Forum Canon-Board.info jest własnością prywatną. Decyzje Właściciela Forum są ostateczne.
Celem serwisu i forum Canon-Board.info jest wymiana doświadczeń i gromadzenie wiedzy z zakresu fotografii,zarówno techniki fotografowania jak i dot. sprzętu, w szczególności sprzętu fotograficznego marki Canon.
Zasady Forum
Wypowiedzi na Forum należy konstruować z zachowaniem ogólnie przyjętych zasad dobrego wychowania. Naruszenia nie będą tolerowane. Nie zezwala się na publikowanie materiałów (linki, zdjęcia, treści) o treści wulgarnej, sprzecznej z prawem lub mogące wywoływać spory, polemiki , działania, na tle religijnym, politycznym czy światopoglądowym.
Pisząc nową wiadomość - sprawdź czy wnosi ona coś do dyskusji oraz czy nie odbiega ona od tematu wątku. Niemile widziane jest pisanie postów w stylu "zgadzam się" i koniec lub powtarzanie argumentów.
Zanim założysz nowy temat, sprawdź w wyszukiwarce, czy nie był on już wcześniej poruszany na forum. W 90% przypadków był. Jeśli masz pytania związane z takim tematem, dopisz nowego posta do istniejącego wątku (o ile już nie ma w nim na nie odpowiedzi).(Z uwagi na ograniczenia techniczne wbudowanej wyszukiwarki Forum, alternatywnie proponujemy używać wyszukiwarki Google z komendą
"szukana_fraza site:Canon-Board.info")
Zakładając wątek nadaj mu tytuł, który dobrze podsumuje jego treść. Jeśli masz pytanie dotyczące obiektywu/aparatu, to podaj jego nazwę i zaznacz na czym problem polega. Nie jest mile widziane pisanie postów pod tytułem: "Pomocy", "Nie działa", "Co kupić?".
Należy przestrzegać tematyki na poszczególnych forach. Mam nadzieję że tematyka poszczególnych
forów jest dość jasna i proszę o jej przestrzeganie. Pisanie w nieodpowiednich miejscach powoduje dodatkową pracą dla moderatorów.
Ortografia - każdy piszący na forum powinien dokładnie sprawdzić pisownie przed wysłaniem posta. Zwracanie uwagi innym użytkownikom na ich błędy ortograficzne może odbywać się jedynie przez przesyłanie prywatnej wiadomości do użytkownika lub zaraportowanie posta do moderatorów. Należy unikać niechlujnego pisania wiadomości. Jeżeli szanujesz czas i wiedzę innych użytkowników Forum i chcesz od nich otrzymać odpowiedź, zadbaj o schludny i poprawny ortograficznie wygląd swojej wiadomości. Moderatorzy mają prawo poprawiać błędy w treści posta i przyznawać ostrzeżenia za rażące naruszenia niniejszego punktu. Dopuszczamy pisanie bez polskich liter.
Nie mile widziane jest odsyłanie do archiwum bez podania linka do odpowiedniego wątku.
Reklama na forum.
Dopuszczalne jest reklamowanie działalności fotograficznej tj. usług fotograficznych, wykonywania fotografii.
Wszystko co jest przeznaczone DLA fotografów uznawane jest za działalność komercyjna (np. warsztaty, albumy, odbitki, cały sprzęt fotograficzny).
Zasady reklamowe uregulowane są szczegółowo w odpowiedniej sekcji FAQ 'Zasady reklamy i działalności komercyjnej' które stanowią załącznik do niniejszego regulaminu.
Oferty sprzedaży/kupna sprzętu należy umieszczać jedynie w odpowiednim podforum zgodnie z zasadami Działu Giełda. Użytkownicy naruszający zasady działalności komercyjnych będą odpowiednio ostrzeżeni/ukarani, a ich wpisy usunięte.
Prezentowane zdjęcia muszą mieć rozmiar do 1280 pikseli w poziomie i do 900 pikseli w pionie.
Dostęp do forum z bramek internetowych może być niemożliwy z przyczyn technicznych - dla ograniczenia dostępu "anonimom" lubujących się w nagminnym łamaniu Regulaminu Forum. Zakładanie kolejnych użytkowników w celu ominięcia nałożonych ograniczeń na użytkownika (blokada tzw. Ban czasowy lub stały) skutkować będzie blokadą na numer IP.
Zasady porządkowe
Moderatorzy mają prawo ostrzegać w przypadku naruszenia ww. zasad lub netykiety oraz zablokować możliwość wypowiadania się na forum (czasowo lub stale) w przypadku poważnych/powtarzających się przypadków łamania regulaminu przez użytkownika. Administrator ma prawo zablokować konto użytkownika w przypadku rażącego naruszenia regulaminu. Administrator forum nie usuwa kont "na życzenie".
Posty i wątki naruszające regulamin, prawo lub dobre obyczaje będą edytowane, przenoszone lub kasowane przez moderatorów. Moderatorzy nie usuwają postów, ani nie zamykają wątków "na życzenie", tak więc proszę się dwa razy zastanowić zanim się coś napisze.
Zastrzeżenia co do decyzji i działań Moderatorów należy zgłaszać w pierwszej kolejności poprzez prywatną wiadomość do danego Moderatora. Kolejnym krokiem jest link 'Kontakt' na dole strony Serwisu do Właściciela forum ? użytkownik fomag . Moderatorzy nie mają prawa zmieniać decyzji innych moderatorów.
2014.10.12 - zmiana dot. działań komercyjnych; patrz też tutaj: http://www.canon-board.info/faq.php
2017.12.01 - zmiana pkt 9. dotycząca dopuszczalnych rozmiarów zdjęć, od teraz można 1280 x 900 pikseli.
Mam (i przez dziesiątki lat używałem) PC z windowsami, aktualnie W10, trochę licencyjnych (lub subskrypcja) programów no i.... przyzwyczajenie.
Mam smartfon i "duży" tablet (z dołączaną klawiaturą) który spełnia też funkcję drugiego smartTV.
Praktycznie głównie używam albo tablet albo smartfon (przy obróbce zdjęć często podpięty pod monitor).
Androidowy LR obrabia zdjęcie (w tym CR2, ARW, ...) tak jak windowsowy LR czy ACR (PS) a bywa że szybciej. Nie wspominając już o całym wsparciu AI w różnych programach adroidowych.
Wszystkie bankowe funkcje działaja idealnie. Na przykład wczoraj żona dostała na smartfona fakturę z kodem QR, na swoim wszedłem w apkę banku, wczytałem kod i zapłacone.
Dostęp i obsługa drukarki czy dysków (w tym podpiętych do rutera) przez wifi bez problemów
Gdy Windows 10 przestanie być wspierany to odepnę kompa PC i zyskam trochę miejsca pod biurkiem.
Problem z odzwyczajeniem ale nie widzę sensu brnąć dalej w PC
Podepnę się, jak taka konfiguracja na lapie sprawdzi się
z photoshopem,Lightroom, generalnie z obróbką.
Procesor:
Model procesora: Intel Core i7-9850H
Seria procesora: Intel Core i7
Liczba rdzeni procesora: 6
Taktowanie bazowe procesora: 2.6 GHz
Taktowanie maksymalne procesora: 4.6 GHz
Pamięć podręczna procesora: 12 MB
Karta graficzna:
Rodzaj karty graficznej: Grafika dedykowana
Model karty graficznej: NVIDIA Quadro RTX 5000
Pamięć karty graficznej: 16 GB
Typ dysku twardego: SSD
Interfejs dysku: M.2 PCIe
Pojemność dysku: 512 GB
Typ pamięci RAM: DDR4
Wielkość pamięci RAM: 32 GB
Maksymalna wielkość pamięci RAM: 128 GB
Liczba slotów RAM: 4
Nie bierzemy pod uwagę dysku, wielkość, i matrycy, praca na monitorze.
Dzięki za inforamcję.
Każdy może jak chce ale dla mnie cały ten watek kojarzy się z dyskusją 14 kwietnia 1912r członków orkiestry na Titanicu.
#165, LR w Androidzie na smartfonie (S23U, S24U,..) obrabia wszystkie pliki zdjęciowe (w tym Sony, Canon, ...) tak jak LR w Windows a bywa że szybciej (i można chyba lepiej dzięki dodatkowym specjalistycznym programom ze wsparciem AI które są dedykowane na różne sytuacje zdjęciowe i różne nasze indywidualne wymagania )
[MENTION=45158]jan pawlak[/MENTION] LR w Androidzie na smartfonie a LR na komputerze PC to mniej więcej taka różnica jak pomiędzy grą mobilną na komórkę a grą na PC-ta.
Wątek jest generalnie o komputerze dla fotografa..... No co ja będę pisał, kultura tego wymaga aby trzymać się tematu
Cytat : LR w Androidzie na smartfonie (S23U, S24U,..) obrabia wszystkie pliki zdjęciowe (w tym Sony, Canon, ...) tak jak LR w Windows a bywa że szybciej (i można chyba lepiej dzięki dodatkowym specjalistycznym programom ze wsparciem AI które są dedykowane na różne sytuacje zdjęciowe i różne nasze indywidualne wymagania )
LR jest oprogramowaniem realizowanym na procesorze w systemie operacyjnym Android, smartfon jest komputerem.
LR to oprogramowanie dla obróbki zdjęć, to oprogramowanie dla fotografa
No co ja będę pisał, ... kultura wymaga by rozumieć że świat się zmienia, że trzeba nadążać i trzeba rozumieć o czym się pisze.
Jak przejdziesz do fotografowania smartfonem to praktycznie zapomnisz co to jest odszumianie
Plik wynikowy powstaje tak by nie było szumu. Się sprawdza
Niestety mój smartfon się nie sprawdza przy fotografii gdzie wymagana jest długa ogniskowa więc używam aparatu.
To prawda....jak na razie.
Bardzo dobra jakość zdjęć w S23U to w zakresie ogniskowych 13mm - 230mm a w S24U 13mm - 115mm (bez względu na jasność/porę dnia)
To prawda....jak na razie.
Bardzo dobra jakość zdjęć w S23U to w zakresie ogniskowych 13mm - 230mm a w S24U 13mm - 115mm (bez względu na jasność/porę dnia)
jp
Maj giw ap. Jak mawiał Jar Jar Binks.
Sprzęt - dekielek z przyległościami.
Fumare humanum est!
Jak przejdziesz do fotografowania smartfonem to praktycznie zapomnisz co to jest odszumianie
Plik wynikowy powstaje tak by nie było szumu. Się sprawdza
Zamieszczone przez Przemek_PC
Niestety mój smartfon się nie sprawdza przy fotografii gdzie wymagana jest długa ogniskowa więc używam aparatu.
Zamieszczone przez Eberloth
Jasiek - weź idź już z tymi radami, bo wszyscy je znają. Sam raz na rok zrobię coś smartfonem, nawet tu wrzucam na "Pokaż zdjęcie które lubisz", dla jaj chyba, ale gdzie Rzym, a gdzie okupowany Krym? Zluzuj już, bo tu smartfonowa sekta nie powstanie, a Ty guru nie zostaniesz. Siej bezcenne ziarna prawdy gdzie indziej.
jak małe dzieci czy serio musicie się pchać pod każdy post Jana?
EOS R5 | EOS R6 | RF 14-35 | RF 70-200 | RF 85 | RF 400 | DJI Mini 3 Pro Flickr | YT
Mnie najbardziej rozwalił niezawodny JP. Ludzie co my wiemy.
Cykasz telefonem - zapomnij o szumie. Jakieś zoomy, po co? - masz telefon. Monitor? ale po co jak jest telewizor. KOMPUTER dla fotografa ? telefon się pod telewizor podłącza i jest cacy.
K***a jakie to proste.
Rozumiem Twoje frustracje, ale : Cykasz telefonem-zapomnij o szumie ... taka jest prawda Zoomy :... jeśli ma być jakość zdjęć to S23U do 230mm, jakość tylko "ekranu smartfonu" to do 2300mm Telewizor... można ale też tablet czy podpięty monitor Komputer... LR w Adroidzie w smartfonie obrabia tak samo zdjęcia jak LR w innych systemach
Tą odpowiedź piszę na klawiaturze BT podpiętej wraz z myszą do S24U który podpięty jest do monitora.
To w ramach odzwyczajania się od PC, staram się go jak najmniej używać
Jak tak Jasiu napisał, to ja teraz dopiero wszystko jestem w stanie zrozumieć! Jan wie więcej i lepiej. Zupełnie jak nasz - za przeproszeniem - rząd i ministerstwo nauki. Oni też wiedzą więcej i lepiej. Dlatego pewnie zablokowali inwestycje w te całe komputery kwantowe i starają się rozłożyć nask. Po co inwestować w odchodzące do muzeum technologie? Połączy się ze sobą kilka samsungów do telewizora i efekt ten sam jak przy komputerach za 200 baniek i cyk! Są oszczędności? Są! Poza tym umówmy się - do fotografowania i obliczania ilości szparagów na polu naprawdę taki telefon wystarczy.
Dla mnie też teraz jest wszystko jasne, że też człowiek taki głupi jest ale mądrego to i dobrze poczytać
"Komputer... LR w Adroidzie w smartfonie obrabia tak samo zdjęcia jak LR w innych systemach"
Tym cytatem można zakończyć te wasze mało znaczące wypociny na temat komputera. Jan pozamiatał - wątek do zamknięcia
Wyobrażacie sobie takiego Krakena v.2 na 2880 smartfonach, oczywiście Samsung, liczy symulację czarnej dziury w centrum Drogi Mlecznej i nagle RCB wysyła esemesa, że w Gdańsku spadnie 3 cm śniegu?
Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba. Ja
Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry. Konfucjusz
Komentarz