o, to ty... a ja sobie myślałam co to za fajny facet nam uwagę zwrócił :D
po przyjsciu do domu zauważyłam, że miałam zdecydowanie za krótkie czasy... ;/ nad balansem bieli pracuje, ale focenie pod słońce dało się we znaki... ;/
Wersja do druku
o, to ty... a ja sobie myślałam co to za fajny facet nam uwagę zwrócił :D
po przyjsciu do domu zauważyłam, że miałam zdecydowanie za krótkie czasy... ;/ nad balansem bieli pracuje, ale focenie pod słońce dało się we znaki... ;/
jak sie wykaraskam z opisywaniem zdjec - cholerni pilkarze z podbeskidzia nie mieli numerkow z przodu, a przeciez kto by ich znal? - to moze cos pokaze ;)
cale szczescie ze to sobota i mozna sie wyslac do niedzieli do 9:30 ;)
gunia: dobrze ze siedzialem, to sie moj brzuch maskowal. wtedy bys tak nie pomyslala. ;)
na mecz się kolejny wybrałam, tym razem z gruchotkiem ( 75-300)..
mecz ( chyba) B- klasy, Poznań FC II - Pelikan Niechanowo ( 2:4)
32.
33.
34.
35. no i wpadła brameczka...
36.
37.
38. ja nie wiem co oni robili,....
Warunki były okropne, 14:00, pod słońce, gubiący się AF i bardzo powolny...
Zainwestuj w lepszy obiektyw.
zbieram i zbieram, , 70-200 mi się marzy.. ale na to musie ciulac całe wakacje :D
moge wiedziec czym focisz? jakosc tych zdjec pozostwia niestety wiele do zyczenia :( taka kasza w sloneczny dzien, az mi sie wierzyc nie chce :/
c350d + 75-300 / 4.0-5.6.. być może to ja coś nawaliłam, w sobotę jadę robić znowu w takich warunkach więc się okaże...
kilka zdjęć było dość mocno wyostrzanych, bo af nie trafił tam, gdzie miał i to widać, niestety...
proponuje jesli focus nie trafil dac sobie spokoj z obrobka i wyrzucic fote do kosza, bo zazwyczaj i tak niczego dobrego nie da sie wycisnac
Zdjęcia ciekawe, kilka naprawdę fajnych momentów udało Ci się ustrzelić. Nie jestem żadnym ekspertem w sprawie fotografii sportowej, ale przeglądając ten temat (i exify) zauważyłem że zdjęcia robisz czasem nawet z przysłoną f8.
Sugerowałbym używanie takiej przysłony, aby GO była jak najmniejsza - zawodnicy będą ładnie wyeksponowani na rozmazanym tle... do tego manual (jeśli niebo jest stabilne np dzień zachmurzony i nie ma dużych zmian ekspozycji) w połączeniu z RAW'em...
f8 pewnie dlatego, ze gunia1990 foci na preselekcji czasu, Bog jeden wie dlaczego :)
spróbuje na manualu no...
Spróbuj na manualu. Ustaw sobie na 5,6 (żeby migawki nie zmieniać przy okazji zoomowania), do tego ISO dobierz tak, żeby migawka w okolicy 1/1000 była i szalej. Kadruj najciaśniej jak możesz. Ile się da na bieżąco, a reszta na komputerze. Olej RAW, rób tylko w JPG Szkoda miejsca na dysku i czasu na obróbkę.
mówisz? ok... olewam RAWy, piłke robię w jpgach...
aha, następny sprawdzian będzie za tydzień, gdyż iż ... dzisiaj pada... a ja nie lubię moknąć ^^
Ja bym nie olewał RAW'ów. Jeśli fotografujesz dla jakiegoś portalu/gazety i zdjęcia potrzebne są natychmiast po meczu (wysyłasz przed powrotem do domu, lub nawet w trakcie meczu) to wtedy RAW+jpeg.
Jeśli fotografujesz w manualu + RAW, a warunki oświetleniowe nie są stałe (lekkie zmiany, np trochę chmurek powodujących że raz jest jaśniej, a za chwilę trochę ciemniej) to nie musisz aż tak uważać na korekcję ustawień aparatu gdyż finalne korekty ekspozycji możesz bez problemu poprawić wywołując RAW'a... Nie wspominam o WB (automat z aparatu może się przecież pomylić akurat przy najlepszym kadrze z meczu).
tak, tak, ale jak mam kartę 2gb to mi na za duzo RAW+jpg nie starczy... ;/ czas kupic dodatkowa karte, ale kazdy grosz ciułam na obiektyw...
zainwestuj w kartę.
W zasadzie jakakolwiek szybkość - z tego co pamiętam nie masz jednocyfrowego body, więc szybkość nagrywania zdjęć przez aparat na kartę będzie miałą pomijalne znaczenie.
ja ostatnio kupowalem lexara 4gb (jakąś szybką) za około stówkę... więc pewnie można kupić mmniejsze i wolniejsze taniej. :)
Kingston 133x 8gb 70zł. Trzeba tylko dobrze poszukać :D
karty jeszcze nie kupiłam, ale na meczu robiłam wszystko na manualu i... więcej fotek trafionych :D
Poznań FC II znowu przegrało, tym razem 0:2..
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
Jest lepiej?
Coraz bardziej odczuwam braki sprzętowe... Często aparat po prostu nie nadążał..
42 bardzo dobre, reszta srednio... te bez pilki w kadrze staraj sie nawet nie pokazywac
a propos RAW i JPG to ja Ci doradze, ZAWSZE w zdjeciach sportowych olewaj RAW i nawet nie staraj sie w nim robic, to kompletna zupełnie niczym nie uzasadniona GŁUPOTA
nigdy też nie zwalaj winy na sprzęt, ja przez spory czas robilem sport 350D i nie narzekalem
odkładam, już mam 800zł odłożone, ale na obiketyw to mi to nie starczy :D jakies 6, 7 tysiecy mi brakuje :d
!!! Łączenie podwójnego wpisu !!!
body jest w miarę ok, narzekam na obiektyw, który ostrzy , jak dla mnie, za wolno... poza tym ok - brak mi doświadczenia, żeby wiedzieć w której setnej sekundzie mam wcisnąc spust ;) mam nadzieję, że z czasem będzie coraz lepiej - to mój trzeci mecz, w tym drugi z tym obiektywem ( wcześniej pożyczoną sigmą robiłam)
co do tego zdjęcia bez piłki - przypadek, miało być inne, ale niech już zostanie... wiem, że zdjęcie bez piłki jest, że tak powiem, "fe"
a co Ty chcesz kupic ze Ci tyle brakuje? :-)
wpadnij do Wrocka, moja Sigma 70-200 2.8 lezy nie uzywana od ponad pol roku, pozycze Ci ja na jakis mecz ;-)
Edit:
kiedy naciskac spust? trzymaj go po prostu caly czas wcisniety ;-)
ile robisz zdjec na jednem meczu?
hmm.. robiłam w RAWach ( jedni gadali tak, drudzy siak, stwierdziłam, że z RAWów zawsze można jpgi zrobić) to wyszło jakieś 220zdjęć... niby miałam cały czas wciśnięty, ale czasami ostrość uciekała... aha.. pytanie mam - czy to prawda, że najlepiej na środkowy punkt ostrzyc? potem trzeba kadrować...
jak się będzie jakiś mecz szykował ( może dostanę akredytację na Lecha z Cracovią, a jak nie to next sezon) to wpadnę :D chyba, że braciszkowi oddadzą wcześniej jego sigmę..
a co chcę kupić? 70-200 / 2.8 IS L + TC 1.4 , bo może mi trochę brakować.. albo zamiast TC dokupić jeszcze jakąś stałkę do portretów..
IS Ci nie bedzie potrzebny, strata pieniedzy
w Twoim body to tylko i wylacznie przy servo uzywaj srodkowego punktu, o innych calkowicie zapomnij
tak czy siak mnie nie stac na eLkę...
Akurat pod tym się podpisuję w pełni. Bez ISa idzie normalnie żyć, no chyba, że będziesz robić ślubniaki w totalnej ciemnicy. ISa potrzebowałem może w 3% wszystkich zdjęć robionych 70-200 2.8. Servo na 350d? Ze szkłem bez USMa? :D No ale w sumie inaczej nie idzie... Należy tylko mieć nadzieję, że co dziesiąte zdjęcie będzie trafione :P
spoko Michaś, jest mniej wiecej co drugie, a nawet częściej :D
Guniu, myślę że w Twoim przypadku ma zastosowanie powiedzenie "najbardziej płodny jest artysta głodny". ;) Progres Twoich fotograficznych umiejętności (nie tylko tych dotyczących sportu) jest niesamowity. Szczerze Ci go zazdroszczę. Nie zapominaj o drugiej sportowej sile Poznania -żużelku. :) Zapraszam na Golaj!
Z mojej praktyki wychodzi na to, że właśnie wtedy jak "jeszcze nie wiedziałem kiedy naciskać spust" to zdjęcia wychodziły ciekawsze. Co prawda było mniej dobrych ujęć, ale jak już były dobre, to były dobre i ciekawe. Później zacząłem już robić coraz bardziej szablonowo... (praktyka = 5 meczów (meczy?) koszykówki, co tydzień jeden).
ależ nie zapominam, może sie wybiorę na jakiś mecz, moze nawet w te niedzielę ;)
dotychczas zdawałam się tylko i wyłącznie na intuicję, choc wiem, że ominęłam wiele ciekawych kadrów.. niedługo mam zamiar iśc też na jakiś mecz rugby, w koncu Poznań też dośc dobry w tym jest chyba, nie? ;)
w tą niedziele to idziemy gunia na te kursy cyberfoto, nie?:)
a na rugby w sumie tez bym poszedl:)
Nie był bym taki pewien :rolleyes:.......czy robłles może kiedyś np. piłke ręczną w ciemnej hali?, .....dla przykładu: swiatłomierz na ISO 1600, pełna dziura 2,8 daje czas zaledwie 1/80. Zeby był sens focić, trzeba to w manualu wyciagnąć chociaż do 1/250 - a wtedy i owszem, uchwycisz jakąś akcje w miare ostrą, ale gdybyś to wysłał do redakcji, to by cie smiechem zabili (zdjęcie bedzie ciemne, histogram kończy się w połowie skali ), gdybyś robił w takich warunkach w jpg-u, to byś zrobił dopiero głupotę, bo byś nic z tego w PS ( lub innym programie) nie wyciągną.
Tak więc, jak zawsze w fotografii, wszystko rozbija sie o światło:wink:...a potem dopiero jest szkiełko, korpus.... no i ktoś, kto potrafi to obłlużyć - czyli pan fotograf:-D
albo panI fotograf ;)
to czym ty robisz te zdjecia na halach?
200mm 1.2 ?:D
A GO nie bywa czasami za mała?
2.8 ciemne szkła :D ... ;)
tak i nie , zależy gdzie pamiętam jak na 70-200 i iso 1600 byly czasy 1/60 wiec ciężko focic akcje przy takich czasach była godzina 9 rano tylko ze na lesniej drodze.
Znam kolegę z forum co foci 300mm na 2,8 piłkę ręczna i inne sporty wychodzi nieźle wiec to tylko zalezy czym i co tam świeci na hali .
Parę fotek niezłych przewinęło się na forum i foca niektórzy f4 szkłami.
Darek
niby dlaczego miala by byc za mala? pewnie przy 200mm i 2.8 jest mniejsza
http://www.canon-board.info/showthre...t=45400&page=2 - post 18, zdjecia z kosza 50mm na 1.2 i cheerliderki 135 na 2.0
taaa ;) :mrgreen:Cytat:
a propos RAW i JPG to ja Ci doradze, ZAWSZE w zdjeciach sportowych olewaj RAW i nawet nie staraj sie w nim robic, to kompletna zupełnie niczym nie uzasadniona GŁUPOTA
bo RAWy zrobione w trudnych warunkach też trzeba umiejętnie wyciągać przy wywoływaniu. Ale jak wolisz wyciągać materiał z ograniczonego już pliku, to droga wolna. Have fun!
Wracając do tematu - widać poprawę. Pytałaś czy lepiej ostrzyć centralnym punktem, tak, powinien dać on większą dokładność od pozostałych.