotu na zamówienie a po zakupie jesteśmy od razu przekierowani na PayU czy inny wynalazek. Takie coś powinno być niedopuszczalne.
Czytamy aby ten sam wątek ? Przecież jak byk w pierwszym poście stoi napisane, że towar jest, tylko teraz drożej niż było wcześniej w momencie sprzedaży.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Nie jestem prawnikiem ale nie udowodni przypadkiem w ten sposób że łamie prawo - faktem jest że sędziemu bardzo ułatwią zadanie :mrgreen:.
-
Dziękuję Wam za zaangażowanie. Chronologicznie:
1 - dodaję do koszyka, podaję dane, składam zamówienie
2 - dostaję mail nr 1 o statusie potwierdzający, że dostali moje zamówienie z uwagą, że to nie oznacza przejścia do realizacji zamówienia; jest tam ta sama kwota, co na stronie i nr rachunku do przelewu
3 - przelewam kasę natychmiast
4 - 2-3h później dostaję maila, że mieli błąd w systemie i nie mogą zaakceptować mojego zamówienia
5 - od razu potem od nich mail nr 2 o statusie zmieniający "potwierdzone" na "anulowane"
6 - cena sprzętu rośnie do absurdalnych 9999
7 - mail nr 1 ode mnie, że dokonałem wszystkich czynności niezbędnych do zrealizowania zamówienia i oczekuję, że zostanie ono zrealizowane
8 - kilka godzin później mail nr 3 o statusie zmieniający "anulowany" na "w realizacji"
9 - mail nr 4 o statusie zmieniający "w realizacji" na "zwrot wpłaty"
10 - mail nr 2 ode mnie, że ze względu na zawarcie umowy będące następstwem podania statusu "realizacja zamówienia", nie interesuje mnie zwrot wpłaty, ale realizacja zamówienia
11 - cena z "mojej" atrakcyjnej zmienia się na przeciętną
Obecnie nawet nie wiem, czy ten sprzęt w dalszym ciągu jest dostępny
-
Cytat:
Zamieszczone przez
piast9
Dodatkowo taki sklep nie powinien pobierać pieniędzy za towar zanim przynajmniej jego dostawa nie zostanie zaklepana.
Nie da się nie przyjąć przelewu, można tylko oddać kasę.
-
Teraz wygląda to trochę inaczej. Skoro była uwaga, że jeszcze nie przeszli do realizacji zamówienia, tylko je przyjęli, to trochę się pospieszyłeś z wpłatą. Ale nie znam regulaminu sklepu i ich procedury, o której pisali w mejlach do Ciebie. Jedyne wyjście - odbieraj kasę i szukaj innej oferty.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
poszukiwacz2006
Teraz wygląda to trochę inaczej. Skoro była uwaga, że jeszcze nie przeszli do realizacji zamówienia, tylko je przyjęli, to trochę się pospieszyłeś z wpłatą. Ale nie znam regulaminu sklepu i ich procedury, o której pisali w mejlach do Ciebie. Jedyne wyjście - odbieraj kasę i szukaj innej oferty.
Otrzymałem mail mówiący o przyjęciu do realizacji. Nawet jeśli wg regulaminu powinienem wpłacić po tym komunikacie, nie widzę problemu w tym, że zrobiłem to przed nim.
-
Ja czekałbym na zwrot kasy-oby szybko oddali
Podał info tego sklepu innym aby nie zostali nabici w butelkę jak Ty.
Omijał ten sklep z daleka.
Sąd to długa i nerwowa walka. Możesz wygrać , przegrać a do wyroku sądu kasy ani sprzętu nie dostaniesz.
A mam pytanie to Ciebie i innych co zrobisz jak zwrot kasy wpłynie na Twoje konto-bo rozumiem ze jeszcze nie oddali?
-
Ogólnie do tej pory bałem się, że mi oddadzą, bo nie będe wiedział, co zrobić: odsyłać, czy nie. Jednak teraz, kiedy pomimo wczorajszego maila, dotąd nie mam zwrotu kasy, zaczynam się zastanawiac o co kaman.
Ale na ceneo 4,5 gwiazdki, kilkanaście tysięcy opinii. W firmie krzak nie połasiłbym się nawet na taką okazję.
-
Skoro jeszcze nie odesłali to może tez myślą jak rozwiązać sprawę.
To może bombarduj ich mailami ze czekasz na zakupiony sprzęt i jak nie wywiążą sie z transakcji to zrobisz im koło pióra. Do każdego maila załączając potwierdzenia zapłaty-przelewu.
Może w końcu dla świętego spokoju ulegną .
A jak ktoś dał ciała z ich strony to niech poniesie za to konsekwencje ( dołoży z własnej kieszeni różnice )
-
Nie ma na co czekać.
Już parę osób pisało:
1.Wizyta lub telefon do UOKiK-porada za darmo.Możesz nawet zadzwonić do kilku rzeczników.Chyba każde miasto wojewódzkie ma takowego.
2.Lektura za darmo
https://www.google.pl/search?q=zawar..._KF6fZ4AT4t4BI
i pismo o wydanie towaru na podstawie zawartej umowy.Sam takie sklecisz.
3.Porada prawnika.
4.O wpłacona kasę się nie martw.Odzyskasz.Może już puścili przelew.Bierz i kupuj gdzie indziej.Zapomnij o pkt 1-3.
Dla mnie , laika , jeżeli towar jest pokazany na stronie sklepu wraz z ceną i komentarzem,że jest dostępny.Dodaję go do koszyka,wybieram sposób zapłaty przelewem i dostaję mejla zwrotnego ze sklepu , że otrzymali moją "chęć zawarcia umowy" i podają nr konta, to ta umowa jest już zawarta .
Dlatego bardzo proszę o podanie o jaki sklep chodzi, bo tez chcę parę rzeczy od nich kupić 30 % taniej :mrgreen:
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Nie jestem prawnikiem ale nie udowodni przypadkiem w ten sposób że łamie prawo - faktem jest że sędziemu bardzo ułatwią zadanie :mrgreen:.
No właśnie, pokaż mi przepis, art. w którym jest napisane, że sprzedawca łamie prawo. Wszelkie informacje na takie tematy dotyczą tylko prawa odstąpienia konsumenta od umowy (z wyjatkami ). Uwazasz ze przy zawieranych umowach , jedna ze stron nie ma prawa nigdy odstapic od umowy? (Pomijam tlumaczenia o sprawch technicznych, kurs euro poszedl w gore, dystrybutor podniosl ceny itp)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
No właśnie, pokaż mi przepis, art. w którym jest napisane, że sprzedawca łamie prawo. Wszelkie informacje na takie tematy dotyczą tylko prawa odstąpienia konsumenta od umowy (z wyjatkami ). Uwazasz ze przy zawieranych umowach , jedna ze stron nie ma prawa nigdy odstapic od umowy? (Pomijam tlumaczenia o sprawch technicznych, kurs euro poszedl w gore, dystrybutor podniosl ceny itp)
Odnośnie regulaminów:
http://www.eporady24.pl/regulamin_sprzedazy_przez_internet,artykuly,17,110 ,900.html
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
No właśnie, pokaż mi przepis, art. w którym jest napisane, że sprzedawca łamie prawo.
Może przeczytaj pierwsze trzy słowa mojego postu - to powinno Ci rozjaśnić kwestię co mogę znaleść na ten temat :D.
-
Czytam i oczom nie wierzę.....
Aby wyrwać taniej, po trupach. Szantażem, sądem, obojętnie, aby w portfelu zostało.
-
Wygląda na to ze sklep zachował się nie w porządku, takie sytuacje zresztą nie są wcale rzadkością, ale to że ktoś postępuje w ten sposób nie oznacza że my też musimy działać w podobnym duchu. Proponuję olać taki sklep i zwyczajnie u nich więcej nie kupować.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MariuszM
Aby wyrwać taniej, po trupach. Szantażem, sądem, obojętnie, aby w portfelu zostało.
Też mnie to kłuje w oczy. Może pracownicy sklepu nie zachowali się jak należy, ale to chyba nie znaczy, że my musimy robić to samo.
Głosujmy portfelem, skoro nie chcą naszej kasy, to zostawmy ją w innym sklepie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Może przeczytaj pierwsze trzy słowa mojego postu - to powinno Ci rozjaśnić kwestię co mogę znaleść na ten temat :D.
Odnosze sie do calego zdania, a nie do pierwszych slow,
" Nie jestem prawnikiem "- ok, jak szukales to widzisz ze malo przykladow na ten temat jezeli chodzi o postepowanie sklepu.
" Ale nie udowodni w ten sposob przypadkiem ze lamie prawo " (?) kto, komu co udowodni ?
" - faktem jest ze sedziemu bardzo ulatwia zadanie. " Ulatwia w czym ?
Skroty myslowe nie zawsze sa dobrym przekazem ;)
Rozumiem kupujacego, nie znam stanowiska sklepu w tej sprawie, nie znam regulaminu ( jak ktos pisal ze regulamin jest bezprawny !?)
gdzie na kazdym kroku kaza nam akceptowac regulaminy, wg. mnie wystarczy zapis ze jezeli z przyczyn technicznych itd... To co da kupujacemu zalozenie sprawy w sadzie, a sklep postapil zgodnie z regulaminem. Gdzie jest napisane w prawie ze umowy nie mozna zerwac ? kupujacy moze, a sprzedajacy nie ? Ciekawe. Moze osoby ktore tak zachecaja do pojscia z tym do sadu, moze maja jakas wiedze na ten temat, podepra sie konkretnym przykladem, a nie wynikiem wyszukania z googli frazy kilku slow z ktorej nic nie wynika.
Kupujacy prosil o porady prawne, ale to nie chyba na tym forum, ciekawy przypadek, warto bylo by poznac zakonczenie.
--- Kolejny post ---
Nie zapominajmy tez ze zalozenie sprawy kosztuje, prawnik kosztuje, czas kosztuje, nie wiem czy wyjdzie taniej, bo gdybac o wyniku sprawy sobie mozemy, ale tylko tutaj na forum ;) a kto komu pokryje koszty postepowania, to juz sedzia zasadzi ;)
--- Kolejny post ---
W supermarketach czesto jest przyklad kiedy cena na polce znaczaco rozni sie od tej przy kasie, hmm, juz widze te kolejki zakladajcych sprawe w sadach. Wydaje mi sie ze predzej zrobia awanture niewinnej kasjerce i sobie pojda. A roznicy w cenie nie zauwaza osoby ktore robia jednorazowo zakupy wysokosci jej miesiecznej pensji.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
" Nie jestem prawnikiem "- ok, jak szukales to widzisz ze malo przykladow na ten temat jezeli chodzi o postepowanie sklepu.
" Ale nie udowodni w ten sposob przypadkiem ze lamie prawo " (?) kto, komu co udowodni ?
Rozumiem kupujacego, nie znam stanowiska sklepu w tej sprawie, nie znam regulaminu ( jak ktos pisal ze regulamin jest bezprawny !?)
gdzie na kazdym kroku kaza nam akceptowac regulaminy, wg. mnie wystarczy zapis ze jezeli z przyczyn technicznych itd... To co da kupujacemu zalozenie sprawy w sadzie, a sklep postapil zgodnie z regulaminem. Gdzie jest napisane w prawie ze umowy nie mozna zerwac ? kupujacy moze, a sprzedajacy nie ? Ciekawe. Moze osoby ktore tak zachecaja do pojscia z tym do sadu, moze maja jakas wiedze na ten temat, podepra sie konkretnym przykladem, a nie wynikiem wyszukania z googli frazy kilku slow z ktorej nic nie wynika.
Kupujacy prosil o porady prawne, ale to nie chyba na tym forum, ciekawy przypadek, warto bylo by poznac zakonczenie.
--- Kolejny post ---
Nie zapominajmy tez ze zalozenie sprawy kosztuje, prawnik kosztuje, czas kosztuje, nie wiem czy wyjdzie taniej, bo gdybac o wyniku sprawy sobie mozemy, ale tylko tutaj na forum ;) a kto komu pokryje koszty postepowania, to juz sedzia zasadzi ;)
Koszty postępowania sądowego w 99% pokrywa strona przegrana.
Owszem umowę może zerwać każda ze stron, ale musi ona pokryć ewentualne straty strony przeciwnej. Co łatwo udowodnić np. przy płatności kartą kredytową Visa lub innej tego typu.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
W supermarketach czesto jest przyklad kiedy cena na polce znaczaco rozni sie od tej przy kasie, hmm, juz widze te kolejki zakladajcych sprawe w sadach. Wydaje mi sie ze predzej zrobia awanture niewinnej kasjerce i sobie pojda.
W tym przypadku nie potrzeba robić awantury, ani iść do sądu.
Wystarczy spokojna rozmowa i towar jest Twój w cenie jaka była na nim przyklejona , a nie jaka jest u pani w kasie.(sprawdzone w OBI,Decathlonie,Tesco-same "polskie "firmy)
Bałagan w nie moim sklepie , nie jest moim zmartwieniem.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Może napisz coś konkretnego, bo póki co bijesz pianę o niczym. Ja sam jestem ciekaw jak to wygląda od strony prawnej - stąd moja wątpliwość wyrażona wyżej.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MariuszM
Chyba trochę przesadzasz.Nie doczytałem nigdzie wcześniej,żeby ktoś zamierzał kogokolwiek mordować.
O szantażu też nic nie było.Sąd jest do rozstrzygania takich sporów.
Założyciel tego wątku czuje się po prostu oszukany i chce dostać to za co zapłacił.Czy ma prawo?Nie wiem, ale powinien je mieć.
Ja go rozumiem i popieram.Jeżeli sklep sprzeda ten towar za 2400 , a nie za 3100, nie zbankrutuje.
Może strata jaką poniesie zmobilizuje go do poprawy obsługi klienta.
Z drugiej strony, jaka niedroga reklama dla sklepu(3100-2400=700 zł)):
sklep oświadcza na tym Forum,że nie poczuwa się do winy, ale w imię dobrych , starych obyczajów kupieckich ,dostarczy klientowi towar za 2400 , na własny koszt i przyzna 15% rabatu na przyszły zakup. :-)
-
Strasznie szybko się ten temat rozwija. Sama sprawa jest dość skomplikowana - nasze ustawodawstwo nie nadąża za rozwojem technicznym życia codziennego, polecam lekturę:
Palestra - Pismo Adwokatury Polskiej, czasopismo Palestra, adwokatura, Pismo adwokatury, czasopisma prawnicze, czasopismo prawnicze, czasopismo adwokatury polskiej, miesiczniki prawnicze, czasopismo branowe, adwokatura, adwokat, adwokaci, mecenas, ad
A sama sprawa rozbija się o kwestie tego, czy informacja na stronie www. jest ofertą w myśl kodeksu cywilnego, czy tylko zaproszeniem do zawarcia transakcji? Zarówno doktryna, jak i orzecznictwo puki co są dość podzielone. Szukam wyroków Sądu Najwyższego, ale nie mam lexa, więc nie jest to takie proste. ;)
Pytanie tylko, czy dla 700pln warto się przepychać? ;)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
człekoupiór
Strasznie szybko się ten temat rozwija. Sama sprawa jest dość skomplikowana - nasze ustawodawstwo nie nadąża za rozwojem technicznym życia codziennego, polecam lekturę:
Palestra - Pismo Adwokatury Polskiej, czasopismo Palestra, adwokatura, Pismo adwokatury, czasopisma prawnicze, czasopismo prawnicze, czasopismo adwokatury polskiej, miesiczniki prawnicze, czasopismo branowe, adwokatura, adwokat, adwokaci, mecenas, ad
A sama sprawa rozbija się o kwestie tego, czy informacja na stronie www. jest ofertą w myśl kodeksu cywilnego, czy tylko zaproszeniem do zawarcia transakcji? Zarówno doktryna, jak i orzecznictwo puki co są dość podzielone. Szukam wyroków Sądu Najwyższego, ale nie mam lexa, więc nie jest to takie proste. ;)
Warto.
Przecież nie chodzi tylko o 700 pln , przynajmniej mnie.
Dzisiaj 700 zł , jutro 7 mln , pojutrze.....
Prawo jest byle jakie nie tylko w tej sprawie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mysiaty
Ja go rozumiem i popieram.Jeżeli sklep sprzeda ten towar za 2400 , a nie za 3100, nie zbankrutuje.
Nabywca za to jak nie kupi, to normalnie mu się świat zawali :-)
Cytat:
Z drugiej strony, jaka niedroga reklama dla sklepu(3100-2400=700 zł)):
sklep oświadcza na tym Forum,że nie poczuwa się do winy, ale w imię dobrych , starych obyczajów kupieckich ,dostarczy klientowi towar za 2400 , na własny koszt i przyzna 15% rabatu na przyszły zakup. :-)
Tania, ale nieskuteczna. Pomyślnie "załatwiony" klient nie trąbi o tym w wątkach takich jak ten. A 15% rabatu to najczęściej sprzedaż grubo poniżej kosztów.
I nikt nie jest stratny. Kupujący, bo kupił znacznie taniej niż gdziekolwiek indziej. Państwo - po VAT dostanie. Sprzedawca, bo... oh, wait! :mrgreen:
PS: Zgadnijcie - kto beknie za ten błąd? Właściciel sklepu czy pracownik, który się pomylił?
Ja tego inaczej nie mogę nazwać, jak żerowaniem na cudzej pomyłce.
Stawiacie się w ten sposób w jednym rzędzie z sępami z przeróżnych "organizacji", które to wysyłają "propozycję ugody" za każdą niedozwoloną klauzulę w sklepie internetowym.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Tania, ale nieskuteczna. Pomyślnie "załatwiony" klient nie trąbi o tym w wątkach takich jak ten.
To prawda że o tym będzie wiedzieć pięć osób na krzyż.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Nabywca za to jak nie kupi, to normalnie mu się świat zawali :-)
Nie zawali. :-)
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Tania, ale nieskuteczna. Pomyślnie "załatwiony" klient nie trąbi o tym w wątkach takich jak ten. A 15% rabatu to najczęściej sprzedaż grubo poniżej kosztów.
I nikt nie jest stratny. Kupujący, bo kupił znacznie taniej niż gdziekolwiek indziej. Państwo - po VAT dostanie. Sprzedawca, bo... oh, wait! :mrgreen:
Skuteczna ,jeżeli będzie mógł to zamieścić sklep.Nie pisałem, że ma to zrobić klient.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
PS: Zgadnijcie - kto beknie za ten błąd? Właściciel sklepu czy pracownik, który się pomylił?
to są "koszty" prowadzenia DG. za głupiego właściciela nie odpowiadam.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Ja tego inaczej nie mogę nazwać, jak żerowaniem na cudzej pomyłce.
Ja się z tym nie zgadzam.
Cytat:
Zamieszczone przez
Merde
Stawiacie się w ten sposób w jednym rzędzie z sępami z przeróżnych "organizacji", które to wysyłają "propozycję ugody" za każdą niedozwoloną klauzulę w sklepie internetowym.
Delikatnie pisząc, to jakieś nieporozumienie.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
Kolekcjoner
Może napisz coś konkretnego, bo póki co bijesz pianę o niczym. Ja sam jestem ciekaw jak to wygląda od strony prawnej - stąd moja wątpliwość wyrażona wyżej.
Nie bije piane, tylko nie zrozumialem co pisales i widze ze nie chcesz wyjasnic ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
człekoupiór
Może wcześniej nie było desperatów chcących zaoszczędzić podobną sumę walcząc przed sądami ;)
--- Kolejny post ---
Cytat:
Zamieszczone przez
ramzes63
Koszty postępowania sądowego w 99% pokrywa strona przegrana.
Owszem umowę może zerwać każda ze stron, ale musi ona pokryć ewentualne straty strony przeciwnej. Co łatwo udowodnić np. przy płatności kartą kredytową Visa lub innej tego typu.
No niestety nie wiemy kto przegra sprawę.
Nie wiem jakie to koszta płacąc kartą Visa ? Zwrot gotówki idzie na kartę. Możesz rozwinąć temat?
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Nie bije piane, tylko nie zrozumialem co pisales i widze ze nie chcesz wyjasnic ;)
Po prostu pddałem w wątpliwość czy droga sądowa na pewno dla sprzedawcy jest taka wygrana?
Jeśli tak jest to pchanie się do sądu z czymś takim (jak niektórzy tu radzą) jest delikatnie mówiąc bez sensu.
-
po pierwsze - pomylić się może każdy i niekoniecznie trzeba od razu to wykorzystywać na własną korzyść
po drugie - dla kilkuset złotych batalie prawne ? słabo wyceniasz swój czas...
to że ktoś jest zły (pomylił się) nie znaczy że też musisz (nalegać na finalizację po omyłkowej cenie)
znalazłeś błąd i chcesz skorzystać, ciekawe co by było gdybyś zgubił szkło albo komórkę i znalazca też chciałby skorzystać
...zgubiłem gsm nie raz, za każdym razem do mnie wrócił - może dlatego że nie czycham na pomyłki innych (karma)
-
Cytat:
Zamieszczone przez
zoomi
znalazłeś błąd i chcesz skorzystać, ciekawe co by było gdybyś zgubił szkło albo komórkę i znalazca też chciałby skorzystać
...zgubiłem gsm nie raz, za każdym razem do mnie wrócił - może dlatego że nie czycham na pomyłki innych (karma)
znalazcy należy się 10% znaleźnego , jak psu buda.Jak nie odda znalezionej rzeczy właścicielowi lub na policję , to jest zwykły złodziej.Szkoda , że tego nie rozumiesz.
Przy okazji ,Gsm można namierzyć i d..a blada.
Raczej "homi..." nie czyhał na pomyłkę.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
mysiaty
O szantażu też nic nie było.Sąd jest do rozstrzygania takich sporów.
Założyciel tego wątku czuje się po prostu oszukany i chce dostać to za co zapłacił.Czy ma prawo?Nie wiem, ale powinien je mieć.
Czyżby nie było szantażu?
"bombarduj ich mailami ze czekasz na zakupiony sprzęt i jak nie wywiążą sie z transakcji to zrobisz im koło pióra"
Dobry prawnik wynajęty przez sklep zdmuchnie taki pozew przed sądem. Pieniaczowi pozostaną nieprzespane noce, a na koniec pokrycie kosztów sądowych.
Sąd będzie bowiem oceniał intencje stron transakcji oraz czy w ogóle do niej doszło. Tyle.
Pozdrawiam,
M.
-
Cytat:
Zamieszczone przez
MariuszM
Czyżby nie było szantażu?
"bombarduj ich mailami ze czekasz na zakupiony sprzęt i jak nie wywiążą sie z transakcji to zrobisz im koło pióra"
Dobry prawnik wynajęty przez sklep zdmuchnie taki pozew przed sądem. Pieniaczowi pozostaną nieprzespane noce, a na koniec pokrycie kosztów sądowych.
Sąd będzie bowiem oceniał intencje stron transakcji oraz czy w ogóle do niej doszło. Tyle.
Pozdrawiam,
M.
Może być , tak jak piszesz.Nie znamy wszystkich szczegółów, dlatego może być inaczej.
Stanowcze nie dla pieniaczy i kiepskich firm.
Pozdrawiam
jacek
-
Moje słowa uważasz za szantaż?
Co Ty byś zrobił? zapłaciłeś za zakup a tu ani sprzętu ani kasy bo zwrotu nie było i nie wiadomo kiedy wpłynie.
Tu też nie chodzi o cenę ale zwrot kasy.
Ja bym się lekko wkurzył!
-
Prawnik, min 1000/3000, opłata sądowa strzelam +\- 300, wygrana +\- 50% - mnie by się nie chciało,
-
Cytat:
Zamieszczone przez
7four
Prawnik, min 1000/3000, opłata sądowa strzelam +\- 300, wygrana +\- 50% - mnie by się nie chciało,
za klasykiem: "No i cały misterny plan w p...........u "
-
Czyżby niezadowolenie "home...." dotyczyło partnera tego forum i ostatniej promocji?
Cytat:
Zamieszczone przez
homesicalien
Najlepszą promocją, choć ukrytą podczas tych kilku dni był na cyfrowych SX2262W, który przynajmniej przez 2 dni wisiał w cenie około 2400. Niestety za długo się namyślałem i wrócił do normalnej ceny.
Poproszę o wyjaśnienie.
Pozdrawiam
jacek
-
Lol, to nie były Cyfrowe :D
-
Cytat:
Zamieszczone przez
homesicalien
Lol, to nie były Cyfrowe :D