Smartfon dla fotografa do obróbki zdjęć 2024

Zwiń
X

• Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • MstrG
    Początki nałogu
    • 2013
    • 297

Odp: Smartfon dla fotografa do obróbki zdjęć 2024

Zamieszczone przez jan pawlak
    Przy aktualnym stanie rozwoju Androida, oprogramowania typu LR, wspomagania AI oraz smartfonów obrabianie dowolnych zdjęć na smartfonie jest co najmniej tak samo skuteczne (wydajnościowo, jakościowo) jak na PC z Windowsem a bywa że jest więcej możliwości.
    Ale ta technologia pruje do przodu. Ja już nie nadążam.

Zamieszczone przez tomfoot
    A to już widzieliście? Krąży w sieci w kilku różnych wersjach. Zdjęcie Saturna wykonane przy użyciu Samsung s23 Ultra w pochmurny dzień. Nie podaje się szczegółów dotyczących ogniskowej, ale prawdopodobnie to legendarne 2300 mmm, ani szczegółów ewentualnej obróbki - czy w LR na telewizorze 65 cali czy też na tablecie parowanym z tym megakomputerem. Ja obstawiam, że to prosto z puszki. NASA niebawem ma wydać komunikat o zakończeniu wszelkich programów związanych z eksploracją kosmosu przy pomocy przestarzałych teleskopów umieszczanych za grube miliardy USD w przestrzeni. Czekają jedynie na premierę s25 ultra oraz na rozwiązanie problemu systemowego pozwalającego na właściwą identyfikację numerów dzwoniących, pozwalającą w końcu właściwie automatycznie blokować numery od telemarketingu, a nie od cioci Zosi. W każdym razie podobno jakiś główny menażer z Korei czy Japonii (a to inna kultura, więc oni nie kłamią) ogłosił, że w ciągu najbliższych 24 miesięcy samsung sfotografuje obcą cywilizację w trakcie prac polowych na odległej planecie.
    Śmiechy chichy. Myślisz, że teleskop Webba za ponad 10 mld dolków to o tak sobie tam fruwa? Ma mapę zrobioną właśnie za pomocą S23 Ultra.
    Słyszałem, że jak jeszcze troszkę poprawią stabilizację to będzie film z wielkiego wybuchu. Netflix ma zrobić streama.

Komentarz

• tomfoot
      Pełne uzależnienie
      • 2010
      • 2362

Zamieszczone przez MstrG
      Śmiechy chichy. Myślisz, że teleskop Webba za ponad 10 mld dolków to o tak sobie tam fruwa? Ma mapę zrobioną właśnie za pomocą S23 Ultra.
      Słyszałem, że jak jeszcze troszkę poprawią stabilizację to będzie film z wielkiego wybuchu. Netflix ma zrobić streama.
      Przerażające w sumie jest to, że jak widać, są ludzie którzy kompletnie bezkrytycznie podchodzą zarówno do takich zupełnie fejkowych informacji, ale i do tego co im dział marketingu producenta napisze.

Komentarz

• solti
        Pełne uzależnienie
        • 2005
        • 1159

mam stary PC z W10 który zaraz będzie bez wsparcia Microsoftu i bez możliwosci na W11.
        Jest wolny, samo uruchomienie to czasami kilka długich minut a wszystko co na nim robię mogę zrobić na smartfonie czy tablecie.
        I wreszcie doszliśmy do sedna! Trzeba było na wstępie napisać, że nie chce Ci się wymieniać komputera a twój stary jest już do niczego i uniknęlibyśmy kilku stron tego... No tego czegoś, co tutaj ma miejsce
        No i znowuż mogę się z Tobą zgodzić z czystym sumieniem! Dzisiejsze topowe smartfony faktycznie są na poziomie wydajności, na której podstawowe (podstawowe - to też słowo klucz!) komputery były jakieś 10 lat temu. Tyle tylko, że na czymś takim ciężko robić coś więcej, niż amatorską obróbkę. Pokaż mi jak radzisz sobie z pracą w smartfonie na pliku z wieloma warstwami Pokaż mi, jak Lightroom na androidzie wspaniale i szybciej od komputera radzi sobie z odszumianiem. I na tym dalszą dyskusję możemy zakończyć...
        A no koniec jeszcze wbiję Ci tylko taką szpileczkę, że to g... prawda, że komp z W10 traci dalsze wsparcie Microsoftu. Wystarczy po prostu podnieść system do Windows 11 i wsparcie będzie zachowane. I tak, jest to w pełni legalne i tylko odrobinę bardziej skomplikowane niż na komputerach mających oficjalne wsparcie dla Win 11. Bardzo prawdopodobne, że po takim zabiegu stary komputer nawet trochę zyska na szybkości. Przećwiczone na wielu sprzętach bez oficjalnego wsparcia dla Win 11
        A twoje zachłyśnięcie AI w smartfonach. Nie wiem, czy wiesz, ale na PCty AI też już dotarła i zdążyła się już całkiem konkretnie zakorzenić. A jak masz dobrą kartę graficzną, to żaden smartfon nawet się nie umywa do jej możliwości.
        Sprzęt jest ważny, ale ważniejsze są chęci i umiejętności Niestety ja mam tylko chęci
        galeria na forum Canon-board
        galeria na stronie lotnictwo.net.pl
        galeria.solti.pl

Komentarz

• Bangi
          Moderator
          • 2010
          • 5499

Przerażające w sumie jest to, że jak widać, są ludzie którzy kompletnie bezkrytycznie podchodzą zarówno do takich zupełnie fejkowych informacji, ale i do tego co im dział marketingu producenta napisze.
          To jest szerszy problem..., choć może nie problem a zjawisko, które przede wszystkim dotyczy obecnego pokolenia - piszę to przez pryzmat rożnych interakcji z młodymi ludźmi czy chociażby moim synem (nastolatkiem), który bardzo wierzył swego czasu w marketing właśnie Samsunga.
          SAMOLOTY CB
          SAMOLOTY lotnictwo.net
          SAMOLOTY OBRÓBKA Tutorial

Komentarz

• Leon007
            Pełne uzależnienie
            • 2009
            • 2875

Zamieszczone przez MstrG
            Ale ta technologia pruje do przodu. Ja już nie nadążam.
            Już hodują małe mózgi na zlecenie producentów smartfonów:
            Naukowcy ze szwajcarskiego startupu FinalSpark stworzyli wirtualny świat zawierający model motyla. Podłączyli do niego 16 organoidów ludzkiego mózgu i pozwolili ludziom na interakcję z nimi przez internet. Gdy internauta kliknął w przestrzeń wokół wirtualnego motyla, oprogramowanie najpierw sprawdzało, czy kliknięcie nastąpiło w polu widzenia motyla, a następnie do akcji wchodziły mini mózgi, sterując motylem, by poleciał w kierunku miejsca, w którym nastąpiło kliknięcie.

W modelu S66v.6 będą w pełni rozwinięte i sprawne.

Kiedyś w krążące po sieci zdjęcie jeziora Louise (Lake Louise) wmontowałem szyję i głowę żyrafy i pokazałem - w formie żartu - osobie, która wierzy w potwora z Loch Ness i podobne. Oczywiście usłyszałem, że "jest dowód!". Gdy pokazałem, co zrobiłem, osoba owa oskarżyła mnie że specjalnie deprecjonuję oczywisty dowód.

--- Kolejny post ---

Zamieszczone przez Bangi
            To jest szerszy problem..., choć może nie problem a zjawisko, które przede wszystkim dotyczy obecnego pokolenia - piszę to przez pryzmat rożnych interakcji z młodymi ludźmi czy chociażby moim synem (nastolatkiem), który bardzo wierzył swego czasu w marketing właśnie Samsunga.
            To jest problem od momentu gdy homo jeszcze nie sapiens zaczął myśleć i manipulacji słabszymi w stadzie przez przywódców. Tak powstały wierzenia, religie, stronnictwa, partie itd.
            Nie to ładne co ładne, ale co się komu podoba.
            Ja
            Człowiek potyka się o kretowiska, nie o góry.
            Konfucjusz

Komentarz

• cybulski
              Pełne uzależnienie
              • 2022
              • 1248

Na telefonie to może ciężko ale znam osoby pracujące na tabletach Apple w obróbce zdjęć. Nigdy nie wnikałem w temat ale chyba się da. To w sumie nic innego jak mały komputer.
              linktr.ee/zbigniewurban5150 ||Canon R5 R |RF16/2.8 EF35/2IS RF50/1.8, Sigmy Art EF 35/1.4 50/1.4 , TTA50/0.95, 7A50/1.1, VM Noktony 40/1.4SC 75/1.5, EF85/1.2L II, EF16-35/4L IS, RF24-105/4L, EF200/2.8| Sony A73 SY 35-150/2-2.8 | Nikon D750 28-105/3.5-4.5D |Heliosy 58/2 50/1.8, Takumar Super 55/1.8 ||iPhone 14 PRO||

Komentarz

• tomfoot
                Pełne uzależnienie
                • 2010
                • 2362

Zamieszczone przez Bangi
                Z tym, że Jasiu raczej nie należy do pokolenia Twojego syna, więc trudno to wytłumaczyć. Choć z drugiej strony może to wyjaśnienie popularności metody "na wnuczka".

Zamieszczone przez cybulski
                Na telefonie to może ciężko ale znam osoby pracujące na tabletach Apple w obróbce zdjęć. Nigdy nie wnikałem w temat ale chyba się da. To w sumie nic innego jak mały komputer.
                No właśnie nikt nie kwestionuje że "da się". To jednak daleka droga do stwierdzeń, że smartfon czy tablet (w sumie już niszowe urządzenie), posprzątał komputery, które nie będą z racji tego już używane do niczego, bo są słabsze, gorsze od smartfonów.

Komentarz

• Leon007
                  Pełne uzależnienie
                  • 2009
                  • 2875

Zamieszczone przez cybulski
                  No właśnie nikt nie kwestionuje że "da się". To jednak daleka droga do stwierdzeń, że smartfon czy tablet (w sumie już niszowe urządzenie), posprzątał komputery, które nie będą z racji tego już używane do niczego, bo są słabsze, gorsze od smartfonów.
                  No właśnie ja kwestionuję - poniżej. I chciałbym rzeczowej i precyzyjnej odpowiedzi od wirtuozów smartfona.

Poważnie mówiąc też się nad tym zastanawiałem i tu pytanie do stosujących tablet lub telefon: jakie operacje na zdjęciu wykonujecie? Jakieś kadrowanie czy globalne jasności, kontrasty, przebarwienia czy coś więcej?
                  Już dokładne kadrowanie palcem jest kłopotliwe, a co dopiero mówić o na przykład precyzyjnym maskowaniu lub montażu. Czasem jest problem żeby zrobić to wystarczająco dokładnie myszą lub piórkiem na tablecie graficznym; nie wyobrażam sobie użyć do tego palca.

Tu jest przykładowy wykaz funkcji programu do obróbki zdjęć - trzeba rozwinąć menu Features. Ile z tego robi apka na telefonie lub tablecie?
                  Unlock new creative options fast with PaintShop Pro 2022. AI-powered Portrait Mode, Background Replacement and Style Transfer simplify complex tasks. Plus, new editing tools and workspace enhancements streamline the photo editing process for photographers of any skill level.

Mam tablety dwa: jeden na Windzie, a drugi to iPad. Ten drugi jest bardzo dobry - przecież to Apple . Bardzo dobry do oglądania netu, czytania poczty i programów z tabelkami i rubrykami wielkości palca. Przy precyzyjnej obróbce zdjęć można się tylko obsr.ć. Próbowałem.
                  Ostatnio edytowany przez Leon007; 27765.
                  Ja
                  Konfucjusz

Komentarz

• jan pawlak
                    Pełne uzależnienie
                    • 2012
                    • 4335

Zamieszczone przez Leon007
                    No właśnie ja kwestionuję - poniżej. I chciałbym rzeczowej i precyzyjnej odpowiedzi od wirtuozów smartfona.

Poważnie mówiąc też się nad tym zastanawiałem i tu pytanie do stosujących tablet lub telefon: jakie operacje na zdjęciu wykonujecie? Jakieś kadrowanie czy globalne jasności, kontrasty, przebarwienia czy coś więcej?
                    Już dokładne kadrowanie palcem jest kłopotliwe, a co dopiero mówić o na przykład precyzyjnym maskowaniu lub montażu. Czasem jest problem żeby zrobić to wystarczająco dokładnie myszą lub piórkiem na tablecie graficznym; nie wyobrażam sobie użyć do tego palca.

Tu jest przykładowy wykaz funkcji programu do obróbki zdjęć - trzeba rozwinąć menu Features. Ile z tego robi apka na telefonie lub tablecie?
                    Unlock new creative options fast with PaintShop Pro 2022. AI-powered Portrait Mode, Background Replacement and Style Transfer simplify complex tasks. Plus, new editing tools and workspace enhancements streamline the photo editing process for photographers of any skill level.

Mam tablety dwa: jeden na Windzie, a drugi to iPad. Ten drugi jest bardzo dobry - przecież to Apple . Bardzo dobry do oglądania netu, czytania poczty i programów z tabelkami i rubrykami wielkości palca. Przy precyzyjnej obróbce zdjęć można się tylko obsr.ć. Próbowałem.
                    Wszystko co może najnowsza wersja LR (Androidowa, Windowsowa) można realizować na smartfonie.
                    Jeśli nie jeteś na bieżąco z LR to zajrzyj, zdziwisz się co można zarówno bez wspomagania AI jak i ze wspomaganiem AI.
                    A średnio co około 6 miesięcy LR jest aktualizowany i dodawane są nowe możliwości.

Smartfon można łatwo podpiąć pod monitor i pracować myszą (i klasyczną klawiaturą podpietą przez BT).
                    To nic trudnego.

Dawniej w sprzedaży laptopy i tablety z Windowsem były wielu różnych firm.
                    Teraz praktycznie zostały tylko te od Microsoftu

jp
                    Ostatnio edytowany przez jan pawlak; 45158.
                    puste opakowania po EF 24-70/2,8 I, 580EX, GP-E2 oraz 2 statywy i pilot RMT-DSLR2
                    Sony A7R Mark III,[B] FE 1.8/20G, FE 1.4/35GM, 85mm 1:1.4 DG DN, FE 1.8/135GM,
                    http://www.dpreview.com/galleries/51.../photos#page=1
                    public.fotki.com/janusz-pawlak/

Komentarz

• tomfoot
                      Pełne uzależnienie
                      • 2010
                      • 2362

Andridow i Windowsow to znani rosyjscy uczeni.

Komentarz

• Leon007
                        Pełne uzależnienie
                        • 2009
                        • 2875

Jeszcze niezwykle szanowany Dworcow. Ma ulicę w każdym polskim mieście.
                        Ja
                        Konfucjusz

Komentarz

• Pawel92
                          Początki nałogu
                          • 2009
                          • 340

Nie zapominajmy o Shodovie. Pełno jest klatek jego imienia.
                          Pozdrowienia,
                          Paweł

Zdjęcia

Komentarz

• Mamrot
                            Bywalec
                            • 2012
                            • 224

Wgrałem do LR na PC i LR na S24U, na obu auto i na obu taki sam zapis jpg.
                            "Nas nie przekonają, że białe jest białe a czarne- czarne"

Obróbka na PC

Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa: Zrzut ekranu 2024-11-19 o 22.50.08.png
Wyświetleń: 1
Rozmiar: 4,98 MB
ID: 2110643

Obróbka na SU24

Nazwa: Zrzut ekranu 2024-11-19 o 22.51.12.png
Rozmiar: 4,00 MB
ID: 2110644

Nazwa: 20.jpg
Rozmiar: 70,1 KB
ID: 2110645

Komentarz

• Przemek_PC
                              Pełne uzależnienie
                              • 2005
                              • 2462

Specjalnie tak obrobiłeś żeby udowodnic swoją tezę czy lepiej nie potrafisz?

Komentarz

• robertskc7
                                Pełne uzależnienie
                                • 2010
                                • 1513

Zamieszczone przez Mamrot
                                "Nas nie przekonają, że białe jest białe a czarne- czarne"

Obróbka na PC

[ATTACH=CONFIG]18901[/ATTACH]

Obróbka na SU24

[ATTACH=CONFIG]18902[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]18903[/ATTACH]
                                Na samsungu masz RODO gratis W sumie zaje**ta opcja jak ktoś sobie nie życzy jego wizerunku na zdjęciu.
                                www.robertzbiec.pl

Komentarz

Pracuję...