Canon PowerShot S3 IS, Canon Lens 36-432mm f/2.7-f/3.5 IS USM, dekieLek na obiektyw, pasek, Lampa wbudowana SpeedLite, VeLbon CX200, Literatura, Karty pamięci SanDisk uLtra III 2.0 GB, Adapter, CoreL Paint Shop Pro Photo X2, Lenspen mini Pro.
spróbuje na manualu no...
Spróbuj na manualu. Ustaw sobie na 5,6 (żeby migawki nie zmieniać przy okazji zoomowania), do tego ISO dobierz tak, żeby migawka w okolicy 1/1000 była i szalej. Kadruj najciaśniej jak możesz. Ile się da na bieżąco, a reszta na komputerze. Olej RAW, rób tylko w JPG Szkoda miejsca na dysku i czasu na obróbkę.
mówisz? ok... olewam RAWy, piłke robię w jpgach...
aha, następny sprawdzian będzie za tydzień, gdyż iż ... dzisiaj pada... a ja nie lubię moknąć ^^
Ja bym nie olewał RAW'ów. Jeśli fotografujesz dla jakiegoś portalu/gazety i zdjęcia potrzebne są natychmiast po meczu (wysyłasz przed powrotem do domu, lub nawet w trakcie meczu) to wtedy RAW+jpeg.
Jeśli fotografujesz w manualu + RAW, a warunki oświetleniowe nie są stałe (lekkie zmiany, np trochę chmurek powodujących że raz jest jaśniej, a za chwilę trochę ciemniej) to nie musisz aż tak uważać na korekcję ustawień aparatu gdyż finalne korekty ekspozycji możesz bez problemu poprawić wywołując RAW'a... Nie wspominam o WB (automat z aparatu może się przecież pomylić akurat przy najlepszym kadrze z meczu).
Ostatnio edytowane przez robgr85 ; 19-04-2009 o 00:55
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
tak, tak, ale jak mam kartę 2gb to mi na za duzo RAW+jpg nie starczy... ;/ czas kupic dodatkowa karte, ale kazdy grosz ciułam na obiektyw...
Loty widokowe nad morzem - teraz mnie pochłaniają, 1Ds kurzy się na półce...
zainwestuj w kartę.
W zasadzie jakakolwiek szybkość - z tego co pamiętam nie masz jednocyfrowego body, więc szybkość nagrywania zdjęć przez aparat na kartę będzie miałą pomijalne znaczenie.
ja ostatnio kupowalem lexara 4gb (jakąś szybką) za około stówkę... więc pewnie można kupić mmniejsze i wolniejsze taniej.![]()
Kingston 133x 8gb 70zł. Trzeba tylko dobrze poszukać![]()
karty jeszcze nie kupiłam, ale na meczu robiłam wszystko na manualu i... więcej fotek trafionych
Poznań FC II znowu przegrało, tym razem 0:2..
39.
40.
41.
42.
43.
44.
45.
Jest lepiej?
Coraz bardziej odczuwam braki sprzętowe... Często aparat po prostu nie nadążał..