Na telefonie to może ciężko ale znam osoby pracujące na tabletach Apple w obróbce zdjęć. Nigdy nie wnikałem w temat ale chyba się da. To w sumie nic innego jak mały komputer.
Wersja do druku
Na telefonie to może ciężko ale znam osoby pracujące na tabletach Apple w obróbce zdjęć. Nigdy nie wnikałem w temat ale chyba się da. To w sumie nic innego jak mały komputer.
Z tym, że Jasiu raczej nie należy do pokolenia Twojego syna, więc trudno to wytłumaczyć. Choć z drugiej strony może to wyjaśnienie popularności metody "na wnuczka".
No właśnie nikt nie kwestionuje że "da się". To jednak daleka droga do stwierdzeń, że smartfon czy tablet (w sumie już niszowe urządzenie), posprzątał komputery, które nie będą z racji tego już używane do niczego, bo są słabsze, gorsze od smartfonów.
No właśnie ja kwestionuję - poniżej. I chciałbym rzeczowej i precyzyjnej odpowiedzi od wirtuozów smartfona.
Poważnie mówiąc też się nad tym zastanawiałem i tu pytanie do stosujących tablet lub telefon: jakie operacje na zdjęciu wykonujecie? Jakieś kadrowanie czy globalne jasności, kontrasty, przebarwienia czy coś więcej?
Już dokładne kadrowanie palcem jest kłopotliwe, a co dopiero mówić o na przykład precyzyjnym maskowaniu lub montażu. Czasem jest problem żeby zrobić to wystarczająco dokładnie myszą lub piórkiem na tablecie graficznym; nie wyobrażam sobie użyć do tego palca.
Tu jest przykładowy wykaz funkcji programu do obróbki zdjęć - trzeba rozwinąć menu Features. Ile z tego robi apka na telefonie lub tablecie?
https://www.paintshoppro.com/en/prod...ndard/#compare
Mam tablety dwa: jeden na Windzie, a drugi to iPad. Ten drugi jest bardzo dobry - przecież to Apple :D. Bardzo dobry do oglądania netu, czytania poczty i programów z tabelkami i rubrykami wielkości palca. Przy precyzyjnej obróbce zdjęć można się tylko obsr.ć. Próbowałem.
Wszystko co może najnowsza wersja LR (Androidowa, Windowsowa) można realizować na smartfonie.
Jeśli nie jeteś na bieżąco z LR to zajrzyj, zdziwisz się co można zarówno bez wspomagania AI jak i ze wspomaganiem AI.
A średnio co około 6 miesięcy LR jest aktualizowany i dodawane są nowe możliwości.
Smartfon można łatwo podpiąć pod monitor i pracować myszą (i klasyczną klawiaturą podpietą przez BT).
To nic trudnego.
Dawniej w sprzedaży laptopy i tablety z Windowsem były wielu różnych firm.
Teraz praktycznie zostały tylko te od Microsoftu
jp
Andridow i Windowsow to znani rosyjscy uczeni.
Jeszcze niezwykle szanowany Dworcow. Ma ulicę w każdym polskim mieście.
Nie zapominajmy o Shodovie. Pełno jest klatek jego imienia.
"Nas nie przekonają, że białe jest białe a czarne- czarne"
Obróbka na PC
Załącznik 18901
Obróbka na SU24
Załącznik 18902
Załącznik 18903
Specjalnie tak obrobiłeś żeby udowodnic swoją tezę czy lepiej nie potrafisz?
Mimo że posty Jana dla wielu mogą budzić kontrowersji to prośba by nie przekraczać pewnych granic dobrego wychowania i zasad współżycia społecznego.
Dyskutujmy ale nie obrażajmy.
AI Enhance_X w S24U, LR w PC, LR w S24U (AI)
A7R3 ma 42 Mpix, pliki RAW są rzędu 43 MB, pliki jpg około 28 MB ale do celów zapisów na portalu ustawiłem zapis w kompie i S24U jako plik mały co daje rozmiar od 0,5 MB do 2,5 MB wyświetlanych zdjęć w tym wątku.
Zresetowałem ustawienie LR w S24U i kompie oraz wywołałem i wykonałem funkcję auto kolejno na 10 plikach RAW w S24U i 10 tych samych plikach w kompie.
W moim kompie trwało to 45 % dłużej niż w S24U, główne sładniki opóźnienia to odczyty plików RAW z pamięci wewnętrzej (i zapisy plików jpg do pamięci wewnętrznej)
A1
Załącznik 18905
A2
Załącznik 18906
A3
Załącznik 18907
B1
Załącznik 18908
B2
Załącznik 18909
B3
Załącznik 18910
C1
Załącznik 18911
C2
Załącznik 18912
C3
Załącznik 18913
jp
Ile ile starszy jest twój komputer od S24? Kup nowego Maca Mini za 1/3 cenę Samsunga.
Mac mini nie robi zdjęć.
Na pewno byłoby szybciej ale ja nie widzę :
- rozum : sensu
- emocje : potrzeby
kupna stacjonarnego PC mając smartfon który ponadto ma znacznie więcej funkcji/zastosowań (a praktycznie mamy go wszyscy)
Mobilny Linux, Android wypiera inne systemy z zastosowań osobistych, ta mobilność jest kluczem
Wolny komputer z W10 bez możliwości przejścia na W11 oraz zejście Microsoftu ze wspomagania W10 są u podstaw decyzji by teraz przejść całkowicie na system mobilny smartfon/tablet
Wszystko co robię na PC robię też na smartfonie/tablecie i to szybko i płynnie zarównio przy biurku jak i na kanapie czy poza domem
W zastosowaniach osobistych praktycznie wszystkie programy z PC mają odpowiedniki w Androidzie.
Ale .. nie zrezygnowałem z subskrybcji M 365 (30 zł/m) i dołączyłem do subskrybcji smartfon/tablet oraz nie zrezygnowałem z BT myszy i klawiatury no i stacjonarnego monitora które w szczególnych sytuacjach są dla mnie przydatne.
W osobistych zastosowaniach stacjonarne systemy PC zostały na peronie.
Ale ... każdy może uprawiać swoje hobby/zawód jak chce, jego czas i jego kasa
jp
Janie, ten nowy Mac Mini M4 z tego co piszą jest bardzo OK. Kasa nieduża a pełnoprawny sprzęt z całkiem niezłą mocą na obróbkę zdjęć.
Na pewno jeszcze więcej zalet z niego jest gdy ma się do kompletu iPhona niż np Samsunga.
Nie powiedziałbym że to to samo co PC. Używam obu systemów Maca i PC i jednak komfort pracy na Mini jest zdecydowanie na plus, no i to małe ciche pudełeczko na biurku.
Dodają tam duzo z tej SI/AI zarówno w LR jak i w PS (w PS dużo więcej tego jest) więc to co było jeszcze rok temu dwa, teraz to dużo się zmieniło.
PC jest uniwersalny i możesz na nim robić wiele rzeczy a smartfon czy MiniMac to urządzenia do wąskiego zastosowania.
Jeśli chcesz powiedzieć że są programy o konkretniej nazwie ktore są tylko np. na Windows i nie otwierwają się w innych systemach to ok, to prawda
Ale jeśli twierdzisz że z zakresu zastosowań osobistych:
PC jest uniwersalny i możesz na nim robić wiele rzeczy a smartfon czy MiniMac to urządzenia do wąskiego zastosowania
to zejdź z tego peronu.
jp
Windows 11 też można postawić na sprzęcie niby nie spełniajacym specyfikacji technicznej. Wczoraj kupiłem dwie legalne licencje na WIN 10 Pro po zdemontowanych pecetach od oficjalnego partnera Microsoftu, i za każdą płaciłem 32 zł z groszami, a za podobną cenę można też kupić licencję na Win 11. Ostatnio MS zachęca do aktualizacji do Win 11 za free.
--- Kolejny post ---
Oglądam swoje zdjęcia na trzech różnych monitorach różniących się rozmiarami i rozdzielczością, i na każdym wygladają inaczej głównie pod kątem ostrości. Monitor w domu mam 27" 2560 x 1440 i ostro wyglądające na 100% zdjęcia już takie nie są na monitorze 24 " 1920 x 1080, ani na laptopie, gdy się też weźmie 100% widok, a więc nie wyobrażam sobie obróbki na takim pizdryku, jak smartfon bez popięcia go pod jakiś konkretny monitor, ale po wuj mi smartfon przy tym monitorze, jak mam PC, który wiele rzeczy więcej może?
Nawet taka głupia sprawa, jak szukanie czegoś na Aliexpress lepiej wychodzi na PC, niż na smartfonie. Kolega znalazł na smartfonie, na Ali, palnik na olej opałowy do pieca za 213 zł i się mnie pyta, czy nie znalazłbym mu tańszego, bo tam jest ponad 8 stów za przesyłkę. Szybko ustaliłem, że cena dotyczy elektronicznego sterownika, a sam palnik kosztuje prawie 3 tys. zł, ale na smartfonie nie można było do tego w ogóle dojść.
Można na telefonie zagrać w Quake'a - Dimension of the Machine?
Przecież już udowodniono, że wszystko można. Niebawem księgowe i architekci, studenci i nauczyciele, lud pracujący wsi i miast ze szczególnym uwzględnieniem stolicy, etc. etc. będą wyrzucać swoje komputery i na peronie przesiadać się na smartfony. (Swoją drogą w tym wszystkim ciekawi mnie dlaczego zniknęła autostrada, a teraz pojawił się peron? I o co chodzi z tą orkiestrą z Titanica - czy ona grała na peronie, czy na Titanicu? Czy oni wsiedli w ogóle na ten statek? Muszę zapytać AI w samsungu).
Niemniej zgodzić się trzeba z Jasiem - do jego zastosowań (obróbka zdjęć własnych na wielokrotnie okazywanym poziomie oraz realizacja płatności za prąd, wodę i gaz w bankowości elektronicznej) smartfon jest aż nadto.
A i jeszcze jedno w kwestii peronu! Próbowaliście kiedyś przez smartfon kupić bilet na stronie PKP intercity? :mrgreen:
Albo zarządzać stroną firmową lub fanpage'm na facebooku? //depresja
Tytanic tak pędzi po tym peronie, że dziś współczesny fotograf to kobieta w wielu 20-30lat specjalizująca się we wszystkich dziedzinach fotografii, obrabiająca na kolanach na 13 calowym jabłuszku zdjęcia w pociągu lub tramwaju, a boomer to człowiek ze stacją roboczą i monitorem graficznym wkó***jacy się że strzelanie prosto w twarz lampą czy też artystycznie poruszone nieostre zdjęcie jest wyznacznikiem wręcz nieprawdopodobnego talentu tejże osoby. Kamerunów też za chwilę wypchną laski kręcące filmy ślubne iphonami ( bo po co wydawać kase na sprzęt i go targać ze sobą)
I jak absolutnie nie mam nic do dziewczyn, tylko stwierdzam fakt na podstawie zdjęć z kursów fotografii ślubnej, gdzie znalezienie kursanta płci męskiej wśród kursantów powoli zaczyna graniczyć z cudem.
Gry to nie moja bajka, ale sprawdź
https://www.bing.com/videos/search?q...dzie&FORM=VDRE
jp
--- Kolejny post ---
Tak ..., oglądając TV
jp
Bardzo się koledzy angażujecie w ten wątek..........ale czy warto ;-))) ?
Właściwie jestem pewien, ze ów jan pawlak ma niezły ubaw czytając Wasze teksty.
Wsadzi kij w mrowisko i czeka na złość,irytację i wszelkie inne emocje , które go nakręcają.
Może też być, że sam jest zafascynowany smartfonowym zjawiskiem i jego osobiście to nakręca.
Tak się zdarza, nawet u całkiem dojrzałych osób.
Jednak czy warto wchodzić w takie dywagacje, skoro ma się do tego tematu swoje własne zdanie ?
:lol:, no nie, na TV.
Ale zdarzyło mi się oglądać mecz na smartfonie jadąc (jako pasażer) autem
Ale coraz częściej zamiast na TV oglądam programy, filmy na tablecie.
Tylko denerwujące jest że "bardziej złozone" jest przełącznie kanałów, to wina przyzwyczajenia do pilota TV
jp
Nie rozumiem postawy/zaskoczenia niektórych uczestników tego wątku.
By ograniczyć się do tego wątku, "z grubsza" :
1.
Były tylko aparaty analogowe a potem pojawiły się :
- cyfrowe
- lustrzanki
- bezlustra
No i wykształciła się funkcja fotografowania w smartfonach
2.
Były tylko komputery szafy a potem pojawiły się :
- ZX, Atari, Commodore
- PCty
- mobilne PC jako laptopy
No i wykształciła się funkcja PC w (mobilnych) smartfonach/tabletach
To po prostu rozwój technologii, tak jest we wszystkich obszarach.
Tak jedzie pociąg rozwoju.
jp
Pewnie niedługo we wszystko. Z jakąś przystawką bądź softem ją emulującym. Żeby nie było, zwolennikiem tego nie jestem. Kolejne subskrypcje itp. Wszystko ma swoje zady i walety. Czy się przyjmie, zadecyduje rynek.
https://antyweb.pl/windows-link-komp...urze-microsoft
Bardziej ci, od których zależy, w jaką stronę ma podążać ów rynek.
Ewolucja(rewolucja) jest nieunikniona, to wiadomo. A obawiam się, że ma nie tylko technologiczne podstawy.
Jeśli jednak zachowana zostanie kompatybilność wsteczna odpowiednio długo, to mam to gdzieś.
Blaszak pod stołem,monitor na stole, router i smartfon do życiowych spraw, to wszystko czego ja potrzebuję.
Jednak jestem nowoczesny.......zamiast telefon, napisałem smartfon......muszę to przemyśleć ;-).
Teraz już klasyczne PCty (tak jak i klasyczne aparaty fotograficzne, obiektywy,...) nie mają przestrzeni rozwojowej.
Każdy powstający nowy tego typu produkt to poprawa "1%-5%" w zakresie gdzie większość użytkowników tak na prawdę w swoje codziennej pracy tego nie jest w stanie odczuć lub nie potrzebuje lub nie jest w stanie wykorzystać.
Firmy by istnieć muszą ciągle dużo sprzedawać i to w dodatku w walce konkurencyjnej
Muszą więc tworzyć nowego typu produkty z nową/nowymi funkcjami, które zainteresują klientów, dadzą im inne/nowe możliwości czy nowe zastosowania itd.
Dla komputerów teraz to jest mobilność a do tego idealnie nadają się smartfony/tablety, chmury itd.
Nadal w smartfonach/tabletach będzie intensywnie rozwijana funkcja fotografowania i funkcje obliczeniowe/komputerowe (procesory, pamięć, Android, specjalizowany soft)
Bierze w tym udział także Microsoft, Adobe, itd. tworząc (także) Anroidowe/smartfonowe wersje swoich programów stosowanych na klasycznych PCtach
jp
Obróbka zdjęć w S24U
W programach do obróbki zdjęć :
- Samsunga : Edytor zdjęć, Galaxy Enhance-X (w Magia)
- Adobe : Lightroom, Photoshop Express
obróbka w ustawieniu auto zdjęcia z klasycznych aparatów daje bardzo zbliżone rezultaty.
Wykonywanie wszystkich zdjęć jpg w S24U to sztampa, trochę wyostrzone i upiększone (z "grubsza" podbijanie jasności i nasycena wybranych kolorów)
Natomiast obróbka (w ustawieniach auto) w programach Samsunga zdjęć jpg wykonych w S24U oprócz tego ża mają być poprawnie naświetlone to także wyraźnie zależy od typu i treści zdjęcia. W obróbce zdjęć RAW mam wrażenie że także to występuje ale znacznie mniej.
W obróbce w programach Adobe tego zjawiska nie zaobserwowałem
jp
Smartfon to smartfon a PC to PC i tu nie ma żadnego znaku równości. Co dzieci teraz potrafią przez to ciągłe siedzenie na smartfonie i oglądanie głupawych filmików na TikToku. Nic. Kolega uczy informatyki to młodzież nie wie nawet jak dołączyć coś do maila nie mówiąc o jego wysłaniu. Pojęcie plików i katalogów to dla nich czarna magia. Do tego doprowadziła smartfonowa rewolucja. A później przyjdzie taki do korpo a tam bazy danych, obsługa sklepów online, prezentacje, wykresy i tabele przestawne. Nikogo nie będzie to interesowało że kciukiem szybciej pisze SMS-y niż boomer dwiema rękami.
Oczywiście masz prawo mieć swoje zdanie i uźywać do swojej pracy takie narzędzia jak chcesz.
Ale przyjmij do wiadomości że cały pakiet biurowy Microsoft 365 pracuje w Androidzie (smartfonie/tablecie) identycznie jak w PC Windows.
Na podpiętym monitorze do smartfonu lub ekranie tabletu wygląda identycznie i działa identycznie jak na Windowsie w PC i można w identyczny sposób pracować myszą i podpiętą klasyczną klawiaturą jak w PC jeśli chcesz.
W tym bazy danych, obsługa sklepów online, prezentacje, wykresy i tabele przestawne.
jp
PS
piszesz :
Smartfon to smartfon a PC to PC i tu nie ma żadnego znaku równości.
Tu się zgadzam.
Klasyczny PC to "stabilny/miejscowy" komputer osobisty z dostępem do internetu
A smartfon to telefon, aparat fotograficzny, GPS, mobilny dostęp do internetu, ..., oraz także mobilny komputer personalny (PC)
dla mnie lepiej bo dzięki temu jeszcze przez kolejną dekadę będę miał pracę ;) średnia wieku specjalistów na zachodzie (kraje DACHAU) jest ok 50tki. I ja też planuję tylko do 50tki, potem emerytura. Jeszcze 10 lat.. już teraz nie chce mi się dłubać w SAPie. Ciągle to samo, od 18 lat. Może Cloud będzie fajniejszy, ale opór firm przed implementacją jest ogromny.
Najśmieszniejsze jest to że 10 lat temu taki RAw z 5dIII ważył dwa razy tyle co z dziś cRAW z r6... i jakoś nie potrzeba było komputera z najwyższej połki aby go obrabiać. Dziś odpalasz LR i światła u sąsiada gasną. Takiej to mocy obliczeniowej potrzebuje :)
kiedyś w 3g odpalałeś internet w smartfonie, dziś bez conajmniej dwóch kresek LTE gucio zrobisz
A dziwisz się?
Firmy boją się oddać w 100% swoje dane gdzieś tam... Wiadomo, są umowy, są gwarancje poufności, itd. ale jednak "oddajesz" dane na nie swój serwer.
Do tego dochodzą problemy regulacyjne związane z tym, że pewne firmy nie mogą danych tak oddać po prostu oddać do chmury - no chyba, że zrobią swoją.
A kto kontroluje MS Azure - rząd USA czy Żabka? Tylko nie mów, że MałyMiękki.
Potwierdzam, tak jest. Nawet gorzej. Mówi się, że oni to dzieci cyfry. Ale to g.. prawda. Oni orientują się jak się używa kilku portali (FB, Tik tok itp), dobrze, że potrafią użyć google, ale odrabianie zadań domowych na smartfonie wychodzi ... śmiesznie. Kopiuj - wklej. Nic nie szkodzi, że ostatni wyraz bywa ucięty, no bo zaznaczanie większych fragmentów na smartfonie jest .. kłopotliwe. No i 3/4 klasy ma to samo zadanie, skopiowany fragment z pierwszego linku. Bo jak tu swobodnie odpalić kilka linków, skleić kilka zaznaczeń. Ciężko. Lenistwo. Żeby choć potrafili użyć .. AI do odrobienia zadania.
Poprawę zobaczymy gdy wszystko będzie się dało zrobić przy pomocy wydawania komend głosowych (w sumie już duzo tak się da, ale albo na to nie wpadli, albo mają za stare smartfony ;) ).
No i tak AI spowoduje, że nie będą wiedzieli nic, poza tym, jak użyć AI. To pokolenie wymrze gdy im sie internet odłączy :(
Świat idzie w te stronę. Wystarczy by wiedza, inteligencja była cechą nielicznych.
AI kapituluje (jeszcze) na prostych zadaniach matematycznych.
Niedawno eksperci Apple dowiedli, że AI w obecnej postaci to tylko bardziej zaawansowane statystyczne narzędzia, a nie żadna inteligencja.
Ja akurat nie jestem takim fatalistą, mamy sporo uzdolnionej młodzieży, której się "chce". O nas też się mówiło, że stracone pokolenie, tylko gry i internet im w głowie. Ucz się ucz, najlepiej miej 6tki ze wszystkiego, idź na studia bo tylko to da ci pracę. I inne podobne brednie. Teraz jesteśmy w okolicach 40tki, w zarządach i na kierowniczych stanowiskach wielu firm, i jakoś świat dalej się kręci. To samo będzie za 20 lat. Jedyne co będzie innego to emerytury, ktorej ja gdy zobaczę pierwszą wypłatę to umrę ze śmiechu. Ale to już inna bajka.